Coronavirus Update

Firmagon

Publicat la data de: 26 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Firmagon

Ce este Firmagon si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

FIRMAGON este un antagonist al hormonului eliberator de gonadotrofina (GnRH) indicat pentru tratamentul pacientilor adulti de sex masculin cu cancer de prostata hormono-dependent in stadiu avansat.

Mod de administrare

Doze
Doza initiala
Doza de intretinere – administrare lunara
240 mg administrate ca doua injectii subcutanate consecutive de 120 mg fiecare
80 mg administrate intr-o singura injectie subcutanata
Prima doza de intretinere trebuie administrata la o luna dupa doza initiala.
Efectul terapeutic al degarelix trebuie monitorizat prin intermediul parametrilor clinici si al valorii serice a antigenului specific prostatic (PSA). Studii clinice au aratat ca supresia producerii de testosteron (T) apare imediat dupa administrarea primei doze, la 96% din pacienti concentratiile serice de testosteron corespund cu castrarea medicala (T≤0,5 ng/ml) dupa trei zile si la 100% din pacienti dupa o luna. Tratamentul pe termen lung pana la un an cu doze de intretinere arata ca la 97% din pacienti concentratia testosteronului se pastreaza scazuta (T≤0,5 ng/ml).

In cazul in care raspunsul clinic al pacientului la tratament nu este optim, trebuie confirmat daca valoarea testosteronului din ser ramane suficient de scazuta.
Deoarece degarelix nu induce o crestere brusca a concentratiilor de testosteron, nu este necesara administrarea unui antiandrogen ca protectie impotriva cresterii bruste a concentratiilor de testosteron la initierea tratamentului.

Grupuri speciale

Varstnici, pacienti cu insuficienta hepatica sau renala:
Nu este necesara ajustarea dozei in cazul pacientilor varstnici sau al pacientilor cu afectare usoara sau moderata a functiei hepatice sau renale. Nu s-au efectuat studii la pacienti cu insuficienta hepatica sau renala severa, si prin urmare se recomanda prudenta in administrarea tratamentului la acesti pacienti.

Copii si adolescenti
Nu exista nicio utilizare relevanta a FIRMAGON la copii si adolescenti in tratamentul pacientilor adulti de sex masculin cu cancer de prostata hormono-dependent in stadiu avansat.

Mod de administrare
FIRMAGON trebuie reconstituit inaintea administrarii.
FIRMAGON este indicat NUMAI pentru administrare subcutanata, a nu se administra intravenos.
Administrarea intramusculara nu este recomandata, deoarece nu a fost studiata.
FIRMAGON se administreaza ca injectie subcutanata (s.c.) in regiunea abdominala. Locul injectarii trebuie sa varieze periodic. Injectiile trebuie administrate in zone unde pacientul nu va fi expus la presiune (de exemplu, nu in zona cordonului sau curelei si nu in zona coastelor).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la substanta activa sau la oricare dintre excipienti.

Precautii

Efectul asupra intervalului QT/QTc
Tratamentul de privare de androgeni pe termen lung poate prelungi intervalul QT. in studiul de confirmare in care FIRMAGON a fost comparat cu leuprorelina, au fost efectuate electrocardiograme (ECG) periodice (lunare); ambele terapii au evidentiat intervale QT/QTc mai mari de 450 msec la aproximativ 20% dintre pacienti, respectiv, 500 msec la 1% si 2% dintre pacientii sub tratament cu degarelix, respectiv leuprorelina.

FIRMAGON nu a fost studiat la pacienti cu istoric de interval QT corectat peste 450 msec, la pacienti cu istoric de sau factori de risc pentru torsada varfurilor, la pacienti sub tratament concomitent cu medicamente care pot prelungi intervalul QT. De aceea, raportul beneficiu/risc al FIRMAGON trebuie evaluat temeinic la aceste categorii de pacienti.

Un studiu amanuntit asupra intervalului QT a aratat ca degarelix nu are efect intrinsec asupra intervalului QT/QTc.

Insuficienta hepatica
Pacientii cu tulburari hepatice cunoscute sau suspectate nu au fost inclusi in studiile clinice pe termen lung cu degarelix. Cresterea tranzitorie si usoara a ALT si AST a fost observata, aceasta nefiind insotita de o crestere a bilirubinei sau de intensificarea simptomelor clinice. Se recomanda monitorizarea functiei hepatice in timpul tratamentului la pacientii cu afectiuni hepatice cunoscute sau suspectate. Profilul farmacocinetic al degarelix a fost investigat dupa administrarea intravenoasa a unei doze unice la subiecti cu insuficienta hepatica usoara pana la moderata.

Insuficienta renala
Degarelix nu a fost studiat la pacienti cu insuficienta renala severa si de aceea se impune precautie in astfel de situatii.

Hipersensibilitate
Degarelix nu a fost studiat la pacienti cu istoric de astm bronsic sever netratat, reactii anafilactice sau urticarie severa sau edem angioneurotic.
Modificari ale densitatii osoase

In literatura medicala de specialitate, s-au raportat cazuri de scadere a densitatii osoase la barbati cu orhidectomie sau care au fost tratati cu un agonist de GnRH. Se poate anticipa ca perioade lungi de supresie a producerii de testosteron la barbati vor avea efecte asupra densitatii osoase. Densitatea osoasa nu a fost masurata in timpul tratamentului cu degarelix.

Toleranta la glucoza
S-a observat o reducere a tolerantei la glucoza la barbatii cu orhidectomie sau la cei care au fost tratati cu un agonist GnRH. Se poate produce aparitia sau agravarea diabetului zaharat; de aceea, la pacientii cu diabet zaharat este nevoie de monitorizarea mai frecventa a glicemiei atunci cand li se administreaza terapia de privare androgenica. Nu a fost studiat efectul degarelix asupra nivelelor de insulina sau glucoza.

Afectiuni cardiovasculare
In literatura medicala au fost raportate afectiuni cardiovasculare cum sunt accidentul vascular cerebral si infarctul miocardic la pacienti aflati in tratament de privare androgenica. De aceea, trebuie luati in considerare toti factorii de risc cardiovascular.

Interactiuni medicamentoase

Nu s-au efectuat studii specifice privind interactiunile cu alte medicamente.
Deoarece tratamentul de privare de androgeni poate prelungi intervalul QTc, trebuie evaluata cu atentie folosirea concomitenta a degarelix cu medicamente care prelungesc intervalul QTc sau medicamente capabile sa induca torsada varfurilor, cum sunt antiaritmicele din clasa IA (de exemplu, chinidina, disopiramida) sau clasa III (de exemplu, amiodarona, sotalol, dofetilida, ibutilida), metadona, moxifloxacina, antipsihotice etc.

Degarelix nu reprezinta un substrat pentru sistemul CYP450 la om si nu s-a dovedit in vitro ca induce sau inhiba in mare masura CYP1A2, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2E1 sau CYP3A4/5. De aceea, este putin probabila aparitia unor interactiuni farmacocinetice intre medicamente, semnificative din punct de vedere clinic, in metabolizarea legata de aceste izoenzime.

Sarcina si alaptarea

Nu exista indicatii relevante privind utilizarea FIRMAGON la femei.

Fertilitatea
FIRMAGON poate inhiba fertilitatea la barbati atat timp cat productia de testosteron este suprimata.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

FIRMAGON nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, oboseala si ameteala sunt reactii adverse frecvente care pot influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Rezumatul profilului de siguranta
Reactiile adverse cel mai frecvent observate in timpul terapiei cu degarelix in studiul clinic de confirmare de faza III (N=409) s-au datorat efectelor fiziologice asteptate din cauza supresiei producerii de testosteron, incluzand bufeuri si crestere in greutate (raportate la 25%, respectiv, 7% din pacientii care au beneficiat de tratament timp de un an) sau reactii adverse la locul injectarii. A fost raportata aparitia tranzitorie a frisoanelor, febrei sau a simptomelor asemanatoare starilor gripale la cateva ore dupa administrare (la 3%, 2%, respectiv, 1% din pacienti).

Reactiile adverse raportate la locul injectarii au fost in principal durere si eritem, raportate la 28%, respectiv, 17% din pacienti; mai putin frecvent au fost raportate: edem (6%), induratie (4%) si noduli (3%). Aceste evenimente au aparut in special la administrarea dozei initiale, in timp ce pe parcursul tratamentului de intretinere cu doza de 80 mg, frecventa aparitiei acestor evenimente la 100 de injectii a fost: 3 pentru durere si

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Problemele de somn ale copiilor si adolescentilor Problemele de somn ale copiilor si...

  Tulburarile de somn se refera la orice modificare spre rau a calitatii sau duratei somnului si pot fi de 3 feluri: hipersomnie (se prelungeste durata somnului), insomnie sau parasomnie (comportamente neobisnuite in timpul somnului). citeste mai mult

 • Preventia suicidului - mituri, semne, comunicare, gestionare Preventia suicidului - mituri, semne,...

  Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 1 milion de oameni mor in fiecare an in urma suicidului. Celor care nu sunt cuprinsi de depresie si sentimente de disperare le este dificil sa inteleaga ceea ce ii determina pe atat de multi indivizi sa isi puna...citeste mai mult

 • Tulburarea de personalitate antisociala: cum o recunosti Tulburarea de personalitate...

  Indivizilor cu tulburare de personalitate antisociala li se atribuie frecvent de catre populatia generala denumirea de psihopati sau sociopati. Acesti termeni sunt corelati adesea cu imagini ale unor criminali in masa sau ale unor personaje infioratoare. De asemenea,...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter