Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

intxicatie alimentara

Regimul alimentar in cancer

Regimul alimentar in cancer

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta.  Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este cu atat mai adevarat atunci cand o persoana nu se simte bine. In aceasta perioada este indicat ca regimul alimentar sa fie unul corespunzator pentru pastrarea fortei, a imunitatii organismului si pentru a-l ajuta in lupta impotriva bolii. Pentru unii oameni aflati in batalia cu artrita, cancerul, depresia sau alte afectiuni este mult mai usor sa fie de acord cu un anumit regim alimentar decat sa-l respecte. In ajutorul acestor persoane, medicii au completat un regim alimentar care contine toate substantele nutritive necesare pentru o recuperare mai rapida. Puterea proteinelor O zicala spune ca cea mai importanta substanta nutritiva, atunci cand o persoana se simte slabita, este proteina. Proteinele sunt necesare pentru pastrarea fortei musculare, pentru mentinerea masei corporale. Daca o persoana sufera de cancer si nu are pofta de mancare si, in concluzie, nu mananca, se poate ajunge ca organismul sa fie atat de... [continuare]

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]

Intoleranta alimentara: interviu cu dr. maria florea

Intoleranta alimentara: interviu cu dr. maria florea

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoleranta alimentara este o afectiune frecvent intalnita in randul populatiei generale, subdiagnosticata la acest moment din motive multiple, cu impact semnificativ asupra starii de sanatate. Aceasta patologie presupune o reactie de respingere a organismului fata de anumite alimente, pe care nu le poate digera si asimila in mod corespunzator. La ingestia alimentului incriminat are loc o reactie locala inflamatorie, care repetata in timp va duce la afectarea mucoasei intestinale, dar si la o reactie inflamatorie sistemica, cu repercursiuni asupra intregului organism. Conform OMS, jumatate din populatia globului sufera de intoleranta alimentara, dar la acest moment doar 1 miliard de oameni sunt diagnosticati. Depistarea intolerantei si adoptarea unei diete corespunzatoare sunt necesare pentru combaterea consecintelor acestei afectiuni si contribuie la mentinerea starii de sanatate a fiecaruia dintre noi. Care sunt deosebirile intre alergie... [continuare]

Aditivii alimentari

Aditivii alimentari

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai multe categorii de aditivi alimentari ce servesc diferitelor scopuri: indulcitori artificiali (edulcoranti), coloranti, corectori de aciditate (acestia fie cresc, fie scad aciditatea produsului), corectori de gust si miros, conservanti (intarzie alterarea alimentelor), antioxidanti (reduc oxidarea alimentelor la contactul cu aerul) si multi altii. Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani). Rolurile aditivilor alimentari E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale: 1. Mentinerea consistentei produsului Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un... [continuare]

Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip ii

Cel mai bun plan alimentar pentru diabetul de tip ii

Actualizat la data de: 15 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca aveti diabet zaharat de tip 2, dieta alimentara joaca un rol cheie in controlul nivelului de zahar din sange. Profesionistii din domeniul alimentar pot evalua cel mai bine nevoile nutritionale individuale si pot alcatui un plan specific pentru a satisface nevoile fizice, medicamentoase, sociale si ale stilului de viata pe care il are o persoana diagnosticata cu diabert zaharat de tip II. Este important sa nu modificati planul de gestionare al diabetului, fara a discuta cu un medic specializat in gestionarea diabetului. Recomandari alimentare pentru persoanele cu diabet de tip II - Carbohidrati. Carbohidratii sunt sursa primara de energie a organismului. In timpul digestiei, zaharul (carbohidratii simpli) si amidonul (carbohidratii complecsi) se descompun in zaharuri (glucoza) care ajung in circuitul sanguin. Daca ve [continuare]

Comunitate medicala

Regim alimentar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Buna ziua, Stimate Domnule Doctor , Am afectiuni coronare protezate,iar dupa interventie am luat constant in greutate,ajungind pina la 90 kg la 1.67m. Mentionez ca am urmat indicatiile privind alimentatia atit cantitativ cit si calitativ , cu exceptia miscarii in perioada de iarna ,adaug ca colesterolul total ,HDL,LDL si trigliceridele sunt in limite normale. Ce regim alimentar trebuie sa urmez si concret ce meniu trebuie sa alcatuiesc din ce, cit ,cind si cum astfel incit sa scad ingreutate cel putin 15 kg.? Va multumesc. Cu toata stima. [continuare]

As dori sa stiu ce regim alimentar trebuie sa tina in prima faza post- operatorie o pacienta de 73 ani , operata laparoscopic pe 13.05.2011 de calculi biliari. Multumesc [continuare]

Comunitate medicala

Regim alimentar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Ulcer

Acum 40 de zile am avut dureri mari de stomac si am fost diagnosticat cu leziuni la stomac in urma endoscopiei, am tinut regim alimentar cu supe, carne fiarta, urda, oua taranesti. Am facut iar endoscopie si a iesit foarte bine. Intrebarea este acum ce regim trebuie sa mai tin, tot la fel ca inainte sau pot manca si altceva? Ce as putea sa mananc acum fara sa mai am probleme? [continuare]

Comunitate medicala

Regim alimentar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diabetul zaharat

buna seara tatal meu are diabet nou descoperit. nu stim ce regim alimentar sa-i facem ma puteti ajuta cu un regim alimentar. Are 58 de ani,103 kg, 178cm nu stie ce tip de diabet are pt ca numai azi a facut analiza c-peptid. imi puteti spune de ce are variatii de glicemie?? azi a facut din 2 in 2 are si avea la ora 8-208; 10-256; 12-224; 14-224 acestea sunt valorile de azi si aseara la ora 19 inainte sa-si faca insulina avea 181 [continuare]

Comunitate medicala

Regim alimentar

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Leucemie

DOAMNE AJUTA ! Ma numesc Susana si m-i s-a descoperit ca am,,leucemie limfatica cronica ,, as dori sa stiu ce regim alimentar ar trebui sa urnez? SI CE ALIMENTE SANT INTERZISE? VA MULTUMESC [continuare]

Totul a debutat intr-o seara cand am combinat alune caju (aproape de jumatate de punga) cu alte alimente, am simtit o durere surda de stomac si greturi. am luat un metoclopramid, mi-a trecut senzatia de greata,insa la cateva ore au inceput durerile abdominale,insotite de diaree, frisoane si febra. Am inceput un regim alimentar, beau doar ceai gastric neindulcit, s-au calmat durerile de stomac din zona epigastrului, dar durerile abdominale, erucatiile si senzatia de voma persista. In urma cu 3 ani am trecut printr-un episod asemanator, doctorul m-a diagnosticat cu gastroenterita, am urmat tratament si mi-a spus ca voi ramane toata viata sensibila cu stomacul. A mai patit cineva asa? [continuare]

Aditiv alimentar

Din Dictionar Termeni

Aditivul alimentar reprezinta orice substanta naturala sau chimica care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului si stocarii unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel caracteristicile alimentelor la care se adauga. Sinonim : E-uri. [continuare]

Carenta alimentara

Din Dictionar Termeni

Absenta sau insuficienta a unor alimente indispensabile echilibrului si dezvoltarii fizice a subiectului. O carenta alimentara poate fi globala sau selectiva si poate sa se refere la nutrimente, actionand in foarte mici doze, ca sarurile minerale, oligoelementele, acizii aminati sau vitaminele. Ea poate fi legata de un defect de aport, de un regim dezechilibrat sau de o incapacitate a organismului de a utiliza nutrimentele sus-mentionate. Afectiunile organice care insotesc anorexia (cancerul, hepatita, tuberculoza) au, de asemenea, drept consecinta carentele de diferite grade de gravitate. Efectele unei carente alimentare sunt cu atat mai dezastruoase cu cat survin mai precoce. La embrion, fat sau sugar, carenta alimentara impiedica diviziunea celulara. Un copil care a suferit o carenta alimentara inainte de nasterea sa si in cursul primului sau an de viata risca sa prezinte debilitati ale sistemului nervos central si atunci raul este ireversibil. In schimb, o carenta... [continuare]

Intoxicatie alimentara

Din Dictionar Termeni

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]

Toxiinfectie alimentara

Din Dictionar Termeni

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]

Intoleranta alimentara

Din Dictionar Termeni

Reactia patologica ce se produce in cursul consumului anumitor alimente. Sub termenul generic de intoleranta alimentara sunt grupate un anumit numar de reactii patologice ca diferitele alergii alimentare sau de intolerante la anumite nutrimente din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau unor tulburari metabolice. - intoleranta la gluten, constituent al graului, secarei, orezului si orzului, este responsabila de boala celiaca - intoleranta la lactoza este consecinta unui deficit, congenital sau dobandit, intr-o enzima specifica mucoasei intestinale, lactaza, necesara hidrolizei lactozei (transformarea ei in glucoza si galactoza), principalul glucid din lapte. Ea se manifesta printr-o diaree lichida siprin dureri abdominale in urma consumului de lapte sau de produse care contin lactoza. tratamentul consta in excluderea lactozei din alimentatie. [continuare]

Ce este Ferrozinc-C si pentru ce se utilizeaza Indicatii Capsulele Ferrozinc-C contin doua bioelemente esentiale, fier si zinc, alaturi de vitamina C, ca antioxidant natural. Fierul este un constituent esential al hemoglobinei din globulele rosii ale sangelui si al mioglobinei din muschi. zincul este esential in multe procese fiziologice si biologice, intervenind in cresterea normala a oaselor, in mentinerea unei bune imunitati, depozitarea insulinei, maturizarea sexuala, vindecarea ranilor, regenerarea tesuturilor si are un important rol in pastrarea acuitatii gustative. Zincul este, de asemenea, parte integranta in majoritatea enzimelor implicate in metabolizarea glucidelor, proteinelor si a acizilor nucleici. Includerea vitaminei C in FERROZINC-C, optimizeaza absorbtia fierului si mentine fierul sub forma feroasa absorbabila. Vitamina C, fiind un puternic antioxidant, inlatura radicalii liberi si previne astfel oxidarea membranelor celulare. Vitamina C este esentiala pentru... [continuare]

Ce este BABY DRINK, supliment alimentar instant si pentru ce se utilizeaza Indicatii BABY DRINK este un supliment alimentar pentru sugari si copii ce contine 5 extracte vegetale (musetel, lemn dulce, cimbru, anason si ulei de menta) prezentat sub forma de pulbere micronizata si indulcita cu glucoza si sucroza. Musetelul (matricaria chamomilla) are proprietati antispastice la nivel intestinal, ceea ce conduce la calmarea colicilor. Datorita efectului sudoripar, musetelul este un adjuvant la scaderea febrei din afectiunile respiratorii. Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) are proprietati antiinflamatorii, antiulceroase, cicatrizante, usor diuretice si laxative fiind si un agent natural de indulcire ce impiedica fermentatia. Prin efectul sau expectorant, lemnul dulce ajuta la fluidifierea secretiilor traheo-bronsice, calmand tusea. Cimbrul (Thymus vulgaris) potenteaza efectele expectorante si de reglare a functiilor digestive ale celorlalte componente din BABY DRINK. Menta... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)