Clickmed
programare rapida la medic

Arduan, flacoane injectabile

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Arduan, flacoane injectabile

Compozitie
Fiecare flacon contine 4 mg bromura de pipecuroniu uscata prin inghetare. Fiecare fiola de solvent (2 ml) contine solutie de clorura de sodiu 0,9%.

Actiune terapeutica
Arduan este un agent blocant neuromuscular nedepolarizant. El actioneaza prin blocarea receptorilor colinergici, la nivelul placii neuromotorii. Este un miorelaxant cu durata medie de actiune. Daca este administrat dupa intubatia cu succinilcolina, dupa terminarea blocajului produs prin depolarizare, efectul sau apare in 2-3 min. Daca se administraza singur pentru intubatie, efectul apare in 4-5 min. Durata de actiune clinica depinde de doza administrata si de sensibilitatea individuala.

Indicatii
Arduan este utilizat ca miorelaxant in anestezia generala, in diferite interventii chirurgicale unde efectul miorelaxant trebuie sa dureze mai mult de 30 min.

Mod de administrare
La adulti, se administreaza i.v., in interventiile chirurgicale de durata medie sau lunga: doza uzuala pentru intubatie si miorelaxare este de 0,06-0,08 mg/kg corp; in cazul intubatiei cu succinilcolina, se pot administra 0,04-0,06 mg/kg corp; la pacientii cu insuficienta renala, se recomanda sa nu se depaseasca, in nici un caz, doza de 0,04 mg/kg corp. Daca sunt necesare doze repetate, acestea pot fi un sfert sau o treime din doza initiala. Dozele mai mari pot produce un efect prelungit.

Antagonizarea efectului
La un blocaj neuromuscular in proportie de 80-85% - masurat prin stimularea nervului periferic - sau, in cazul unui blocaj partial (determinat pe baza simptomelor clinice), efectul poate fi antagonizat prin administrarea a 1-3 mg neostigmina sau de 10-30 mg galantamina in combinatie cu atropina. Antagonizarea completa a efectului miorelaxant trebuie verificata prin stimularea nervului periferic sau prin observarea simptomelor clinice.

Contraindicatii
Myastenia gravis.

Precautii
Din cauza efectelor sale asupra muschilor implicati in respiratie, Arduan poate fi administrat numai in unitatile de terapie intensiva bine echipate. Pot fi folosite numai solutiile proaspat preparate.

Reactii adverse
Nu s-au observat efecte secundare atribuite administrarii de Arduan asupra sistemului circulator, dar, in unele cazuri, s-a constatat bradicardie, mai ales la pacientii care au primit si halothan sau fentanyl, concomitent sau in timpul inducerii anesteziei. Nu a fost observat nici un efect de eliberare de histamina. Pana in prezent, nu a fost semnalat nici un alt efect secundar.

Interactiuni medicamentoase
Un blocaj anterior, produs de actiunea depolarizanta a succinilcolinei, poate intensifica efectul bromurii de pipecuroniu. Anestezicele de inhalare (halotan, metoxifluran, dietileter si barbiturice) pot intensifica si prelungi efectul bromurii de pipecuroniu. Dintre antibiotice, au fost studiate cele care sunt utilizate,in doze uzuale, in chirurgie (gentamicina, clindamicina, ampicilina si tetraciclinele). Aceste antibiotice nu au influentat efectul bromurii de pipecuroniu, pus in evidenta prin epuizarea tetanica.
Deoarece absenta extenuarii tetanice nu exclude interactiunilor - la fel ca si la alti miorelaxanti nedepolarizanti - in stadiul imediat post-chirurgical, pot aparea, uneori, influente abia perceptibile. Se recomanda precautie si monitorizare stricta la administrarea bromurii de pipecuroniu impreuna cu antibioticele (in principal, aminoglicozide).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

  • Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

    Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter