Clickmed
programare rapida la medic

Interpretare radiografie coloana cervicala?

Afectiuni coloana vertebrala
Intrebare postata de Ana cu 2 luni in urma

Am facut examen de coloana cervicala si va rog frumos sa -mi spuneti despre ce este vorba.

Rg coloana cervicala – fata , profil
Fara modificari semnificativa de statica vertebrala.
Retrolistezis C3-C4 grad I (3.5mm).
Reducere semnificativa a inaltimii spatiului discal C5-C6, cu neregularitati si osteocondensarea platourilor vertebrale si tesutului
spongios subiacent.
Pensarea spatiilor discale C3-C4 posterior, C4-C5.
Osteofite anterioare vertebrale C4-C7, cu formare de punti osoase la C5-C6, posterioare C5-C7.
Efilarea apofizelor unciforme C3-C6
Modificari artrozice interapofizare cervicale, accentuate in 1/2 inferioara.
DLP = 13 µGy*m2
Va multumesc frumos!

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Interpretare radiografie coloana cervicala?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (1)

SfatulMedicului (acum 2 luni)

Buna ziua,

Rezultatele radiografiei dumneavoastra indica prezenta retrolistezisului (o forma de destabilizare a coloanei vertebrale prin alunecarea unei vertebre in spatele celei adiacente) la nivelul vertebrelor C3-C4. Aceasta este insa de grad I (cel mai mic grad), cu o alunecare de numai 3.5 mm, deci nu foarte severa.

La nivelul vertebrelor C5-C6 se observa o reducere semnificativa a inaltimii spatiului discal, cu neregularitati si osteocondensarea (ingrosarea si durificarea tesutului osos) platourilor vertebrale si tesutului spongios subiacent, ceea ce indica o degenerare avansata a acestui disc intervertebral.

In plus, spatiile intervertebrale dintre vertebrele C3 si C4, precum si cele dintre C4 si C5 prezinta semne de pensare (ingustare). Acest lucru reprezinta o alta manifestare a degenerarii discurilor intervertebrale, cu impact asupra spatiului necesar pentru circulatia fluidului si comprimarea nervilor.

Osteofitele (sau "ciocurile" osoase) sunt depozite de calciu care apar la nivelul coloanei vertebrale in urma degenerarii discurilor intervertebrale, fiind un semn comun al osteoartritei. La dumneavoastra, acestea apar la nivelul vertebrelor C4 pana la C7.

La nivelul apofizelor unciforme (proiectii osoase pe partea laterala a vertebrei) de la C3 la C6 se observa efilare (ascutire sau subtire), ceea ce este un semn destul de comun in caz de artroza cervicala.

In concluzie, radiografia dumneavoastra indica prezenta a mai multe semne de degenerare a coloanei cervicale.

Retineti ca informatiile pe care le-am oferit sunt generale si nu inlocuiesc sfatul medicului. Este important sa consultati un medic in legatura cu situatia specifica si sa urmati recomandarile acestuia: https://www.clickmed.ro/medic/neurologie

Articol de interes: https://sfatulmedicului.ro/Afectiunile-coloanei-vertebrale/durerea-cervicala_1665

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de SfatulMedicului
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de SfatulMedicului
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.