ulei de cocos
Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Oricum ar fi gatit un produs alimentar, exista riscul aparitiei unor inconveniente ca urmare a efectelor temperaturilor ridicate asupra alimentelor. Una din cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei probleme este utilizarea uleiului de cocos. Acesta este destul de stabil la temperaturi inalte, ofera beneficiul scaderii in greutate, stimuleaza sanatatea inimii si ajuta la mentinerea nivelurilor normale de colesterol. Dintre multiplele tipuri de ulei, uleiul din nuca de cocos este una din cele mai bune alegeri pentru gatit, deoarece acesta este bogat in grasimi saturate (peste 90%), ceea ce inseamna ca este mai putin predispus la deteriorare atunci cand este incalzit la temperaturi inalte. Uleiul de masline vs uleiul de cocos Desi mass-media promoveaza uleiul de masline ca fiind cel mai sanatos, acesta isi schimba proprietatile la temperaturi ridicate. Uleiul de masline este, in primul rand compus din grasimi monosaturate. Acest lucru inseamna ca are o... [continuare]
Uleiul de cocos - beneficii si riscuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Destul de controversat in comunitatea medicala din cauza continutului sau de grasimi saturate, in urma cercetarilor aprofundate, uleiul de cocos, si-a redobandit prestigiul. Uleiul de cocos contine in procent de peste 90% grasimi saturate. Chiar daca prin consumul uleiului de cocos se pare ca nu aveti cum sa limitati sau sa evitati aportul de grasimi saturate este important sa retineti ca nu toate grasimile de acest tip se comporta in organism in acelasi fel. Uleiul de cocos, gratie procentului ridicat de acid lauric este, de fapt, benefic pentru organism. Acest tip de ulei este unicul din regnul vegetal care are o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu. Acesti compusi activi au o actiune specifica in organism, care poate provoca o serie de reactii pozitive. Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice. Continutul nutritiv al uleiului de cocos Uleiul de cocos este solid la... [continuare]
Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile uleiului de cocos, de la imbunatatirea aspectului pielii si al parului, pana la intarirea sistemului imunitar si reglarea digestiei, au fost confirmate prin numeroase studii experimentale. Efectele benefice ale acestui ingredient sunt atribuite in mod special acidului lauric, capric si caprilic, respectiv proprietatilor acestora antimicrobiene, antioxidante si antifungice. Specialistii recomanda utilizarea uleiului de cocos extravirgin, care nu a fost hidrogenat, decolorat, rafinat sau tratat cu vopsele si parfumuri. Compozitia uleiului de cocos Uleiul de cocos este constituit in proportie de 90% din grasimi saturate si acizi grasi nesaturati (mononesaturati si polinesaturati): - Acizi grasi saturati: trigliceride cu lant mediu care sunt asimilate rapid in organism (acid lauric, acid capric, acid caprilic, miristic si palmitic). - Acizi grasi polinesaturati: acid linoleic. - Acizi grasi mononesaturati: acid oleic. - Polifenoli: acid galic. Uleiul... [continuare]
Care este cel mai bun ulei pentru gatit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati De cand nutritia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru multi dintre noi, tipurile de ulei pentru gatit folosite in bucatarie au inceput sa fie impartite in doua tabere principale cele bune si cele rele. Primele nu doar ca predispun mai putin ingrasarii, ci aduc si o serie de beneficii sanatatii, precum un aport bogat de acizi grasi esentiali omega-3, antioxidanti sau proteine. Tipuri de ulei recomandate pentru gatit Regula generala este sa optati pentru uleiul lichid de gatit, o varianta mai buna decat untul sau margarina (surse de grasimi trans, considerate foarte periculoase pentru sanatate). Dar si in randul uleiurilor lichide pentru gatit, se remarca tipuri mai benefice decat altele. Ceea ce face un ulei comestibil sa fie sanatos sau nesanatos este cantitatea si calitatea grasimilor continute. Astfel, cu cat un ulei de gatit contine un nivel mai ridicat de grasimi mononesaturate, cu atat este el mai bun pentru consum (grasimile mononesaturate... [continuare]
Generalitati In cazul in care gatiti frecvent la domiciliu, probabil ca folositi deseori diverse tipuri de uleiuri pentru preparatele culinare. Uleiul este folosit ca ingredient in compozitia felurilor de mancare, dar mai este utilizat si pentru prajit. Unul dintre cele mai comune tipuri de uleiuri pentru gatit este uleiul vegetal. Totusi, stiati ca exista mai multe tipuri de uleiuri vegetale? Stiti cum pot fi intrebuintate sau depozitate acestea, pentru a va pastra sanatatea pe termen lung? Uleiul vegetal, probabil ca este cel mai frecvent utilizat dintre toate uleiurile. Acesta face frecvent parte din diverse retete si il folositi si pentru prajit. Uleiul vegetal poate fi simplu sau un amestec din mai multe uleiuri, cum ar fi cele de porumb, soia, floarea-soarelui si de palmier. Tipuri de uleiuri si proprietatile acestora - Uleiul de canola sau de rapita - Specialistii au stabilit ca uleiul de canola este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit. Acest lucru este... [continuare]
buna ziua! as vrea sa stiu cum se poate urma un tratament cu pastile din ulei de peste. ce parti negative ar avea acest tratament. multumesc [continuare]
Uleiul de nuca de cocos non-hidrogenat este benefic in alzheimer?
Mama mea in varsta de 76 ani a fost diagnosticata cu dementa Alzheimer in luna iunie anul curent (stadiu moderat-sever). S-a intamplat atat de brusc; nu stiam decat ca iarna trecuta s-a plans ca are un zgomot in ureche si nu poate dormi; a luat o perioada Ginkobiloba. De asemenea suferea de dureri mari de spate si abia se scula din pat dimineata si se deplasa mai greu. Atat medicul neurolog cat si psihiatrul mi-au spus din start ca este inutil sa incerc sa-i dau medicamente, boala va progresa. De aceea am inceput sa caut cu disperare un alt remediu. Mi s-a dat reteta pentru Ebixa (Memantinum), medicament care inca nu il-am administrat pentru ca imi mentin increderea in rezultatele care pot fi obtinute pe cale naturala. Poate gresesc si cer un sfat de la dvs.Este necesara o combinatie intre tratamentul medicamentos si cel naturist? De aproape o luna -orientandu-ma dupa un anunt incurajator din revista AS- i-am dat de 2 ori pe zi cate 10 picaturi din FITO-NEUROTONIC SENIOR 1. A... [continuare]
Talpa gastei sau creasta cocosului (leonurus cardiaca)
Planta medicinala care poate atinge si 1,5 metri care creste in zona de campie si deal, la marginea padurilor, poieni. Rizomul este scurt si orizontal. Florile au culoare roz, asezare compacta, in cate 15-20 de flori. Frunzele au forma talpei de gasca. fructele sunt nucule. In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana la inceputul si in timpul infloririi. Planta infloreste din luna iulie pana in luna septembrie. Planta contine principiu amar, tanin, ulei esential, alantoina, mucilagii, glicozide, flavonoide, saponozide, substante minerale, zaharuri, amidon, colina. Talpa gastei are proprietati antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente, hemostatice, astringente, expectorante, hipotensiv, sedativ. Uz intern: - insomnii, climax, bronsita, astm bronsic, hipertensiune, tulburari cardiace, diaree, oligomenoree, boala Basedow, depresii, dizenterie - sub forma de infuzie, decoct. Uz extern: - ulceratii tegumentare, plagi, eczeme, cicatrici - sub... [continuare]
Creasta cocosului sau talpa gastei (leonurus cardiaca)
Planta medicinala care poate atinge si 1,5 metri care creste in zona de campie si deal, la marginea padurilor, poieni. Rizomul este scurt si orizontal. Florile au culoare roz, asezare compacta, in cate 15-20 de flori. Frunzele au forma talpei de gasca. fructele sunt nucule. In scop fitoterapeutic se utilizeaza partea aeriana la inceputul si in timpul infloririi. Planta infloreste din luna iulie pana in luna septembrie. Planta contine principiu amar, tanin, ulei esential, alantoina, mucilagii, glicozide, flavonoide, saponozide, substante minerale, zaharuri, amidon, colina. Creasta cocosului are proprietati antiinflamatoare, cicatrizante, emoliente, hemostatice, astringente, expectorante, hipotensiv, sedativ. Uz intern: - insomnii, climax, bronsita, astm bronsic, hipertensiune, tulburari cardiace, diaree, oligomenoree, boala Basedow, depresii, dizenterie - sub forma de infuzie, decoct. Uz extern: - ulceratii tegumentare, plagi, eczeme, cicatrici - sub forma de... [continuare]
Va multumesc mult pentru raspuns. Este minunat cand mai este cineva care se gandeste la problema ta. De 16 zile ii dau cam 2 linguri de ulei de nuca cocos organic pe zi, dimineata si seara in timpul mesei la salate (rosii, ardei, varza,etc). Evenimentele ultimelor zile imi da puteri noi sa nu ma opresc in a-i cauta remedii care sa o ajute pentru ca in prezent este linistita si coopereaza in tot ce ii ceri (cand mergem la baie/bucatarie, in igiena zilnica, etc), mananca singura si este foarte vesela. Cand ii citesc seara, este foarte atenta si gesticuleaza mimic/verbal in functie de context. Multumesc lui Dumnezeu si ma intreb intotdeauna cum ma va intampina si se va desfasura urmatoarea zi. Oare este bine sa-i mai dau acest ulei? [continuare]
Generalitati Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential extras din frunzele de Melaleuca alternifolia, o planta orginara din Australia. Uleiul de arbore de ceai are proprietati antiseptice si este folosit ca tratament adjuvant in tratarea ranilor si prevenirea infectarii lor. Au fost realizate foarte multe studii de laborator care au dovedit actiunile antiseptice, antimicrobiene, antifungice ale acestui ulei (datorita compusilor sai activi), mai ales in ceea ce priveste combaterea infectiilor fungice, acneei sau infectiilor vaginale. Uleiul a fost utilizat ca tratament complementar si in tratarea plagilor chirugicale, a arsurilor si in tratamente stomatologice. Uleiul de arbore de ceai este activ impotriva unor tulpini de Staphylococcus aureus, pe care il inactiveaza cand este folosit in concentratie de 10%. In prezent sunt disponibile foarte multe produse dermatologice care contin uleiul de arbore de ceai ca produs activ, inclusiv sapunuri, sampoane, balsamuri... [continuare]
Oregano - 6 beneficii bazate pe dovezi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Oregano este considerata o planta de baza in multe bucatarii din intreaga lume. Are un parfum puternic si aduce o aroma aparte in felurile de mancare, impreuna cu un gust usor dulceag. Oregano (Origanum vulgare) este cunoscut nu doar ca un condiment apreciat in bucatarie, ci si pentru proprietatile sale medicinale, utilizate de secole in medicina traditionala. Pe langa utilizarea frunzelor uscate sau proaspete, extractele concentrate, precum uleiul de oregano, au castigat popularitate datorita efectelor terapeutice demonstrate. Uleiul de oregano este obtinut prin distilarea cu aburi a frunzelor si tulpinilor plantei si este bogat in compusi activi precum carvacrolul si timolul, care confera proprietati antioxidante, antifungice si antiinflamatorii. Aceste caracteristici il fac util in sustinerea sistemului imunitar si in combaterea diverselor infectii . De asemenea, uleiul de oregano poate contribui la reglarea colesterolului si la protejarea organismului... [continuare]
Generalitati Dieta paleolitica este destul de diferita de alte diete specifice civilizatiei. Pentru ca multe dintre alimentele din perioada paleoliticului nu sunt disponibile, s-au gasit substituenti ale acestora in anumite cazuri. Aceasta este explicatia pentru diferentele intalnite in cazul produselor alimentare prezentate de diversi autori. Carne si oua Carnea (inclusiv fructele de mare) si ouale sunt probabil cele mai importante componente ale dietei paleolitice. Ideal ar fi ca animalele de la care provin ouale si carnea sa provina dintr-un mediu natural si sa fie hranite organic. Acest lucru presupune ca pasarile sa traiasca in aer liber, sa se hraneasca cu verdeata, insecte, cereale etc. iar bovinele sa poata manca iarba, in natura. Pestii trebuie sa provina din ape salbatice sau cel putin sa fie hraniti cu ceea ce mananca in mod normal pestii care traiesc in salbaticie. Carnea nu va fi injectata cu nici un fel de substanta iar animalelor nu li se vor administra... [continuare]
Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe persoane folosesc ulei de masline extravirgin in compozitia preparatelor culinare. Acesta contine antioxidanti sanatosi, polifenoli, numiti si grasimi mononesaturate care pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea nivelurilor de colesterol bun. Totusi, specialistii in arta culinara considera ca exista momente cand uleiul de masline nu este cea mai buna alegere. Cand trebuie folosit uleiul de masline? Cand preparati diverse sosuri pentru salate sau cand inabusiti legume la foc mediu, uleiul de masline este o alegere excelenta. Pentru ca are o aroma distincta, trebuie folosit in compozitia mancarurilor de tipul legumelor preparate la aburi, supa sau paine, de exemplu. Uleiul de masline contine mai multe grasimi mononesaturate decat alte tipuri de uleiuri, facandu-l o alegere excelenta pentru gatit si pastrarea sanatatii inimii. Cand nu trebuie folosit uleiul de maslin [continuare]
Omacor, capsule
Prezentare Flacon din polietilena de inalta densitate (HDPE) a 28 capsule moi. Flacon din polietilena de inalta densitate (HDPE) a 100 capsule moi Compozitie O capsula moale contine esteri etilici 90 ai acidului omega-3 1000 mg (840 mg ester etilic al acidului eicosapentenoic 46% si ester etilic al acidului docosahexenoic 38% . Lista excipientilor Continutul capsulei: alfa-tocoferol Capsula: gelatina, glicerol Excipienti utilizati pentru procesul de fabricatie: lecitina, ulei de cocos fractionat. Indicatii terapeutice Post infarct miocardic Ca tratament adjuvant dupa infarct miocardic pentru profilaxia secundara a accidentelor coronariene, in asociere cu terapia standard (de exemplu, statine, antiagregante plachetare, beta-blocante, inhibitori ai ECA). Hipertrigliceridemie - hipertrigliceridemie endogena ca supliment nutritional atunci cand masurile dietetice singure sunt insuficiente pentru a produce un raspuns adecvat: - hipertrigliceridemie tip IV, in... [continuare]
Am 47 de ani si am diabet insulinodependent. Fac insulina rapida de 4 ori pe zi si una lenta seara, Lantus. Am reusit sa slabesc 6 kg insa de 3 saptamani nu am mai dat jos niciun gram. Am renuntat la paine, iar pastele si cartofii le-am redus la cate 100 gr pe zi. Dimineata ma trezesc cu mainile si picioarele umflate, presupun ca e din cauza Lantusului. Cantaresc tot ce mananc. Folosesc ulei de cocos sau palmier. Nu mananc nimic prajit, nu mananc carne grasa si totusi nu mai reusesc sa slabesc. Fac insulina rapida, Apidra, 4 ui la fiecare masa iar Lantus 26 ui. Ce pot sa fac in conditiile astea?! [continuare]
Buna ziua,am 17 ani si de la varsta de 13 ani ma lupt cu acnee. Au fost perioade in care pielea mea a fost curata,dar mai nou nimic nu mai functioneaza. Am fost si la dermatolog acum 1 an,mi-a prescris antibiotice care nu au avut niciun efect si care mi-au daunat corpului,un gel care avea miros puternic de alcool si o crema Sebionex. Nu am vazut niciun rezultat ,nu mi s-a spus de la ce poate fi,doar mi s-au prescris astea. De obicei in perioade de stres imi paareau cosuri,mai ales cosulete mici,inchise si foarte multe. Dar recent aceste cosulete au scapat de sub control si tot de un an folosesc o perie de fata impreuna cu un sapun de castilia de la Dr. Bronner si cred ca am abuzat de ea pentru ca am dungi rosii si care ustura. Rutina mea este sa ma spal dimineata si seara cu acest sapun,dupa ma dau cu apa de trandafiri,dupa cu gel de aloe vera si dupa cu crema. O perioada am folosit unt de shea in loc de crema,uneori ulei de cocos si ulei de masline,dar am citit ca acestea pot... [continuare]
Ce pot sa fac pentru un par extrem de uscat din cauza afectări pesticidelor?
Bună ziua! Nu este o întrebare despre căderea parului , problema mea este alta . Parul meu și al mamei mele este extrem de uscat și fragil din cauza unei substanțe pentru insecte . De o luna de zile am fost nevoita sa folosesc pesticide pentru insecte in dormitor și nu am știut ca aceasta soluție poate sa ne afecteze deoarece pe eticheta scria ca nu este periculoasa ca ar fi eco . Va rog dacă știe cineva ce am putea folosi pentru parul extrem de uscat ? Folosim șampoane hidratante , ulei , masca cu keratina , dar nimic nu pare sa ne ajute . Parul arata foarte rău. Mulțumesc! [continuare]
Grasimi saturate
grasime solida la temperatura camerei de origine animala, dar poate proveni si de la anumite plante. Un nivel ridicat de grasimi saturate in organism presupune cresterea nivelului de colesterol ldl, favorizand astfel aparitia bolilor cardiovasculare. Produse care contin grasimi saturate: slanina, carne de vita / miel / porc, unt, smantana, branza cu un continut ridicat de grasime, ulei de palmier, ulei din nuca de cocos, unt de cacao. Sinonime: aciz gras saturat [continuare]
Rocaltrol, capsule
Compozitie Capsule a 0,25 mg si 0,5 mg calcitriol sintetic (forma biologic activa a vitaminei d3) + excipienti (hidroxianizol butilat, hidroxitoluen butilat, ulei de nuca de cocos fractionat, gelatina, glicerol, produse hidrogenate ale amidonului partial hidrolizat, propilhidroxibenzoat de sodiu, etilhidroxibenzoat de sodiu, bioxid de titaniu E171, cantaxantin E161 g) (cutii cu 30 si 100 buc.); solutie 1 mg/ml calcitriol sintetic + excipienti: hidroxianizol butilat, hidroxitoluen butilat, trigliceride cu lanturi de marime medie (flac. cu solutie + 20 pipete gradate). Actiune terapeutica Calcitriolul este unul din cei mai importanti metaboliti activi ai vitaminei D3. Acest metabolit se formeaza in mod normal in rinichi din precursorul sau, 25-hidroxicolecalciferol (25-HCC). Productia fiziologica zilnica este de 0,5-1,0 mg in conditii normale; este ceva mai mare in perioadele de sinteza osoasa marita (de ex. crestere sau graviditate). Calcitriolul favorizeaza absorbtia... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter