Coronavirus Update

Chinidina sulfat, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 23 Aprilie 2021

Informatii prospect Chinidina sulfat, comprimate

Ce este Chinidina Sulfat si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Profilaxia flutterului si fibrilatiei atriale, dupa conversia la ritm sinusal.

Profilaxia recurentelor de tahicardie sau fibrilatie ventriculara.

Tratamentul extrasistolelor atriale, fibrilatiei atriale, extrasistolelor ventriculate izolate si tahicardiei ventriculare.

Mentinerea ritmului sinusal dupa defibrilare.

Mod de administrare

Doza recomandata este de 200-400 mg chinidina sulfat de 4-6 ori pe zi. Doza maxima este de 500 mg chinidina sulfat pentru o priza si 1500 mg chinidina sulfat pentru 24 ore.

Se administreaza pe cale orala, dupa o prealabila testare a sensibilitatii la medicament, cu o prima doza de 200 mg chinidina sulfat.

Se recomanda reducerea dozele la pacientii cu insuficienta renala si la cei cu varsta peste 60 ani.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la chinidina sulfat sau la oricare dintre excipientii produsului.

Bloc atrioventricular complet.

Torsada varfurilor.

Insuficienta cardiaca decompensata.

Miocardita acuta.

Miastenia gravis.

Precautii

Se recomanda precautie la pacientii cu insuficienta cardiaca, hipotensiune arteriala, intoxicatie digitalica (poate agrava tulburarile de conducere), hiperkaliemie (este accentuata deprimarea miocardica), hipokaliemie (risc crescut de aritmii).

In toate aritmiile efectul chinidinei este simptomatic, tulburarea de ritm putand reveni dupa intreruperea administrarii substantei, daca nu a fost inlaturata cauza.

De asemenea, se recomanda precautie in cazul prelungirii intervalului QT.

Chinidina se administreaza cu prudenta in tromboza coronariana si in asociere cu digitalice.

Reactii adverse posibile

Gastro-intestinale: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale.

Cardiovasculare: extrasistole ventriculare, tahicardie ventriculara, fibrilatie ventricualra, torsada varfurilor, rar hipotensiune si bradicardie care pot determina stop cardiac, tulburari de conducere (bloc atrio-ventricular).

Cutanate: eruptii cutanate, prurit, reactii de fotosensibilizare. Auditive: zgomote in urechi, diminuarea acuitatii auditive. Reactii de hipersensibilitate: rar urticarie, eruptii cutanate si febra.

In cazuri izolate s-au raportat hepatita, trombocitopenie, pancitopenie, agranulocitoza, mialgii, artralgii.

Dozele mari pot determina fenomene toxice minore, cunoscute sub numele de cinconism: tinitus si diminuarea auzului, tulburari de vedere, greata si varsaturi, cefalee, tulburari psihice.

Supradozaj

S-au raportat cazuri de supradozaj in cazul administrarii de doze excesive (peste 4 g chinidina sulfat).

Simptome: tulburari digestive, tulburari neurosezoriale (vizuale, auditive), tulburari respiratorii (apnee), agitatie, hipotensiune arteriala severa.

In caz de supradozaj este necesara internarea imediata a pacientului. Tratamentul trebuie sa includa monitorizare cardiovasculara, respiratorie, a functiei renale, a electrolitilor si monitorizare ECG continua. Absorbtia poate fi diminuata prin lavaj gastric sau administrarea de carbune activ in cazul ingestiei recente. Pentru tratarea tulburarilor cardiovasculare poate fi necesara administrarea de agenti simpatomimetici (cum este noradrenalina) sau a dopaminei. in cazul aparitiei blocului atrio-ventricular poate fi necesar pacing temporar.

Chinidina si metabolitii sai nu pot fi indepartati prin dializa peritoneala sau hemodializa. Nu se recomanda diureza acida fortata.

Cum se pastreaza Chinidina Sulfat

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine sulfat de chinidina 200 mg si excipienti: gelatina, talc.

Grupa farmacoterapeutica: antiaritmice clasa I-a

Ambalaj

Cutie cu un flacon din polietilena de inalta densitate continand 20 comprimate

Fabricant

S.C. Arena Group S.A., Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Arena Group S.A.

Str. stefan Mihaileanu Nr. 31, Sector 2, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului - Ianuarie 2005

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Concentrat de sanatate intr-un singur...

  Micronutrientii (vitamine, minerale si oligoelemente) joaca un rol deosebit in organismul nostru: ele sunt absolut necesare pentru functionarea corespunzatoare a mai multor enzime, pentru buna desfasurare a proceselor celulare, precum si pentru functionarea corecta a...citeste mai mult

 • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

  Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

 • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

  Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

 • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

  Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Comunitate

 • Numai stiu ce sa fac?Cine ma poate ajuta?

  Ma comfrunt cu canida,am luat dupa reteta ce mi-a prescriso medicul si mi-a aparut iar. Medicamentele sant urmatoarele: Fluconazol 100mg de 2 ori pe zi Zanocin 200mg de 2 ori pe zi si o crema Canesten Cine ma poate ajuta? Tin sa precizez ca am facut examen de urina si mi-a iesit candita...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter