Clickmed
programare rapida la medic

Hipopresol, drajeuri

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Hipopresol, drajeuri

Ce este Hipopresol si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Hipotensiv cu actiune de intensitate moderata, creste circulatia renala si cerebrala; actioneaza direct asupra musculaturii netede a vaselor, provocand predominant arteriolodilatatie; efectul se instaleaza in 1-2 ore de la administrarea orala si dureaza 6-8 ore.

Datorita scaderii rezistentei periferice micsoreaza postsarcina si poate creste debitul cardiac scazut in insuficienta cardiaca.

Hipertensiune esentiala forme moderate, hipertensiune prin toxemie gravidica sau glomerulonefrita acuta; se asociaza cu alte antihipertensive - diuretice (hidroclorotiazida sau furosemid), reserpina, propranolol, metildopa - care au efect terapeutic sinergic si antagonizeaza unele reactii secundare nedorite (reflexe simpatice, hiperreninemie, retentie hidrosalina). Insuficienta cardiaca cronica - forme moderate, cu ritm sinusal (se asociaza cu un diuretic), forme grave rebele la tratamentul tonicardiac (se adauga medicatiei tonicardiace si diuretice).

Mod de administrare

In hipertensiune se incepe cu 25 mg/zi (cate 1/2 comprimat dimineata si seara) si se creste progresiv, doza eficace fiind cuprinsa intre 25 mg si 100 mg/zi (in 2-3 prize); in insuficienta cardiaca 25-75 mg de 3-4 ori/zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Lupus eritematos diseminat sau alte colagenoze, tahicardie, cardiopatie ischemica, boala mitrala (creste presiunea intrapulmonara), pericardita constrictiva, alergie la hidralazine; prudenta in caz de accidente cerebro-vasculare, in bolile renale grave, in insuficienta hepatica (doze mai mici), cand hematopoieza este deprimata si in timpul sarcinii. Asocierea altor antihipertensive si a deprimantelor centrale (anestezice generale, tranchilizante etc.) creste efectul hipotensiv; simpatomimeticele, antidepresivele triciclice si IMAO micsoreaza efectul.

Reactii adverse posibile

Tahicardie, cefalee persistenta, anorexie, greata si voma, dureri anginoase, hipotensiune posturala (frecvent); vertij, stare de rau, parestezii ale extremitatilor (se asociaza piridoxina), congestie nazala, lacrimare, dispnee, transpiratie, febra, urticarie (relativ rar), edeme, retentie de urina, tremor, crampe musculare, stare depresiva, hepatica, afectarea hematopoiezei (rar). Asocierea cu alte antihipertensive permite folosirea de doze mici si evita multe dintre reactiile adverse. Administrarea cronica de doze mari (peste 100 mg/zi) poate provoca un sindrom lupoid (reversibil).

Informatii suplimentare

Ambalaj

Drajeuri continand dihidralazina 25 mg (flac. cu 50 buc.).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Consecintele unei supradoze de aspirina Consecintele unei supradoze de aspirina

    Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Asistenta medicala a prescolarilor,...

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Candidoza bucala - cauze, simptome si...

    Ce este candidoza bucala Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de anumiti fungi (ciuperci) ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si al gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la...citeste mai mult

  • Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc Lista completa a E-urilor si...

    Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter