Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce sunt enzimele cardiace si ce se intampla atunci cand cresc valorile acestora?

Actualizat la data de: 05 Martie 2020

Ce sunt enzimele cardiace

Sus
Ce sunt enzimele cardiace si ce se intampla atunci cand cresc valorile acestora?

Cand inima sufera o vatamare, de exemplu un atac de cord, elibereaza anumite enzime. Aceste enzime devin biomarkeri extrem de importanti, deoarece le pot spune medicilor cand inima cuiva este deteriorata.

Enzimele sunt proteine produse de organism pentru a accelera anumite reactii chimice specifice. Enzimele cardiace masurate de medici pentru a vedea daca o persoana sufera de un atac de cord includ Troponina T (TnT) si Troponina I. Ambele tipuri de troponina sunt frecvent verificate, deoarece sunt cele mai specifice enzime ale unui infarct miocardic.

Medicii pot verifica in unele situatii chiar si nivelurile de creatinfosfokinaza (CPG) si mioglobina. Aceste enzime sunt prezente in mod normal in cantitati mici in fluxul sanguin. Atunci cand nivelurile enzimelor de acest tip sunt crescute, medicii pot deduce faptul ca muschiul cardiac poate fi lezat sau nu primeste suficient oxigen.

Afla mai multe detalii despre enzimele cardiace, incluzand cauzele ce pot duce la nivelurile mari ale acestora. De asemenea, sunt oferite date cu privire la tratamentele ce pot fi necesare daca cineva are un nivel ridicat de enzime cardiace.

Cuprins articol

  1. Ce sunt enzimele cardiace
  2. Cum se realizeaza testarea enzimelor cardiace si ce inseamna valorile crescute?
  3. Alti factori ce pot mari nivelurile enzimelor cardiace
  4. Optiuni de tratament
  5. Concluzii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cum se realizeaza testarea enzimelor cardiace si ce inseamna valorile crescute?

Sus

Testarea valorilor enzimelor cardiace se va face prin prelevarea unei probe de sange. Recoltarea sangelui se va face ca pentru orice analiza obisnuita, ulterior urmand ca proba sa fie trimisa la un laborator pentru investigatii.

Persoanele care fac analiza nu necesita pregatire prealabila. Deseori medicii solicita acest test in situatii de urgenta, atunci cand o persoana poate suferi un infarct miocardic.

Rezultatele analizarii enzimelor cardiace pot indica daca o persoana a avut un atac de cord. Nivelurile troponinelor sunt in mod normal atat de scazute incat aceste enzime sunt nedetectabile in sange. Daca enzimele sunt regasite in proba trimisa la laborator, este posibil ca persoana in cauza sa fi avut un infarct sau alte leziuni la nivelul inimii.

Rezultatele testarii enzimelor cardiace pot ajuta medicii sa evalueze chiar si nivelul deteriorarii cardiace cauzate de infarct. Cu cat nivelul de troponina este mai mare in sange, cu atat inima este mai grav deteriorata.

Specialistii din domeniul medical masoara troponina in nanograme pe mililitru (ng/mL). Cu cat aceasta valoare este mai mare, cu atat creste si probabilitatea existentei unui atac de cord. Un test ce vizeaza masurarea biomarkerilor cardiaci ar putea arata valori normale daca este realizat prea devreme dupa o trauma a inimii. In consecinta, medicii vor putea repeta acest test dupa cateva ore.

Alti factori ce pot mari nivelurile enzimelor cardiace

Sus

Exista cativa alti factori care pot determina cresterea nivelurilor enzimelor cardiace. Hipertensiunea pulmonara, embolia pulmonara, tahicardia, insuficienta cardiaca congestiva si slabirea muschiului cardiac ar putea fi doar cateva motive. Bolile renale, exercitiile fizice intense si prelungite si hipertrofia miocardului sunt alte situatii in care valorile troponinelor pot fi ridicate.

Nivelurile enzimelor cardiace se pot mari ori de cate ori inima sufera o leziune, fie ca este vorba despre un accident rutier, fie ca este vorba despre o operatie pe cord deschis. Asadar, situatiile in care enzimele cardiace vor fi crescute sunt numeroase, iar medicul este singura persoana ce poate oferi un tratament eficient in fiecare caz.

Optiuni de tratament

Sus

Deoarece exista si alti factori, in afara de atacurile de cord, ce pot duce la ridicarea valorilor pe care enzimele cardiace le au, medicii pot solicita si alte teste de sange. In plus, pacientilor li se pot recomanda alte investigatii, precum electrocardiograma (EKG), ecografia cardiaca (ecocardiografia) sau angiografia. Testele de stres, tomografiile cardiace si radiografiile toracice sunt alte investigatii ce pot ajuta la punerea diagnosticului.

Daca motivul pentru care enzimele cardiace sunt ridicate nu este un infarct miocardic, medicul va putea trata aproape orice afectiune de baza. De asemenea, specialistii pot recomanda schimbari ale stilului de viata, acestea avand ca scop imbunatatirea si mentinerea functiei cardiace.

Atunci cand nivelurile biomarkerilor cardiaci sunt crescute din cauza unui infarct miocardic, persoana in cauza va necesita internare in spital si tratamente specifice. Acestea pot include medicamente si chiar interventii chirurgicale. Tratamentele au ca scop restabilirea fluxului de sange catre inima si reluarea functiei acesteia.

In plus, persoanele care au suferit un infarct miocardic pot fi nevoite sa urmeze si alte tratamente, acestea incluzand trombolitice anticoagulante si antiplachetare. Medicamentele de aceste tipuri au ca scop dizolvarea cheagurilor de sange sau prevenirea formarii lor. De asemenea, nitroglicerina, beta-blocantele si inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei sunt alte medicamente ce pot fi utilizate in cazul persoanelor ce au suferit un atac de cord.

Persoanele ce tocmai au suferit un infarct miocardic pot necesita interventii chirurgicale pe langa tratamentul cu medicamente. Montarea de stenturi coronariene sau operatia de bypass coronarian ar putea fi interventii chirurgicale eficiente. Pentru a monta un stent coronarian, medicul va ghida un tub subtire si lung printr-o artera pentru a gasi blocaje.

Cand acesta este detectat, medicul va folosi un instrument special de la capatul tubului pentru a deschide artera blocata si pentru a insera un stent metalic. Acesta din urma va mentine ulterior artera deschisa in zona problematica. Interventia de montare a unui stent coronarian va necesita mai putin timp de recuperare, comparativ cu operatia de bypass coronarian.

In ceea ce priveste operatia de bypass coronarian, medicul va indeparta o portiune din vasul blocat, urmand ca ulterior sa refaca circulatia. Operatia de bypass coronarian este o interventie chirurgicala majora ce poate fi realizata imediat dupa un atac de cord sau la scurt timp dupa, tocmai pentru a-i oferi inimii o sansa de a se recupera.

Concluzii

Sus

Enzimele cardiace, numite si biomarkeri cardiaci, reprezinta elemente ce se pot regasi in cantitati mari in sange atunci cand o persoana sufera un infarct miocardic.

Un atac de cord reprezinta o urgenta medicala, iar persoanele cu un nivel ridicat al enzimelor cardiace trebuie sa urmeze toate instructiunile medicului pentru a beneficia de cele mai bune rezultate. Oamenii care primesc un tratament rapid au un prognostic mult mai bun decat cei care sunt tratati tarziu.

Nivelurile enzimelor cardiace pot avea valori crescute si din alte motive, iar tratarea cauzelor de baza este foarte importanta. Tratamentul va varia in functie de nivelul enzimelor cardiace, dar si de afectiunea care sta la baza acestor valori anormale. Medicii vor evalua fiecare persoana si ii vor oferi cele mai bune optiuni de tratament. In plus, specialistii pot oferi sfaturi prin care stilul de viata sa devina mai sanatos, iar starea inimii sa fie imbunatatita.

Bibliografie:
Cardiac biomarkers. (2018, April 29) https://labtestsonline.org/tests/cardiac-biomarkers
Cardiac biomarkers (blood). (n.d.) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=cardiac_biomarkers&redir=urmc.rochester.edu
Diagnosing a heart attack. (2018, January 11) http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/DiagnosingaHeartAttack/Diagnosing-a-Heart-Attack_UCM_002041_Article.jsp
Fox, W. R., & Diercks, D. B. (2016, March 31). Troponin assay use in the emergency department for management of patients with potential acute coronary syndrome: Current use and future directions.Clinical and Experimental Emergency Medicine,3(1), 1–8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5051615/
Invasive tests and procedures. (2016, September 16) http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/DiagnosingaHeartAttack/Invasive-Tests-and-Procedures_UCM_303931_Article.jsp
Mythili, S., & Malathi, N. (2015, November). Diagnostic markers of acute myocardial infarction.Biomedical Reports,3(6), 743–748 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4660641/


Medici specialisti Analize medicale

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate