Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Eritromicina 200 mg, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Eritromicina 200 mg, comprimate

Ce este Eritromicina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii bacteriene cu germeni sensibili la eritromicina, cu diverse localizari:

-Infectii ORL; sinuzite, otite medii acute, angine stroptococcice si difterice.

-Infectii respiratorii: acutizari ale bronsitelor Cronice, pneumonii produsa de pneumoooci (ca alternativa la penicilina), micoplasme, chlamidii.

-Infectii ale pielii si tesuturilor moi: acnee, antrax, infectii produse de actinomicete, eritrasma.

-Infectii genito-urinare (ca alternativa la penicilina), endocervicite chlamidiene, uretrite negonococice, sifilis (in caz de alergie la peniciline), sancru moale.

-Infectii digestive; enterite cu Campylobacter jejuni.

Profilaxia endocarditelor bacteriene si a recaderilor de reumatism articular acut la pacientii alergici la betalactamine, conjunctivite chlamidiene, listerioza, infectii cu Legionella pneumophita, tuse convulsiva.

Mod de administrare

Adulti si adolescenti: 2-3 comprimate (400-000mg) la intervale de 6 ore. In functie de severitatea infectiei doza poate fi crescuta fara a depasi 4 g pe zi.

Copii: 30-50mg/kg si zi, fractionat la 4-6 ore. In functie de severitatea infectiei doza poate fi crescuta pana la 60-100mg/kg si zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la eritromicina, la macrolide sau la oricare dintre componentii produsului.

Precautii

La pacientii cu tulburari cardiovasculare se recomanda prudenta, eventual monitorizarea electrocardiogramei in cazul utilizarii dozelor mari. Alungirea intervalului QT impune oprirea administrarii.

Interactiuni medicamentoase

Eritromicina inhiba citocromul P450 diminuand metabolizarea altor medicamente, cu risc de toxicitate cumulativa.

Asocierea cu anumite medicamente favorizeaza aparitia tulburarilor de ritm ventricular, inclusiv torsada varfurilor. Din acest motiv este contraindicata asocierea cu: cisaprida, astemizol, terfenadina, ebastina, amiodarona, bretilium, disopiramida, antiaritmice chinidlnlce, sotalol, vincamina, halotantrina, pentamidina, sulfoprida. De asemenea, este contraindicata asocierea cu ergotamina si dihidroergotamina, care prezinta risc major de torsada varfurilor si posibilitatea tulburarilor ischemice la nivelul extremitatilor.

Nu se recomanda asocierea cu bromocriptina, carbamazepina, ciclosporina, teofilina, triazolam - eritromicina le inhiba metabolizarea cu risc de acumulare si efecte toxice. Este necesara prudenta in cazul asocierii cu alfentanil, digoxin, lisurida, midazolam, warfarina si alte anticoagulante cumarinice.

Eritromicina poate interfera unele examene de laborator; crestere falsa a catecolaminelor, 17-corticosteroizilor urinari, ALAT; scadere falsa a folatulul seric si estriolului urinar.

Atentionari speciale

Administrarea entromicinei la pacientii cu insuficienta hepatica impune prudenta si supravegherea functiei hepatice: eventual se ajusteaza doza. Daca in timpul tratamentului apar semne de afectare hepatica administrarea antibioticului trebuie oprita.

Insuficienta renala severa favorizeaza acumularea unor cantitati excesive de antibiotice cu risc de hipoacuzie tranzitorie, in caz de tratament prelungit se recomanda micsorarea dozei.

Copii

La copiii mici se administreaza forma farmaceutica adecvata varstei.

Sarcina si alaptarea

Eritromicina traverseaza bariera placentara, realizeaza concentratii plasmatice letale mici (5-20% din concentratia plasmatica materna). Experienta clinica nu a demonstrat ca antibioticul are efecte teratogone sau fetotoxice.

Eritromicina se excreta in laptele matern. Deoarece nu se cunosc efectele asupra sugarului se vor lua in considerare fie intreruperea alaptani, fie intreruperea tratamentului.

Reactii adverse posibile

Au fost semnalate tulburari digestive - greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree; reactii cutanate alergice; cresterea transaminazelor ALAT, ASAT, exceptional hepatita colestatica (la doze mari); exceptional tulburari cardiace - alungirea intervalului QT, extrasistole ventriculare, torsada varfurilor; bloc atroventricular; tulburari auditive, inclusiv surditate tranzitorie (indeosebi la varstnici si la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica).

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine eritromicina 200mg sub forma de propionat si excipienti: lactoza, amidon de porumb, lautilsulfat de sodiu, carboximetilceluloza sodica, stearat de magneziu, talc.

Ambalaj

Eritromicina se prezinta sub forma de comprimate cilindrice, de culoare alba.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Sandoz SRL
Str. Livezeni nr.7A,
540472 Targu Mures,
Romania

Acest prospect a fost aprobat in Ianuarie 2013

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Gustari sanatoase cu mai putin de 200 de calorii

  Generalitati Studiile arata ca mesele regulate sau gustarile luate intre mese pot contribui la controlul valorilor zaharului din sange, imbunatatesc metabolismul si previn supraalimentarea. Pentru a va mentine numarul de kilograme, secretul este sa va bucurati de...citeste mai mult

 • Vitamina C in viroza respiratorie

  Generalitati Multi oameni iau imediat, de la primul semn de raceala, comprimate de vitamina C. Aceasta este atat de obisnuita in tratamentul virozelor respiratorii incat a ajuns sa fie adaugata intr-o multime de produse cum ar fi sucurile cu adaos de vitamina C,...citeste mai mult

 • Pulsul si bataile normale ale inimii

  Generalitati Pulsul reprezinta expansiunea ritmica a arterelor sanguine care se comprima pe un plan osos si reflecta numarul de batai ale inimii care au loc pe parcursul unui minut. Bataile inimii difera de la o persoana la alta. Pulsul este mai mic atunci cand un...citeste mai mult

 • Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa

  Generalitati Raceala si gripa prezinta multe simptome asemanatoare, dar sunt afectiuni diferite. Raceala este cauzata de peste 200 de virusuri, gripa autentica este cauzata de virusul gripal. Desi este mai frecventa iarna, raceala poate sa apara oricand in cursul...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

 • Eritromicina

  De la dermatologie mi-a prescris sa iau azitrox 10 zile pe luna. Dupa 10 zile e bine sa sa iau eritromicina ?? multumesc.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter