vegan
Dieta vegana in randul copiilor
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Copilaria este un moment critic pentru crestere si dezvoltare, iar copiii trebuie sa primeasca toate vitaminele si minerale necesare. Pentru acest lucru, planul alimentar trebuie sa cuprinda o alimentatie diversificata si sanatoasa. Totusi, in unele cazuri, parintii doresc ca planul alimentar al copilului sa fie asemanator cu al lor, fara a tine cont de aceste aspecte. Dietele vegane pot fi urmate de adulti din mai multe motive, precum beneficiile asupra mediului inconjurator, asupra animalelor, dar si pentru propria sanatate. Cu toate acestea, parintii vegani trebuie sa aiba mare grija atunci cand ofera copiilor in crestere aceeasi dieta. Aceasta poate fi sanatoasa, dar trebuie adaptata la nevoile copiilor, oferind toate vitaminele si substantele nutritive solicitate de organismul lor. In cazul dietelor vegane, riscul de a oferi alimentele in mod gresit este destul de crescut, ducand la efecte negative nedorite, precum daune cognitive ireversibile sau chiar... [continuare]
Alimente bogate in fier
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Cele mai multe dintre alimentele bogate in fier sunt de origine animala. Din acest motiv poate fi dificil pentru vegani, vegetarieni si oamenii care evita consumul de carne rosie, sa asimileze suficient fier pe parcursul unei zile. Din fericire exista multiple suplimente pe care le puteti lua. Totusi ar fi indicat sa obtineti fierul din alimentele pe care le introduceti in dieta dumneavoastra. Importanta fierului in dieta Fierul este important pentru scaderea in greutate , intrucat organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele rosii ale sangelui, care sunt necesare pentru oxigenare si arderea grasimilor si caloriilor. Acesta este motivul pentru care dietele care infometeaza nu functioneaza: daca nu mancati alimente bogate in fier nu veti pierde grasimea, ci doar se va modifica masa musculara si organele. Aveti nevoie sa consumati produse alimentare bogate in fier daca doriti sa ramaneti in forma. Daca valorile fierului din organism nu sunt cele... [continuare]
7 mituri explicate despre dieta vegana
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta vegana, care promoveaza beneficiile unei alimentatii bazate exclusiv pe hrana de origine vegetala, a dat nastere multor mituri de cand a devenit extrem de populara la nivel mondial. Aceste regimuri alimentare se bazeaza exclusiv pe consumul de plante, germeni si seminte, interzicand complet inclusiv laptele, branza si ouale permise in alte diete vegetariene. Reprezentantii Asociatiei Americane de Dietetica din SUA sustin ca o dieta vegana bine planificata este foarte sanatoasa, adecvata din punct de vedere nutritional si benefica pentru sanatate in general. Insa exista multe idei preconcepute despre acest tip de diete, pe care specialistii le explica detaliat pentru publicul larg. Informatii utile despre dieta vegana Printre beneficiile oferite de o dieta vegana se numara reducerea nivelului de colesterol si glicemie, mentinerea unui indice de masa corporala optim si prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului. Oponentii acestei diete ii... [continuare]
Riscurile si beneficiile dietei raw vegane
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cu toate ca dieta raw vegana nu este noua, aceasta si-a castigat recent popularitatea. Aceasta dieta combina principiile din dieta vegetariana cu cele ale hranirii cu alimente crude. In timp ce unii oameni pot alege sa urmeze dieta din motive etice sau de mediu, majoritatea o fac pentru beneficiile pretinse de aceasta pentru sanatate. Aceste beneficii includ pierderea in greutate, imbunatatirea sanatatii inimii si reducerea riscului de diabet. Cu toate acestea, o dieta raw vegana poate prezenta si anumite riscuri pentru sanatate, mai ales cand nu este planificata corect. Ce este dieta raw vegana? Dieta raw vegana este o dieta desprinsa din dieta vegetariana. Ca si in aceasta, toate alimentele de origine animala sunt excluse. Pe langa acest lucru, in dieta raw vegana se adauga un concept alimentar ce presupune ca alimentele trebuie consumate complet crude sau incalzite la temperaturi de maxim 40-48 de grade Celsius. Ideea de a consuma doar alimente crude a aparut... [continuare]
Care este diferenta dintre un vegan si un vegetarian
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Principala diferenta dintre un vegan si un vegetarian este ca veganul elimina din dieta sa toate produsele de origine animala, inclusiv produsele lactate. De asemenea, veganii au un stil specific de viata in care evita purtarea produselor vestimentare confectionate din piele de animale, dar inclusiv si lana sau matase. Convingerile veganilor legate de animale sunt constante si au rol imperativ in viata lor. Vegetarienii in schimb, nu consuma carne dar includ in dietele zilnice produse lactate (branza, oua, iaurt sau lapte). Vegetarienii nu sunt la fel de previzibili in convingerile lor, iar altruismul fata de animale nu este un motiv principal de a alege acest [continuare]
Generalitati Proteinele au un rol important in mentinerea sanatatii masei osoase, musculare, a sistemului imunitar dar si in prevenirea oboselii. Cei care nu sunt familiarizati cu alimentatia vegetariana presupun deseori ca este foarte dificil sa se obtina suficiente proteine dintr-o dieta vegana, in timp ce altii considera ca plantele nu contin proteine (fapt neadevarat). Dieta vegana veganii, care sunt mult mai informati in acest sens, au un punct de vedere diametral opus, considerand ca este imposibil pentru oricine adopta o dieta vegana sa nu asimileze suficiente proteine. Adevarul este undeva la mijloc. Se poate obtine o cantitate indestulatoare de proteine dintr-o dieta vegetariana daca din dieta zilnica vor face parte mancaruri preparate cu legume. Daca un vegan consuma preparate care nu contin legume, este dificil pentru acesta sa aiba un nivel normal de aminoacizi lizina. Printre legume sunt incluse chiar si soia si preparatele derivate din acest produs (tofu, lapte... [continuare]
Bună ziua am băut un suc vegan cu portocale și după o oră m-a luat cu arsuri în piept și gât și n-am energie în picioare sunt slăbit ! Mulțumesc [continuare]
O sa incep cu povestea vietii mele,copil gurmand,pofticios,crescut cu "de toate" la 15 ani a renuntat la mancare nesanatoasa,devenind totodata vegetarian.Nu mai puteam manca carne,imi era scarba ,am inceput sa slabesc in vara aceea in jur de 17 kg(de la 78),in 3 luni,recunosc nu prea mancam,ca aveam si aparat dentar si aveam dureri de dinti.In clasa a 8 a ,mancam dimineata,masa de pranz nu exista si seara foarte putin,mi am pastrat greutatea pana prin clasa a9 a cand incepeam sa ma infometez mai mult,nu mancam nimic,doar cate 2 ligurite cu gem,si ma ingrasam,slabeam,si tot asa.In vara anului 2013,am hotarat sa trec pe stilul de viata raw vegan(ca sa scap de acnee) ,si am mai slabit si mancam foarte mult,orice cantitate,dar crud.Eram foarte fericita,si am inceput sa mananc si mancare gatita ,faceam si sport (tae bo),dar deodata am inceput sa mananc si covrigei si grisine,pe la scoala,si timp de sport nu prea am mai avut.si incepeam sa ma ingras.Vazand ca ma strang pantalonii de... [continuare]
Bună ziua , azi dimineață am băut un suc de portocale vegan puțin rece, în aproximativ o oră nu ma simțeam bine aveam arsuri în piept și gât și îmi era puțin rău , a mai trecut 2 ore m-a luat cu tușa și dureri în piept , și n-am energie , ce ar putea fi ?multumesc [continuare]
Vegan
Un tip de vegetarianism care exclude total din alimentatie produsele animale. [continuare]
Biosil 60 capsule vegane, generator avansat de colagen®
dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta lipsita de produse de origine animala poate avea efecte benefice asupra sanatatii tale, arata studiile de specialitate. Vegetarianismul implica eliminarea din alimentatia ta a tututor produselor ce provin de la animale, de la carne si oua, pana la lactate si miere. In timp ce unii aleg sa mai consume aceste produse uneori, veganii refuza consumul lor si din considerete etice. Dieta vegetariana nu te lipseste de proteinele, mine [continuare]
7 retete de smoothie pentru suplimentarea aportului de proteine
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentarea aportului de proteine se poate realiza cu ajutorul mai multor retete de bauturi de tip smoothie, utile mai ales in cadrul dietelor vegane. Persoanele care exclud produsele de origine animala din meniul zilnic au nevoie de surse vegetale bogate in proteine, nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului. Proteinele de origine vegetala, consumate din surse diversificate, pot asigura aportul necesar de aminoacizi esentiali din hrana zilnica. Pentru a evita excesul de zahar din smoothie-urile comercializate pe piata, preparati-le acasa, din ingrediente naturale care furnizeaza nutrienti pretiosi in forma lor nealterata. Retete de smoothie bogate in proteine Smoothie-uri cu seminte de canepa Semintele de canepa sunt o sursa excelenta de proteine complete si acizi grasi omega-3, conferind bauturilor o textura cremoasa si o aroma asemanatoare nucilor. Naturale, usor de digerat si bogate in vitamine si minerale, aceste seminte au si... [continuare]
Veganism si vegetarianism: diferente, beneficii si riscuri asociate
Autor: SfatulMedicului
veganismul, mai strict decat vegetarianismul veganii si vegetarienii aleg sa renunte complet la consumul de carne. Cu toate acestea, exista diferente intre aceste stiluri de viata, deoarece veganismul este mai strict, interzicand chiar si consumul de lapte, oua, miere de albine sau orice alte alimente de origine animala. In plus, veganii interzic utilizarea oricaror elemente derivate din produse de origine animala, de exemplu pielea si matasea. Atat veganismul, cat si vegetarianismul se bucura de o popularitate din ce in ce mai crescuta, dar, cu toate acestea, unii oameni le diferentiaza cu dificultate, mai ales ca exista mai multe variante de vegetarianism. Ce este vegetarianismul? Potrivit Societatii Vegetarienilor, vegetarienii sunt persoane care nu mananca produsele sau subprodusele ce implica sacrificarea animalelor. Astfel, vegetarienii nu consuma: - carne, precum carnea de vita, carnea de porc si de vanat; - carne de pasare, precum puiul, curcanul si rata; - peste si... [continuare]
Buna ziua, de cateva zile simt usturimi in cerul gurii, nu mai pot sa mananc nimic normal ca si inainte decat alimente fierte dar si acestea cu foarte multa dificultate si cu dureri. Mentionez ca sunt si vegana si imi plac cruditatile, mananc porumb crud pt ca fiert nu pot sa-l tolerez din cauza excesului de amidon (dar acesta nu pare sa ma deranjeze), concomitent am si sange in nas, cu alte cuvinte nu imi curge sange dar imi pateaza servetelul ori de cate ori il utilizez si am si mucus cu sange mai mult la nara dreapta. Daca pot sa primesc vreun sfat, cum as putea rezolva problema pe cale naturista sau suplimente,mentionez ca nu sunt asigurata medical si sunt si anemica in urma analizelor facute. Va multumesc si astept un raspuns cat mai repede. [continuare]
Ahcc
Ce este AHCC si pentru ce se utilizeaza Indicatii AHCC (Active Hexose Correlated Compound) este un produs obtinut din miceliul mai multor specii de ciuperci basidiomicete folosite in medicina traditionala japoneza, Shiitake fiind una dintre ele. Ciupercile, care provin din culturi ecologice japoneze, sunt cultivate in extract de tarate de orez. Procesul de fabricatie a AHCC a fost dezvoltat si brevetat de firma Amino-Up Chemical Company din Sapporo-Japonia. Acest proces, extrem de complex, se desfasoara in conditii de laborator si include cultura amestecului de ciuperci intr-un mediu lichid, modificare enzimatica obtinuta prin fermentare, apoi purificare si uscare prin refrigerare. Fata de alte suplimente nutritive obtinute din ciuperci medicinale care contin oligozaharide cu masa moleculara mai mare de 200.000 Daltoni, oligozaharidele din AHCC au masa moleculara sub 5.000 Daltoni ceea ce la asigura bio-absorbtia intestinala optima in cazul administrarii orale. In plus, AHCC... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter