Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

importanta enzimelor

Helicobacter pylori si ulcerele gastrice: importanta diagnosticarii precoce

Helicobacter pylori si ulcerele gastrice: importanta diagnosticarii precoce

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Ce este ulcerul gastric? Ulcerul gastric este o afectiune gastro-intestinala destul de comuna si aparent “benigna”, insa evolutia acestuia poate fi grevata de multiple complicatii potential amenintatoare de viata, motiv pentru care diagnosticul precoce si tratamentul adecvat, indicat de medicul specialist gastroenterolog, sunt esentiale. Conform studiilor ulcerele gastrice, cat si cele duodenale sunt asociate intr-un procent semnificativ (adesea depasind 50%) infectiei cu Helicobacter pylori, fie ca factor unic, fie asociat altor factori nocivi precum fumatul sau consumul abuziv de antiinflamatoare nesteroidiene. Ce este Helicobacter pylori? Helicobacter pylori este o bacterie care adesea se cantoneaza la nivelul stomacului si determina leziuni care variaza de la gastrita, la ulcer si chiar cancer gastric. Prevalenta sa este mai mare in tarile cu status socio-economic scazut, iar transmiterea se face pe cale fecal-orala, gastric-orala, oral-orala si extrem de rar, dar... [continuare]

Detectarea precoce a fibrozei chistice

Detectarea precoce a fibrozei chistice

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Depistarea fibrozei chistice neonatale Screeningul realizat in vederea depistarii fibrozei chistice neonatale presupune realizarea unor analize sangvine ce determina nivelul unor enzime, anume tripsinogenul imunoreactiv, enzima produsa de pancreas. Aceste determinari enzimatice sunt considerate metoda de prima intentie in screening. Prezenta unor niveluri crescute ale acestei enzime, ceea ce este tipic pentru fibroza chistica, impune realizarea unor determinari suplimentare ale enzimei, unor teste genetice sau ambelor. Ce este fibroza chistica Fibroza chistica este considerata cea mai frecventa afectiune transmisa genetic cu potential fatal al populatiei caucaziene. Ea este o boala cu transmitere autozomal recesiva, iar purtatorii genei sunt adesea asimptomatici. Fibroza chistica este o afectiune a glandelor exocrine, care determina in principal aparitia insuficientei respiratorii cronice, a insuficientei pancreatice enzimatice si a unor complicatii care pot fi generate de... [continuare]

Implicatiile fumatului in igiena orala

Implicatiile fumatului in igiena orala

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2025

Dr Raluca Boatca
Medic dentist specialist chirurgie dento-alveolara

In ultimii ani exista o preocupare din ce in ce mai mare privind efectele nocive ale fumatului, in conditiile unei cresteri a frecventei fumatorilor in cadrul populatiei active.Numeroase studii au relevat legatura dintre diverse afectiuni ale cavitatii bucale si fumat, existand in acest sens o preocupare pentru constientizarea opiniei publice asupra efectelor nocive ale fumatului. Din ce in ce mai multe dovezi indica fumatul ca factor major de risc pentru parodontopatii (afectiuni ale tesuturilor de sustinere ale dintilor). Fumatul afecteaza prevalenta, extinderea si severitatea acestor afectiuni. Diverse studii realizate in America si Europa arata o prevalenta de 1,5 pana la 7,3 ori mai mare a parodontopatiilor la fumatori fata de nefumatori. De asemenea numarul de ani in care persoana a fumat este un factor semnificativ in pierderea dintilor, gravitatea cariilor coronare si de colet. Mecanismele prin care fumatul actioneaza in boala parodontala nu sunt deplin elucidate. S-a... [continuare]

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]

Afectiunile tiroidei

Afectiunile tiroidei

Actualizat la data de: 21 August 2024

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Ce este glanda tiroida Glanda tiroida este una dintre cele mai importante glande ale corpului, este alcatuita din 2 lobi uniti printr-un istm si este localizata la baza gatului, anterior de trahee. Tiroida produce 2 hormoni inruditi, tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Acesti 2 hormoni au rol in diferentierea celulara din timpul dezvoltarii intrauterine, in mentinerea homeostaziei termice si metabolice la adult. Cand tiroida nu functioneaza corect, poate determina nervozitate si oboseala, slabiciune musculara, pierdere sau crestere ponderala, probleme de memorie si modificarea fluxului menstrual. O tulburare a tirodei poate detrermina avort spontan si infertilitate. Se estimeaza ca 1 din 8 femei vor dezvolta probleme ale tiroidei de-a lungul vietii. Femeile sunt mai expuse decat barbatii la afectiuni tiroidiene, dar de multe ori acestea raman nediagnosticate multa vreme. Deseori femeile isi ignora simptomele, sau considera ca sunt simptome ale altor afectiuni. [continuare]

Ingrediente minerale

Ingrediente minerale

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Calciul are o deosebita importanta pentru organism, intervenind in majoritatea proceselor metabolice ale organismului. Asimilarea lui este dependenta de vitamina C si aminoacizi. Moduleaza excitabilitatea neuromusculara si este inductor al contractiei musculare. Calciul poate fi gasit in urmatoarele surse alimentare: lapte, branza, iaurt, salata. Doza zilnica recomandata de calciu este de 1.000 mg. Valorile normale ale calciului se incadreaza intre 8,8-10,6mg. Daca valorile sunt mai mici de 8,8mg, pacientul sufera de tulburari in metabolismul vitaminei D sau are ciroza hepatica. Natriul (sodiul) - Este principalul cation extracelular cu rol in asigurarea volumului si calitatii mediului intern. Natriul este implicat si ca factor conditional al tensiunii arteriale. Valorile normale ale natriului se incadreaza intre 135-144mmol/l. Kaliul (potasiul) - Este principalul cation celular cu rol in excitabilitatea neuromusculara si in schimburile ionice. Valorile normale... [continuare]

Curcan vs. pui: beneficii nutritionale

Curcan vs. pui: beneficii nutritionale

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Probabil ca deja multi oameni stiu ca este important sa scada cantitatea de carne rosie si sa suplimenteze cantitatea de legume si fructe din dieta. Un rol la fel de important il au pestele si fructele de mare, pentru ca organismul sa beneficieze de un regim alimentar care sa satisfaca toate nevoile nutritive. Totusi, multe persoane se intreba care tip de carne alba este mai sanatoasa, carnea de pui sau cea de curcan. Adevarul este ca atat carnea de pui cat si cea de curcan sunt destul de sanatoase atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator. Pentru acest lucru, trebuie sa indepartati pielea si sa mancati doar carnea, fara grasime, sa nu o prajiti in mult ulei si sa nu adaugati sosuri sau alte ingrediente cu multe calorii. Principalele diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan Principalale diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti carnea potrivita pentru dvs:... [continuare]

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina

Actualizat la data de: 18 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]

Sindromul opitz

Sindromul opitz

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Sindromul Opitz este o afectiune genetica rara in populatie ce poate fi diagnosticata inca de la nastere datorita faptului ca se caracterizeaza prin malformatii congenitale importante ale structurilor derivate din mezodermul embrionar. Acestea afecteaza in principal regiunea craniofaciala (apare chiar si hipertelorism ocular), cavitatea bucala (palatoschizis, cheiloschizis), fisuri palpebrale, falduri care acopera unghiul intern al ochilor, nas lat. Baietii pot prezenta de asemenea si criptorhidism (testicul necoborat), scrot bifid, [continuare]

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza conform careia simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata. Redoarea matinala specifica bolii, imobilitatea si durerea articulara sunt printre cele mai importante simptome care va pot scadea semnificativ calitatea vietii daca va confruntati cu aceasta afectiune. Poliartrita reumatoida poate fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea pretul este destul de scump: tratamentul, chiar daca este eficient impotriva simptomelor, are numeroase reactii adverse care poate determina unii pacienti sa il evite, sa nu il administreze conform recomandarilor medicului. Complianta scazuta la tratament este cea care permite bolii sa avanseze si sa fie cauza de aparitie a unor deformari locale si a anchilozei. In evolutie sunt prinse din ce in ce mai multe articulatii de procesul degenerativ si apar chiar si complicatii... [continuare]

Fenilcetonuria (pku)

Fenilcetonuria (pku)

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fenilcetonuria este o boala genetica in care lipseste enzima fenilalaninhidroxilaza sau are un nivel foarte scazut in sange (PAH). Aceasta enzima este necesara pentru convertirea fenilalaninei, un aminoacid din alimente, in alt aminoacid numit tirozina. Daca PKU nu se trateaza imediat dupa nastere fenilalanina se acumuleaza in sange si in tesutul cerebral ducand la retard psihic si afectarea sistemului nervos central. Daca se trateaza imediat dupa nastere toate aceste probleme sau majoritarea lor se pot preveni de obicei. PKU este estimat in SUA la 1 caz la 14 000 pana la 20 000 de nou-nascuti vii. Este mai frecventa la albi si americani nativi decat la persoane de culoare, asiatici sau hispanici. Cauze PKU este o boala autosomal recesiva. Aceasta inseamna ca pentru a manifesta boala persoana trebuie sa mosteneasca cate o gena cu defect cromozomial de la fiecare parinte. Daca mosteneste gena de la un singur parinte persoana este purtatoare de gena dar nu... [continuare]

Malnutritia la varstnici

Malnutritia la varstnici

Actualizat la data de: 30 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O buna nutritie este foarte importanta pentru sanatatea varstei a treia, dar multi batrani nu mananca corect. Persoanele in varsta au un risc mai mare de a avea o nutritie inadecvata decat adultii tineri – si sunt mai susceptibili la probleme de sanatate legate de o dieta inadecvata. Multi adulti in varsta in azile au o stare de nutritie precara. In timp ce persoanele ingrijite la domiciliu sau cele care se ingrijesc singure merg mai bine, paternurile dietei neadecvate – numita si malnutritie – deseori incep acasa. Cunoasterea cauzele si pericolelor problemelor de nutritie este un aspect important in sanatatea persoanei varstnice. Problemele cauzate de malnutritie In timp, malnurtitia la persoanele varstnice poate duce la oboseala si la un risc crecut pentru afectiuni digestive , pulmonare si cardiace. Batranii malnutriti au un risc crescut pentru deces. Malnutritia slabeste sistemul imunitar, crescand riscul pentru pneumonie si ale infectii serioase.... [continuare]

Boala hidatica – echinococcoza sau hidatidoza

Boala hidatica – echinococcoza sau hidatidoza

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Cauze si epidemiologie Echinococoza este o parazitoza ce afecteaza atat omul cat si unele animale si are ca agent etiologic Echinococcus granulosus (cand afectiunea este sub forma de chist unilocular) sau Echinococcus multilocularis (in tipul alveolar de boala). Echinococoza este recunoscuta ca fiind o problema importanta de sanatate in tarile din jumatatea sudica a Americii Latine, in zona mediteraneeana, in Orientul Mijlociu, Asia Centrala si Africa. Parazitul adult, Taenia echinococcus, se afla in intestinul cainelui. Este capabil sa produca 600-800 de oua. Aceste oua sunt eliminate, si, daca intra accidental in contact cu organismul uman pot declansa boala. Ele sunt partial digerate si astfel elibereaza embrionii (acest proces are loc in intestinul subtire). Embrionii sunt capabili sa penetreze peretele intestinal si sa ajunga in torentul sangvin. Sunt vehiculati circulator si ajung la nivel hepatic, unde se opresc mecanic datorita dimensiunilor mai mari decat... [continuare]

Mineralele: functii si beneficii

Mineralele: functii si beneficii

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]

Raspunsuri la intrebari frecvente despre bolile hepatice

Raspunsuri la intrebari frecvente despre bolile hepatice

Actualizat la data de: 11 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Cauze Hepatita este un termen generic, semnificand inflamatia si distructia celulelor hepatice. Distructia poate fi cauzata de medicamente, toxine, bauturi alcoolice, boli genetice, diverse boli metabolice si virusuri. Cu toate acestea, in mod obisnuit, prin hepatita se intelege hepatita virala. Exista o larga varietate de virusi care pot cauza hepatita, dar in mod obisnuit, termenul se foloseste pentru hepatitele cu virus A, B, C, D, E si G. Cele mai frecvente sunt hepatitele A, B si C. Hepatita C este cea mai frecventa indicatie de transplant hepatic. Factori de risc Ce cantitate de bauturi alcoolice consumate poate fi considerata un risc pentru ficat? In primul rand trebuie inteles faptul ca bauturile acoolice sunt o otrava. Orice cantitate de alcool poate afecta ficatul. La persoanele sanatoase, fara boli hepatice de baza, metabolizarea alcoolului este diferita la femei fata de barbati. Barbatii metabolizeaza si elimina alcoolul mai eficient ca femeile, datorita... [continuare]

Sfaturi pentru dieta alimentara de vara

Sfaturi pentru dieta alimentara de vara

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa incerce acest lucru pe parcursul verii, cand este mult mai usor sa adopte o dieta echlibrata si diversificata, fara a fi necesar sa se implementeze o cura drastica care poate duce la anumite dezechilibre nutritionale. Este important sa se retina faptul ca indiferent de dieta adoptata, este necesara hidratarea corespunzatoare (2-3 litri de apa zilnic). Rosiile si ardeii Legumele, in general, sunt alimente cu un continut bogat in vitamine si minerale. Culoarea acestora se datoreaza in mare parte unor constituenti precum, vitamina C, vitamina A, licopen etc. Legumele sunt ideale in dietele pentru slabit, rosiile si ardeii oferind si un aport caloric redus. Sfaturi pentru dieta cu rosii si ardei - alegerea unor rosii intens colorate, coapte, tari, cu miros caracteristic puternic; - pastrarea acestora in frigider (nu mai mult de cateva zile); - folosirea pe cat posibil a sucului si pastei de tomate fara aditivi si... [continuare]

Diagnosticul infertilitatii masculine

Diagnosticul infertilitatii masculine

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cadrul procedurilor de pregatire pentru fertilizare, ambii parteneri sunt supusi unor investigatii si examene clinice amanuntite. Este important de precizat ca diagnosticul de infertilitate a cuplului se poate pune doar dupa minim 1 an de incercari de concepere a unui copil, avand activitate sexuala normala, regulata si in absenta metodelor contraceptive. Totusi, daca femeia are peste 35 de ani sau daca exista factori de risc asociati oricarui partener, perioada de timp de incercare se va reduce considerabil. Evaluarea initiala a pacientului include istoricul complet, examenul fizic general si teste specifice de laborator, iar daca este realizata corect poate sa suspicioneze cauza infertilitatii (sau chiar sa o diagnostice cu certitudine), poate sa descopere alte probleme medicale ce nu au inca rasunet clinic (de exemplu: mutatii genetice, neoplazii, diabet zaharat). Istoricul complet al pacientului Pacientul este sfatuit sa fie sincer cu medicul ce il... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]

Topul vitaminelor pentru iarna

Topul vitaminelor pentru iarna

Actualizat la data de: 18 Ianuarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati La primul semn de frig, chiar inainte de venirea iernii, multi dintre noi consuma produse sau chiar suplimente de vitamina C, gandindu-se ca aceasta face parte din topul vitaminelor pentru iarna. Dar exista si alte vitamine de care organismul are nevoie. Probabil considerati ca aveti nevoie de multe minerale si vitamine despre care tot auziti ca sunt importante, inainte de anotimpul rece. Multe dintre acestea, joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, pastrarea frumusetii tenului si mentinerea unei stari de vitalitate. Vom incerca sa va ghidam prin labirintul de suplimente alimentare, oferindu-va o lista cat mai completa de vitamine care va pot ajuta la contracararea unora din efectele anotimpului rece. Vitamina C Ce rol are: Este una dintre vitaminele esentiale in lupta cu gripa in sezonul rece. Contrar credintelor populare, vitamina C nu impiedica raceala si gripa dar poate reduce durata si severitatea... [continuare]

Coenzima q10

Coenzima q10

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este coenzima Q10? Coenzima Q10 (CoQ10, Ubichinona) este o substanta cu un rol asemanator vitaminelor, prezenta in toate celulele organismului, in special a celor cu activitate foarte intensa: inima, ficat, creier. Beneficiile coenzimei Q10 Este indispensabila, datorita rolului major detinut in producerea de energie necesara desfasurarii normale a proceselor biochimice ale celulelor organismului (este implicata in toate procesele producatoare de energie si in stocarea energiei in celule). De asemenea, are rol important de antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare. CoQ10 este prezenta in cantitati mici intr-o varietate de alimente ca uleiul de soia, sardinele, macroul si alunele; alimentele bogate in CoQ10 sunt: inima, ficatul, rinichii si carnea de bovine. CoQ10 ofera organismului energie si ajuta la functionarea inimii si ficatului. CoQ10 a fost introdusa in tratamentul insuficientei cardiace in Japonia inca din anul... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)