Coronavirus Update

Liposuctiune

aspiratie chirurgicala, printr-o mica incizie, a grasimii subcutanate superficiale sau profunde. Liposuctiunea este operatia cea mai frecventa in chirurgia estetica. O liposuctiune minima nu necesita spitalizare; o liposuctiune importanta (scoaterea a mai mult de un kilogram de grasime) necesita o supraveghere de 48 ore).

Indicatii -O liposuctiune se practica atunci cand o acumulare de grasime rezista la un tratament de slabire sau la tehnicile de distrugere a grasimilor alimentare in organism. O liposuctiune nu constituie tratamentul ideal al obezitatii. Ea elimina acumulari de grasime localizate, de origine genetica sau consecutive unor tumori benigne dobandite, lipoamele.
Ea se practica de cele mai multe ori in anumite parti ale corpului: solduri si partea de sus a pulpelor la femeie, burta sau fata interna a genunchilor la subiectii de ambele sexe. O liposuctiune este o tehnica bine adaptata partilor corpului ca gatul, fata posterioara a bratelor, burta, fata externa a pulpelor, partile laterale, talia si fata interna a genunchilor, dar aspiratia este mai dificila la fata interna a pulpelor, la glezne, la gambe, la obraji.

Tehnica -Operatia se face sub anestezie generala sau locala dupa importanta liposuctiunii. Dupa infiltrarea de solutii care lichefiaza grasimile, canule, bransate la un aspirator si introduse in partea adipoasa, elimina masele grasoase.

Evolutie -Imediat dupa operatie apar hematoame insemnate, dureri si o umflare a zonelor care au fost aspirate. In cazul liposuctiunilor minime, pacientul poate duce o viata activa la doua zile dupa interventie. In caz de liposuctiuni importante, un ragaz de 8-10 zile este necesar inainte de a relua o activitate normala. Dupa doua saptamani, pierderile adipoase sunt vizibile.
Pentru a evita recidivele si retusurile, pacientii trebuie sa se supuna unui regim postoperator si unor masaje care corecteaza inegalitatile de la suprafata pielii si neregularitatile provocate de retractia cicatricelor.

complicatii
- O infectie este extrem de rara (un caz la mie, dupa estimari).
- Sulurile si aderentele din profunzime, legate de dificultati de cicatrizare, sunt dificil de tratat.

Citeste si

Arhiva
  • Chirurgia estetica si procedurile cosmetice Chirurgia estetica si procedurile...

    Generalitati Chirurgia estetica si procedurile cosmetice sunt tehnici ce schimba, restaureaza sau imbunatatesc aspectul pacientului. Unele proceduri cosmetice, cum ar fi indepartarea ridurilor cu botox au devenit foarte populare. Sunt nenumarate motive pentru a...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter