Coronavirus Update

Flexevil, tablete

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Flexevil, tablete

Actiune terapeutica
Relaxant al musculaturii scheletice cu actiune centrala. Inrudit cu antidepresivele triciclice; prezinta atat proprietati sedative, cat si anticolinergice. Debut: 1 h.Timpul pana la atingerea concentratiei maxime: 4-6 h. Nivele plasmatice terapeutice: 20-30 ng/mL. Durata: 12-24 h. T: 1-3 zile. Se leaga in procent ridicat de proteinele plasmatice. Metabolitii inactivi sunt excretati urinar.

Indicatii

Adjuvant al repausului si exercitiilor fizice pentru ameliorarea spasmelor musculare asociate afectiunilor musculoscheletale acute si / sau dureroase.

Mod de administrare

Tablete: Afectiuni ale musculaturii striate- Adulti: 20-40 mg/zi In 3-4 doze divizate (de obicei: 10 mg de 3 ori/zi) pana la maxim 60 mg/zi in doze divizate. Dozele mai mici de 5 mg produc o sedare mai usoara.

Contraindicatii

Hipersensibilitatea. Aritmiile, blocul cardiac sau tulburarile de conducere, ICC, faza de recuperare a IM. Hipertiroidismul. Administrarea concomitenta a inhibitorilor MAO sau In interval de 14 zile de la Intreruperea acestei terapii. Tratamentul afectiunilor spastice sau a paraliziei cerebrale.

Precautii
Siguranta administrarii In timpul lactatiei si la copiii sub 15 ani nu a fost stabilita. Datorita efectelor atropine-like, se administreaza cu precautie In afectiuni In care se evita blocarea colinergica (ex. istoric de retentie urinara, glaucom cu unghi Inchis, presiune intraoculara crescuta). Pacientii varstnici pot fi mai sensibili la blocarea colinergica. Administrati numai 2-3 saptamani. Nu administrati ciclobenzaprina decat dupa cel putin 2 saptamani de la Intreruperea terapiei cu inhibitori MAO.
Observatii pentru pacient – familie: Luati medicamentul conform prescriptiei. Anuntati efectele adverse sau lipsa raspunsului. Caldura umeda si terapia fizica pot fi utile In timpul fazei recuperatorii. Anuntati fatigabilitatea, senzatia de gat uscat, febra, leziunile sau sangerarile usoare; S&S ale discraziei sangvine. Greata sau durerile abdominale, pruritul, sclerele si tegumentele de culoare galbena sunt S&S de toxicitate hepatica. Anuntati tulburarile de vedere, senzatia de gat uscat, ametelile, tahicardia sau retentia urinara. Efectuati cu prudenta activitatile ce necesita atentie sporita datorita letargiei, ametelilor si/sau tulburarilor de vedere induse de medicament. Anuntati medicul daca S&S nu se amelioreaza dupa 2-3 saptamani de terapie.
Evaluarea si controlul terapiei: Evaluati amploarea afectiunii musculoscheletale acute sau dureroase, reflexele tendinoase profunde, mobilitatea si semnele de slabiciune. Stabiliti hipersensibilitatea sau prezenta bolilor spastice. Evaluati aritmiile cardiace; observati istoricul de IM. Efectuati ECG, hemoleucograma si testele functionale hepatice. Daca exista leziuni, efectuati examen Rx.

Supradozarea
Simptome: confuzie temporara, concentrare perturbata, halucinatii vizuale tranzitorii, agitatie, reflexe hiperactive, rigiditate musculara, varsaturi, hiperpirexie. De asemenea, letargie, hipotermie, tahicardie, aritmii cardiace ca de exemplu bloc de ramura, tulburari de conducere, Insuficienta cardiac congestiva, pupile dilatate, convulsii, hipotensiune severa, stupor, coma.
Tratament: In plus fata de schema de tratament pentru relaxanti ai musculaturii striate, se administreaza fizostigmina salicilat, 1-3 mg IV pentru a inverse simptomele severe ale blocarii colinergice; totusi, pot apare bradicardie severa si asistolie.

Interactiuni medicamentoase
Anticolinergice. Efecte adverse anticolinergice aditionale. Antidepresive triciclice. Efecte adverse aditionale. Deprimante SNC. Efecte deprimante aditionale.
Guanetidina. Ciclobenzaprina Ii poate bloca efectele.
Inhibitori MAO. Criza hiperteniva, convulsii severe.

Reactii adverse
Deoarece ciclobenzaprina este asemanatoare antidepresivelor triciclice, efectele adverse ale acestor medicamente trebuiesc si ele observate.
Gastrointestinale:xerostomie, greturi si varsaturi, constipatie, anorexie, diaree, gastrita, sete, ageuzie, ileus paralitic, stomatita, tumefierea parotidei.
SNC: letargie, ameteli, astenie, nervozitate, cefalee, convulsii, ataxie, vertij, dizartrie, parestezii, hipertonie, halucinatii, paralizie Bell, modificarea traseului EEG, simptome extrapiramidale.
Simptom psihiatrice: confuzie, insomnie, dezorientare, stare depresiva, senzatii anormale, anxietate, agitatie, gandire modificata, excitatie, halucinatii.
Cardio-vasculare: tahicardie, sincopa, aritmii, vasodilatatie, palpitatii, hipotensiune, edeme, durere toracica, hipertensiune, IM, bloc cardiac, AVC.
Genito-urinare: poliurie, impotenta, libido modificat, tumefierea testiculelor, ginecomastie, galactoree.
Dermatologic: rash cutanat, urticarie, prurit, fotosensibilitate, alopecie. Musculoscheletal: fasciculatii musculare, slabiciune, mialgii.
Hematologic: purpura, deprimarea maduvei osoase, leucopenie, eozinofilie, trombocitopenie. Hepatic: alterarea functiilor hepatice, hepatita, icter, colestaza.
Diverse: tinitus, diplopie, neuropatie periferica, modificari ale gicemiei, greutatii corporale, edem facial si al limbii, sindrom ADH inadecvat, dispnee.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Este daunatoare tableta pentru copii? Este daunatoare tableta pentru copii?

  Tableta este o modalitate care ii ajuta pe copii sa isi petreaca mai usor timpul liber, datorita multitudinii de jocuri si aplicatii. Insa trebuie folosita in anumite conditii, pentru ca poate influenta negativ dezvoltarea armonioasa a micutilor. De la ce...citeste mai mult

 • Tableta sau telefonul pot crea dependenta la copii? Tableta sau telefonul pot crea...

  Generalitati In zilele noastre, copiii invata cum sa foloseasca telefoanele mobile, calculatoarele si tabletele la o varsta mai frageda ca oricand, unul din motive fiind primirea lor de la parinti. De cand adolescentii cresc intr-o epoca in care utilizarea...citeste mai mult

 • Durerea toracica - tratament Durerea toracica - tratament

  Tratament la domiciliu In cazul in care se banuieste un infarct miocardic , se recomanda apelarea serviciului de urgenta sau acces imediat la cea mai apropiata unitate de primiri urgente: - in timp ce astepti ambulanta, se recomanda administrarea de 2 tablete...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter