Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Limfocit

limfocitul este o celula a sistemului imunitar, responsabila de reactiile de aparare ale organismului fata de substantele pe care le considera straine. Limfocitele apartin familiei leucocitelor (globule albe). Limfocitele se clasifica in doua mari tipuri:

Limfocitele B - Limfocitele B sunt raspunzatoare de raspunsul imunitar umoral; ele sunt specializate in producerea de anticorpi, pe care ii secreta dupa ce s-au transformat in plasmocite si difuzeaza in umorile (lichidele) organismului.

Limfocitele T - Este vorba de celulele sistemului imunitar a caror maturare se face in timus (de unde si denumirea lor). Limfocitele T se diferentiaza in doua populatii responsabile de raspunsul imunitar de tip celular:
- Limfocitele T CD4 auxiliare sau T helper, sau simplu T4, sunt specializate in secretia de citokine sau interleukine, molecule care le permit sa coopereze cu alte celule.
- Limfocitele T CD8 cuprind doua tipuri de celule, limfocitele citotoxice, capabile sa ucida celulele infectate de un virus, si limfocitele T supresoare, al caror rol este acela de a controla raspunsurile imunitare.
- Celulele NK (din engleza, natural killer, ucigas natural) sunt celulele inrudite cu limfocitele T, cu care ele impart anumiti markeri membranari. Celulele NK sunt dotate cu o activitate citotoxica naturala, pe care ele o exercita in mod spontan pentru a distruge celulele infectate de virusuri sau celulele canceroase.

Patologie - Limfocitele pot prolifera (leucemie), pot descreste ca numar si pot prezenta anomalii functionale (deficit imunitar congenital sau dobandit, ca in cazul SIDA). Exista in plus numeroase boli legate de diferite disfunctiuni ale limfocitelor, ca bolile autoimune (scleroza in placi, diabet insulinodependent, lupus eritematos diseminat etc.) sau alergice (febra fanului).

Citeste si

Arhiva
 • Mycozis fungoides si sindromul Sezary - informatii generale

  Generalitati Mycozis fungoides si sindromul Sezary sunt boli in care limfocitele (un tip de globule albe) devin maligne (canceroase) si afecteaza tegumentul. Limfocitele sunt produse la nivelul maduvei osoase si actioneaza impotriva infectiilor si bolilor. Exista...citeste mai mult

 • Imunodeficienta comuna variabila

  Generalitati Imunodeficienta comuna variabila (IDCV) este o afectiune care implica urmatoarele: 1) niveluri scazute ale majoritatii sau ale tuturor claselor de imunoglobuline (Ig); 2) o lipsa de limfocite B sau de celule plasmatice care sunt capabile sa produca...citeste mai mult

 • Limfedemul

  Generalitati Limfedemul este o colectie de lichid care determina umflarea (edemul) mainilor si a picioarelor. Cauze Una dintre cauzele limfedemului este excizia chirurgicala a ganglionilor limfatici, de obicei interventie facuta in timpul...citeste mai mult

 • Rezistenta antiinfectioasa

  Rezistenta antiinfectioasa nespecifica Aceasta cuprinde mai multi factori si mecanisme. In primul rand, organismul se apara prin integritatea pielii si a mucoaselor care actioneaza ca bariere anatomice fata de invazia microbiana, cat si prin diferite mecanisme...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter