Clickmed
programare rapida la medic

Clexane, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Clexane, solutie injectabila

Indicatii
Enoxaparina este o heparina, cu greutate moleculara mica, indicata in:
Profilaxia trombozei venoase profunde si a embolismului pulmonar.
Profilaxia coagularii in circuitul extracorporeal in timpul sedintelor de hemodializa.
Tratamentul tulburarilor tromboembolice, in special cele asociate cu chirurgia generala si ortopedica.
Tratamentul anginei instabile si a infarctului miocardic non-Q (fara unda Q).

Doze si mod de administrare

La pacientii cu risc trombotic moderat se administreaza o seringa preumpluta de 20 mg enoxaparin / 0,2 ml la 24 ore, s.c. in plica abdominala; tratamentul se incepe cu 2 ore preoperator si se continua timp de 7-10 zile sau panala mobilizarea completa a pacientului. La pacientii cu risc trombotic crescut, se administreaza incepand cu 12 ore preoperator o seringa preumpluta de 40 mg/0,4 ml/zi si se continua pana la mobilizarea completa a pacientului.
Hemodializa: se administreaza 1 mg/kg corp in linia arteriala a circuitului, la inceputul unei sedinte de 4 ore.
La pacientii cu risc hemoragic crescut, se administreaza 0,5 mg/kg corp(acces vascular dublu) sau 0,75 mg/kg corp (acces vascular simplu).
Daca se formeaza depozite de fibrina, trebuie administrata o noua doza de 0,5 pana la 1 mg/kg corp, depinzand de timpul final al dializei.
Tratamentul tombozei venoase profunde - injectie subcutanata, 1 mg/kgcorp la 12 ore, timp de 7-10 zile.
Tratamentul anginei instabile si al infarctului non-Q-1mg/kg corp la 12 ore, subcutanat, concomitent cu aspirina oral (100-325 mg, o data pe zi).

Compozitie
Solutie injectabila de enoxaparina sodica 100 mg/1 ml conditionata in seringi preumplute a: 20mg/0,2 ml; 40 mg/0,4 ml; 60 mg/0,6 ml; 80 mg/0,8 ml; 100 mg/1 ml. Cutii a 2 seringi preumplute.

Contraindicatii
Alergie la enoxaparina. Antecedente de trombocitopenie in cursul tratamentelor anterioare cu heparina nefractionata sau heparina cu greutate moleculara mica, manifestari sau tendinte hemoragice legate de tulburari ale hemostazei, cu exceptia coagulopatiilor de consum fara legatura cu heparina. Endocardite infectioase acute. Leziuni organice susceptibile de sangerare.
Contraindicatii relative: Asocierea cu ticlopidina, salicilati sau AINS.

Masuri de precautie
A nu se administra intramuscular. Precautii la administrarea in timpul sarcinii. Se recomanda prudenta in caz de insuficienta hepatica, antecedente de ulcer gastro-duodenal sau vasculopatii chorioretiniene, hipertensiune arteriala severa necontrolata medicamentos. rahianestezie si anestezie peridurala. Precautii la asociere cu anticoagulante orale, antiinflamatorii nonsteroidiene, corticosteroizi.

Reactii adverse
Manifestari hemoragice, doar in prezenta factorilor de risc asociati, rare cazuri de trombocitopenie sau de hematoame la locul injectiei.
In timpul tratamentului poate aparea trombocitopenie. Se opreste administrarea enoxaparinei. Ocazional pot aparea echimoze la locul injectiei. Exceptional de rar pot aparea manifestari hemoragice. In timpul tratamentului este posibil sa apara modificari ale probelor hepatice (transaminaze, fosfataza alcalina).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Reactiile alergice la iedera...

  Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

 • Neurodermatita Neurodermatita

  Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

 • Fentanil Fentanil

  Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

 • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ergotamina - aliatul impotriva...

  Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

Comunitate

 • Interactiunea dintre Clexane si Detralex!

  Buna ziua! Va deranjez cu o intrebare. Mama mea a suferit un accident de masina soldat cu o fractura de tibie si peroneu cu deplasare. Medicii au decis sa ii monteze un fixator extern pe care l-a mentinut 4 luni iar in urma cu doua zile i l-au scos. Pe toata perioada aceasta de 4 luni a facut...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter