Coronavirus Update

Afinitor

Publicat la data de: 21 Septembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Afinitor

Ce este Afinitor si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Afinitor se utilizeaza pentru tratarea pacientilor cu carcinom cu celule renale in stadiu avansat (cancer la rinichi care a inceput sa se raspandeasca). Se utilizeaza in situatiile in care cancerul s-a agravat in timpul sau in urma unui tratament anterior cu un medicament care vizeaza factorul de crestere endotelial vascular (VEGF). VEGF este o proteina care stimuleaza formarea vaselor de sange.
Substanta activa din Afinitor, everolimus, este un medicament impotriva cancerului, care actioneaza prin blocarea unei proteine numite „factorul tinta al rapamicinei la mamifere” (mTOR, mammalian target of rapamycin). In organism, everolimus se leaga de o proteina intracelulara pentru a forma un„complex”. Acest complex blocheaza mTOR. Deoarece mTOR este implicat in controlarea diviziunii celulare si in dezvoltarea vaselor de sange, Afinitor impiedica diviziunea celulelor canceroase si reduce alimentarea lor cu sange. in consecinta, dezvoltarea si raspandirea cancerului renal este incetinita.

Mod de administrare

Afinitor este indicat pentru tratamentul pacientilor cu carcinom celular renal avansat, care au inregistrat progresie a bolii la sau in urma tratamentului cu terapie tintita asupra FCEV (factor de crestere endoteliala vasculara).

Tratamentul cu Afinitor trebuie initiat si supravegheat de un medic cu experienta in utilizarea de terapii antineoplazice.

Doza recomandata este de 10 mg everolimus o data pe zi. Tratamentul trebuie continuat atat timp cat se observa beneficii clinice sau pana la aparitia unei toxicitati inacceptabile.

Ajustarea dozei datorata reactiilor adverse

Abordarea terapeutica a reactiilor adverse suspectate severe si/sau intolerabile poate necesita modificari ale dozei. Doza de Afinitor poate fi redusa sau intrerupta temporar (de exemplu, timp de o saptamana) urmata de reintroducerea tratamentului la doze zilnice de 5 mg. Daca este necesara reducerea dozei, doza sugerata este de 5 mg zilnic.

Grupuri speciale de pacienti

Copii si adolescenti

Siguranta si eficacitatea Afinitor la copii cu varsta cuprinsa intre 0 si 18 ani nu au fost stabilite. Nu exista date disponibile.

Pacienti varstnici (≥65 ani) - Nu este necesara ajustarea dozei.

Insuficienta renala - Nu este necesara ajustarea dozei.

Insuficienta hepatica - Pentru pacientii cu insuficienta hepatica moderata (clasa Child-Pugh B), doza trebuie redusa la 5 mg pe zi. Everolimus nu a fost evaluat la pacienti cu insuficienta hepatica severa (clasa Child-Pugh C) si nu este recomandat pentru utilizare la aceasta grupa de pacienti.

Afinitor trebuie administrat oral o data pe zi, la aceeasi ora, in mod consecvent cu sau fara alimente. Afinitor comprimate trebuie inghitit intreg, cu un pahar cu apa. Comprimatele nu trebuie mestecate sau sfaramate.

Daca omite o doza, pacientul nu trebuie sa ia o doza suplimentara, ci urmatoarea doza prescrisa.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Afinitor nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergice) la everolimus, la alti derivati de rapamicina (substante cu structura similara celei a everolimusului) sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Precautii

Pneumonita neinfectioasa

Pneumonita neinfectioasa este un efect de clasa al derivatilor rapamicinei, inclusiv Afinitor. S-a raportat pneumonita neinfectioasa (inclusiv boala pulmonara interstitiala) la 12% dintre pacientii carora li s-a administrat Afinitor. Unele cazuri au fost severe si, in rare ocazii, s-a observat un rezultat letal. Trebuie avut in vedere un diagnostic de pneumonita neinfectioasa la pacientii care prezinta semne si simptome respiratorii nespecifice, cum ar fi hipoxie, revarsat pleural, tuse sau dispnee, si la care au fost excluse cauzele infectioase, neoplazice si alte cauze nemedicinale prin investigatii adecvate. Pacientii trebuie sfatuiti sa raporteze imediat orice simptome respiratorii noi sau agravante.

Pacientii care dezvolta modificari radiologice ce sugereaza pneumonita neinfectioasa si prezinta putine simptome sau deloc pot continua tratamentul cu Afinitor fara ajustarea dozei. Daca simptomele sunt moderate, trebuie avuta in vedere intreruperea tratamentului pana la ameliorarea simptomelor. Poate fi indicata utilizarea de corticosteroizi. Tratamentul cu Afinitor poate fi reinitiat la doze zilnice de 5 mg.

In cazurile in care simptomele de pneumonita neinfectioasa sunt severe, tratamentul cu Afinitor trebuie intrerupt si poate fi indicata utilizarea de corticosteroizi pana la disparitia simptomelor clinice. Tratamentul cu Afinitor poate fi reinitiat la doze zilnice de 5 mg in functie de circumstantele clinice individuale.

Infectii

Afinitor are proprietati imunosupresoare si poate predispune pacientii la infectii bacteriene, micotice, virale sau cu protozoare, inclusiv infectii cu patogeni oportunisti (vezi pct. 4.8). Infectii localizate si sistemice, inclusiv pneumonie, alte infectii bacteriene, infectii micotice invazive, cum ar fi aspergiloza sau candidoza, si infectii virale, inclusiv reactivarea virusului hepatitei B, au fost raportate la pacienti carora li s-a administrat Afinitor. Unele din aceste infectii au fost severe (de exemplu, conducand la insuficienta respiratorie sau hepatica) si, ocazional, letale.

Medicii si pacientii trebuie sa fie constienti de riscul crescut de infectii la administrarea Afinitor. Infectiile preexistente trebuie sa fie tratate in mod corespunzator si sa dispara complet inainte de initierea tratamentului cu Afinitor. in timpul administrarii Afinitor, fiti atenti la simptomele si semnele de infectie; daca se stabileste un diagnostic de infectie, instituiti prompt tratamentul corespunzator si aveti in vedere intreruperea sau incetarea tratamentului cu Afinitor.

Daca se stabileste un diagnostic de infectie micotica sistemica invaziva, tratamentul cu Afinitor trebuie intrerupt imediat si definitiv, iar pacientul trebuie tratat prin terapie antifungica adecvata.

Reactii de hipersensibilitate

Reactiile de hipersensibilitate manifestate prin simptome incluzand, dar nelimitandu-se la anafilaxie, dispnee, eritem facial, durere toracica sau angioedem (de exemplu, tumefactia cailor respiratorii sau a limbii, cu sau fara dificultati de respiratie), au fost observate la administrarea de everolimus.

Ulceratie bucala

Ulceratii ale mucoasei bucale, stomatita si mucozita bucala au fost observate la pacienti tratati cu Afinitor. in asemenea cazuri, se recomanda tratamente topice, dar trebuie sa se evite apele de gura care contin alcool sau peroxid, deoarece acestea pot exacerba afectiunea. Nu trebuie sa se utilizeze agenti antifungici decat daca s-a diagnosticat o infectie micotica.

Analize de laborator si monitorizare

Functia renala

In studiile clinice, s-au raportat concentratii crescute ale creatininei serice, de obicei, in forme usoare. Se recomanda monitorizarea functiei renale, inclusiv masurarea concentratiei de azot ureic sanguin (AUS) sau a creatininei serice inainte de initierea tratamentului cu Afinitor si periodic dupa aceea.

Glicemie si lipide

In studiile clinice, au fost raportate hiperglicemie, hiperlipidemie si hipertrigliceridemie. Se recomanda monitorizarea valorii glicemiei a jeun inainte de initierea tratamentului cu Afinitor si periodic dupa aceea. Cand este posibil, trebuie obtinut un control glicemic optim inainte de inceperea tratarii unui pacient cu Afinitor.

Parametri hematologici

In studiile clinice, s-au raportat valori scazute ale hemoglobinei, limfocitelor, neutrofilelor si trombocitelor. Se recomanda monitorizarea hemogramei complete inainte de initierea tratamentului cu Afinitor si periodic dupa aceea.

Interactiuni medicamentoase

Trebuie sa se evite administrarea concomitenta cu inhibitori si inductori ai CYP3A4 si/sau ai pompei de eflux pentru mai multe medicamente, glicoproteina P (gpP). In cazul in care nu poate fi evitata administrarea concomitenta de inhibitori sau inductori moderati ai CYP3A4 si/sau ai gpP, pot fi luate in considerare ajustari ale dozei de Afinitor pe baza ASC anticipate.

Tratamentul concomitent cu inhibitori puternici ai CYP3A4 conduce la concentratii plasmatice foarte crescute ale everolimusului. In prezent, nu exista date suficiente pentru a permite recomandari privind dozarea in aceasta situatie. Asadar, nu se recomanda tratamentul concomitent cu Afinitor si inhibitori puternici.

Insuficienta hepatica

Afinitor nu trebuie sa se utilizeze la pacienti cu insuficienta hepatica severa (clasa Child-Pugh C).

Vaccinari

Utilizarea de vaccinuri vii trebuie evitata in timpul tratamentului cu Afinitor.

Lactoza

Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficienta de lactaza Lapp sau malabsorbtie a glucozei-galactozei nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Complicatii legate de vindecarea ranilor

Afectarea vindecarii ranilor este un efect al clasei de derivati ai rapamicinei, inclusiv Afinitor. Asadar, trebuie avuta grija la utilizarea Afinitor anterior interventiilor chirurgicale.

Everolimus este un substrat al CYP3A4 si, de asemenea, un substrat si inhibitor moderat al gpP. Prin urmare, absorbtia si eliminarea ulterioara a everolimus pot fi influentate de produse care afecteaza CYP3A4 si/sau gpP. In vitro, everolimus este un inhibitor competitiv al CYP3A4 si un inhibitor mixt al CYP2D6.

Inhibitori ai CYP3A4 si gpP care cresc concentratiile de everolimus

Substantele care sunt inhibitori ai CYP3A4 sau gpP pot creste concentratiile de everolimus din sange prin reducerea metabolizarii sau efluxul de everolimus din celulele intestinale.

Inductori ai CYP3A4 si gpP care reduc concentratiile de everolimus

Substantele care sunt inductori ai CYP3A4 sau gpP pot reduce concentratiile de everolimus din sange, crescand metabolizarea sau efluxul de everolimus din celulele intestinale.

Agenti a caror concentratie plasmatica poate fi modificata de everolimus

Pe baza rezultatelor studiilor in vitro, concentratiile sistemice obtinute dupa administrarea de doze orale de 10 mg fac improbabila inhibarea gpP, CYP3A4 si CYP2D6. Totusi, inhibarea CYP3A4 si gpP in intestine nu poate fi exclusa; asadar, everolimus poate afecta biodisponibilitatea medicamentelor administrate concomitent care sunt substraturi ale CYP3A4 si/sau gpP.

Vaccinari

Raspunsul imun la vaccinare poate fi afectat si, ca urmare, vaccinarea poate fi mai putin eficace in timpul tratamentului cu Afinitor. Utilizarea de vaccinuri vii trebuie evitata in timpul tratamentului cu Afinitor. Exemple de vaccinuri vii sunt: vaccin gripal intranazal, vaccinuri rujeolic, urlian, rubeolic, vaccin poliomielitic oral, vaccin BCG (Bacilul Calmette-Guerin), vaccin impotriva febrei galbene, varicelei si febrei tifoide TY21a.

Sarcina si alaptarea

Fertilitatea

Pe baza rezultatelor non-clinice, fertilitatea masculina poate fi compromisa de tratamentul cu everolimus.

Femei aflate la varsta fertila

Femeile aflate la varsta fertila trebuie sa utilizeze masuri contraceptive eficace in timpul administrarii everolimus.

Sarcina

Nu exista sau exista date limitate privind utilizarea everolimus la femeile gravide. Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere.

Everolimus nu este recomandat in timpul sarcinii si la femeile aflate la varsta fertila care nu utilizeaza metode contraceptive.

Alaptarea

Nu se stie daca everolimus se excreta in laptele matern. Totusi, la sobolan, everolimus si/sau metabolitii acestuia trec cu usurinta in laptele matern. Ca urmare, femeile care iau everolimus nu trebuie sa alapteze.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Pacientii trebuie informati sa fie precauti cand conduc vehicule sau folosesc utilaje daca prezinta oboseala in timpul tratamentului cu Afinitor.

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Afinitor (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt infectii, niveluri scazute de limfocite si neutrofile (tipuri de globule albe), hemoglobina (proteina care se gaseste in globulele rosii si care transporta oxigenul in organism) si trombocite (componente care ajuta la coagularea sangelui), niveluri crescute de glucoza (zahar), colesterol si trigliceride (tipuri de grasimi) si fosfat, lipsa poftei de mancare, gust anormal, pneumonita (inflamarea plamanilor), dispnee (dificultati respiratorii), epistaxis (sangerare din nas), tuse, stomatita (inflamarea mucoasei gurii), diaree, inflamatia mucoaselor (inflamarea suprafetelor umede ale organismului), varsaturi, greata (senzatia de voma), niveluri crescute de alanin aminotransferaza si aspartat aminotransferaza (enzime hepatice), eruptii cutanate, uscaciunea pielii, prurit (mancarime), niveluri crescute de creatinina (produs de descompunere la nivel muscular), fatigabilitate (oboseala), astenie (slabiciune) si edem periferic (umflaturi la nivelul bratelor si picioarelor).

Cum se pastreaza Afinitor

A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si umiditate.

Informatii suplimentare

Compozitie

Afinitor este un medicament care contine substanta activa everolimus. Este disponibil sub forma de comprimate alungite de culoare galben deschis (5 si 10 mg).

Ambalaj

Blister din aluminiu/poliamida/aluminiu/PVC care contine 10 comprimate.

Cutii continand 10, 30, 60 sau 90 comprimate.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Fabricantul

Novartis Pharma GmbH

Roonstrasse 25

D-90429 Nuremberg, Germania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Novartis Europharm Limited

Wimblehurst Road Horsham

West Sussex, RH12 5AB, Marea Britanie

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Beneficiile oferite de afine Beneficiile oferite de afine

  Generalitati Afinele sunt bogate in antioxidanti. Totusi, beneficiile afinelor inseamna mai mult decat substantele chimice din compozitia acestora, despre care ati auzit atat de des. Afinele lupta impotriva bolilor la mai multe niveluri si sunt un instrument...citeste mai mult

 • Sunt gustoase si le gasesti in orice supermarket! Afla de ce boli te protejeaza afinele! Sunt gustoase si le gasesti in orice...

  Generalitati Afinele reprezinta o gustare perfecta nu numai datorita gustului deosebit, ci si pentru ca aduc insemnate beneficii asupra sanatatii. Ne ajuta in procesul de vindecare a multor afectiuni, sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale si ofera protectie...citeste mai mult

 • Importanta iodului in dieta Importanta iodului in dieta

  Generalitati Iodul este un oligoelement prezent in organism in cantitati mici, insa este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Organismul uman contine aproximativ 30-40mg de iod, dintre care 10mg sunt depozitate in tiroida, structura ce prezinta o...citeste mai mult

 • Relatia dintre hepatita C si hepatita autoimuna Relatia dintre hepatita C si hepatita...

  Generalitati Hepatita reprezinta termenul ce descrie inflamatia ficatului, indiferent de etiologie. Inflamatia poate fi determinata de o serie de factori, printre care alcool, medicamente si droguri, boli metabolice, boli autoimune si infectii virale. Dintre toate...citeste mai mult

Comunitate

 • tratamentul cu afinitor (everolimus)

  Mama mea- 69 de ani- are multiple metastaze (osoase si de organe interne) in urma unui cancer mamar din 2005. Ultima metastaza aparuta este la glandele suprarenale ca urmare a faptului ca tratamentul cu paclitaxel si avastin nu a dat rezultate. Am incercat si cu capsule de capecitabina, dar nu...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter