Murul (rubus fruticosus)
Murul este un arbust din familia Rosaceae, intalnit in Europa, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si America de Nord. In Romania creste la marginea padurilor, in poieni, in lunci si de-alungul apelor curgatoare, in zone deluroase - sub forma de tufisuri. Tulpinile sale sunt drepte sau arcuite, deseori taratoare, ajung pana la 3 m lungime, acoperite cu tepi ascutiti si puternici, incovoiati ca niste ghiare. Frunzele sunt alterne, alcatuite din foliole, care sunt ovale si dintate pe margini, au culoare verde inchis pe fata superioara si mai deschis pe cea inferioara, au nervuri paroase si proieminente pe partea inferioara. Florile sunt albe sau roze, dispuse corimbifer, si se deschid in lunile iunie-august. fructele sunt carnoase, compuse, rosii la inceput si cand se coc sunt negre si dulcege. substantele chimice continute de mur sunt: acizi - izocitric, succinic, lactoizocianic, oxalic si malic-, monoglucida cianidica, zahar, materii grase, proteine, tanin, flavone, inozitol, saruri minerale, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, vitaminele a, B1, B2, B5, B6, C, E. Proprietatile plantei sunt: astringent, antiseptic, dezinfectant, modereaza secretiile, provoaca strangerea tesuturilor, antidiareic, stomahic, spasmolitic, laxative, depurativ, nutritive, reda acuitatea vizuala, reface celulele lezate ale tubului digestiv, este util in diabet. In fitoterapie sunt folosite frunzele si fructele, care se recolteaza astfel: frunzele tinere, fara petiolul principal, inainte si in perioada infloririi, iar fructele in iulie-august.
Uz intern:
- afectiuni oculare, afectiuni pulmonare, anemie, angine, boli de colagen, boli renale, bronsite, cancer, constipatie cronica, colita de putrefactie, ciclu menstrual neregulat cu hemoragii mari, dezinfectant intestinal, diabet, diaree, dismenoree, enterocolite, gastrita hipoacida, hemoragii, hemoroizi, inflamatii laringo-esofagiene, infectii intestinale sau urinare, leucoree, psoriazis, refacerea celulara mai ales a tubului digestiv, ulcer gastric - sub forma de infuzie din frunze si/ sau fructe uscate, consumul fructelor ca atare sau sub forma de sirop, dulceturi.
Uz extern:
- afectiuni dermatologice, afte, amigdalita, fisuri anale, gingivite, stomatite, varice - sub forma de spalaturi, gargara, comprese cu infuzie de frunze.
Citeste si
Arhiva-
Alcoolul in exces: efecte acute si cronice asupra organismului
Consumul de alcool este larg raspandit si social acceptat in multe culturi, insa abuzul sau consumul excesiv poate avea consecinte grave asupra sanatatii. Alcoolul afecteaza multiple organe si sisteme, in special ficatul, inima si creierul, iar efectele pot fi atat acute,...citeste mai mult
-
Somnul – pilon ignorat al sanatatii
Somnul nu este doar un moment de odihna, ci un proces activ si complex, esential pentru functionarea optima a organismului. Lipsa somnului adecvat este asociata cu o gama larga de afectiuni, de la tulburari metabolice si boli cardiovasculare, pana la deteriorarea...citeste mai mult
-
Stresul emotional de sarbatori si cum sa-ti protejezi inima
Sarbatorile de iarna sunt pentru multi un timp de bucurie, reuniune si relaxare.Totusi, paradoxal, acestea pot fi si o perioada de stres intens, cu efecte directe asupra inimii. Aceste situatii pot fi prevenite sau diminuate prin obiceiuri simple si planificare atenta. citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter