utilizarea enzimelor
Enzimele digestive
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Enzimele digestive sunt un tip special de enzime care descompun moleculele polimerice, astfel incat sa faciliteze absorbtia lor in organism. Acestea sunt gasite in tractul digestiv, unde participa activ la procesul digestiei, precum si in interiorul celulelor (in lizozomi) unde au rolul de a mentine celulele in viata. Se mai regasesc si in saliva (secretate de glandele salivare), in stomac (secretate de celulele tesutului stomacal), in sucul pancreatic (secretate de celulele pancreatice exocrine) si in secretiile intestinului gros si subtire. Rolul si importanta enzimelor digestive Dupa consumul de hrana, sistemul digestiv nu absoarbe mancarea ingerata, ci nutrientii din aceasta. Astfel, alimentele au nevoie sa fie descompuse in nutrienti separati aminoacizi (din proteine), acizi grasi si colesterol (din grasimi), zaharuri simple (din carbohidrati), vitamine, minerale si alti compusi proveniti din surse vegetale si animale. Astfel, enzimele digestive, produse in... [continuare]
Ce sunt enzimele cardiace si ce se intampla atunci cand cresc valorile acestora?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce sunt enzimele cardiace Biomarkerii cardiaci sunt substante endogene eliberate in fluxul sanguin atunci cand muschiul inimii este deteriorat sau stresat. Masurarea acestor biomarkeri este utilizata pentru a ajuta la diagnosticarea, evaluarea riscului si gestionarea sindromului coronarian acut , o afectiune care poate pune viata în pericol, caracterizata prin debutul brusc al durerii persistente in piept, cu iradiere la nivelul bratului stang predominant, umeri, stomac sau maxilar, dificultati de respiratie, greata, transpiratie si ameteli. Enzimele cardiace au inceput sa fie utilizate de la mijlocul secolului al XX-lea in evaluarea pacientilor cu suspiciune de infarct miocardic acut. Biomarkerii utilizati atunci nu sunt relevanti clinic astazi, deoarece biomarkerii mai sensibili si specifici i-au inlocuit. Troponinele sunt biomarkerii cardiaci cheie in medicina moderna pentru diagnosticarea ischemiei miocardice acute. Spre deosebire de creatinkinaza , care de obicei creste... [continuare]
Retinoizii - tipuri, beneficii si mod de utilizare
Dr. Oana Alexandra Baba
Medic Rezident Dermatovenerolog
Ce sunt retinoizii Retinoizii sunt derivati de vitamina A, care se gasesc atat sub forma naturala, dar se pot obtine si sintetic. Acestia au fost dezvoltati pentru uz medical, in special pentru a inlocui intr-un mod eficient vitamina A, care utilizata in doze prea mari, chiar si terapeutice, poate asocia o toxicitate importanta. Rolul retinoizilor Vitamina A este echivalenta cu retinolul iar printre metabolitii ei se regasesc retinaldehida/retinalul si acidul retinoic. Aceasta vitamina este un compus organic solubil in lipide iar metabolitii sai joaca un rol important in functia de imunitate, reproducere, vedere, comunicare celulara si diferentiere celulara. Vitamina A este asimilata prin dieta umana sub doua variante, vitamina A preformata (retinol) si provitamina A (carotenoizi). Ambele forme de vitamina A sunt depozitate la nivelul ficatului. Keratinocitele stocheaza si transforma o mare parte din vitamina A sub forma de esteri retinilici in piele. [continuare]
Analize de sange utilizate in patologia hepatica
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Ficatul este capabil sa indeplineasca peste o suta de functii, dintre care cele mai importante sunt productia de bila si proteine, alaturi de stocarea glucidelor si detoxifierea organismului. In situatiile in care din diverse cauze, fie genetice, fie dobandite pe parcursul vietii apare o afectiune la nivel hepatic, intreg organismul este dezechilibrat si, automat, se vor asocia si alte boli. Pentru a depista aceste afectiuni se recomanda controlul anual de rutina cu analizele specifice recomandate de medicul de familie, care cuprind si bilantul sistemului hepatic si o ecografie abdominala pentru a evalua starea de sanatate a organelor interne vizibile ecografic. Daca in urma controlului anual de rutina se depisteaza o eventuala afectiune hepatica sau daca deja aveti o boala hepatica, trebuie sa stiti ce analize va sunt indicate si care este rolul lor. Analize esentiale de laborator Aceste analize cuprind: 1. Amilaza serica si urina Reprezinta identificarea... [continuare]
Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]
Consecintele unei supradoze de aspirina
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce este aspirina Aspirina este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru a ameliora durerile usoare pana la moderate, edemul si febra. Utilizarea ei dateaza inca din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec Hipocrate, in sec 5 i.Hr. Acesta folosea extract din pulbere de scoarta de salcie in tratamentul pacientilor care prezentau dureri si aveau febra. Cand apare supradozajul Supradozajul cu aspirina apare atunci cand cineva ia accidental sau intentionat mai mult decat cantitatea recomandata din acest medicament. Acest lucru se poate intampla in doua moduri: -Daca o persoana ia o doza foarte mare de aspirina la un moment dat, se numeste supradoza acuta. -Daca o doza zilnica normala de aspirina se acumuleaza in organism in timp si provoaca simptome, se numeste supradoza cronica. Acest lucru se poate intampla daca rinichii dumneavoastra nu functioneaza corect sau cand sunteti deshidratat. Supradozajul cronic este de obicei observat... [continuare]
Intoxicatia cu paracetamol
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Paracetamolul (acetaminofen) este unul din cele mai utilizate antipiretice (substante care combat febra) si antialgice (contra durerii) si se gaseste in compozitia a peste 100 de produse farmaceutice disponibile fara reteta medicala (apartin clasei de medicamente). Se utilizeaza in special pentru ameliorarea febrei si durerii, a cefaleei, dar si a altor dureri minore, dar suparatoare (si care nu au componenta inflamatorie), in stari gripale si raceli banale. In combinatie cu antiinflamtoarele nesteroidiene sau chiar cu opiodele se poate folosi cu succes in tratamentul unor dureri cronice severe (dorsalgii, lombalgii si chiar dureri neoplazice). Mecanism de actiune Mecanismul exact de actiune al paracetamolului este deocamdata incomplet cunoscut. Se pare insa ca amelioreaza durerea, ridicand de fapt pragul de aparitie al acesteia (deci stimulul dureros trebuie sa aiba o intensitate mult mai mare pentru a declansa o senzatie ce poate fi simtita si constientizata ca... [continuare]
Sindromul coronarian acut
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Termenul de sindrom coronarian acut este utilizat pentru orice conditie declansata brusc si caracterizata printr-un diminuarea fluxului sanguin catre inima. Sindromul coronarian acut implica atat durerea pe care o persoana o simte in timpul unui atac de cord cat si durerile in piept care se manifesta in stare de repaus sau in timpul unei activitati fizice usoare (angina instabila). Sindromul coronarian acut este adesea diagnosticat in camera de urgenta sau spital. Boala este tratabila daca este depistata rapid. Tratamentul variaza, in functie de semne, simptome si starea generala de sanatate. Simptome Manifestarile sindromului coronarian acut sunt variate si pacientul poate prezenta: - dureri toracice (angina) - senzatie de arsura, presiune sau constrictie care dureaza cateva minute sau chiar mai mult - durere in alta parte a corpului cum ar fi partea superioara a bratului stang sau maxilar (durere localizata) - greata - varsaturi - respiratie scurta... [continuare]
Wobenzym - rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt enzimele? Enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple si descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta se produc perturbari in exploatarea normala a alimentelor si in degradarea lor de catre acestea. Enzimele sunt substante organice complexe de natura proteica, cu rol major in dirijarea si favorizarea proceselor metabolice la toate organismele vii. Enzimele sunt catalizatori in reactiile biochimice din organismul nostru, au rol de baza in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie. Ele se afla la baza tuturor functiilor din organism, de la digestie pana la sustinerea la parametri optimi a sistemului imunitar. Proteinazele sunt elementul activ de baza a preparatelor enzimatice combinate, asigurand efectele lor principale - antiinflamator,... [continuare]
Generalitati Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt enzime diferite care se pot combina cu anumite coenzime formand variatii chimice care intretin viata. O parte din enzime provin din alimente, mai exact din fructe si din legume crude, altele sunt secretate de organism pentru a facilita digestia. In interiorul celulelor se afla o alta categorie de enzime, numite enzime metabolice care creeaza energie si contribuie la generarea impulsurilor nervoase. Sintetizam mai putine enzime odata cu varsta Fara enzimele digestive, digestia nu ar fi posibila. Pe parcursul intregului tract digestiv, organismul secreta aceste elemente cheie pentru realizarea digestiei, asigurand astfel extragerea substantelor nutritive din alimentele pe care le consumam si ulterior, eliminarea reziduurilor. Desi enzimele digestive se secreta in mod natural in organism, odata cu varsta, capacitatea organismului de a le sintetiza scade. La aceasta diminuare fireasca... [continuare]
Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, ldh, creatin kinaza)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]
Enzimele digestive, cheia digestiei corecte si complete
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dintre toate sistemele organismului suntem, probabil, cei mai constienti de sistemul digestiv. Acesta ne transmite frecvent informatii precum foame sau sete, semnale de baza pentru supravietuire, la care nu putem ramane indiferenti si in urma carora actionam rapid pentru a asigura organismului substantele nutritive si lichidele necesare functionarii. Intr-adevar, vom fi mult mai rapizi in a reactiona la senzatiile de foame si de sete, pentru ca au cauze usor de identificat (organismul si-a consumat resursele de hrana alocate la ultima masa) si o rezolvare rapida (trebuie sa suplimentam aportul de alimente sau de lichide). Ce facem insa atunci cand sistemul digestiv ne transmite prin balonare, acumulare de gaze digestive, constipatie sau greata ca s-a instalat o stare de disconfort gastric, care sunt cauzele si cum optimizam digestia? [continuare]
Enzima de conversie
enzima care participa la reglarea presiunii arteriale. In terapeutica, medicamentele inhibitoare ale enzimei de conversie sunt utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Sinonime : enzima de conversie a angiotensinei, kininaza II. [continuare]
Enzima de conversie a angiotensinei
enzima care participa la reglarea presiunii arteriale. In terapeutica, medicamentele inhibitoare ale enzimei de conversie sunt utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Sinonime : enzima de conversie, kininaza II. [continuare]
Sanzyme, sirop cu enzime digestive
Indicatii Astfel, SANZYME sirop poate fi utilizat atunci cand se urmareste realizarea unei digestii complete precum si in cazul deficitelor enzimatice (manifestate prin intoleranta la grasimi / lipide, proteine sau glucide / zaharuri). Datorita formulei tampon continute, enzimele din siropul SANZYME isi pastreaza eficienta in totalitate si nemodificat in timp. In plus, nu contine alcool astfel ca SANZYME sirop este un produs sigur pentru a fi administrat la copii si in timpul sarcinii. SANZYME sirop este un supliment cu enzime pentru toate varstele, in special pentru persoanele cu digestie dificila, inclusiv in timpul sarcinii si la copii. SANZYME sirop este benefic in caz de scadere a apetitului sau dupa excese alimentare, contribuind la realizarea unei bune digestii. Doze si mod de administrare Sugari (pana la varsta de un an): 8-15 picaturi de 3 ori pe zi, in timpul sau imediat dupa mese. Copii: o lingurita (5 ml) de 3 ori pe zi, in timpul sau imediat dupa mese. Adulti: o... [continuare]
Descriere Paracetamolul (acetaminofen) este un compus analgezic nonmorfinic, antipiretic si slab antiinflamator. Paracetamolul este larg utilizat actualmente in intreaga lume, datorita proprietatilor sale farmacoterapeutice si toxicitatea sa foarte redusa, fiind un medicament remarcabil de bine tolerat in dozele terapeutice. Pe de alta parte este substanta farmaceutica cel mai frecvent implicata in supradozari potential toxice, fiind responsabila de numarul cel mai mare de decese si intalnita des in intoxicatiile plurimedicamentoase. Picul nivelelor serice se atinge rapid, in 1-2 ore dupa doze terapeutice si dupa 2-4 ore in cazuri de supradozari. Paracetamolul se leaga in proportie redusa de proteinele plasmatice. Metabolism/Eliminare: - in cazul dozelor terapeutice peste 90% din paracetamol se metabolizeaza la nivel hepatic pana la glucurono si sulfuronoconjugati inactivi si netoxici, care ulterior sunt excretati in urina. Mai putin de 5% se metabolizeaza sub actiunea... [continuare]
Generalitati Se stie ca limonada sau sucul de lamaie reprezinta o bautura racoritoare in orice moment al zilei. Cercetarile moderne au extins posibilitatile de utilizare a lamaiei. S-a descoperit de exemplu, ca uleiul esential de lamaie este foarte eficient pentru tratarea racelilor. Sucul de lamaie cu apa si zahar este una din cele mai bune bauturi care pot fi consumate atunci cand o persoana are febra. Zaharul poate fi inlocuit cu mierea. Pentru ca fructul are un nivel scazut de sodiu, poate fi folosit ca aromatizant pentru dietele din care lipseste sarea. Pulpa rezultata din stoarcerea fructelor are efect benefic asupra pielii si poate calma simptomele muscaturilor si intepaturilor de insecte. Daca se adauga parti egale de apa de toaleta si glicerina, amestecul rezultat poate fi utilizat pentru mentinerea frumusetii pielii mainilor. Afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul lamaiei - Infectii urinare - Sucul de lamaie are un efect usor alcalin asupra organismului si... [continuare]
Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]
52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ceaiul verde a fost descoperit de catre chinezi cu peste patru mii de ani in urma si a fost utilizat inca din acea vreme gratie capacitatilor sale naturale de vindecare. Ceaiul verde provine din planta numita Carmellia Sinensis. Spre deosebire de ceaiul negru care este complet oxidat, frunzele de ceai verde asigura conservarea de antioxidanti, taninuri si flavonoide. Ceaiul verde chinezesc este popular mai ales pentru proprietatile sale terapeutice si detoxifiante. Beneficii ale ceaiului verde Dintre toate beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde, pierderea in greutate este cel mai cunoscut. De asemenea, ceaiul verde este folosit pentru detoxifierea organismului. Licoarea mai este utilizata si in alte scopuri mai putin cunoscute. Iata cateva dintre beneficiile oferite de ceaiul verde, sfaturi si modalitati de preparare ale acestuia: 1. Specialistii in nutritie mentioneaza ca polifenolii continuti de ceaiul verde produc caldura suplimentara in organism... [continuare]
Descriere Utilizarea toxicelor de razboi dateaza din primul razboi mondial. Exista dovezi ca asemenea practici erau folosite si inaintea izbucnirii acestuia. In ultimii ani au fost semnate mai multe conventii prin care se interzice utilizarea substantelor chimice in caz de razboi. Ultima din aceste conventii a fost semnata la Paris in 1993. Recent, se vorbeste despre posibilitatea utilizarii substantelor chimice in atacuri teroriste impotriva civililor, lucru ce s-a petrecut deja la gara din Tokyo avand ca rezultat uciderea a 12 persoane si ranirea a mai mult de 5000. Clasificare Toxicele de razboi pot fi clasificate in mai multe categorii. In general ele sunt impartite in doua grupuri principale, cele letale si cele non-letale. Toxicele letale - provoaca moartea sau cauzeaza stari patologice grave care nu pot fi solutionate decat prin aplicarea unor masuri terapeutice complexe si de durata. In cazul supravietuirii, victima ramane, cel mai probabil, cu sechele, mai mult... [continuare]
Generalitati In afara sezonului si nu numai, multe persoane mananca fructe uscate. Cu mult inainte de a se inventa avioanele, camioanele si supermarketurile care transporta si din care se pot comercializa aproape orice fel de soi de fructe si legume, uscarea fructelor a fost una dintre metodele destul de des utilizate pentru conservarea acestora. Deoarece bacteriile naturale si enzimele au nevoie de apa pentru a descompune un produs alimentar, eliminarea apei sau deshidratarea este tot ce trebuie pentru a conserva un fruct sau o leguma. In prezent fructele uscate se consuma ca si gustari si sunt uneori mai des utilizate decat alte tipuri de deserturi. Caloriile fructelor uscate sau deshidratate Frctele uscate sunt o alegere placuta pentru timpul gustarilor, pe parcursul unei zile. Multe persoane au tendinta sa le consume in exces, dar trebuie sa fie constiente de numarul caloriilor pe care acestea le contin care este de doua ori mai mare decat cea a versiunii proaspete. Nu... [continuare]
Debridare enzimatica
utilizarea enzimelor pentru indepartarea tesuturilor necrozate. [continuare]
Timpul de trombina (sange) tt
Trombina este o enzima din sange care actioneaza asupra factorului de coagulare fibrinogen pentru a forma fibrina, ajutand sangele sa se coaguleze. Timpul de trombina (TT) evalueaza activitatea fibrinogenului. Atunci cand un vas de sange este lezat, are loc un proces numit hemostaza, ce este initiat de catre organism prin crearea unui cheag de sange, ce are ca scop limitarea si, in cele din urma, oprirea hemoragiei. In acelasi timp, incepe cascada de coagulare si se activeaza proteinele numite factori de coagulare, inclusiv fibrinogenul. Fibrinogenul este apoi transformat prin trombina in fire insolubile numite fibrine care se reticuleaza impreuna pentru a forma o plasa de fibrina care adera la locul leziunii. Impreuna cu aderarea trombocitelor, aceasta formeaza un cheag de sange stabil si previne pierderea suplimentara de sange, ramanand in loc pana cand leziunea s-a vindecat. Pentru a forma un cheag stabil, trebuie sa existe suficiente trombocite si factori de coagulare... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter