Coronavirus Update

Puvaterapie

Metoda de tratament al bolilor cutanate care asociaza administrarea de psoralene (substante care exercita o actiune fotosensibilizanta) cu expunerea la radiatiile ultraviolete.

Indicatii - Puvaterapia este indicata mai ales in tratamentul psoriazisuIui, dar si in cel al bolii numita vitiligo, in care poate contribui la repigmentarea pielii, si in cel al altor afectiuni ca parapsoriazisul, micozisul fungoid sau mastocitozele. Ea este, de asemenea, utilizata pentru prevenirea cazurilor de lucita (eruptii declansate de expunerea la soare).
Mecanismul de actiune al puvaterapiei este fixarea psoralenei pe A.D.N.-ul celulelor (constituent ai cromozomilor), care blocheaza diviziunea celulara a keratinocitelor (celulele epidermului) si provoaca o fotosensibilizare: celulele devin mai sensibile la radiatii.

Desfasurare - Bolnavul absoarbe psoralenele pe cale orala cu o cantitate mica de produs lactat cu 2-3 ore inaintea sedintei. Aceasta se desfasoara intr-o cabina speciala si dureaza dupa caz intre 2 si 15 minute; subiectul este complet dezbracat, dar trebuie sa poarte o protectie oculara (ochelari speciali) si, daca este barbat, o protectie genitala. Tratamentul se intinde pe mai multe luni, mai intai cate 3 sedinte saptamanal, apoi cate una pe saptamana.

Contraindicatii - Puvaterapia este contraindicata in caz de sarcina (din cauza psoralenelor), de insuficienta hepatica, de insuficienta renala, de cataracta (risc de leziuni oculare grave), de cancer al pielii sau de leziune cutanata (alunita) susceptibila la malignizare; se procedeaza in acest ultim caz la ablatia leziunii inainte de a intreprinde un tratament.
Sinonim: fotochimioterapie.

Citeste si

Arhiva
 • Problemele de somn ale copiilor si adolescentilor Problemele de somn ale copiilor si...

  Tulburarile de somn se refera la orice modificare spre rau a calitatii sau duratei somnului si pot fi de 3 feluri: hipersomnie (se prelungeste durata somnului), insomnie sau parasomnie (comportamente neobisnuite in timpul somnului). citeste mai mult

 • Preventia suicidului - mituri, semne, comunicare, gestionare Preventia suicidului - mituri, semne,...

  Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca aproximativ 1 milion de oameni mor in fiecare an in urma suicidului. Celor care nu sunt cuprinsi de depresie si sentimente de disperare le este dificil sa inteleaga ceea ce ii determina pe atat de multi indivizi sa isi puna...citeste mai mult

 • Tulburarea de personalitate antisociala: cum o recunosti Tulburarea de personalitate...

  Indivizilor cu tulburare de personalitate antisociala li se atribuie frecvent de catre populatia generala denumirea de psihopati sau sociopati. Acesti termeni sunt corelati adesea cu imagini ale unor criminali in masa sau ale unor personaje infioratoare. De asemenea,...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter