Clickmed
programare rapida la medic

Ureche

organ al auzului si al echilibrului.

Structura - urechea cuprinde trei parti: externa, medie si interna.
- urechea externa este formata din pavilionul cartilaginos si din conductul auditiv extern. pielea care tapeteaza conductul contine glande ce secreta cerumenul (ceara).
- urechea medie cuprinde casuta timpanului, cavitate cubica separata de urechea externa prin membrana timpanului si de urechea interna prin doua mici membrane, fereastra rotunda si fereastra ovala. Intre timpan si fereastra ovala sunt situate trei oscioare, in ordine, ciocanul, nicovala si scarita. urechea medie contine si trompa lui eustachio, canal care leaga casuta timpanului de rinofaringe.
- Urechea interna este formata din labirint, un ansamblu de canale avand o forma complexa.
Labirintul este impartit in doua portiuni, anterioara si posterioara. Labirintul posterior (denumit uneori si vestibul) cuprinde o zona dilatata, vestibulul propriu-zis, in care se deschid trei canale in forma de semicerc, canalele semicirculare; aceste structuri controleaza echilibrul. Nervul cohlear, care pleaca din labirintul anterior, si nervul vestibular, care pleaca din labirintul posterior, se unesc pentru a forma nervul cohleovestibular, ori nervul auditiv, care isi continua drumul in conductul auditiv intern.

Fiziologie -
Urechea cuprinde doua tipuri de structura, sistemul auditiv si sistemul vestibular.
- Sistemul auditiv cuprinde un aparat de transmisie, format din urechea externa si medie si un aparat de perceptie, format din labirintul anterior (cohleea urechii interne).
- Sistemul vestibular este format din vestibul, care da informatii privind acceleratia lineara a capului si canalele semicirculare, care dau informatii in ce priveste acceleratia unghiulara a capului.

Patologie - Se deosebesc bolile sistemului auditiv si cele ale sistemului vestibular.
- Bolile sistemului auditiv pot afecta diferitele parti ale urechii. Tulburarea cea mai frecventa a urechii externe este dopul de cerumen. Infectiile conductului auditiv extern sunt otitele externe. Principalele boli ale urechii medii sunt otitele acute si cronice, traumatismele timpanului, indeosebi cele cauzate de betitioarele speciale cu vata si otospongioza. Patologia urechii interne este provocata mai ales de imbatranire, de traumatismele legate de zgomot, de medicamentele ototoxice, de traumatismele craniene si de labirintite.
- bolile sistemului vestibular sunt reprezentate, in principal, de boala lui meniere.

Citeste si

Arhiva
 • Remodelarea urechii (Otoplastia) Remodelarea urechii (Otoplastia)

  In cazul unor urechi proeminente sau cu imperfectiuni, otoplastia poate fi interventia chirurgicala de care un pacient are nevoie. Acest tip de chirurgie poate corecta orice tip de anomalii ale urechilor, mai ales la copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 14 ani, dar si la...citeste mai mult

 • Tratament in caz de otalgie (durerea de urechi) secundara scufundarii Tratament in caz de otalgie (durerea...

  Tratament la domiciliu Tratamentul presiunii crescute de la nivelul urechii incepe inca din timpul scufundarii. In cazul in care apare durere sau senzatie de tensiune, se interzice continuarea scufundarii. Daca tehnicile de eliberare a urechii esueaza,...citeste mai mult

 • Nu folositi betisoare pentru curatarea urechilor! Nu folositi betisoare pentru...

  Gandeste-te bine inainte sa iti cureti urechile cu betisoare cu vata! Specialistii in otorinolaringologie ne spun ca cea mai buna metoda de a ne pastra urechile curate si fara ceara consta in igienizarea partii externe a acestora si evitarea celei interne. Urechile...citeste mai mult

 • Urechile: ingrijirea si prevenirea afectiunilor frecvente Urechile: ingrijirea si prevenirea...

  Generalitati Urechile sunt adesea partile anatomice frecvent neglijate, daca nu produc disconfort iar auzul nu prezinta tulburari. Cu toate acestea, modul de ingrijire este esential pentru prevenirea afectiunilor urechilor, de la dopurile de ceara pana la...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter