Coronavirus Update

Adalat, comprimate cu eliberare modificata

Publicat la data de: 20 Februarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Adalat, comprimate cu eliberare modificata

Ce este Adalat, comprimate cu eliberare modificata si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Angina vasospastica (angina Prinzmetal, angina varianta) - in monoterapie; angina pectorala cronica stabila (angina de efort); hipertensiune arteriala esentiala.

Mod de administrare

Tratamentul trebuie inceput cu doze mici. angina pectorala vasospastica si angina cronica stabila: 20 mg de 2 ori/zi, posibil si 40 mg de 2 ori/zi. Doza zilnica maxima 80 mg. hipertensiune arteriala esentiala: 20 mg de 2 ori/zi, cu crestere treptata la 40 mg de 2 ori/zi. Doza zilnica 80 mg. Comprimatele retard se administreaza dupa mese. Intervalul intre 2 adm. este de 12 ore (dimineata si seara). Daca sunt necesare administrari mai frecvente, intervalul intre doua administrari nu va fi mai scurt de 4 ore.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Socul cardiovascular; stenoza aortica severa; angina pectorala instabila; IMA (in primele 4 sapt.); hipersensibilitate cunoscuta la nifedipina. Sarcina. Alaptare.

Precautii

Hipertensiune arteriala (valori sistolice sub 90 mmHg); IC decompensata. Risc de hipertensiune arteriala la pacientii dializati, cu hipertensiune maligna, IR ireversibila si hipovolemie. Se reduce doza la cei cu functie hepatica alterata si care prezinta concomitent afectiuni severe cerebro-vasculare. Soferi si activitati de precizie.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. in special informai medicul daca luati:

- alte medicamente antihipertensive;
- cimetidina, pentru tratamentul ulcerului gastric;
- medicamentele digoxina, diltiazem, chinidina sau beta-blocante, utilizate pentru tratamentul afectiunilor cardiace;
- antibioticul rifampicina si tratamentul combinat quinupristina/dalfopristina;
- medicamentul antiepileptic fenitoina;
- cisaprid, un medicament utilizat in tratamentul bolii de reflux gastroesofagian.

Efectul urmatoarelor medicamente asupra Adalat comprimate cu eliberare modificata nu se cunoaste cu siguranta. De aceea, ca precautie suplimentara, informati medicul daca luati:

- antibioticul eritromicina sau ketoconazol, itraconazol sau fluconazol care sunt indicate in tratamentul fungilor (ciupercilor);
- inhibitorii de proteaza pentru HIV indinavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir sau amprenavir;
- medicamentele antidepresive fluoxetina si nefazodona;
- tacrolimus, un imunosupresor utilizat in prevenirea respingerii organelor de transplant;
- carbamazepina si acidul valproic, utilizate in tratamentul epilepsiei;
- fenobarbitona, un barbituric utilizat in principal pentru tratamentul insomniei si anxietatii.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca simţiţi ameteala, stare de lesin, oboseala extrema, tulburari de vedere sau orice stare care va afecteaza atentia. Aceasta se aplica in special la inceputul tratamentului, la schimbarea medicatiei si in combinasie cu alcoolul.

Reactii adverse posibile

In primele saptamani de tratament poate sa apara poliurie. In caz de insuficienta renala se poate produce o inrautatire temporara a functiei renale. La pacientii cu hipertensiune arteriala sau afectiuni coronariene, intreruperea brusca a trat. poate declanoa criza hipertensiva sau ischemie miocardica (“fenomenul de rebound”). Mai ales la inceputul trat. pot sa apara cefalee, flush (congestia fetei sau a pielii) si senzatie de caldura, crize de angina pectorala. S-au semnalat: obnubilare, palpitatii, tahicardie, scaderea TA, edeme ale membrelor inferioare, ameteala, fatigabilitate si parestezii. Rareori apar tulburari gastrointestinale: greturi, flatulenta si diaree; reactii cutanate ca prurit, urticarie, exantem, dermatita exfoliativa. In cazul unui tratament de lunga durata la pacientii varstnici s-a semnalat ginecomastie reversibila. Foarte rar modificari ale tabloului sanguin ca: anemie, leucopenie, trombocitopenie, purpura trombocitopenica si hiperglicemie tranzitorie. Cazuri izolate de IMA. La doze mari pot sa apara mialgii, tremor si o modificare minora, tranzitorie a perceptiei vizuale. in tratamentul de lunga durata pot sa apara modificari gingivale reversibile (hiperplazia gingivala). tulburari ale functiei hepatice: colestaza intrahepatica, cresterea transaminazelor si o hepatita alergica.

Cum se pastreaza Adalat, comprimate cu eliberare modificata

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP.). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu necesita conditii speciale de pastrare, in ambalajul original. Comprimatele trebuie protejate de lumina puternica, nu trebuie sa scoateti comprimatul din blister decat inainte de administrare. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie


Substanta activa este nifedipina.

Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine 33 mg nifedipina in care este inclus un surplus de 10% nifedipina pentru a asigura cantitatea declarata pe eticheta.

Celelalte componente sunt: hipromeloza (5 cP), stearat de magneziu, polietilen oxid, oxid de fer roşu (E172), clorura de sodiu, acetat de celuloza, macrogol (3350), hidroxipropilceluloza, hipromeloza (3 cP), dioxid de titan (E 171), propilenglicol, cerneala neagra de inscriptionare - Shellac, oxid de fer negru (E 172), propilenglicol, hidroxid de amoniu 28%.

Ambalaj

Comprimate sunt rotunde, convexe, de culoare roz, cu diametrul de 9,1 mm.

Comprimatele sunt disponibile in cutii cu blistere a cate 14 comprimate cu eliberare modificata.

Fabricantul

BAYER PHARMA AG, D-51368 Leverkusen, Germania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

BAYER PHARMA AG

Mullerstrasse 178, 13353 Berlin, Germania

Acest prospect a fost revizuit in Septembrie 2013

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Betablocante adrenergice Betablocante adrenergice

  Descriere De la introducerea beta-blocantelorin practica terapeutica curenta, utilizarea lor s-a extins cuprinzandnoi indicatii terapeutice, alaturi de utilizarea lor ca: - antiaritmice, - antianginoase, - antihipertensive, - cardiomiopatia hipertensiva,...citeste mai mult

 • Metilfenidat Metilfenidat

  Descriere Metilfenidatul este o substanta stimulanta a sistemului nervos central folosita ca prima linie de tratament a tulburarilor de atentie si hiperactivitate (ADHD), inca din 1957. De asemenea, este indicat in tratamentul narcolepsiei. In decursul ultimilor...citeste mai mult

 • Multivitaminele si efectul de eliberare prelungita. Cum va ajuta ele in anotimpul rece? Multivitaminele si efectul de...

  Sa va tineti departe de raceala in anotimpul rece este intotdeauna o provocare, de aceea este foarte important sa suplimentam dieta zilnica cu vitamine si minerale cu eliberare prelungita. Nici alimentatia echilibrata nu trebuie ignorata, deoarece o sa va furnizeze...citeste mai mult

 • Consecintele unei supradoze de aspirina Consecintele unei supradoze de aspirina

  Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

Comunitate

 • adalat nifedipin recomandat sau nu?

  Buna am 27 de sapt de sarcina problema este ca tensiunea este cam mare 135/80/111 pot lua adalat prescris de medic?pulsul este mare 111 va multumesc

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter