Clickmed
programare rapida la medic

Cimetidinum, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 19 Aprilie 2021

Informatii prospect Cimetidinum, comprimate

Compozitie
Comprimate continand cimetidina 200 mg.

Actiune farmacoterapeutica
inhibitor al secretiei gastrice de acid clorhidric si pepsina, cu actiune intensa; efectul este datorat blocarii receptorilor H2-histaminergici.

Indicatii
tratamentul ulcerului duodenal si ulcerului gastric (benign), al esofagitei de reflux, al recidivelor ulceroase dupa operatie, al sindromului zollinger-ellison; profilaxia bolii ulceroase, (mai ales ulcerul duodenal cu recidive frecvente si risc mare de complicatie) si a esofagitei de reflux; tratamentul hemoragiilor digestive superioare prin ulceratii, profilaxia ulceratiilor gastroduodenale de stres.

Reactii adverse
Uneori diaree, greata, voma, ameteli, cefalee, constipatie, uscaciunea gurii, dureri musculare, rareori ginecomastie si galactoree; la batrani, la renali si la hepatici pot aparea tulburari nervos-centrale: somnolenta, letargie, instabilitate, agitatie, confuzie, rareori disartrie, halucinatii, convulsii.

Contraindicatii
Alergie la cimetidina; prudenta si doze mici la batrani, la renali si la hepatici; este necesara excluderea posibilitatii cancerului gastric (cimetidina poate masca simptomele si intarzia diagnosticul). cimetidina intarzie epurarea unor medicamente; dozele de anticoagulante cumarinice, fenitoina si teofilina (aminofilina) trebuie reduse.

Mod de administrare
Pentru tratamentul ulcerului activ, cate 2 comprimate (400 mg) dimineata si seara la culcare sau 4 comprimate seara la culcare, timp de 4-6 saptamani pentru ulcerul gastric; pentru prevenirea recidivelor bolii ulceroase, 2 comprimate seara la culcare; in esofagita de reflux si in sindromul zollinger-ellison, 2 comprimate de 3 ori/zi. La copii (mai mari de 1 an), 25-30 mg/kg corp si zi (fractionat).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter