Clickmed
programare rapida la medic

Dipiridamol, comprimate filmate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 23 Aprilie 2021

Informatii prospect Dipiridamol, comprimate filmate

Ce este Dipiridamol Zentiva si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Dipiridamol Zentiva este un medicament ce apartine unui grup numit antiagregante plachetare si este utilizat:

- ca vasodilatator in managementul pe termen lung al cardiopatiei ischemice cronice;

- ca adjuvant la tratamentul anticoagulant oral pentru prevenirea complicatiilor tromboembolice la purtatorii de proteze valvulare;

- ca antiagregant, asociat cu acid acetilsalicilic, in tratamentul diverselor afectiuni cu risc tromboembolic (afectiuni cardiace, by-pass aorto-coronarian, trombocitemii, afectiuni vasculare periferice, boala Kawasaki etc);

- in testul de stres pentru diagnosticul scintigrafic cu thaliu al ischemiei miocardiace, alternativ la administrarea intravenoasa; produce vasodilatatie coronariana importanta;

- la copii pentru profilaxia trombozelor arteriale in cazul poliglobuliilor secundare cardiopatiilor congenitale cianogene si pentru preventia accidentelor tromboembolice la copii purtatori de proteze valvulare mecanice.

Acest medicament este un medicament destinat indeosebi adultilor, adolescentilor si copiilor cu varsta peste 5 ani.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Dipiridamol Zentiva exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Dipiridamolul se administreaza oral cu aproximativ o ora inaintea mesei.

Adulti si adolescenti

- doza recomandata ca antiagregant si adjuvant la tratamentul anticoagulant oral este de 75-100 mg dipiridamol (3-4 comprimate filmate) de patru ori pe zi. Se poate creste pana la maxim 600 mg dipiridamol pe zi.

- doza recomandata ca vasodilatator este de 50 mg dipiridamol (2 comprimate filmate) de trei ori pe zi.

- in testul de stres pentru diagnosticul scintigrafic cu thaliu al ischemiei miocardiace, se pot administra 300 mg dipiridamol oral (12 comprimate filmate), alternativ la administrarea intravenoasa sub forma de solutie injectabila.

Copii cu varsta peste 5 ani:

- doza recomandata este de 2-4 mg dipiridamol pe kg si zi. Daca ati utilizat mai mult Dipiridamol Zentiva decat trebuie

Daca ati luat mai mult decat trebuie din Dipiridamol Zentiva adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau mergeti la cel mai apropiat spital. Luati intotdeauna cu dumneavoastra cutia medicamentului, astfel ca personalul specializat sa stie ce ati luat.

Simptomele ce pot aparea in cazul supradozajului sunt: agitatie, ameteli, slabiciune, senzatie de caldura, inrosire a fetei, transpiratie, scaderea tensiunii arteriale si tahicardie.

Daca ati uitat sa utilizati Dipiridamol Zentiva

Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit. Totusi, daca este timpul pentru urmatoarea doza, luati-o doar pe aceasta. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Dipiridamol Zentiva

Luati Dipiridamol Zentiva intreaga perioada a tratamentului stabilita de medicul dumneavoastra, chiar si atunci cand incepeti sa va simtiti mai bine.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Dipiridamol Zentiva

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la dipiridamol sau la oricare dintre celelalte componente ale Dipiridamol Zentiva.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Dipiridamol Zentiva

inainte sa luati Dipiridamol Zentiva, spuneti medicului dumneavoastra:

- daca suferiti de tulburari cardiovasculare precum angina pectorala. Datorita actiunii vasodilatatoare, dipiridamolul trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu angina instabila, cu obstructie la nivelul tractului de ejectie al ventricului stang, hipotensiune arteriala sau instabilitate hemodinamica (de exemplu asociata cu un infarct miocardic recent). S-au semnalat aparitia de dureri anginoase, modificari ale electrocardiogramei de tip ischemie si tulburari de conducere. Administrarea concomitenta de vasodilatatoare poate determina hipotensiune arteriala severa.

- daca suferiti de tulburari de coagulare a sangelui, deoarece dipiridamolul trebuie utilizat cu precautie.

- daca suferiti de miastenia gravis, deoarece poate fi necesara ajustarea dozei de dipiridamol.

- daca urmeaza sa vi se administreze dipiridamol injectabil. Nu se recomanda administrarea aditionala de dipiridamol injectabil la pacientii care primesc dipiridamol oral in doze uzuale. Daca este necesara administrarea de dipiridamol injectabil pentru diagnostic scintigrafic sau echocardiografic se recomanda intreruperea administrarii orale cu 24 ore inaintea testului.

La pacientii varstnici, la care se administreaza tratament indelungat cu dipiridamol, pot apare manifestari ale unei suferinte biliare; este necesara supravegherea in vederea depistarii unei simptomatologii biliare si intreruperea tratamentului in caz de litiaza biliara.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

inainte sa luati Dipiridamol Zentiva, mentionati medicului daca sunteti in tratament cu unul din medicamentele de mai jos:

- Adenozina, deoarece dipiridamolul creste concentratia plasmatica si efectele cardiovasculare ale adenozinei. Trebuie luata in consideratie ajustarea dozei de adenozina in administrarea concomitenta cu dipiridamolul.

- Anticoagulante orale precum warfarina, deoarece in cazul tratamentului asociat de dipiridamol cu anticoagulante orale creste riscul de hemoragii. In cazul in care dipiridamolul a fost administrat concomitent cu warfarina, sangerarile nu au fost mai mari ca frecventa sau severitate decat cand au fost observate in cazul administrarii warfarinei in monoterapie. Dipiridamolul poate creste efectul anticoagulantelor orale prin efectul antiagregant plachetar.

- Antiacide, deoarece administrarea de antiacide poate reduce eficacitatea dipiridamolului.

- Inhibitori de colinesteraze, deoarece dipiridamolul poate contracara efectul anticolinesterazic al inhibitorilor de colinesteraze putand agrava miastenia gravis.

- Hipotensive, deoarece dipiridamolul poate creste efectul acestora privind scaderea tensiunii arteriale sanguine.

Utilizarea Dipiridamol Zentiva cu alimente si bauturi

Nu exista restrictii legate de administrarea impreuna cu alimente si bauturi.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Dipiridamol Zentiva se administreaza in timpul sarcinii numai dupa evaluarea atenta a raportului beneficiu terapeutic matern/risc potential fetal.

Nu se recomanda administrarea in timpul alaptarii, deoarece dipiridamolul se excreta in laptele matern.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Prin reactiile adverse pe care le produce medicamentul poate influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Dipiridamol Zentiva

Acest medicament contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament. De asemenea, Dipiridamol Zentiva contine colorantul Galben amurg (E110), care poate provoca reactii alergice.

Va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra daca va ingrijoreaza vreunul din componentele acestui medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Dipiridamol Zentiva poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt prezentate conform frecventei de aparitie folosind urmatoarea conventie:

Foarte frecvente care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10

Frecvente care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti

Mai putin frecvente care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti

Rare care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti

Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele:

Rare: dureri la nivelul muschilor.

Foarte rare: cazuri de accidente hemoragice, cazuri izolate de trombocitopenie (numar scazut de plachete in sange).

Cu frecventa necunoscuta: greata, varsaturi, diaree, poate fi incorporat in calculii biliari (poate accelera formarea acestora), durere de cap, ameteli, vertij (iluzia miscarii), scaderea tensiunii arteriale, aparitia durerilor in piept (anginoase); dereglarea ritmului normal al inimii (aritmii, tahicardie), senzatie de caldura, inrosirea fetei, eruptii pe piele, urticarie, angioedem (reactie alergica grava), bronhospasm (ingustarea temporara a bronhiilor care reduce debitul de aer care le traverseaza provocand o suieratura la expiratie sau tuse).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Dipiridamol Zentiva

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu utilizati Dipiridamol Zentiva dupa data de expirare inscrisa pe cutie/blister. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este dipiridamol. Fiecare comprimat filmat contine dipiridamol 25 mg.

- Celelalte componente sunt: nucleu - amidon de porumb, lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, povidona K 30, talc, stearat de magneziu; film - hipromeloza, polisorbat 80, dioxid de titan (E171), talc, macrogol 6000, galben amurg (E110).

Ambalaj

Dipiridamol Zentiva se prezinta sub forma de comprimate acoperite, de forma rotunda, suprafata lenticulara, de culoare galben-portocalie.

Dipiridamol Zentiva este disponibil in cutie cu 3 blistere din Al/PVC a cate 10 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

SC. ZENTIVA SA.

B-dul Theodor Pallady nr. 50

Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania

Acest prospect a fost aprobat in August 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Imunofix – un produs nou pentru...

  In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

Comunitate

 • Bolile cardiovasculare

  am intepaturi la inima e posibil sa am angina pectorala?mi s-a prescris nitroprctor,aspacardin si extraveral dar nu imi trece

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter