Coronavirus Update

Argatroban, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Argatroban, solutie injectabila

Ce este Argatroban si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Anticoagulant, inhibitor trombinic.
Un inhibitor direct al trombinei, sintetic, derivat din l-arginina. Inhiba atat trombina libera cat si cea de la nivelul cheagului. Are efect minor / insgnifiant asupra tripsinei, factorului Xa, plasminei si asupra kalikreinei. Nu interactioneaza cu anticorpii indusi de heparina. Se distribuie in special in lichidul extracelular. Nivelele pe platou apar prin perfuzie IV, la 1-3 h si se mentin pana la oprirea perfuzarii. Metabolizat in ficat. Excretat in fecale, in principal prin excretie biliara.

-profilaxia sau tratamentultrombozelor in tormbocitopenia indusa de heparina.

-anticoagulant la pacientii cu, sau cu risc de trombocitopenie indusa de heparina ce sufera interventii coronariene percutane.

Mod de administrare

Perfuzie intravenoasa:
Trombocitopenie indusa de heparina (HIT) sau trombocitopenie indusa de heparina si sindromultrombozei (HITTS): adulti, initial, fara disfunctii hepatice: 2 micrograme/kg/min in perfuzie IV continua. Dupa doza initiala, ajustati doza, fara sa depasiti 10 micrograme/kg/min, pana cand APTT se mentine crescut de 1,5-3 ori peste valorile normale, fara a depasi 100 sec.
Interventie coronariana percutana la pacientii cu HIT / HITTS: Adulti, initial: incepeti o perfuzare continua la o rata de 25 micrograme/kg si un bolus de 350 micrograme/kg administrate printr-o linie venoasa de diametru mare timp de 3-5 min. Verificati timpul de coagulare (TC) la 5-10 min dupa injectia in bolus. Daca TC este peste 300 sec se poate realiza interventia. Daca TC este sub 300 sec administrati un al doilea bolus IV de 150 micrograme/min, cresteti rata perfuzarii la 30 micrograme/kg/min, si verificati TC dupa 5-10 min. Daca TC depaseste 450 sec, scadeti rata perfuzarii la 15 micrograme/kg/min si verificati TC dupa 5-10 min. Daca TC are valori intre 300-450 sec mentineti rata perfuzarii pe durata interventiei. In eventualitatea disectiei, necesitatii inchiderii rapide, formarea de trombi in timpul procedurii sau inabilitatea de a mentine TC peste 300 sec, administrati doze aditionale bolus de 150 micrograme/kg si cresteti doza de perfuzie la 40 micrograme/kg/min. Verificati TC dupa fiecare bolus sau modificari ale ratei de perfuzare.
La cei cu disfunctii hepatice (in toate utilizarile): Adulti, initial, disfunctie hepatica moderata: 0,5 μg/kg/min, bazat peo scadere de aproximativ 4 ori a clearence-ului Argatobanului in comparatie cu functia hepatica normala.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

- In hemoragiile majore, hipersensibilitatea la medicament sau orice alt component al produsului.Folosirea concomitenta a heparinei.

- Lactatia.

Precautii

Folositi cu precautie in bolile hepatice, in bolile sau situatiile ce cresc riscul hemoragiilor, inclusiv hipertensiune severa, imediat dupa punctia rahidiana, anestezie spinala, interventii chirurgicale, boli de coagulare dobandite sau congenitale, leziuni gastro-intestinale (ulceratii). Argatroban este o solutie transparenta, incolora sau galben pal si putin vascoasa. Aruncati fiola de argatroban daca aceasta este tulbure sau daca se observa un precipitat. Intrerupeti terapia cu orice anticoagulant inainte de a administra Argatroban. Daca Argatroban este administrat dupa terapia cu heparina, intre cele doua medicamente trebuie lasata o perioada de timp necesara revenirii APTT-ului la normal. Pentru a pregati perfuzia IV diluati medicamentul in solutie de 0,9% NaCl, solutie dextroza 5%, astfel incat concentratia sa finala sa fie 1 mg/mL. Diluati astfel fiecare flacon de 2,5 mL de 100 de ori amestecand cu 250 mL de diluent. Amestecati solutia reconstituita prin rasturnarea repetata a pungii de perfuzie timp de 1 min. Dupa preparare solutia poate fi tulbure datorita microprecipitatelor formate. Acestea se dizolva imediat dupa agitare. Daca este preparata corect, pH-ul solutiei ar trebui sa fie intre 3,2 si 7,5.Folosirea argtrobanului si warfarinei cauzeaza prelungirea INR mai mult decat ar avea efect warfarina singura. Monitorizati INR zilnic daca se administreaza argatroban si warfarina simultan. In mod normal, in cazul dozelor de 2 μg/kg/min sau mai putin de Argatroban, acestea pot fi intrerupte daca INR creste peste 4 in terapia combinata. Daca Argatroban se intrerupe, se va masura din nou INR dupa 4-6 ore. Daca INR este sub valorile normale reincepeti terapia si repetati procedurile amintite zilnic pana cand se ating nivele terapeutice ale warfarinei in monoterapie. Pentru doze de Argatroban mai mari de 2 micrograme/kg/min, relatia dintre INR din terapia doar cu warfarina si INR din terapia combinata, este mai putin predictibila. De aceea reduceti temporar doza de Argatroban la 2 μg/kg/min. Repetati INR la argatroban si warfarina la 4-6 h dupa reducerea dozei de Argatroban si urmati indicatiile de mai sus pentru a administra Argatroban in doze mai 2 μg/kg/min sau mai putin. Solutiile preparate sunt stabile la temperaturi intre 15-30 grade Celsius timp de 24 h la lumina camerei. Solutiile sunt stabile pana la 48 de ore la 2-8 grade Celsius la intuneric. Nu expuneti solutia direct in lumina soarelui. Siguranta si eficacitatea medicamentului nu au fost determinate la copiii sub 18 ani.
Observatii pentru pacient - familie
Anuntati orice zona unde apar scurgeri sau hemoragii anormale si patarea bandajelor sau a patului. Sfatuiti membrii familiei sa invete tehnici de RCPE valuarea si controlul terapiei. Opriti terapia cu heparina. Monitorizati greutatea, INR, TP/PTT, HLG, si testele functionale hepatice. Reduceti dozele in disfunctiile hepatice. Observati tulburarile de coagulare/ locurile de sengerare. Observati atent daca apar hemoragii anormale sau efecte adverse. Efectuati evaluari vasculare de rutina.
Testele de laborator: administrarea concomitenta de argatroban si warfarina produce un efect combinat asupra masurarilor de laborator ale INR. Totusi, terapia in asociatie nu are nici un efect asupra activitatii factorului Xa dependent de vitamina K, in comparatie cu monoterapia cu warfarina.

Supradozarea

Simptome: hemoragii majore / minore.
Tratament: reduceti perfuzarea de argatroban sau intrerupeti terapia. Parametrii de coagulare de obicei revin la normal dupa 2-4 h de la oprirea tratamentului. Acest timp se poate prelungi la bolnavii hepatici. Nu este disponibil un antidot spcific. Tratamentul se face simptomatic si suportiv.

Interactiuni medicamentoase

Folosirea concomitenta de medicamente antiplachtare, trombolitice, si anticoagulante creste riscul hemoragiilor (prelungirea TP si INR).

Reactii adverse posibile

Hemoragii: hemoragii majore iclusiv gastro-intestinale, genito-urinare/hematurie, hematocrit si hemoglobina scazute, hemoragie multisistemica si coagulare intravasculara diseminata, a portiunii de membru ramasa dupa amputare, hemoragie intracraniana, hemoragie retroperitoneala.
Hemoargii minore: inclusiv gastro-intestinale si genito-urinare/ hematurie, pelvine, hemoptizie, bronsice. Hemoragii intracraniene la pacientii cuinfarct miocardicacut in tratament cu argatoban si streptokinaza.
Alergice: reactii ale cailor aeriene, rash, eruptii buloase, vasodilatatie. Gastro-intestinale: diaree, greturi si varsaturi, boala de reflux gastroesofagian, hemoragie gastrointestinala.
Cardio-vasculare: hipotensiune, stop cardiac, tahicardie ventriculara, infarct miocardic, tromboza coronariana, ischemie miocardiaca, ocluzie coronara, tromboza arteriala, tulburari vasculare / cerebrovasculare, bradicardie, fibrilatie atriala.
Respiratorii: dispnee, pneumonie, edem pulmonar.
Genitourinare: infectii urinare, disfunctie renala.
Diverse: febra, durere, infectii, cefalee, sepsis.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Reactiile alergice la iedera...

  Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

 • Neurodermatita Neurodermatita

  Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

 • Fentanil Fentanil

  Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

 • Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ergotamina - aliatul impotriva...

  Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter