Coronavirus Update

Scan rx

Examen radiologic care utilizeaza tomodensitometrul, ori scanerul cu radiatii x, care permite obtinerea, sub forma de imagini numerice, a unor sectiuni foarte fine ale organelor examinate.

Indicatii - Scan RX permite cercetarea afectiunilor care au sediul in cap (creier, hipofiza, ochi si cai optice, cavitati sinuzale si rinofaringiene, in rachis si in maduva spinarii, in torace, in abdomen, in bazin si in membre (schelet).

Tehnica - Scan RX consta in masurarea diferentelor de absorbtie ale unui fascicul ingust de radiatii x de catre diferite tesuturi pe care le traverseaza, cu ajutorul unor detectori sensibili plasati in jurul aparatului, ca o coroana. Cantitatea de radiatii x furnizata fiind cunoscuta, este posibil sa se calculeze Pornind de la fiecare detector, diametru dupa diametru de rotatie, cantitatea de radiatii x absorbita de structurile anatomice examinate, fasciculul de radiatii x este mobil si se invarteste in jurul corpului in acelasi plan. Un ordinator culege punct cu punct informatiile obtinute, le transcrie sub forma de imagine printr-un afisaj in nuante de cenusiu si reda sectiunea anatomica pe un ecran. Sectiunile sunt perpendiculare pe axa mare a corpului. Unele programe pe calculator permit actualmente construirea unor imagini in trei dimensiuni plecand de la sectiunile obtinute. Imaginile sunt reproduse apoi pe un film fotografic.

Pregatire si desfasurare - Un produs iodat de contrast este necesar adesea pentru a vizualiza mai bine organele. Acest produs este fie injectat intr-o vena a plicii cotului printr-un cateter subtire, fie este inghitit. Pacientul trebuie sa se afle a jeun si nici sa nu fi baut, nici sa nu fi fumat de cel putin sase ore inainte de examen.
Scanerul cu radiatii x formeaza un cadru mare, in centrul caruia se afla o deschidere circulara care permite trecerea unui pat glisant. Pacientul este alungit pe acest pat care se deplaseaza pe axul aparatului. Fasciculul de radiatii x se roteste in jurul regiunii de examinat si fiecare sectiune este realizata separat in cateva secunde, timp in care bolnavul trebuie sa fie total imobil si eventual sa-si tina respiratia. Intre doua sectiuni succesive, patul se deplaseaza cu unul pana la cativa milimetri, in functie de organul care trebuie examinat. Examenul dureaza intre 15 si 45 minute.

Contraindicatii si precautii - Scan RX nu este practicata la femeia gravida din cauza pericolelor pe care le prezinta radiatiile x pentru fat.
Daca examenul necesita injectarea unui produs de contrast iodat si atunci cand pacientul a prezentat deja anterior manifestari alergice fata de acest produs (criza de astm, eczema, alergie la iod etc.), medicul prescrie acestuia un tratament antialergic, de urmat in timpul celor 3 zile care preced examenul.
Persoanele care sufera de insuficienta renala trebuie sa bea mai multe lichide in perioada care precede examenul si care urmeaza tomodensitometriei, ori chiar sa fie puse sub perfuzie pentru a fi mai bine hidratate.
Subiectul trebuind sa nu se miste in timpul examenului, medicul poate recurge la practicarea unei sedari profunde in cazul copiilor sau al subiectilor anxiosi.
Tomodensitometria este un examen complet nedureros.
Sinonime: scanografie, tomodensitometrie, tomografie axiala asistata prin ordinator, tomografie axiala computerizata (T.A.C.).

Citeste si

Arhiva
 • Scanarea HIDA in evaluarea functiei vezicii biliare Scanarea HIDA in evaluarea functiei...

  Generalitati Daca o persoana este suspectata ca ar avea afectiuni ale ficatului sau vezicii biliare, medicul poate recomanda efectuarea unei scintigrafii hepato-biliare, adica a unei scanari HIDA. Scanarea HIDA reprezinta un examen imagistic prin care pot fi evaluate...citeste mai mult

 • Tot ce trebuie stiut despre scanarea PET Tot ce trebuie stiut despre scanarea PET

  Generalitati Scanarea PET sau tomografia cu emisie de pozitroni reprezinta un test de imagistica medicala foarte sensibil care permite medicului sa descopere numeroase boli. Scanarea PET foloseste un colorant special, radioactiv. Acesta poate fi administrat prin...citeste mai mult

 • Aparat RMN cu soft cardiac unic in Botosani si Bucovina, la Spitalul Judetean Botosani Aparat RMN cu soft cardiac unic in...

  • Echipamentul RMN Siemens Essenza 2018 TIM + DOT utilizeaza cea mai avansata tehnica de investigatie medicala imagistica aparuta in Romania; • Durata redusa de scanare, claritate 100%, nu produce teama de spatii inchise; • Diagnostic rapid si precis,...citeste mai mult

 • Imagistica prin Rezonanta Magnetica a toracelui Imagistica prin Rezonanta Magnetica a...

  Generalitati Imagistica prin Rezonanta Magnetica (IRM sau RMN) este un tip de test de imagistica neinvaziv, nedureros care utilizeaza magneti si unde radio pentru a produce imagini ale interiorului corpului. Spre deosebire de scanarea CT, un IRM nu produce radiatii...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter