Coronavirus Update

Siamez

gemeni sau gemene legati(te) unul(una) de altul(alta) prin doua parti simetrice ale corpurilor lor.
O astfel de malformatie se observa in cursul sarcinilor gemelare cu gemeni monozigoti (proveniti din acelasi ovul fecundat, care in stadiul de ou se divide in doua). Ea este rara, afectand o sarcina din 100.000 sarcini si se produce in 0,5 pana la 1% din sarcinile gemelare. In 90% din cazuri este vorba de fete.
Oul se divide mai tarziu in doua, iar embrionii raman legati prin anumite parti ale corpurilor lor - de cele mai multe ori peretele abdominal si toracic - organele comune fiind atunci ficatul, pericardul, inima si tubul digestiv. In majoritatea cazurilor, copiii nu sunt viabili.
Diagnosticarea acestei malformatii se poate face inainte de nastere multumita ecografiei. In cazuri foarte rare, atunci cand diagnosticul este pus tarziu sau cand lipirea copiilor este minima, nasterea are loc prin cezariana si atunci poate fi avuta in vedere o interventie chirurgicala care sa dea posibilitatea separarii copiilor.

Citeste si

Arhiva
 • Sarcina gemelara si nasterea gemenilor Sarcina gemelara si nasterea gemenilor

  Generalitati Vestea ca urmeaza sa nasca gemeni poate constitui un motiv de bucurie pentru tanara mamica, dar in acelasi timp poate constitui si un motiv de ingrijorare referitor la modul in care se va descurca cu mai multi copii deodata. Deodata toate grijile par sa...citeste mai mult

 • Operatia cezariana Operatia cezariana

  Generalitati Operatia cezariana sau operatia C, reprezinta nasterea chirurgicala a unui copil printr-o incizie la nivelul abdomenului si uterului mamei. Incizia poate fi facuta la nivelul abdomenului inferior, deasupra zonei pubiane (transvers) sau, in anumite...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter