Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

retete culinare

Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii

Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii

Actualizat la data de: 12 Martie 2024

Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice

Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]

Retete culinare pentru tatii ocupati

Retete culinare pentru tatii ocupati

Actualizat la data de: 08 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista de multe ori o mare diferenta intre ideea de alimentatie sanatoasa si ce aveti timp sa puneti pe masa pentru cina in timpul saptamanii. Sunteti o persoana ocupata, cu un loc de munca care va ocupa majoritatea zilei, si responsabilitatea de a fi tata atunci cand ajungeti acasa? Desigur, ca v-ati dori sa fiti un bucatar priceput, care sa prepare rapid mancaruri simple rustice pentru copiii dvs., dar adevarul este ca majoritatea copiilor consuma paste, iar majoritatea tatilor nu au timpul necesar pentru a cutreiera magazinele alimentare in cautarea celor mai noi produse de sezon. Importanta unei diete sanatoase Furnizarea unei diete sanatoase copilului dvs. atunci cand corpul sau este intr-o dezvoltare rapida este importanta nu numai pentru cresterea sa, dar si pentru a va asigura de construirea unor obiceiuri alimentare adecvate pe care sa le urmeze tot restul vietii. Retetele urmatoare sunt rapid de preparat, cu beneficii nutritionale majore, si... [continuare]

7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa

7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele procesate au devenit o reala amenintare pentru sanatate, de aceea ar trebui sa optati doar pentru preparate culinare facute in casa, pe cat posibil. Dintre diversele optiuni alimentare disponibile, exista cateva feluri de mancare si gustari cu adevarat periculoase in forma lor procesata. Din acest motiv, este mai sigur pentru intreaga familie ca ele sa fie savurate doar prin prepararea lor in propria bucatarie. Pericolele alimentelor procesate Medicii nutritionisti avertizeaza populatia, de cativa ani incoace, ca pericolele alimentelor procesate sunt reale si stau la baza numarului crescut de imbolnaviri cronice, mai ales in randul populatiei tinere. Printre cele mai importante efecte nocive ale produselor de acest tip se numara: - Riscul de dependenta. Alimentele rafinate industrial stimuleaza in exces productia de dopamina, neurotransmitatorul placerii, de aceea cresc riscul dezvoltarii unei dependente. - Continutul de fosfati. Alimentele... [continuare]

 5 retete simple pentru o piele sanatoasa pe timp de vara

5 retete simple pentru o piele sanatoasa pe timp de vara

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pielea sanatoasa pe timp de vara nu se intretine doar din exterior. Dieta joaca un rol esential in protectia tesutului cutanat impotriva actiunii razelor ultraviolete, iar un meniu zilnic bogat in alimente care furnizeaza din plin antioxidanti contribuie la prevenirea imbolnavirii pielii. Cateva retete usoare si sanatoase va ajuta sa va satisfaceti micile placeri culinare din timpul verii, dar si sa va pastrati pielea hidratata, supla si stralucitoare. Retete de vara benefice pentru piele Intrucat pielea se regenereaza in permanenta, mai ales sub efectul actiunii agresive a razelor UV din timpul verii, are nevoie de aporturi nutritive adecvate in sezonul cald. Printre nutrientii esentiali tesutului cutanat se numara vitamina A, zincul si acizii grasi esentiali, preluati din alimente precum galbenusul de ou, lactate, legume verzi, morcovi, pepene galben, caise, mango, stridii si alte fructe de mare, germeni de grau, nuci si alune sau peste... [continuare]

4 retete recomandate ca alternative sanatoase la preparate bogate in calorii

4 retete recomandate ca alternative sanatoase la preparate bogate in calorii

Actualizat la data de: 14 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Preparatele bogate in calorii, precum pizza sau deserturile decadente, sunt ispite culinare dificil de evitat in permanenta. O cale de compromis poate fi prepararea de retete sanatoase sub forma unor alternative cu un aport caloric mai scazut, la fel de gustoase precum variantele clasice. Un mod de viata sanatos nu trebuie sa insemne privarea continua de felurile de mancare copioase indragite de copii si adulti deopotriva. O alimentatie benefica organismului si longevitatii implica, in schimb, alegerea atenta a ingredientelor folosite pentru preparatele consumate in mod regulat. Alternative sanatoase la retete hipercalorice Un preparat bogat in calorii poate fi intotdeauna reinventat prin retete care sa reduca in mod considerabil aportul de grasimi, carbohidrati si zahar, mai exact al nutrientilor care furnizeaza un numar periculos de calorii. Retetele de mai jos sunt exemple excelente de alternative mai sanatoase pentru delicii culinare copioase si... [continuare]

10 preparate culinare de toamna care favorizeaza ingrasarea

10 preparate culinare de toamna care favorizeaza ingrasarea

Actualizat la data de: 04 Noiembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Preparatele culinare specifice toamnei sunt deseori responsabile cu debutul acumularii kilogramelor in plus in sezonul rece. Temperaturile in scadere cresc apetitul alimentar, iar petrecerea timpului liber in confortul propriei case favorizeaza abuzurile alimentare si sedentarismul. Pentru prevenirea ingrasarii in anotimpul rece este necesara adoptarea catorva precautii alimentare importante. Multe dintre preparatele culinare consumate frecvent pe timp de toamna sunt hipercalorice, cresc brusc aportul de grasimi saturate si pun in pericol atat sanatatea, cat si forma fizica. Preparate de toamna cu continut ridicat de calorii 1. Placintele semi-preparate Placintele semi-preparate sunt mai periculoase pentru silueta si sanatate decat cele pregatite in casa, din cauza aluatului procesat si a umpluturilor care abunda in grasimi trans si saturate. O singura placinta cumparata din frigiderul hypermarketulului poate contine pana la 1000 de calorii, pentru un gramaj... [continuare]

Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase

Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 26 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fasolea verde este o leguma frecvent consumata ca fel principal sau garnitura in numeroase preparate culinare, apreciata pentru gustul dulceag si proprietatile sale nutritive importante. Fasolea verde permite pregatirea de retete sanatoase si satioase, care promoveaza o stare de sanatate buna si o conditie fizica optima. Informatii nutritionale despre fasolea verde Fasolea verde, indiferent de specia cultivata, este o leguma cu un continut redus de calorii, dar bogat in nutrienti esentiali pentru sanatate, precum proteinele, fibrele alimentare, calciul si fierul. Doar o cana de fasole verde proaspata contine 200 de miligrame de potasiu, beta caroten si vitamina A. Beta carotenul reduce riscul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, iar vitamina A mentine acuratetea vederii si stimuleaza dezvoltarea osoasa. Fasolea verde la conserva, fara sare adaugata, contine tot atatea calorii, fibre alimentare si fier, precum fasolea verde proaspata. Nutrientii din... [continuare]

Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale

Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Arsurile stomacale sunt simptomul principal al refluxului de acid si al bolilor de reflux gastroesofagian. Totusi nu orice perosana care sufera de arsuri stomacale are reflux de acid. Arsurile stomacale pot fi cauzate si de alte lucruri cum ar fi tulburarile de motilitate intestinala. Problemele cardiace pot imita arsurile la stomac si nu ar trebui sa fie confundate cu acestea. Durerile toracice inexplicabile ar trebui sa fie evaluate printr-un test de efort sau EKG, inainte sa fie analizate problemele gastrointestinale. Factori declansatori ai arsurilor de stomac In cazul multora dintre oameni exista multi factori declansatori ai arsurilor la stomac dar in cazul majoritatii manifestarile sunt asemanatoare: - senzatia de arsura in piept, chiar in spatele sternului care apare dupa masa si care dureaza de la cateva minute la cateva ore - durere toracica mai ales atunci cand o persoana se apleaca, cand sta jos sau mananca - arsuri la nivelul gatului sau... [continuare]

Retete pentru frumusete

Retete pentru frumusete

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rasfata-ti parul si pielea cu tratamente relaxante preparate in... bucatarie! Bucataria este locul unde iti poti hrani corpul, dar in acelasi timp iti poti ingrji si spiritul. Cateva afine iti pot oferi un supliment energetic instant, o ceasca de ceai de musetel poate alunga stresul acumulat de-a lungul unei zile obositoare de munca. Iar daca plantele au aceste efecte asupra psihicului nostru, de ce nu ar avea aceleasi rezultate si asupra pielii, parului sau unghiilor? Pline de vitamine, minerale si antioxidanti, fructele, legumele, mierea si laptele pot hrani pielea uscata si pot oferi stralucire unui par lipsit de luciu. Partea cea mai frumoasa este ca poti prepara tu singura toate aceste remedii pentru frumusete, fara nicio dificultate. Masti de morcovi, frisca proaspata… si multe altele! Incercati si dvs.! Specialistii spun ca si inainte femeile utilizau diverse combinatii de produse culinare pentru a se infrumuseta, deci... [continuare]

Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 20 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Coacazele sunt bogate in fitonutrienti si antioxidanti care ofera multiple beneficii pentru sanatate. Aceste fructe de padure mici, rotunde, dispuse in ciorchine, sunt surse excelente de vitamine esentiale si minerale. Sarace in grasimi si calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Continutul important de fibre regleaza digestia si trateaza constipatia sau alte probleme digestive. Rosii sau negre, coacazele ar trebui sa se regaseasca frecvent intr-o dieta echilibrata. Informatii nutritionale O cantitate de aproximativ 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele informatii nutritionale: Calorii: 63 kcal; Carbohidrati: 15 g; Proteine: 1,5 g; Grasimi: 0,5 g; Fibre: 4,5 g; Acid Folic: 8 mcg; Niacina: 0,3 mg; Acid pantotenic: 0,4 g; Piridoxina: 0,6 g; Riboflavina: 0,5 mg; Tiamina: 0,5 mg; Vitamina A: 230 UI; Vitamina C: 180 mg; Sodiu: 2 mg; Potasiu: 0,1 mg; Calciu: 55 mg; Cupru: 0,5 mg Fier: 1,5 mg; Magneziu: 24 mg; Mangan: 0,25... [continuare]

Secrete culinare pentru pacientii cu poliartrita reumatoida

Secrete culinare pentru pacientii cu poliartrita reumatoida

Actualizat la data de: 10 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Toti ne dorim sa ne descurcam cat mai repede in bucatarie, dar in acelasi timp sa preparam mancaruri cat mai delicioase. Uneori insa parca nu avem destul de multa energie, destul de mult timp si poate nici vointa foarte multa, astfel incat pentru cateva ore, sa ne simtim maestri bucatari. Daca insa lipsei de energie ii este asociata si durerea, disconfortul general si pierderea indemanarii, atunci intelegem de ce, pentru pacientii cu poliatrita reumatoida prepararea mesei devine chiar o adevarata provocare. Nu este usor sa faci fata zi de zi simptomelor acestei boli cu caracter invalidant. Pacientii se confrunta cu durere la nivelul articulatiilor mici, mai ales ale mainii, cu tumefactia locala si impotenta functionala, cu febra persistenta si cu redoare matinala care trece foarte greu. Viata cu artrita reumatoida nu este usoara si oricat de mult ar fi ameliorate simptomele in urma unui tratament corect, exacerbarile bolii afecteaza foarte mult... [continuare]

10 efecte uimitoare ale lamailor

10 efecte uimitoare ale lamailor

Actualizat la data de: 03 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Efectele uimitoare ale lamailor in timpul gatitului demonstreaza cat de multe proprietati unice au aceste citrice despre care egiptenii din Antichitate credeau ca sunt singurul remediu impotriva otravirii. In afara de contributia lor in mentinerea greutatii corporale si detoxifierea organismului, lamaile sunt un ingredient-cheie in numeroase retete culinare, facand gatitul mai usor si imbunatatind aspectul, gustul si textura multor preparate. Lamaile ca ingredient culinar Lamaile se remarca prin proprietatile lor antibacteriene, antivirale si imunostimulatoare, datorita continutului bogat de substante benefice si nutrienti (acid citric, magneziu, calciu, vitamina C, bioflavonoizi, pectina si limonen), care intaresc imunitarea organismului si lupta impotriva infectiilor. Lamaile pot fi consumate crude, in cantitati mici, insa sunt utilizate cel mai des pentru aromatizarea multor preparate dulci sau copioase. Citricele sunt adaugate in sosuri sau folosite ca... [continuare]

9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori!

9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori!

Actualizat la data de: 21 Decembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Asteptam sarbatorile de iarna cu mult fast si nerabdare datorita vacantei, a petrecerilor si a meselor festive, insa unii dintre noi se bucura prea mult de aceasta perioada si fac excese de alimentatie, de alcool sau de stat pe partie cu schiurile, sania sau snowboard-ul. Potrivit studiilor realizate de cercetatorii americani, conationalii lor se ingrasa anual, in timpul sarbatorilor de iarna cu 1-2 kg, iar aceste kilograme tind sa devina "bagaje permanente". Acumularea acestor kilograme determina, in timp, supraponderabilitate si, mai tarziu, a obezitate. Cu toate ca nimeni nu isi doreste sa creasca in greutate in aceasta perioada a anului, aceiasi cercetatori sustin ca acest fapt este o traditie, deoarece avem tendinta de a consuma mai multe alimente si alcool si ne preocupam mai putin de practicarea execitiilor fizice. Cum am putea sa petrecem in aceasta perioada a anului fara sa crestem in greutate? Potrivit specialistilor acest lucru nu este nici dificil si... [continuare]

Cum pot duce salatele la ingrasare

Cum pot duce salatele la ingrasare

Actualizat la data de: 04 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multa lume asociaza salatele cu variante nutritionale prin care pot evita ingrasarea, insa exista ingrediente in aceste preparate culinare care adauga multe calorii in plus, ce pot favoriza acumularea kilogramelor in plus. Sosurile folosite pentru asezonarea salatelor sunt cele care le transforma in bombe calorice, daca nu sunt alese cu grija ingredientele. Din fericire, exista variante de condimentare a salatelor echilibrate din punct de vedere nutritional, care inlatura riscul de ingrasare. Moduri prin care salatele devin hipercalorice Salatele simple, constituite in cea mai mare proportie din legume proaspete, sunt slab calorice si furnizeaza organismului surse pretioase de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti. Multe dintre salate sunt sanatoase la baza, insa ajung sa fie suprasaturate de grasimi, cand li se adauga ingrediente mai putin sanatoase. Din acest motiv, unele salate comandate la restaurant pot echivala numarul de calorii regasite intr-un... [continuare]

Moduri istete prin care sa faceti preparatele de paste mai sanatoase

Moduri istete prin care sa faceti preparatele de paste mai sanatoase

Actualizat la data de: 21 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Preparatele de Paste au o reputatie mai putin admirabila din prisma caloriilor pe care le furnizeaza. Desi sunt gustoase si stabilesc atmosfera sarbatorilor pascale, sunt pline de grasimi saturate, carbohidrati si zahar. Vestea buna este ca specialitatile culinare pascale pot lua o forma prietenoasa cu silueta, cata vreme sunt preparate cu ingrediente atent alese, care stirbesc o buna parte din calorii. Ingrediente pentru retete de Paste sanatoase Retetele de Paste pot fi cu usurinta reinventate, astfel incat sa pastreze gustul apetisant pentru care sunt indragite si sa scape in acelasi timp de caloriile suplimentare. Cateva ajustari in modul de preparare a bunatatilor de sarbatoare sunt suficiente pentru eliminarea riscului de ingrasare. In linii mari, este bine sa respectati urmatorii pasi prin care meniul de Paste poate deveni mult mai dietetic - Inlocuiti toate lactatele integrale cu variantele lor degresate. - Folositi doar albusurile de ou... [continuare]

Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume

Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai folosite condimente din lume imbunatatesc gustul preparatelor culinare, insa va pot sabota in secret silueta, daca nu le cunoasteti exact ingredientele. Acestea pot furniza calorii suplimentare, al caror numar ajunge sa fie subestimat de cei mai multi consumatori. In general, condimentele nu au, individual, o valoare nutritiva ridicata. In schimb, ajuta alimentele deja dense in nutrienti sa fie mai aromate, dar si mai calorice. Compozitia condimentelor populare Atentie la unele sosuri si arome care pot cauza dureri de cap sau sindromul de colon iritabil! Condimentele care contin gluten sunt periculoase pentru pacientii cu boala celiaca sau alergici la aceasta proteina. Analizati cu atentie ingredientele condimentelor pe care le consumati de obicei si nu neglijati nici aportul lor caloric, in unele cazuri semnificativ. Mustar Iute sau dulce, maroniu sau galben, mustarul este un condiment intens aromat, sarac in calorii si recomandat in... [continuare]

Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici

Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici

Actualizat la data de: 16 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sarbatorile inseamna, pentru diabetici, numeroase tentatii culinare dificil de gestionat. Dulciurile abunda in meniul meselor festive, la fel si preparatele cu grasimi nesanatoase si carbohidrati simpli. In aceste conditii, controlul glicemiei devine cu atat mai dificil. Urmatoarele sfaturi alimentare pentru persoanele care sufera de diabet ajuta la preintampinarea complicatiilor care ar putea surveni de pe urma unor abuzuri in dieta in perioada sarbatorilor. Reguli de nutritie pentru diabetici Diagnosticul de diabet nu este o sentinta la petrecerea sarbatorilor de iarna intr-o continua privare de preparate gustoase, traditionale. Diabeticii isi pot satisface pe deplin poftele alimentare, cata vreme isi planifica atent mesele si isi asculta cu atentie semnalele transmise de organism. Dulciurile sunt considerate cel mai mare dusman al diabetului, insa controlul acestei boli cronice implica adoptarea de masuri mult mai complexe decat simpla evitare a zaharului.... [continuare]

Tipuri de ulei pentru gatit

Tipuri de ulei pentru gatit

Actualizat la data de: 27 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul in care gatiti frecvent la domiciliu, probabil ca folositi deseori diverse tipuri de uleiuri pentru preparatele culinare. Uleiul este folosit ca ingredient in compozitia felurilor de mancare, dar mai este utilizat si pentru prajit. Unul dintre cele mai comune tipuri de uleiuri pentru gatit este uleiul vegetal. Totusi, stiati ca exista mai multe tipuri de uleiuri vegetale? Stiti cum pot fi intrebuintate sau depozitate acestea, pentru a va pastra sanatatea pe termen lung? Uleiul vegetal, probabil ca este cel mai frecvent utilizat dintre toate uleiurile. Acesta face frecvent parte din diverse retete si il folositi si pentru prajit. Uleiul vegetal poate fi simplu sau un amestec din mai multe uleiuri, cum ar fi cele de porumb, soia, floarea-soarelui si de palmier. Tipuri de uleiuri si proprietatile acestora - Uleiul de canola sau de rapita - Specialistii au stabilit ca uleiul de canola este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pentru gatit. Acest lucru este... [continuare]

Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice

Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice

Actualizat la data de: 26 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Credeati ca daca aveti pirozis nu mai puteti manca nimic bun? Ca regimul dumneavoastra trebuie redus drastic si alcatuit doar din mancaruri ce va faca sa strambati din nas? Nici pe departe! Specialistii s-au gandit la dumneavoastra si au realizat o lista de recomandari practice ce poate fi aplicata astfel incat masa sa ramana masa. Si gustoasa, pe de-asupra! Vi s-a intamplat sa incercati sa gatiti pentru mai multe persoane si fiecare sa aiba alte preferinte? Sa incercati sa-i impacati pe toti, dar sa fie atat de greu incat sa va aflati intr-o adevarata incurcatura? Foarte multi adulti se confrunta cu pirozis, sau clasicele arsuri cum sunt ele numite in limbaj mai putin stiintific, si fiecare este sensibil la un alt tip de aliment. Este greu, daca nu imposibil sa le faceti tuturor pe plac, iar mancarea sa ramana variata si delicioasa. Usturoi, ceapa, rosii si sos de rosii, condimente, cafea, ciocolata... lista posibililor triggeri ai... [continuare]

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]

Regimul puterea proteinelor

Regimul puterea proteinelor

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]

Dieta perricone

Dieta perricone

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In contrast cu majoritatea dietelor care au facut valva in ultimile decenii, programul Perricone, cel putin in forma sa actuala, nu pune accentul pe scaderea in greutate. Specialistii in dermatologie si nutritie (in frunte cu Dr. N. Perricone) care propun acest program, considera ca acest regim alimentar, la care se adauga vitamine si suplimente minerale, plus lotiuni si creme, incetinesc procesul de imbatranire, iar persoanele care urmeaza programul Perricone vor arata mai tineri si vor fi mai sanatosi. De asemenea, Dr. Perricone afirma ca aceasta dieta diminua procesele inflamatorii de la nivelul diferitelor organe si sisteme, imbunatateste metabolismul, induce o buna dispozitie si echilibreaza starea psihica. In plus, cordul este mai putin supus imbolnavirilor, riscul de cancer este redus semnificativ, densitatea osoasa este crescuta, pielea este refacuta si arata mai bine, sistemul imunitar este intarit si se poate pierde chiar si excesul... [continuare]

Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate

Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate

Actualizat la data de: 07 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Combinarea alimentelor pentru a pierde in greutate ar putea insemna, pentru unii, eliminarea totala a unor produse alimentare sau tipuri de preparate, din dieta. Restrictia ar putea fi automat asociata cu scaderea in greutate, fara insa sa se tina cont de numarul de calorii si energia consumate. Exista insa si alternativa combinarii alimentelor astfel incat acestea sa contribuie la instalarea senzatie de satietate care sa persiste un timp mai indelungat, intr-un mod care sa asigure celor care vor sa slabeasca o dieta adecvata din punct de vedere nutritiv, in ciuda unui raport caloric scazut. Aprovizionare, preparare si portionare 1. Achizitionati cat mai multe fructe, legume, produse lactate cu continut scazut de grasime si carne proaspata. Exceptiile de la aceasta regula includ cerealele pentru micul-dejun, semipreparatele, fructele si legumele congelate. Cei interesati sa piarda in greutate ar trebui sa cumpere produse care intra in categoriile... [continuare]

Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor

Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile oferite de condimente si mirodenii Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative. Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii. Condimente si mirodenii Adaugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricarui tip de mancare. De exemplu, daca pregatiti piure de cartofi sau orez puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin. Daca gatiti preparate din carne adaugati cat mai multe condimente, nu aveti nimic de pierdut, ci numai de castigat: mancare ... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Stie cineva daca e bun ceaiul facut din seminte de mac(alea care se folosesc si in retete culinare etc..) ..nu stiu ce sa cred .ast un raspuns...:) [continuare]

Buna seara,,as avea si eu o intrebare mai bine zis pentru sotul meu,care are diabet tip 2 si as vrea sa stiu de are glicemia marita dimineata la prima ora?Spuneti-mi va rog nu este mai sanatos sa foloseasca mierea de albine (sigur in cantitate foarte mica la un (1 L ) termos de ceai de afine o lingurita si jumatate),stiu ca nu este indicat dar cred ca este mult mai sanatos decat zaharina .Ce stim despre Siofor 1000,pentru ca in afara de faptul ca are prescris dimineata 1\\2,la pranz 1,si seara 1 nu poate folosi decat la pranz si seara,pentru ca are diaree.Ce facem in acest caz?Este a doua oara ca medicul diabetolog prescrie asa medicamentul,dar daca are aceste probleme nu ar trebui sa se schimbe medicatia?Nu prea avem retete pentru diabetici,stiu ca trebuie tinuta dieta,dar este foarte greu pentru ca lucreaza munca fizica face mult efort,si are nevoie de mancare consistenta,Incercam sa tinem dieta dar cateodata pur si simplu nu mai stiu ce sa gatesc sau sa-i pun la pachet.Stiu... [continuare]

Pagina 1 din 2 (58 rezultate)