Castan porcesc (aesculus hippocastanum)
Are florile de culoare alba, cu pete rosii. fructele sunt sfericice, contin seminte mari, brune ce se dezvolta intr-o capsula verde prevazuta cu tepi mici. Castanele contin saponide si substante amare.
In fitoterapie se folosesc coaja, frunzele, florile si semintele. Scoarta se recolteaza in luna aprilie, frunzele in luna mai, frunzele din mai pana in iunie, iar semintele in lunile septembrie-octombrie. Planta are proprietati astringente si antiinflamatoare, vasoconstrictive.
Uz intern:
- insuficienta venoase cronice, varice, edem, hemoroizi, luxatii, flebita, hipertrofie de prostata, malarie, tuse – decoct, tinctura, supozitoare, infuzie.
Uz extern:
- hemoroizi, ulceratii ale picioarelor, varice, reumatism, lupus – sub forma de bai, cataplasme.
Contraindicatii:
- Se recomanda evitarea consumului sub orice fel a plantei de catre bolnavii de rinichi si ficat, femeile insarcinate sau care alapteaza.
Citeste si
Arhiva-
Pierderea auzului poate accelera declinul cognitiv?
Considerata a fi doar o afectiune benigna cauzata de imbatranire, deficienta auditiva s-a demonstrat prin studii recente ca implica si consecinte negative asupra sanatatii, precum declinul cognitiv si izolarea sociala. citeste mai mult
-
Imbatranirea memoriei versus dementa - cum le deosebim
Imbatranirea vine adesea si cu schimbari ale memoriei – dificultati de concentrare, momente de uitare sau reculegere ingreunata a informatiilor. Diferenta dintre declinul cognitiv normal ce apare odata cu inaintarea in varsta si o tulburare neurocognitiva este...citeste mai mult
-
MedLife atinge capitalizare de 1 miliard euro la BVB si dovedeste ca este cea mai valoroasa companie a sectorului de sanatate din Romania
MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania si singura companie cu capital romanesc din topul operatorilor de profil, anunta atingerea unei capitalizari bursiere de 1 miliard de euro la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), devenind astfel cea mai...citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter