Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

toxii infectie alimentara

buna zioa! am o fetita de 5 ani si de 2 zile ia iesit pe tot spatele si pe burtica mai putine niste bubite mici nu stiu daca este varicela sau o infectie alimentara. nu o mananca si nici nu are pe maini sau pe picioare . a rog sa-mi dati un sfat! va multumesc [continuare]

Comunitate medicala

Buna ziua

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Toxiinfectii alimentare

Buna Ziua ! De aproximativ 3 saptamani am stari de voma in permanenta ,dar fara a voma.Acesta este singurul simptom . Ce ar putea fi ? Multumesc anticipat!!! [continuare]

Eu am fost acasa la o familie care avea copilul bolnav de varicela, eu n-am facut pana acum (28 de ani). Au trecut deja 2 saptamani de cand am fost acasa la fam. "contagioasa" si nu mi-au aparut decat niste bubitze, ca niste cosuri...care s-au uscat (bubitele sunt mai marunte in acelasi loc, rosiatice - dar se usuca singure) deci nu stiu sigur daca am varicela sau nu (intre timp mi-a venit si ciclul si de obicei imi ies cosuri in perioada asta) bubitele de la inceput, ar trebui sa ma manance? [continuare]

am un baietel de 2 ani si 8 luni si la 2 ani si 4 luni a mers la gradinita a racit de citeva ori a facut antibiotice injectabil,avea febra mare.a avut prima data amigdalita pultacee,apoi de doua ori otita supurata la ambele urechi,de la curent de la gradinita.a luat antibiotice acum de 3 luni sta acasa si e bine nu mai avem probleme.am facut si exudate din git,nas,urechi si toate au iesit negative.tebuie pe viitor sa am grija deosebita cu urechile,trebuie facut ceva special,sau totul va decurge normal fara probleme pe viitor.mentionez ca la control totul a fost bine.trebuie sa-l pazesc de ceva anume sau sa ne comportam normal fara sa intru mereu in panica,e primul si singurul copil e viata noasta.va multumesc [continuare]

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Ce este infectia cu campylobacter si cum o tratam

Ce este infectia cu campylobacter si cum o tratam

Actualizat la data de: 22 Mai 2023

Autor: SfatulMedicului

Ce este infectia cu Campylobacter Infectia cu Campylobacter este un tip de gastroenterita sau infectie a sistemului digestiv. Cunoscuta si sub numele de intoxicatie alimentara, este o infectie bacteriana ce se contacteaza in urma consumului de apa sau alimente contaminate cu bacteria Campylobacter. Simptomele sunt de natura digestiva, cu diaree, crampe abdominale, varsaturi si apar in primele 7 zile de dupa momentul infectiei. Prevalenta Cercetatoriii nu stiu exact cate persoane fac aceasta infectie in fiecare an, intrucat o mare parte dintre pacienti nu se adreseaza medicului pentru aceasta infectie. Medicii diagnosticheaza infectii cu Campylobacter la aproximativ 20 din 100.000 de oameni anual, insa se crede ca numarul adevarat de bolnavi este de pana la 1.5 miliaoane infectati anual. Astfel, infectia cu Campylobacter este una dintre cele mai frecvente patologii legate de alimente. Cauze Infectia cu Campylobacter incepe dupa ce o persoana mananca sau bea ceva care... [continuare]

Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana)

Oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana)

Actualizat la data de: 22 Iulie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Parotidita epidemica (oreionul) este o boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul urlian, care determina inflamarea glandelor salivare. Cea mai frecventa localizare este la nivelul glandelor salivare parotide. Aceasta boala infecto-contagioasa data de virusul urlian, afecteaza pe langa glandele salivare (cel mai frecvent parotide) si pancreasul, sistemul nervos si organele genitale. Simptome Incubatia este de aproximativ 14-18 zile. Simptomele initiale includ durerea de gat (odinofagie) sau urechi, pierderea poftei de mancare (inapetenta), oboseala, cefalee, febra moderata. In formele severe debutul poate fi brusc, cu febra ridicata, frisoane, varsaturi. Tumefierea glandelor parotide (uni- sau bilaterala) confera aspectul caracteristic de facies de ''para''. Uneori sunt afectate si celelalte glande salivare (sublinguale si submaxilara). Pana la 40% din cazuri pot fi asimptomatice. Debutul bolii este brusc cu febra 38-39C, dureri de cap,... [continuare]

Regimul alimentar in cancer

Regimul alimentar in cancer

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta.  Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]

Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice

Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice

Actualizat la data de: 20 Mai 2019

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Ce este stafilococul auriu Stafilococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara (coci), gram pozitivi (se coloreaza cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 mm, dispusi caracteristic in gramezi (ca si ciorchinele de strugure). Genul Staphylococcus cuprinde aproximativ 33 de specii de stafilococi, dintre care cele mai des asociate cu infectii umane sunt in ordinea frecventei: Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus lugdunensis, Staphylococcus saprophyticus si Staphylococcus schleiferi. Pot produce o gama larga de infectii, a caror gravitate si localizare variaza de la infectii superficiale ale pielii pana la infectii ce pun viata in pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita. Epidemiologie In functie de capacitatea de a secreta o enzima numita coagulaza (care poate coagula plasma), stafilococii se impart in coagulazo-negativi si coagulazo-pozitivi. Stafilococii coagulazo-negativi sunt ubicuitari (se gasesc peste tot), facand parte din flora normala a... [continuare]

Infectiile virale

Infectiile virale

Actualizat la data de: 01 Martie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Virusul este un agent submicroscopic care cauzeaza o infectie in organism. Acesta detine material genetic de tip ADN - ARN, pe care il reproduce. Pentru ca un virus sa supravietuiasca trebuie sa invadeze si sa se ataseze de o celula vie (celula gazda), unde se va multiplica, dand nastere altor virusuri. Prin atasarea la celula gazda, virusul poate distruge sau modifica functiile celulei, astfel sunt eliberate noi tipuri de virusuri si sunt infectate alte celule. Practic, acesta este mecanismul prin care virusurile provoaca boli. De regula, virusul infecteaza un singur tip de celula; de exemplu, virusul care provoaca raceala infecteaza numai celulele tractului respirator superior. Virusurile pot fi transmise prin: contactul cu o persoana infectata, ingestie, inhalare sau sex neprotejat. Igiena deficitara si obiceiurile alimentare neadecvate pot creste riscul de a contacta o infectie virala. Barierele externe (pielea si mucoasele) reprezinta prima linie de aparare a... [continuare]

Infectiile urechii

Infectiile urechii

Actualizat la data de: 08 Februarie 2019

Dr. Petcu Ana Alexandra
Medic Specialist Otorinolaringologie

Generalitati Infectia urechii medii (otita medie) este o inflamatie sau infectie a urechii medii. Infectia incepe adesea cand o raceala cauzeaza o afectare si o inchidere a tubului de legatura dintre urechea medie si gat, tub numit trompa lui Eustachio. In caz de raceala, se pot transmite si acumula secretii nazale in urechea medie. Bacteriile si virusurile se dezvolta in urechea medie si cauzeaza infectia urechii. Aceasta afectiune se intalneste cel mai des la copiii mici deoarece, in cazul lor, trompa lui Eustachio este mai scurta si se poate bloca mai usor decat la copiii mari sau adulti. Exista trei tipuri de otita medie: - otita medie acuta este o infectie a urechii medii. In cadrul infectiei apare durerea si uneori este insotita de febra; - otita medie seroasa - se produce acumularea unei secretii in urechea medie, cu sau fara infectie. Copilul poate sa nu prezinte simptomatologie de boala, dar secretia poate determina pierderea auzului sau senzatia de "ureche... [continuare]

Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere

Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diabetul zaharat este o boala genetica sau declansata, caracterizata prin tulburarea metabolismului glucidic, a celui lipidic si proteic, datorita unei carente absolute sau relative de insulina (hormon produs de pancreas), care are drept consecinta cresterea glicemiei (concentratia glucozei in sange), cu evolutie cronica si complicatii degenerative si infectioase. Cauze Diabetul zaharat primar este determinat genetic si are evolutie stadiala. Diabetul zaharat secundar apare in cursul vietii si se produce prin doua mecanisme: - lezarea pancreasului endocrin prin diversi factori: infectiosi, toxici, medicamentosi etc. - suprasolicitarea functionala a pancreasului endocrin prin exces de glucide sau obezitate. Clasificare A. Diabetul zaharat tip I insulinodependent (juvenil) Apare la copil sau adultul tanar (sub 40 de ani) si exista in acest caz o predispozitie genetica. B. Diabetul zaharat tip II insulinoindependent (de maturitate) Apare la bolnavi deseori... [continuare]

Buna. Am avut acum un an un sindrom vestibular central. De atunci am facut zeci de analize, rmn-uri, ct, eco, sange... Tot, inclusiv psihoterapie, dar degeaba. Contrar analizelor perfecte, eu sunt permanent ametit, parca mi se inmoaie picioarele si lesin, imi e greata foate des, ma dor ochii uneori, vad mai greu si in ceata, parca vad cu incetinitorul. Va rog daca aveti rezolvari sa imi scrieti. Multumesc! [continuare]

Bună ziua. Am nevoie de sfatul si ajutorul dvs. De ceva vreme am un scaun si rar doua pe zi moi fara forma si daca consum alimente mai moi fac chiar dezinterie dar de scurta durata.In urma acestor probleme mi-am facut analize ecografie si chiar endoscopie , mi-a iesit o gastrita pe baza de stres si bacteria pylori si rare oua de ascaris.Am tinut tratamentul cu antibiotice 7 zile dar simptomele nu au disparut au ramas aceleasi.Bolboroseli scaune moi dimineata in special, friguri,o jenă abdominala si o senzatie neplacuta. Din ce am citit pe internet simptomele pe care le resimt sunt asemnatoare cu cele ale intestinului iritabil. Dumneavoastra ce spuneti? Care ar putea fi problema? Am doar 19 ani , nu as vrea sa fac colonscopia, si oricum din ce am inteles probabilitatea unor boli mai grave la nivelul colonului sunt la persoane mai invarsta. Va multuesc nespus, si astept sa vad ce imi recomandati ! [continuare]

Cum putem preveni infectarea cu virusul h1n1 - gripa porcina?

Cum putem preveni infectarea cu virusul h1n1 - gripa porcina?

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Virusul A/H1N1 este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om si care contine gene de la virusul gripei porcine, aviare si umane. Gripa porcina, afectiune cauzata de virusul gripa A/H1N1, este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, extrem de contagioasa, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripa de tip A. Acest virus se transmite in randul porcilor prin aer, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici. Exista, insa, dovezi ca acest virus se transmite si de la om la om. Virusurile gripei porcine apartin, de obicei, subtipului H1N1, dar exista si alte subtipuri circulante la porci (de ex. H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare si cu virusurile gripei sezoniere umane. Zonele grav afectate de gripa porcina sunt SUA, Mexic si Canada Momentan nu este cunoscut motivul pentru care gripa porcina din Mexic a luat forme mai agresive, decat in celelalte tari. Oamenii de stiinta... [continuare]

Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare

Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare

Actualizat la data de: 12 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Ordin 994/2004 MINISTERUL SANATATII - privind aprobarea Normelor de supraveghere si control a infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Avand in vedere: prevederile Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sanatate publica, cu modificarile si completarile ulterioare, vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de sanatate publica si inspectia sanitara de stat nr. O.B 9009 /2004 in temeiul Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministrul Sanatatii, emite urmatorul: ORDIN ARTICOLUL 1 Se aproba Normele de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare, prevazute in anexele I-V, care fac parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2 La data intrarii in vigoare a prezentelor norme, se abroga Ordinul ministrului sanatatii . nr. 984/1994, pentru aprobarea Normelor privind organizarea supravegherii, prevenirea si controlul... [continuare]

Infectii ale tractului urinar

Infectii ale tractului urinar

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tractul urinar este sistemul de filtrare al organismului, care elimina o parte din substantele toxice prin intermediul urinei. Deoarece tractul urinar la femei are dimensiuni mai reduse decat cel al barbatilor, acestea sunt predispuse la infectii bacteriene care invadeaza tractul urinar si se multiplica. In acest mod se dezvolta infectiile cunoscute sub denumirea de infectii ale tractului urinar sau ITU. Aproximativ 50% dintre femei vor manifesta cel putin o infectie urinara pe parcursul vietii, desi majoritatea sufera de mai multe. Din fericire, aceste infectii sunt usor de tratat cu ajutorul antibioticelor. Cu toate acestea, unele femei sunt predispuse la infectii urinare recurente, acest lucru fiind destul de frustrant pentru acestea. Cauze In mod normal, urina este sterila, lipsita de bacterii, virusuri, ciuperci, dar contine fluide, saruri si toxine. O infectie se produce atunci cand organisme minuscule (de obicei bacterii de la nivelul tractului digestiv)... [continuare]

Simptomele infectiei cu stafilococi

Simptomele infectiei cu stafilococi

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Infectiile cu stafilococi sunt declansate de bacteriile numite stafilococi, un tip de germeni destul de des intalniti, localizati la nivelul pielii sau pe mucoasa nazala chiar si a oricarui individ sanatos. De obicei, bacteria nu determina nici un fel de problema sau, cel mult, in unele situatii poate fi cauza unor infectii minore ale pielii. Totusi, infectiile stafilococice nu se manifesta doar la nivelul pielii. In unele circumstante, acestea se vor raspandi la nivelul sistemului circulator, cardio-vascular, urinar si pulmonar. Infectiile grave cu stafilococi afecteaza persoanele spitalizate (infectii nozocomiale), care au boli cronice sau sistem imunitar scazut. Cu toate acestea exista posibilitatea ca si oamenii sanatosi sa dezvolte infectii stafilococice care ar putea sa le puna viata in pericol. Ce sunt infectiile stafilococice? Ca urmare a prezentei infectiilor stafilococice pot aparea diverse boli de piele, septicemie, dar pot fi afectate si... [continuare]

Infectiile glandelor salivare - sialadenitele

Infectiile glandelor salivare - sialadenitele

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sialadenita reprezinta o boala caracterizata prin inflamarea si marirea in volum a uneia sau mai multor glande salivare. Patologia aceasta poate fi acuta, cronica sau recurenta si asociaza de obicei simptome ca: durere, sensibilitate locala, inrosirea zonei (eritem local) si edematiere instalata treptat. Cauzele infectiei sunt de obicei virale sau bacteriene (germeni patogeni cu tropism particular pentru aceste glande sau cantonarea lor in aceste locuri in cadrul unor infectii sistemice). Anatomie si fiziologie Glandele salivare sunt glande cu secretie exocrina (isi varsa produsul de secretie intr-o cavitate) responsabile de producerea salivei. Saliva este o substanta apoasa, ce contine peste 98% apa, restul fiind electroliti, mucus, compusi cu actiune antibacteriana si diverse enzime. Rolul ei este de a inmuia alimentele, de a participa la formarea bolului alimentar si de a incepe procesul de digestie fizica (prin mestecare) si chimica (prin... [continuare]

Toxiinfectie alimentara

Din Dictionar Termeni

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]

Intoxicatie alimentara

Din Dictionar Termeni

infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)