Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

importanta enzimelor

Enzimele digestive

Enzimele digestive

Actualizat la data de: 27 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Enzimele digestive sunt un tip special de enzime care descompun moleculele polimerice, astfel incat sa faciliteze absorbtia lor in organism. Acestea sunt gasite in tractul digestiv, unde participa activ la procesul digestiei, precum si in interiorul celulelor (in lizozomi) unde au rolul de a mentine celulele in viata. Se mai regasesc si in saliva (secretate de glandele salivare), in stomac (secretate de celulele tesutului stomacal), in sucul pancreatic (secretate de celulele pancreatice exocrine) si in secretiile intestinului gros si subtire. Rolul si importanta enzimelor digestive Dupa consumul de hrana, sistemul digestiv nu absoarbe mancarea ingerata, ci nutrientii din aceasta. Astfel, alimentele au nevoie sa fie descompuse in nutrienti separati aminoacizi (din proteine), acizi grasi si colesterol (din grasimi), zaharuri simple (din carbohidrati), vitamine, minerale si alti compusi proveniti din surse vegetale si animale. Astfel, enzimele digestive, produse in... [continuare]

Ce sunt enzimele cardiace si ce se intampla atunci cand cresc valorile acestora?

Ce sunt enzimele cardiace si ce se intampla atunci cand cresc valorile acestora?

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Ce sunt enzimele cardiace Biomarkerii cardiaci sunt substante endogene eliberate in fluxul sanguin atunci cand muschiul inimii este deteriorat sau stresat. Masurarea acestor biomarkeri este utilizata pentru a ajuta la diagnosticarea, evaluarea riscului si gestionarea sindromului coronarian acut , o afectiune care poate pune viata în pericol, caracterizata prin debutul brusc al durerii persistente in piept, cu iradiere la nivelul bratului stang predominant, umeri, stomac sau maxilar, dificultati de respiratie, greata, transpiratie si ameteli. Enzimele cardiace au inceput sa fie utilizate de la mijlocul secolului al XX-lea in evaluarea pacientilor cu suspiciune de infarct miocardic acut. Biomarkerii utilizati atunci nu sunt relevanti clinic astazi, deoarece biomarkerii mai sensibili si specifici i-au inlocuit. Troponinele sunt biomarkerii cardiaci cheie in medicina moderna pentru diagnosticarea ischemiei miocardice acute. Spre deosebire de creatinkinaza , care de obicei creste... [continuare]

Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor

Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Calciul este un element chimic, esential pentru organismele vii, inclusiv pentru populatia umana. Simbolul chimic al calciului este Ca. Acesta se gaseste in mai multe alimente. Avem nevoie sa consumam o anumita cantitate de calciu pentru a construi si mentine oasele puternice si sanatoase si pentru comunicarea intre creier si diferite parti ale corpului.  Conform unor studii, se spune ca cea mai mare cantitate de calciu se gaseste in corpul uman, mai mult decat in oricare alt mineral. Calciul continua sa intareasca oasele oamenilor pana cand acestia ajung la varsta de 20-25 de ani sau atunci cand acestia ajung la greutatea lor maxima. Dupa aceasta varsta, elementul ajuta la intretinerea oaselor, precum si la incetinirea pierderii densitatii osoase, care este o parte naturala a procesului de imbatranire.  Persoanele al caror aport de calciu este inadecvat inainte de varsta de 20-25 de ani prezinta un risc considerabil mai mare de a dezvolta mai tarziu in viata... [continuare]

Enzimele si organismul uman

Enzimele si organismul uman

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt enzimele? Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele. Enzimele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. In egala masura, toate procesele noastre fizice depind de enzime. Care este rolul enzimelor? Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reactiilor chimice din organismul nostru, fara de care am inceta sa functionam sau sa existam. Enzimele determina digestia, detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese metabolice si regeneratoare. Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra. Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezinta „clasa muncitoare“ a organismului. Pe langa actiunea de digerare a hranei,... [continuare]

Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun

Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ce se recomanda la micul dejun - cafea? Dimineata majoritatea oamenilor abia arunca o privire in bucatarie. In general se considera ca pregatirea micului-dejun necesita un timp pretios. Exista dovezi suficiente ca datorita consumarii micului-dejun in fiecare zi se pierde o parte importanta a greutatii corporale. Oamenii omit micul-dejun crezand ca reduc consumul de calorii, dar pe parcursul zilei, la amiaza sau pranz, acestia sunt infometati. Aceste persoane isi inlocuiesc caloriile in timpul zilei in mod incostient rontaind intre pranz si cina, determinandu-si astfel singuri nereusita. Beneficiile micului dejun Consumarea micului-dejun este un obicei zilnic al persoanelor cu "scadere in greutate", aceste persoane mentinandu-si greutatea dupa pierderi in greutate de cate 15 kg sau chiar mai mult pentru cel putin un an si chiar mai mult, pana la 6 ani. Cam 78% din aceste persoane au confirmat ca iau micul-dejun zilnic si aproape 90% au raportat ca iau... [continuare]

Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]

Wobenzym - rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem

Wobenzym - rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt enzimele? Enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple si descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta se produc perturbari in exploatarea normala a alimentelor si in degradarea lor de catre acestea. Enzimele sunt substante organice complexe de natura proteica, cu rol major in dirijarea si favorizarea proceselor metabolice la toate organismele vii. Enzimele sunt catalizatori in reactiile biochimice din organismul nostru, au rol de baza in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie. Ele se afla la baza tuturor functiilor din organism, de la digestie pana la sustinerea la parametri optimi a sistemului imunitar. Proteinazele sunt elementul activ de baza a preparatelor enzimatice combinate, asigurand efectele lor principale - antiinflamator,... [continuare]

Deficitul de enzime produce boli

Deficitul de enzime produce boli

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt enzime diferite care se pot combina cu anumite coenzime formand variatii chimice care intretin viata. O parte din enzime provin din alimente, mai exact din fructe si din legume crude, altele sunt secretate de organism pentru a facilita digestia. In interiorul celulelor se afla o alta categorie de enzime, numite enzime metabolice care creeaza energie si contribuie la generarea impulsurilor nervoase. Sintetizam mai putine enzime odata cu varsta Fara enzimele digestive, digestia nu ar fi posibila. Pe parcursul intregului tract digestiv, organismul secreta aceste elemente cheie pentru realizarea digestiei, asigurand astfel extragerea substantelor nutritive din alimentele pe care le consumam si ulterior, eliminarea reziduurilor. Desi enzimele digestive se secreta in mod natural in organism, odata cu varsta, capacitatea organismului de a le sintetiza scade. La aceasta diminuare fireasca... [continuare]

Zincul si importanta sa in dieta

Zincul si importanta sa in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Zincul reprezinta un oligoelement mineral cu rol metabolic in stimularea activitatii nervoase si musculare, dar si in intarirea sistemului imunitar. Are particularitatea de a participa la formarea a peste 60 de tipuri diferite de enzime. Organismul adult contine 2-3 grame de zinc, peste 50%din acesta fiind concentrat in muschi, iar restul distribuindu-se sistemului osos, tegumentelor, viscerelor (ficatul si pancreasul au un mare continut in zinc). Rolurile zincului includ: - participarea la reactia de aparare a organismului prin influentarea activitatii leucocitelor; - roluri in diviziunea celulara, in proliferarea si regenerarea tisulara (favorizeaza sinteza de acizi nucleici si proteine si asimilarea vitaminelor); - interventia in reglarea functiilor gonadelor (atat direct, cat si prin intermediul unor hormoni): instalarea pubertatii, dezvoltarea organelor genitale; - mobilizarea vitaminei A din ficat (cu rol in mentinerea acuitatii vizuale); - reducerea din... [continuare]

Importanta calciului in dieta

Importanta calciului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, cu functii structurale atat de importante incat daca rezervele sale s-ar pierde in intregime, corpul s-ar reduce la o masa tisulara lipsita complet de forma si consistenta. Acest lucru se datoreaza prezentei calciului in structurile ce determina arhitectura corpului, cum ar fi scheletul, cartilajele, dintii. Mai precis, 99% din calciul total este stocat in aceste structuri dure, restul de 1% distribuindu-se in celulele nervoase, sange, precum si in alte structuri tisulare importante. Calciul este un macromineral de care omul are nevoie in permanenta. In trecut specialistii considerau ca dieta trebuie fortificata cu calciu doar pana in jurul varstei de 20-30 de ani, insa studii recente au demonstrat ca necesarul de calciu se mentine crescut pe tot parcursul vietii, in special in cazul femeilor tinere, care alapteaza, sau in cazul celor care intra la menopauza. Acesta este unul din motivele pentru care este... [continuare]

Raspunsuri la cele mai importante intrebari legate de insecte

Raspunsuri la cele mai importante intrebari legate de insecte

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tantarii sunt atrasi de cantiatea de dioxid de carbon, caldura si umiditatea emisa de un individ. Din pacate, aceste elemente sunt determinate de genetica si sunt dificil de masurat. Cu cat o persoana transpira mai tare cu atat are sanse mai mari sa fie ciupita de tantari. Specialistii nu pot explica daca acest aspect este legat de parfumul sau umiditatea prezente in transpiratie. Cercetatorii au descoperit ca organismul unei persoane produce unele mirosuri care atrag tantarii. Oamenii nu le pot detecta, dar tantarii le pot identifica de la 50 de metri distanta. Tantarii au tendinta sa ciupeasca mai ales persoanele la care nivelurile de acid lactic si sudoare sunt ridicate. Tipul si cantitatea mirosului sunt determinate genetic. Evitarea muscaturilor de insecte cand va petreceti timpul in aer liber Evitati prelungirea evenimentelor pana la amurg atunci cand creste numarul tantarilor si insectelor. Cel mai bine este sa folositi si spray-uri antiinsecte, care va... [continuare]

Omega-3 si omega-6: de ce sunt importanti?

Omega-3 si omega-6: de ce sunt importanti?

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul nostru nu stie sa produca acizii grasi Omega-3 si omega-6, asa ca alimentele sunt singurele surse din care ii putem procura. Echilibrul dintre Omega-3 si Omega-6 le permite acestora sa actioneze eficient asupra inflamatiilor dermatologice si osteo-articulare, precum in cazul psoriazisului si a reumatismelor inflamatorii. Acesti acizi amelioreaza, de asemenea, astmul si rinitele alergice. Cat despre inima, acestia favorizeaza ritmicitatea batailor cardiace. Acizii Omega-3 si Omega-6 fac sangele mai fluid si arterele mai suple Acesti acizi grasi fluidizeaza sangele si impiedica placile responsabile de aparitia [continuare]

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele - anticorpi prezenti in unele seruri, capabili sa aglutineze microorganismele sau globulele rosii ce contin aglutinogenul (un antigen) corespunzator. Grupele sanguine - reprezinta o categorie in care se situeaza fiecare persoana dupa varietatea aglutininelor din sange, care ii sunt proprii, fiecare categorie apartinand unui sistem bine definit. Sistemul clasic al grupelor sanguine eritrocitare (dependent de aglutininele situate pe globulele rosii) este sistemul ABO, ce cuprinde 4 grupe: - A (prezenta de aglutinogen A) - B (prezenta de aglutinogen B) - AB (ambele aglutinogene) - O (absenta aglutinogenelor). Alanin-amino-transferaza Alanin-amino-transferaza (glutam-oxalacetica) TGO, AST - transferare in forma activa,... [continuare]

De ce este important seleniul pentru organism?

De ce este important seleniul pentru organism?

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este un mineral cu propritati antioxidante, cu rol in stimularea imunitatii, ajuta fertilitatea masculina, reduce riscul de sarcini oprite din evolutie si contribuie la sinteza hormonului tiroidian. Un aliat al masculinitatii Seleniul este esential pentru o mutime de functii ale organismului si sustine organismul in lupta cu bolile de inimia si cu cancerul. In sinergie cu vitamina E, seleniul incetineste procesul de imbatranire si reduce din efectele negative ale oxidarii. Fiind esential pentru organism, se afla in majoritatea tesuturilor corpului, dar exista cantitati mai mari de selenium in rinichi, ficat, splina si pancreas. In cazul barbatilor, aproximativ jumatate din cantitatea de selenium din corp este concentrata in testicule, canale [continuare]

Informatii importante despre medicamentele antiacide

Informatii importante despre medicamentele antiacide

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Antiacidele sunt prescrise pentru controlul arsurilor gastrice, facand parte din categoria medicamentelor antiulceroase. Recomandate in tratamentul mai multor afectiuni digestive (bola de reflux gastroesofagian, ulcerul gastroduodenal, gastrita, duodenita sau epigastralgia - durerile din partea superioara a abdomenului), antiacidele pot avea efecte secundare neplacute, mai ales in conditiile administrarii de lunga durata. Actiunea medicamentelor antiacide Antiacidele fac parte din clasa medicamentelor utilizate pentru tratarea afectiunilor produse de acidul clorhidric secretat de stomac, cu rol in descompunerea proteinelor. Stomacul, duodenul si esofagul sunt protejate de acidul gastric prin cateva mecanisme specifice. Atunci cand secretia de acid este prea mare sau se instaleaza disfunctii la nivelul mecanismelor de protectie, mucoasele stomacului, duodenului sau esofagului sunt afectate de inflamatii sau ulceratii. Astfel, se instaleaza simptomele... [continuare]

Importanta fierului in dieta

Importanta fierului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]

Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci

Cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci

Actualizat la data de: 31 Mai 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de ciuperci este sinonim cu alimentatia echilibrata. Acestea sunt bogate in proteine, fibre, minerale, vitamine, in plus sunt bogate si in antioxidanti. Iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de ciuperci • Prevenirea bolilor cardiovasculare . Ciupercile ofera proteine slabe, fiindca ele nu au colesterol sau grasimi si au carbohidrati foarte scazuti. Mai mult, fibrele si anumite enzime pe care le contin contribuie la scaderea nivelului de colesterol. Consumul de ciuperci contribuie si la prevenirea diferitelor boli cardiovasculare cum ar fi ateroscleroza, atac de cord si accident vascular cerebral. • Trateaza anemia . Pacientii care sufera de anemie au practic un nivel scazut de fier in sange, de aceea acestia au adesea stari de oboseala accentuata, dureri de cap, precum si diferite probleme de natura digestiva. Ciupercile sunt o sursa buna de fier si peste 90% din valoarea nutritiva a fierului poate fi absorbita de organism, ceea... [continuare]

cauzele cresterii enzimelor pot fi amplificate si de o stare de stres sau furie ,enervare / [continuare]

Indicatii Astfel, SANZYME sirop poate fi utilizat atunci cand se urmareste realizarea unei digestii complete precum si in cazul deficitelor enzimatice (manifestate prin intoleranta la grasimi / lipide, proteine sau glucide / zaharuri). Datorita formulei tampon continute, enzimele din siropul SANZYME isi pastreaza eficienta in totalitate si nemodificat in timp. In plus, nu contine alcool astfel ca SANZYME sirop este un produs sigur pentru a fi administrat la copii si in timpul sarcinii. SANZYME sirop este un supliment cu enzime pentru toate varstele, in special pentru persoanele cu digestie dificila, inclusiv in timpul sarcinii si la copii. SANZYME sirop este benefic in caz de scadere a apetitului sau dupa excese alimentare, contribuind la realizarea unei bune digestii. Doze si mod de administrare Sugari (pana la varsta de un an): 8-15 picaturi de 3 ori pe zi, in timpul sau imediat dupa mese. Copii: o lingurita (5 ml) de 3 ori pe zi, in timpul sau imediat dupa mese. Adulti: o... [continuare]

buna ziua...am facut si eu un r.m.n si am fost diagnosticat cu artrita sacro iliaca...am 24 ani,fac sport de performanta(fotbal)si nu pot fi la randament maxim...am aceasta problema de vreo 2-3 ani si nu mai scap de dureri.prima data cand am facut r.m.n`ul mi s`a spus ca am artrita sacro-iliaca dreapta...dupa un an mi`a afectat si partea stanga...partea dreapta e mai bine acum dar m`a luat tare de tot cu dureri la partea stanga...am mers la un reumatolog si mi`a dat sa iau salazopirin si meloxicam...mi`a mai ameliorat din dureri,dar vad ca nu imi trece...fac acest tratament cu mici intreruperi de 3 ani.au fost perioade cand nu ma puteam da jos din pat...astept de la dumneavoastra un sfat ca nu stiu ce sa mai fac.... [continuare]

vreau sa stiu ce,exerciti se fac pentru gonartroza si daca este buna bicicleta magnetica [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)