Nautul (cicer arietinum)
Tulpina este inalta si dreapta, poate ajunge chiar si la 50 cm. Florile au culoare purpurie, liliachie, galbena sau alba. Nautul infloreste in luna iunie sau in luna iulie. Fructul este o pastaie scurta, ovala, de culoare galben deschis. Semintele sunt globuloase, de culoare galbena, roz, roscata, alba sau neagra.
In scop fitoterapeutic se utilizeaa semintele (boabele).
Planta contine proteine, lipide, glucide, substante azotate, amidon, vitamina b si B, saruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, clor, sodiu, siliciu, magneziu, fier).
Nautul are efect diuretic, antiseptic urinar, helmintic, stomahic, tonic.
Planta se utilizeaza si in gastronomie pentru prepararea a diverse preparate culinare.
Uz intern:
- oligurie, infectii ale cailor urinare, litiaza urinara, paraziti intestinali, astenie, oboseala fizica si psihica, convalescenta - sub forma de infuzie, decoct.
Uz extern:
- raceli, faringite, nevralgii - sub forma de gargara, cataplasma.
Citeste si
Arhiva-
Alcoolul in exces: efecte acute si cronice asupra organismului
Consumul de alcool este larg raspandit si social acceptat in multe culturi, insa abuzul sau consumul excesiv poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Alcoolul afecteaza multiple organe si sisteme, in special ficatul, inima si creierul, iar efectele pot fi atat acute,...citeste mai mult
-
Somnul – pilon ignorat al sanatatii
Somnul nu este doar un moment de odihna, ci un proces activ si complex, esential pentru functionarea optima a organismului. Lipsa somnului adecvat este asociata cu o gama larga de afectiuni, de la tulburari metabolice si boli cardiovasculare, pana la deteriorarea...citeste mai mult
-
Stresul emotional de sarbatori si cum sa-ti protejezi inima
Sarbatorile de iarna sunt pentru multi un timp de bucurie, reuniune si relaxare.Totusi, paradoxal, acestea pot fi si o perioada de stres intens, cu efecte directe asupra inimii. Aceste situatii pot fi prevenite sau diminuate prin obiceiuri simple si planificare atenta. citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter