Coronavirus Update

Lithium apogepha, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 23 Aprilie 2021

Informatii prospect Lithium apogepha, comprimate

Ce este Lithium Apogepha si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Evitarea si/sau reducerea gravitatii si frecventei labilitatii psihice endogene cu faze maniace si depresive bine definite; Tratamentul starilor maniacale acute sau hipomaniacale. Lithium "Apogepha" este utilizat in cazul starilor maniacale si in profilaxia bolilor maniaco-depresive cu evolutia fazica.

Mod de administrare

Daca nu se recomanda altfel, in cazul bolilor acute sunt necesare 6 comprimate (48 mmol) zilnic. Dupa 3 zile se controleaza nivelul litiului in sange si eventual se corecteaza doza corespunzator concentratiei recomandate de 0,9-1,2 mmol/l ser. Tratamentul maniei acute se va efectua timp de circa 6 luni. Daca nu se recomanda altfel, tratamentul preventiv se incepe in general cu 12 mmol, adica 1 si jumatate comprimate zilnic timp de 3 zile. In zilele 4-7 se recomanda 24 mmol, adica 3 comprimate zilnic. La 12 ore dupa ultima administrare se controleaza nivelul litiului in sange (deci, inainte de control, dimineata nu se ia nici o tableta de litiu).

Daca la initierea tratamentului cu litiu se stabileste un asa-numit profil zilnic (astfel, posibilitatea stabilirii concentratiei serice de litiu la 2 ore dupa prima administrare), atunci controlul se poate face in orice moment al zilei fara a influenta modul de administrare zilnic. Doza trebuie corectata in cazul concentratiilor serice sub 0,6 mmol/l sau peste 1,2 mmol/l. (In momentul de fata sunt recomandate concentratii serice aflate la limita inferioara: in cazul ciclotimiei unipolare aproximativ 0,6 mmol/l, iar a celei bipolare circa 0,8 mmol/l).

Administrarea se va face in acelasi moment al zilei si in 2-3 prize. Daca se recomanda numai 2 prize, atunci dimineata se ia doza mica si seara doza mare. Tratamentul profilactic cu Lithium "Apogepha" se va efectua pe o perioada de mai multi ani. De aceea, trebuie manifestata rabdare si sa nu se intrerupa tratamentul.

Pana la stabilirea unui nivel optim al concentratiei serice, medicul va efectua controlul saptamanal, apoi la interval de 3 luni. Administrarea de litiu la pacienti dializati se va face sub un control atent si consultand medicul specialist. La pacientii in varsta este suficienta o doza zilnica mai mica (2/3). Linia de diviziune a tabletei faciliteaza reducerea dozei.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Infarct miocardic acut si insuficienta renala. In urmatoarele cazuri, administrarea este posibila numai dupa ce ati consultat medicul: tulburari de filtrare glomerulara si tubulara la nivel renal, tulburari de ritm cardiac, contracturi, miastenia gravis, psoriazis, hipofunctia glandei tiroide, boala Addison, leucemie mieloida, regim alimentar hiposodat, narcoza/operatii, utilizarea de diuretice. In cadrul tulburarilor central-motorii (scleroza, convulsii, boala Parkinson), hipertensiune arteriala, trebuie sa se ia in considerare raportul avantaj/risc. Trebuie sa se manifeste prudenta la administrarea concomitenta de indometacin, fenilbutazona, miorelaxante, anticonvulsivante, tetracicline, a-metildopa, glicozide cardiace, neuroleptice.

Precautii

Lithium "Apogepha" poate influenta in unele cazuri capacitatea de reactie in procesul muncii si in circulatie. In timpul tratamentului nu se recomanda consumul de alcool.

Flaconul de Lithium "Apogepha" are un mod special de inchidere pentru a evita deschiderea din neatentie de catre copii. Impingeti siguranta in directia sagetii si apoi ridicati-o pentru a deschide usor flaconul. Deoarece distributia medicamentului in organism este lenta, efectul acestuia se va instaura in timp.

Continuati tratamentul chiar daca dupa o saptamana nu observati ameliorarea simptomelor. Consultati medicul in urmatoarele situatii: boli infectioase, diaree, varsaturi, transpiratii abundente, cura de slabire si utilizarea de diuretice (chiar si ceai diuretic), deoarece acestea influenteaza nivelul de litiu.

Sarcina si alaptarea

Litiul este contraindicat in lunile 1-4 de sarcina si in perioada perinatala. Cu circa 1 saptamana inainte de nastere se va injumatati doza de litiu, iar in cazul aparitiei contractiilor uterine se va intrerupe administrarea acestuia. Lithium "Apogepha" este contraindicat in perioada de alaptare. Incepand cu luna a 5-a de sarcina se va consulta medicul asupra raportului avantaj/risc.

Reactii adverse posibile

La inceputul tratamentului pot aparea greata, senzatie de voma, diaree, senzatie puternica de sete, necesitate imperioasa de a urina, slabiciune musculara, tremur fin al mainilor. Dupa un tratament mai indelungat, pot fi observate ocazional hipertrofia glandei tiroide, poliurie si, ca urmare, senzatie de sete. Izolat, s-au remarcat modificari EEG si EKG sau usoara hipotensiune, diminuarea efectului farmacologic, tremuraturi ale mainilor, slabiciune musculara (similara cu cea din miastenia gravis), ameteli, tulburari ale functiei sexuale si crestere ponderala.

Alte reactii adverse posibile, dar foarte rar intalnite, sunt intensificarea semnelor din boala Parkinson, edem tisular, disfunctii renale, hipermagnezemie, hipercalcemie si hiperfosfatemie, inflamatii de natura alergica ale vaselor, eruptii cutanate asemanatoare psoriazisului sau exacerbarea unui psoriazis preexistent.

In caz de antecedente, pot aparea izolat convulsii sau tulburari de ritm cardiac. In eventualitatea aparitiei senzatiei de sete, se vor consuma lichide in cantitate suficienta. Tremuraturile mainilor vor fi tratate cu blocanti ai -receptorilor, iar hipertrofia glandei tiroide cu L-Thyroxin. Daca observati aparitia altor reactii adverse decat cele descrise anterior, informati medicul sau farmacistul asupra lor (alte masuri vor fi luate numai dupa ce ati consultat medicul).

Informatii suplimentare

Compozitie

Carbonat de litiu; 1 comprimat contine 295 mg carbonat de litiu, corespunzand la 8 mmol respectiv la 55,4 mg litiu. Adjuvanti: Pulbere de celuloza, stearat de magneziu, amidon de porumb, carboxiamilopectina de sodiu, polivinilalcool 4-88.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter