Clickmed
programare rapida la medic

Depresie, comportament autodistructiv, abuz, comportament sexual deviant? raspuns medic

Depresie
Intrebare postata de Utilizator11702241370 cu 4 luni in urma

Buna seara, dupa mai multe experiente citite pe site, am decis sa-mi fac curaj si sa scriu si eu ceea ce ma framanta de mult timp.
Am aproape 21 ani, si din pacate viata mea a fost una foarte grea inca din copilarie. Nici nu stiam cu ce sa încep cand m-am decis sa compun acest mesaj. Dar ac***a in vedere ca am suferit de traume multiple, in unul si mai multi ani din viata, am zis sa incep in ordine cronologica dupa varsta, intensitate si dupa ce am realizat ca sunt o problema pentru viitorul meu.
Pana la vârsta de 6 ani, am locuit la țară cu bunicii, si pot spune ca am avut o copilarie frumoasa si as putea spune ca a fost singura perioada in care am fost cu adevărat fericita. Insa de cand am revenit la oras, au inceput sa apara problemele. Mama mea era o fire foarte impulsiva, iar tata o fire foarte calma, poate prea calma, si are probleme mari cu mintitul, pot spune sigur ca sufera clinic de boala aceasta. Creșterea mea a fost un haos, deoarece părinții mereu se certau, (Tin sa menționez ca era o diferenta de 17 ani intre mama si tata, mama fiind cea mai mare), iar eu mereu plângeam si am ajuns in scurt timp sa invat sa plang fara suspin, si sa neg realitatea atunci cand părinții mei se certau.
Am fost un copil cuminte, si in prezent sunt un adult cuminte, iar asta m-a ajutat sa evit compania persoanelor care ar putea fi un pericol pentru mine.
Am stat foarte prost financiar, nu vreau sa dau detalii, dar atat pot spune ca am stat foarte prost, desi ambii parinti munceau. De multe ori am îndurat saracia si efectele acesteia, pana cand s-a gasit, ce credeam noi pe atunci asa zisa muncă in diaspora. Tata a plecat cand aveam 9 ani, iar asta a fost o lovitura si o ruptura extrem de puternica. Eu am ramas cu mama, iar pentru o perioada de timp, totul a fost foarte bine, adica 2 ani. Scenariul cu siguranță deja il stiti. Cand aveam 11 ani, l-am vazut pentru ultima data pe data, dupa au început minciunele clasice "Nu-mi dau concediu"etc pana in punctul in care a ajuns sa minta ca-i in avion in drum spre casa, si sa ne trimita foarte putini bani, sau chiar deloc. Pe scurt ne-a abandonat si de-a atunci nu l-am mai vazut o buna perioada de timp.
Urmatoarea lovitura, a fost ca mama s-a imbolnavit de hepatita anul urmator, si eu a trebuit sa am grija ei.
Acum ajungem la un alt eveniment, in acelasi an, mama s-a intors la munca, eram in vacanta de vara, si mergeam sa o ajut la servici, era femeie de serviciu intr-o institutie de invatamant. Intr-o zi, in jurul orei 10, am plecat catre ea, iar pe drum am fost abordată de un barbat, cu siguranta 40+, care m-a intrebat initial cat e ceasul, după asta, a devenit insistent si mi-a zis cas frumoasa si sa-i dau nr meu de telefon, nici acum nu pot uita ce speriata eram, cu ce eram ambii imbracati, si cum 2 tineri au trecut pe langa mine si au inceput sa rada si sa faca glume, desi se vedea clar ca eram crispata si speriata, si nu-l cunosteam pe acel individ. După refuzul categoric, a devenit mai insistent, si a venit cu replica "Ce, ti-e frica ca te voi suna noaptea?" L-am ignorat, si am incercat sa maresc pasul si am luat-o pe scurtătură spre locul de munca al mamei, imediat am constat ca se tinea dupa mine, iar atunci am inceput sa fug, si el dupa mine. După multa alergatura, am reusit sa prind avantaj si sa scap de el, pana m-a prins din urma din nou, miracolul a fost ca usa era deschisa, si am putut intra in scoala si sa închid usa. Totul s-a petrecut imediat, pentru ca in secunda urmatoare dupa ce-am inchis usa cu cheia, era lipit cu palmele de geam, spunand "Crezi ca ai scăpat? O sa ma revezi" si a fugit. Nu va pot descrie cum aratam, cum ma simteam... Mama a rămas șocată de modul in care aratam, si in clipa aceea am zis ca nu voi spune nimic, pentru ca si ea suferea si am zis sa nu adaug si mai multa suferinta. Următoarea săptămână m-am oferit sa vin la munca de la ora 5 cu ea cu scuza sa o ajut, cand de fapt imi era frica sa nu revina si sa-i faca ceva mamei. De-atunci s-au degradat si mai tare sentimentele mele, relatia cu mama, scoala etc. A urmat o perioada pana la 14 când viata a fost mai ok. Dar de atunci s-a dat si mai brusc peste cap cand mama a fost diagnosticata cu cancer. A fost lovitura cea mai grea si pentru ea si pentru mine. Eu am avut grija de ea, si oarecum se crease in mine instinctul de supraviețuire, de lupta. De mine se depindea totul. Casa, mama, scoala. Eram trasa din toate părțile, m-ma rugat si am sperat ca va fi totul bine, si asa a fost, cand după 1 an de tratament i s-a spus ca s-a vindecat. Miracolul a durat 1 an si putin. Pentru ca atunci cand aveam 16 ani, i-a recidivat cancerul si a murit brusc. Astfel am ajuns orfană de ambii părinți, si am ajuns sa locuiesc împreună cu fratele meu vitreg care m-a abuzat foarte mult pe plan emotional. Si ma exploata foarte mult devenind o asa zisa sluga in casa. Aves un comportament ciudata, se dezbraca in fata mea foarte des, doar in boxeri, cand se schimba, si i se părea foarte normal, si eu credeam ca e...
După am decis sa-mi iau viata in propriile maini, si sa plec de acasa, care a fost cea mai buna decizie din viata mea. Am viata mea acum si sunt mult mai bine. Însă ma confrunt de cand a inceput pandemia cu un viciu care imi rapeste fericirea, respectul de sine, si sunt sigura ca imi accentueaza depresia, si anume pornografia si masturbarea. Nu am avut niciodată un prieten, si nici relatii sexuale, si nici nu-mi doresc sa am in viitorul apropiat pâna nu mi rezolv problemele. Imi e foarte rusine de asta, pentru ca am mustrări de constiinta, si ma simt jalnic, adevarul e ca nu stiu ce fel de dependenta e pentru ca nu accesez astfel de site-uri in fiecare zi. Anul acesta am fost abstinenta timp de 10 luni, si a fost foarte bine. Pana cand am fost concediata de la locul de munca, si am am avut o recidiva.
Incerc sa inteleg de unde a început aceasta problema, pentru ca eu urasc astfel de materiale si cu violenta si mesajul prezentat acolo, nu am fost niciodată curioasa de ce se afla pe partea aceasta a internetului, dar odata cu pandemia si (ce consider ca a fi un eveniment declanșator) moartea mamei, m-am refugiat aici. In ultima perioada am citit mult despre comportamentul sexual deviant, si ma identific mult cu acesta si vreau sa lupt. Vreau sa formez o familie in viitor pe care nu vreau sa mi-o distrug.
Săptămâna trecuta a fost picatura care a umplut paharul, pentru ca in timp ce ma uitam la un serial am realizat ca am fost abuzata sexual cand aveam 8 ani de către verisoara mea. Ani la rand am crezut ca a fost normal, pentru ca "si verișoarele se mai saruta din cand in cand". Asa imi spunea ea. Nu erau doar săruturi, si nu doar pe buze, ci si in zonele intime. Atingeri, săruturi, credeam ca toate sunt normale...mi- a zis sa nu spun nimanui, sa ramana secret in verisoare, si asa ma făcut, nu am crezut ca a fost ceva greșit pentru ca si corpul meu reactionase si am crezut ca e normal, pana acum o săptămână, dupa 14 ani, cand am realizat ca nu a fost normal si ca de fapt creierul meu a incercat sa se protejeze.
Stiu ca am scris mult, dar nu as mai fi avut curajul sa mai abordez situația inca odata, de aceea am scris tot. Imi doresc mult sa ma tratez, dar nu stiu de unde sa incep si cu ce sa incep. Am incercat toate metodele posibile in legătură cu materialele porn, dar imi dau seama ca problema ma depaseste si am nevoie de ajutor. Vreau sa depasesc aceasta problema, sa mi se ofere un tratament care probabil sa scada libidoul, sa pot lupta cu depresia sa-mi pot trai viața bucuroasa. Nu știu de unde sa incep, mai intai psiholog sau psihiatru? Cum ar trebui sa procedez. Ma scuzati ca v-am luat asa mult din timp, dar vreau sa stiu ce se întâmplă cu mine si cum pot remedia. Imi puteți explica pe scurt din aceasta descriere ce se intampla cu mine si care sunt pasii prin care pot primi ajutor? Multumesc!

Raspunde la intrebare!
Raporteaza Raporteaza intrebarea: "Depresie, comportament autodistructiv, abuz, comportament sexual deviant?"
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (2)

SfatulMedicului (acum 4 luni)

Buna ziua,

Rezolvarea acestor probleme si cautarea ajutorului pot fi un prim pas important catre vindecare si recuperare. Iata cateva informatii care sa te ghideze in cautarea ajutorului de specialitate.

1. Gaseste un terapeut sau un psihiatru: Ambele optiuni pot fi benefice, dar ele difera in abordarea lor. Un terapeut este specializat in consiliere si poate ajuta la explorarea si gestionarea traumelor si a emotiilor asociate. Un psihiatru, pe de alta parte, este un medic specializat in sanatate mintala si poate prescrie medicamente pentru tratarea simptomelor psihiatrice.

2. Discuta cu un profesionist: Pentru a identifica cel mai potrivit tip de tratament pentru tine, ai putea incepe prin a-i contacta pe terapeuti sau psihiatri din zona ta de locuit si a stabili o consultatie initiala. In timpul acestei intalniri, poti discuta despre experientele si simptomele tale, iar aceasta iti va oferi o imagine mai clara despre modul in care terapeutul/psihiatrul poate ajuta.

3. Terapie individuala: Un terapeut cu experienta in trauma si depresie poate dezvolta un plan de tratament personalizat, ac***a in vedere nevoile tale individuale. Tehnicile pe care le-ar putea utiliza includ terapia cognitiv-comportamentala (TCC), terapia de acceptare si angajament (ACT) sau terapia cu expunere si desensibilizare (TED). Aceste terapii pot ajuta la gestionarea emotiilor, la rezolvarea traumelor si la dezvoltarea abilitatilor de coping sanatoase.

Va recomandam sa va programati la medic: https://www.clickmed.ro/medic/psihologie

Articol de interes: https://sfatulmedicului.ro/Depresia---tristetea-patologica/depresia-simptome-tratament-urmari-cazuri-celebre_7380

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de SfatulMedicului
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de SfatulMedicului
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Advertisement
Clinica Hope MClinica Hope este un medic autorizat SFM (acum 2 luni)

Îmi pare sincer rău să aud despre toate dificultățile pe care le-ai întâmpinat în viață. Este impresionant că ai avut curajul să împărtășești toate aceste trăiri și să cauți ajutor. Traumele și experiențele dificile pe care le-ai trăit pot avea un impact profund asupra stării tale de sănătate mintală, dar este încurajator că ești hotărât să cauți soluții și să te îndrepți spre vindecare.

Ca medic psihiatru, înțeleg cât de important este să primești sprijinul potrivit și să lucrezi cu profesioniști specializați pentru a-ți recăpăta echilibrul și sănătatea mintală. În primul rând, îți recomand să consulți un terapeut specializat în traume și abuz sexual. Un terapeut te poate ajuta să explorezi și să procesezi experiențele traumtice, să înțelegi modul în care acestea te afectează și să dezvolți strategii sănătoase de gestionare a emoțiilor și comportamentelor.

În plus, poate fi util să consulți și un psihiatru pentru evaluare și gestionare a simptomelor asociate cu depresia și alte aspecte ale stării tale de sănătate mintală. Ca medic psihiatru, voi fi aici pentru tine pentru a-ți oferi sprijin și îndrumare pe parcursul acestei călătorii către vindecare și recuperare.

Nu este ușor să faci față tuturor acestor provocări, dar ești pe drumul cel bun către vindecare. Ai curajul și hotărârea de a căuta ajutor, ceea ce este un pas foarte important. Te încurajez să continui să îți acorzi timpul și sprijinul de care ai nevoie pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală și bunăstarea generală.

Raporteaza Raporteaza comentariul postat de Clinica Hope
0
Raspunde Raspunde la comentariul postat de Clinica Hope
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.