Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

rolul grasimilor in organism

Retentia (retinerea) apei in organism

Retentia (retinerea) apei in organism

Actualizat la data de: 28 Mai 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Termenul medical folosit pentru retinerea apei in organism este edem. Aceasta conditie apare atunci cand are loc retinerea patologica de lichid in tesuturile organismului, in special in tesutul conjunctiv. In mod normal, lichidul din tesuturi este drenat de sistemul limfatic care actioneaza ca un filtru (preia si inlatura toxinele, reziduurile si deseurile celulare, apa, grasimile, bacteriile, etc.) si apoi limfa este deversata in fluxul sangvin. Retentia de apa devine problematica atunci cand lichidul nu este drenat in mod corespunzator de sistemul limfatic, iar apa ramane la nivelul tesuturilor unde apare inflamatia (edemul). Zonele unde adesea se acumuleaza apa sunt: picioare, maini, cavitate abdominala (ascita) si plamani (edem pulmonar). Clasificare Exista doua tipuri de retentie de apa: edemul generalizat (inflamatia apare in intreg organismul) si edemul localizat (inflamatia apare numai in anumite zone ale corpului). 1. Retentia de apa si cresterea... [continuare]

Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]

Grasimi sanatoase pentru inima

Grasimi sanatoase pentru inima

Actualizat la data de: 26 August 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati De ani de zile nutritionistii si medicii sustin beneficiile unei diete sarace in grasimi. Acestia au afirmat ca reducerea cantitatii de grasimi pe care oamenii o consuma este secretul pierderii in greutate, al scaderii nivelului de colesterol si prevenirii multor probleme de sanatate. Consumul anumitor alimente, cresc riscul de boli cardiovasculare si chiar daca schimbarea obiceiurilor alimentare poate fi dificila la inceput, importanta este perseverenta si o indrumare corespunzatoare. Cu toate acestea, grasimile au un rol important in mentinerea sanatatii fizice si mentale ale unei persoane. Grasimi bune versus grasimi rele Exista patru tipuri principale de grasimi in produsele alimentare. Acestea sunt: - grasimile trans - grasimile monosaturate - grasimile saturate - grasimile polinesaturate. Stiind care grasimi trebuie evitate sau cel mult consumate cu moderatie, o persoana va face alegeri inteligente privind alimentatia de zi cu zi, citind... [continuare]

Grasimile benefice si nocive din alimente

Grasimile benefice si nocive din alimente

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]

Sanatatea ficatului esentiala pentru organism

Sanatatea ficatului esentiala pentru organism

Actualizat la data de: 09 Martie 2021

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Ficatul este unul dintre cele mai importante organe interne ale omului, orice substanta care intra in organism – fie prin piele sau pe cale digestiva - afectand sau fiind afectata de catre ficat. Din aceasta perspectiva, esential pentru sanatate este mentinerea unui ficat curat si sanatos. Ficatul este situat in asa-numita “loja hepatica”, aflata sub diafragm si este protejat de carcasa cartilaginoasa a coastelor. Fiind deopotriva atat o glanda cat si un organ, ficatul este cel mai mare organ/ glanda din organism, marimea lui fiind diferita la femei fata de barbati - la femei masoara aproximativ 1.5 kg iar la barbati 1.8 kg. Ficatul indeplineste peste 500 de functii importante in organism si are capacitatea de regenerare, de refacere a celulelor afectate pe termen scurt de o leziune sau o boala. Ficatul este alcatuit din doi lobi inegali. Cel stang este mai mare si are atasati alti doi lobi mai mici - cuadrat si caudat. Fiecare lob este format din mii de... [continuare]

Importanta magneziului in organismul uman

Importanta magneziului in organismul uman

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Magneziul, prescurtat Mg, este un element chimic raspandit atat in natura, cat si in organismele vii, iar numele provine de la orasul Magnesia din Asia Mica. Magneziul este un mineral benefic pentru sanatatea noastra, fiind considerat si inamicul stresului. Este intalnit atat extracelular (in afara celulelor), cat si intracelular (in interiorul celulelor), fiind al patrulea cel mai important mineral din organism pe langa calciu, iod, potasiu si sodiu. Mai este raspunzator pentru multiple reactii enzimatice, pentru mentinerea echilibrului celular, pentru intiterea unor procese specifice, precum contractia miocardului (muschiul inimii). Tot magneziul este implicat si in cadrul unor procese nervoase si in unele mecanisme anticanceroase. Beneficiile magneziului in organismul uman sunt: - mentine inima sanatoasa si previne aparitia batailor neregulate; - controleaza contractilitatea muschilor si intervine in relaxarea si reducerea durerilor musculare; - mentine un... [continuare]

Ce este grasimea viscerala si cum scapam de ea?

Ce este grasimea viscerala si cum scapam de ea?

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog

Generalitati Grasimea viscerala reprezinta acele depozite de lipide din jurul organelor, care pot influenta aparitia diverselor patologii. Acestea produc o stare de inflamatie, prin eliberarea unor substante care promoveaza aparitia procesului inflamator si care, mai devreme sau mai tarziu, au efecte negative asupra organismului, prin formarea de placi de aterom la nivelul vaselor de sange, aparitia hipertensiunii arteriale, a diabetului etc. Majoritatea indivizilor incep sa ia in greutate odata cu inaintarea in varsta deoarece, pe de-o parte apare sedentarismul, iar pe de alta, din cauza modificarii raportului dintre anabolism si catabolism in favoarea anabolismului. Cu alte cuvinte, aportul de kilocalorii este mai mare comparativ cu necesitatile organismului si, din acest motiv, organismul este nevoit sa depoziteze surplusul de kilocalorii sub forma de grasime. Din pacate, nu grasimile din alimente ne ingrasa, ci un aport mai mare de carbohidrati, prin stimularea secretiei... [continuare]

Potasiul joaca un rol important in sanatatea inimii

Potasiul joaca un rol important in sanatatea inimii

Actualizat la data de: 31 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Potasiul, un nutrient esential pentru mentinerea volumului de fluid in organism si important pentru reglarea echilibrului dintre acizi si electroliti, joaca un rol crucial si in mentinerea sanatatii inimii. Raportul direct proportional dintre concentratia corporala de potasiu si sanatatea cardiovasculara a fost evidentiat de un studiu derulat de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2013, ce s-a concentrat pe efectele mineralului asupra corpului uman. Rolul potasiului in mentinerea sanatatii Rolul potasiului in organism se afla in stransa legatura cu relatia pe care acest mineral o are cu sodiul. In timp ce excesul de sodiu a fost intens discutat in cadrul demersurilor stiintifice despre consecintele abuzului de sare, carentele in potasiu raman inca insuficient discutate. Potasiul influenteaza in mod direct capacitatea muschilor de a se contracta, intrucat asigura transmiterea semnalelor emise de muschi catre terminatiile nervoase. Totodata, potasiul are un... [continuare]

Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos

Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cheia unui organism sanatos este un sistem imunitar puternic, pregatit sa infrunte virusurile si bacteriile care ne inconjoara zi de zi, indiferent de sezon. Este important sa ne asiguram ca oferim organismului nostru toate vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona in parametrii optimi. Chiar daca, in mod normal, organismul isi ia aportul necesar de vitamine si minerale din diverse alimente, exista situatii in care nu poate asimila corect toate substantele nutritive, iar acest lucru se intampla, de regula, din cauza unei carente de vitamine. Calciul, de exemplu, un mineral esential care contribuie la formarea tesutului osos si la rezistenta lui, nu poate fi absorbit suficient de catre organism fara vitamina D. In mare parte, vitaminele pot fi asimilate din alimentatie, insa exista si exceptii, cum este cazul vitaminelor D si K. Vitamina K, de exemplu, este produsa in organism doar in conditii speciale, de anumite bacterii produse in intestin.... [continuare]

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]

Prea multe grasimi saturate pot fi daunatoare pentru creier

Prea multe grasimi saturate pot fi daunatoare pentru creier

Actualizat la data de: 11 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de mezeluri si grasimi poate fi la fel de nociv pentru creier cum este si pentru inima. In urma studiilor s-a confirmat legatura dintre grasimile saturate nesanatoase pentru inima si agravarea rezultatelor testelor congnitive la femeile mai in varsta. De fapt, o dieta bogata in grasimi saturate pare sa accelereze declinul mental cu 5-6 ani comparativ cu o dieta saraca in aceste tipuri de grasimi. Rolul nociv al grasimilor saturate Cercetatorii au analizat timp de patru ani un grup de femei pentru a constata care ar putea fi cauza unui eventual declin mental. S-a descoperit ca la femeile care au consumat grasimi saturate exista o probabilitate cu 60-70% sa se inregistreze declinul mental, comparativ cu cele care au consumat mai putine grasimi saturate. Alimentele bogate in grasimi saturate, carne de vita, carne grasa de porc, carne de pasare consumata cu piele, unt, lapte integral si branza cu un continut ridicat de grasime sunt principalii... [continuare]

Care sunt grasimile sanatoase pentru inima

Care sunt grasimile sanatoase pentru inima

Actualizat la data de: 19 Februarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea alimentelor contin mai multe tipuri diferite de grasimi, acestea fiind mai bune sau mai nocive pentru sanatatea dumneavoastra. Nu este nevoie sa eliminati complet grasimile din dieta, deoarece unele dintre acestea ajuta organismul sa functioneze optim. Cel mai bine este sa cunoasteti ce tipuri de grasimi este recomandat sa consumati si ce alimente contin grasimile bune pentru intreg organismul. Exista numeroase tipuri de grasimi. Organismul sintetizeaza la randul sau propria grasime constituita din aportul de calorii in exces. Grasimile care se gasesc in plante si carne de animale se numesc grasimi alimentare. Grasimile alimentare fac parte, alaturi de proteine si carbohidrati, din macronutrientii care furnizeaza energie pentru organism. Grasimea este esentiala pentru sanatate, deoarece sustine desfasurarea normala a unor serii de functii ale corpului dumneavoastra. Se realizeaza tot mai frecvent cercetari cu privire la posibilele beneficii ale... [continuare]

De ce aveti nevoie de mai multe grasimi omega-3 in dieta

De ce aveti nevoie de mai multe grasimi omega-3 in dieta

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile esentiale omega-3 inhiba inflamatiile in corp, imbunatatesc sanatatea cerebrala si cardiaca, protejeaza acuratetea vederii, contribuie la mentinerea greutatii corporale si cresc longevitatea. Principalele tipuri de acizi grasi esentiali omega-3 sunt acidul alfa-linolenic, acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic. Intrucat cele trei tipuri de grasimi omega-3 nu sunt produse in organism, ele trebuie sa provina din surse alimentare. Pestele gras, uleiul de seminte de in sau uleiul de seminte de canepa furnizeaza cantitatile necesare de acizi grasi esentiali, cu efecte pozitive asupra intregului organism. Beneficiile grasimilor omega-3 pentru sanatate Grasimile omega-3 cresc randamentul cerebral Aproximativ 60% din materia cenusie a creierului este compusa din grasimi, iar un aport bogat de acizi grasi omega-3 s-a dovedit util in cresterea randamentului cerebral la orice varsta, de la anii copilariei, pana la varste inaintate. Un studiu publicat in... [continuare]

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Actualizat la data de: 23 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]

Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere

Pregateste-ti organismul pentru toamna: sfaturi utile pentru detoxifiere

Actualizat la data de: 24 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toamna este cel mai bun anotimp pentru o cura de detoxifiere a organismului. Eliminarea toxinelor si a celulelor moarte te fereste de raceli, iti intareste imunitatea si iti pregateste corpul pentru sezonul rece. Organele carora trebuie sa le acorzi cea mai mare atentie in aceasta perioada sunt plamanii si intestinul gros sau colonul. Plamanii te ajuta sa te oxigenezi si sa elimini dioxidul de carbon din corp, in timp ce colonul contribuie la eliminarea rezidurilor din alimentatie. Detofixierea organismului nu este o cura de slabire Detoxifierea sau eliminarea toxinelor si a deseurilor din organism este ca un moment de respiro pentru metabolism, pentru ca da posibilitatea corpului sa isi foloseasca energia si in alte scopuri, in afara de metabolizarea substantelor hranitoare. In plus, detoxifierea ii da ocazia corpului sa se acomodeze cu trecerea de la regimul de hrana specific verii, bogat in fructe si legume, la o alimentatie bogata in grasimi si... [continuare]

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Primavara este sezonul ideal pentru o cura de detoxifiere. Dupa lunile de iarna, in care aportul de proteine de origine animala a fost mai crescut, in detrimentul celui de vitamine, organismul are nevoie de o curatire temeinica. Aceasta se face, in principal, cu ajutorul catorva tipuri de legume. Aditivii din alimente, conservantii, potentiatorii de aroma si colorantii artificiali, dar si toxinele din carne se acumuleaza in organism, ingreunand functii importante ale organelor precum ficatul sau rinichii. Prezenta lor determina balonare si stare generala de rau si pot duce la boli grave precum constipatia, alergiile si tulburarile digestive. Detoxifierea are rolul de a elimina din organism aceste substante reziduale. La ea este indicat sa se apeleze de doua ori pe an, in principal pe perioada primaverii si a toamnei. Ce se consuma pentru o detoxifiere naturala Pentru ca primavara este sezonul legumelor si al zarzavaturilor proaspete si mai putin al fructelor, e... [continuare]

Pepenele rosu - beneficii surprinzatoare asupra organismului

Pepenele rosu - beneficii surprinzatoare asupra organismului

Actualizat la data de: 06 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pepenele rosu nu numai ca are un gust foarte bun, dar are si o serie de beneficii pentru care merita sa fie consumat zilnic pe timp de vara. Consumul de pepene rosu previne diabetul zaharat, obezitatea si bolile de inima. In plus, creste nivelul de energie din organism. Principalele beneficii • Intareste sistemul imunitar . Vitamina C din continutul pepenelui rosu imbunatateste sistemul imunitar, mentinand integritatea celulelor. Enzimele implicate in formarea colagenului nu pot functiona fara vitamina C. Bogat in potasiu, pepenele rosu regleaza activitatea nervilor si muschilor si determina gradul si frecventa cu care se contracta muschii. • Contine citrulina , care se gaseste in coaja, aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se in acest fel stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute in corp. • De asemenea, continutul sau scazut de grasimi si colesterol , dar si nivelul crescut de... [continuare]

Enzimele si organismul uman

Enzimele si organismul uman

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt enzimele? Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele. Enzimele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. In egala masura, toate procesele noastre fizice depind de enzime. Care este rolul enzimelor? Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reactiilor chimice din organismul nostru, fara de care am inceta sa functionam sau sa existam. Enzimele determina digestia, detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese metabolice si regeneratoare. Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra. Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezinta „clasa muncitoare“ a organismului. Pe langa actiunea de digerare a hranei,... [continuare]

Importanta activitatilor fizice pentru organism

Importanta activitatilor fizice pentru organism

Actualizat la data de: 18 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Miscarea produce o serie de beneficii pentru sanatate, fizic si mental. Printre altele, activeaza muschii, determina organismul sa arda calorii si imbunatateste calitatea vietii. Exista multe tipuri de activitati fizice, printre care inotul, alergarea, joggingul, mersul pe jos sau dansul. Beneficiile activitatii fizice regulate Sporeste buna dispozitie. Miscarea produce o serie de schimbari in partile din creier care regleaza stresul si anxietatea. De asemenea, poate creste sensibilitatea creierului pentru hormonii serotonina si noradrenalina, care amelioreaza sentimentele de depresie. In plus, persoanele care fac efort fizic spun ca resimt o stare de bine, intrucat exercitiile fizice cresc productia de endorfine, care conduc la sentimente pozitive si reduc perceptia durerii. Sportul diminueaza simptomele in cazul persoanelor care sufera de anxietate. Ajuta la pierderea in greutate. Inactivitatea este un factor major in cresterea in greutate si in [continuare]

Pregateste-ti organismul pentru sezonul rece

Pregateste-ti organismul pentru sezonul rece

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Lunile cu temperaturi scazute sunt mai scurte, posibilitatile de recreere si de miscare in aer liber sunt reduse, iar alimentatia este mai putin consistenta. De aceea este necesara o pregatire fizica prealabila. Exista o serie de masuri care pot fi luate pentru a preveni imbolnavirile si slabirea organismului in sezonul rece. Ia vitamine Multe persoane acuza stari depresive in apropierea sezonului rece, odata cu diminuarea perioadei cu lumina naturala pe parcursul zilei. De aceea, se recomanda un consum sporit de peste proaspat. Grasimea din peste ofera organismului o rezerva importanta de vitamine esentiale A si D. Persoanele care nu agreeaza consumul de peste pot opta pentru capsule cu ulei de peste. In plus, o cura cu multivitamine si minerale are rolul de a intari organismul si de a-l reintineri. Aceste suplimente sustin sanatatea organismului, in special prin intarirea imunitatii si sunt importante pentru a evita bolile specifice sezonului... [continuare]

Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism

Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2020

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nu intamplator nucile sunt supranumite “hrana creierului”. Pe langa faptul ca sunt delicioase si pline de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea intregului organism, nucile aduc o serie de beneficii creierului uman, asigurand buna functionare a intregului sistem nervos. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea colesterolului, reducerea riscului aparitiei de cancer, prevenirea bolilor cardiovasculare si scaderea in greutate. Acestea sunt doar cateva efecte pozitive ale nucilor pentru sanatate! Nucile, o sursa importanta de vitamine si minerale Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe oleaginoase si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra de zi cu zi. Contin vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12 si acid folic), precum si vitaminele D vegetala, care ajuta calciul sa se fixeze in oase, si E, care comabate stresul oxidativ. Nucile sunt bogate in magneziu, fier, potasiu, zinc si calciu, precum si in acizi grasi... [continuare]

Mersul pe role: metoda relaxanta pentru arderea caloriilor

Mersul pe role: metoda relaxanta pentru arderea caloriilor

Actualizat la data de: 30 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Patinajul pe role este un mod minunat de a face miscare, benefica atat pentru minte cat si pentru corp. Daca aveti patine cu rotile, scoteti-le din dulap, daca nu, poate ar fi cazul sa va ganditi sa va achizitionati, pentru a va distra intr-un mod sanatos. Indiferent de nevoile personale de a face fitness, patinajul pe role este o modalitate foarte buna de a face miscare. Patinajul pe role este o activitate excelenta de aerobic pentru oamenii de toate varstele. Dintr-un program regulat care va implica patinajul pe role, pot rezulta cel putin sase beneficii importante pentru sanatate. Rezistenta si forta musculara se vor imbunatati, flexibilitatea va creste cu putin ajutor, forma corpului se va modifica din cauza caloriilor arse, se va mari si rezistenta cardiorespiratorie, echilibrul si coordonarea vor fi mai bune, iar mintea va deveni mai clara. Aceste imbunatari vor aduce dupa sine si altele, al fel de placute, in viata... [continuare]

Cum sa eliminati fara durere, pietrele din fiere sau ficat Timp de 6 zile, se bea suc de mere, cate 1 litru pe zi. (Se bea inainte de mese sau la 2 ore dupa mese). In aceasta saptamana sa se evite mancaruri sau bauturi reci. Pentru a se dilata canalele biliare trebuie sa se consume in special mancare si bauturi caldute sau la temperatura camerei. Sa nu se consume nimic prajit si sa se evite, pe cat posibil, produsele de origine animala (Sa se tina post). Sa se evite pe cat posibil, orice medicamente in ziua a 6-a. Daca sunteti racit sau apare o afectiune acuta trecatoare, amanati cura. ZIUA a-6-a: Se mananca de post (Sa se evite orice fel de alimente de origine animala – carne, lapte, branza, unt si orice e prajit - sau va puteti simti rau in timpul eliminarii pietrelor). Dupa ORA 14:00 nu se mai mananca nimic. Doar se mai poate bea apa, in restul zilei. ORA 18:00 – Se bea 200 mililitri apa (aproximativ un pahar) in care s-a amestecat bine, o lingura (aproximativ 20 g) de... [continuare]

Pagina 1 din 32 (960 rezultate)