Coronavirus Update

Anxietate de separare

Se caracterizeaza prin teama de separare de figura principala de atasament. Anxietatea de separare reprezinta un comportament firesc, specific tuturor copiilor in primii ani de viata.
Calitatea reactiei emotionale a copilului la separarea de figura principala de atasament (mama sau alta persoana care ingrijeste copilul) este trasatura clinica esentiala a anxietatii de separare. In functie de varsta copilului reactia emotionala are intensitate si manifestari variate. Stabilirea diagnosticului de anxietate de separare se va face dupa varsta de 10-13 luni si numai daca intensitatea si persistenta manifestarilor este severa, cu o durata de cel putin 4 saptamani.

Simptome si semne - Copilul cu anxietate de separare devine ingrijorat si nelinistit cand anticipeaza despartirea, apoi manifesta proteste prin plans, tipat, apatie. Unii copii au un somn nelinistit cu vise terifiante si pavor nocturn, au acuze somatice diverse (febra, varsaturi si scaune diareice, dureri de cap, de stomac). Copilul care a avut deja experienta primei separari, poate avea “ganduri negre” ca s-a intamplat ceva rau parintilor, poate refuza sa se mai duca la scoala de teama ca li se poate intampla ceva rau celor dragi, refuza sa mai plece de acasa.
Copiii sub 8 ani prezinta mai frecvent teama ca s-ar putea intampla ceva rau parintilor in lipsa lor si atunci refuza sa doarma singuri sau sa plece fara ei in alta parte sau sa fie lasati singuri. De asemenea ei au mai frecvent si tulburari de somn sau tulburari neurovegetative, cosmaruri.
Copiii de 9-12 ani isi exprima cel mai des teama si nelinistea in momentul despartirii, iar cei de 13-16 ani refuza sa plece de acasa si sa mearga la scoala de teama de a nu-i parasi pe parinti si au acuze somatice.
Tratamentul acestei tulburari cuprinde metode educationale, tehnici de psihoterapie si uneori este necesara si interventia psihofarmacologica.

Citeste si

Arhiva
 • Anxietatea de separare Anxietatea de separare

  Generalitati Despartirile inlacrimate si senzatia de neliniste reprezinta o situatie obisnuita la copil in primii ani de viata. In jurul varstei de un an, multi copii dezvolta anxietate de separare, avand o manifestare neobisnuita atunci cand parintii incearca sa-i...citeste mai mult

 • Anxietatea si depresia la copii Anxietatea si depresia la copii

  Ce este anxietatea? Anxietatea este in principal un raspuns normal si fiziologic la o situatie stresanta, periculoasa sau nefamiliara si se manifesta ca un sentiment de neliniste. Tulburarile de anxietate reprezinta un nivel excesiv de stres in situatii normale...citeste mai mult

 • Depresie sau anxietate: cum ne ajuta psihoterapia? Depresie sau anxietate: cum ne ajuta...

  Cine nu a experimentat niciodata in viata stari de anxietate, panica sau depresie? Cred ca nu prea multi oameni. Este important sa intelegem distinctia dintre aceste stari emotionale. Cand putem spune despre cineva ca este stresat, agitat, nervos, incordat,...citeste mai mult

 • Diferenta dintre un episod acut de anxietate si un atac de panica Diferenta dintre un episod acut de...

  Ce este anxietatea Anxietatea poate sa apara atunci cand o persoana se teme de faptul ca ceva rau s-ar putea intampla. Sentimentele de teama si ingrijorare se refera adesea la anumite probleme, dar sunt corelate si cu stresul. Anxietatea implica nu doar simptome...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter