produse care contin gluten
Ce inseamna cu adevarat intoleranta la gluten – dincolo de boala celiaca
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este intoleranta la gluten? Intoleranta la gluten presupune existenta unor simptome de tipul balonarii, flatulentei si oboselii dupa consumul de alimente care contin gluten. Glutenul este o proteina care se gaseste in multe alimente si bauturi, precum paste, bere, cereale, vitamine, chiar si in unele cosmetice, insa sursa principala o reprezinta graul. Intoleranta se mai numeste si sensibilitate la gluten non-celiaca si nu reprezinta acelasi lucru cu boala celiaca. Alergia la gluten nu este aceeasi cu intoleranta alimentara. Alergia presupune aparitia mancarimilor, eruptiilor, varsaturilor sau a dificultatii in respiratie. Afectiuni legate de consumul de gluten Cea mai cunoscuta afectiune asociata cu glutenul este intoleranta la gluten, a carei prevalenta globala se estimeaza ca fiind situata intre 0,5-13% din populatie. O alta afectiune este boala celiaca, ce afecteaza pana la 1% din populatia mondiala, cu rate care variaza usor in functie de regiune, astfel... [continuare]
Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este intoleranta la gluten? Datele statistice arata ca 1% din populatia globului sufera de boala celiaca, aceasta fiind tradusa si prin alergia la gluten. Exista insa si persoane care au o sensibilitate ridicata la aceasta substanta din cereale, sensibilitate numita intoleranta la gluten. Glutenul insa poate influenta negativ sanatatea, chiar daca nu suferi de boala celiaca si nu esti diagnosticat cu boala celiaca. Cum se manifesta? Este dovedit stiintific ca intoleranta la gluten sta la baza bolii numite celiachie. Persoanele afectate de aceasta maladie dezvolta anticorpi impotriva glutenului. Glutenul denumeste proteinele continute in grau, orz, ovaz, secara. De asemenea, glutenul se regaseste in paine, bere, paste fainoase, diferite produse de patiserie, in cereale, dar si in mezeluri sau in diferite sosuri. Pacientii care sunt afectati de aceasta boala au la dispozitie, din clasa cerealelor, porumbul si orezul, fara continut de gluten. Este important... [continuare]
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]
Boala celiaca si dieta fara gluten
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Ce este glutenul Glutenul, o proteina gasita in cereale precum graul, ovazul, orzul, secara si are rolul principal de a lega ingredientele, contribuind astfel la cresterea aluatului pentru paine. Desi nu este bogat in valori nutritive, glutenul este esential in panificatie. Boala celiaca Cand o persoana cu predispozitie genetica consuma alimente ce contin gluten, aceasta poate declansa o reactie imunitara in intestinul subtire, provocand inflamatie cronica. Aceasta inflamatie poate duce la deteriorarea vilozitatilor intestinale, esentiale pentru absorbtia nutrientilor, si poate declansa o gama variata de simptome. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de boala celiaca. Simptome Simptomele bolii celiace pot varia semnificativ de la o persoana la alta, afectand diferite sisteme ale corpului si pot include: Simptome Digestive: Diaree cronica sau constipatie Balonare si gaze Dureri abdominale Greturi si varsaturi Steatoree (scaune deschise la culoare, lipicioase si cu... [continuare]
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Glutenul este o combinatie biochimica din clasa proteinelor, sau mai precis in cereale se gaseste sub forma de prolamina si glutelina. Glutelina se regaseste in grau sub forma de glutenina, in orz ca si hordenina, in ovaz ca si avenalina, in orez ca si oricenina, in secara ca si secalinina, iar in porumb ca si zeanina. Insa glutenul la care se face referire cand vorbim despre o intoleranta la gluten este cel din grau adica la glutenina. Glutenul este folosit in produsele de panificatie deoarece confera acestuia elasticitatea. In schimb glutenul se poate regasi si in anumite produse de patiserie precum foietajele la anumite prajituri, sau in anumiti biscuiti pentru a conferi acestor produse fragezimea. Alimente permise si nepermise Din punct de vedere medical, glutenul la persoanele cu intoleranta la gluten se regaseste in produsele cu continut bogat in grau, secara, orz sau ovaz, germenii de grau sau faina de cartofi. Restul alimentelor de tipul quinoa, porumb,... [continuare]
Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]
Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preocuparea din ultimele decenii in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si a unei alimentatii cat mai naturale s-a facut tot mai simtita si in Romania actuala. Romanii isi schimba, incet dar sigur, obiceiurile alimentare si imbratiseaza cu draga inima alimentele bio, suplimentele nutritive naturale si chiar produsele bio fara gluten. Populatia a inteles, in sfarsit, cat de daunatoare pot fi substantele chimice folosite in agricultura moderna si cat rau pot face mancarurile procesate si a ales, constient, sa se hraneasca mai natural si mai sanatos pentru a-si proteja corpul de aceste efecte nocive si pentru a-i asigura longevitatea. Ce sunt alimentele bio si de ce sunt benefice sanatatii Aceste produse includ fructele, legumele si cerealele naturale, cultivate si crescute intr-un mediu lipsit de pesticide sau fertilizatori chimici si a caror crestere nu a fost stimulata prin radiatii ionizate sau bioinginerie. Tot in categoria alimentelor... [continuare]
Generalitati Problemele digestive, precum balonarea, durerile si arsurile stomacale sunt cauzate de gluten si fructan. Ambele pot fi benefice, dar si nocive organismului nostru. Medicii recomanda consumarea moderata a alimentelor care contin atat gluten, cat si fructan. Credeti ca aveti intoleranta la gluten Prin definita sa, glutenul este o proteina ”lipicioasa”, care se gaseste de cele mai multe ori in cereale. Produsele care contin cel mai mult gluten sunt: painea, maioneza, pastele fainoase, mezelurile, inghetata etc. Glutenul actioneaza deseori impotriva sistemului nostru imunitar, fiind o substanta „straina”, care inhiba intestinele. Intoleranta la gluten afecteaza 1% din populatie si de cele mai multe ori poate aparea atat la adulti, cat si la copiii de orice varsta. O adevarata surpriza a aparut in momentul in care studiile au aratat ca nu glutenul este problema intolerantei in sine, ci fructanul. Un studiu gastroenterologic a caracterizat fructanul ca fiind un... [continuare]
Ce este glutenul? Glutenul este o substanta care contine mai multe componente proteice. Acesta este cel mai adesea intalnit in boabele de grau, dar si in alte cereale, cum ar fi orzul si secara. Glutenul este utilizat intr-o varietate de produse de patiserie si alte alimente, pentru textura pe care o ofera acestora. Glutenul mai este folosit ca agent de ingrosare si liant, potentiator de aroma si supliment de proteine. Ce este intoleranta la gluten? Unele persoane pot dezvolta intoleranta la gluten. Intoleranta la gluten este un termen folosit pentru a descrie trei conditii: alergie la grau, sensibilitate non-celiaca la gluten si boala celiaca. Potrivit cercetarilor, intre 5 si 10 procente din populatia globului sufera de anumite forme de sensibilitate la gluten. Toate cele 3 conditii sunt dificil de diagnosticat si multe persoane nu constientizeaza ca intoleranta la gluten este cauza conditiilor medicale de care sufera. Cele mai multe forme de intoleranta la gluten... [continuare]
Generalitati Alimentele pe care le consumam au o influenta directa asupra nivelului de energie, asupra starii de confort si asupra sanatatii per total. Daca din alimentatie lipsesc nutrimenti importanti, organismul va resimti lipsa acestora si functionarea sa normala va fi perturbata. Exista insa si situatii in care trebuie sa evitam consumarea anumitor categorii de alimente pentru ca acestea nu sunt benefice pentru organismul nostru. Intoleranta sau alergie? Pentru a functiona la parametrii optimi, organismul are nevoie de o varietate de substante nutritive. De aceea, specialistii recomanda o alimentatie diversificata, bazata atat pe vegetale, pentru antioxidanti, vitamine, minerale, cat si pe produse animale, necesare in special pentru proteine si anumite minerale. Organismul transforma hrana primita in energie prin procese complexe de descompunere si transformare, procese denumite generic digestie. Anumite persoane au insa dificultati in digestia unor categorii de... [continuare]
Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Excluderea glutenului din alimentatie, necesara doar in cazul persoanelor diagnosticate cu boala autoimuna celiaca, a inceput sa fie asociata cu scaderea in greutate si imbunatatirea aspectului fizic. Numeroase celebritati au adoptat o astfel de metoda de slabit, popularizandu-i asa-zisele rezultate uimitoare. Insa specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice palpabile care sa ateste efectele de reducere a greutatii corporale prin excluderea surselor de gluten din dieta zilnica. Ce este glutenul Glutenul este o proteina regasita natural in grau, orz, secara, introdusa deseori si in compozitia produselor procesate. De altfel, glutenul este introdus in numeroase alimente si medicamente, nu doar in paine sau biscuiti. Cerealele, sosul de soia, bauturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pilda) contin si ele anumite cantitati de gluten. Una din 100 de persoane poate suferi de o boala autoimuna, numita boala celiaca, in care... [continuare]
Boala celiaca (enteropatia glutenica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]
Generalitati Dieta fara gluten este regimul alimentar care trebuie urmat de persoanele diagnosticate cu boala celiaca sau de cele cu alergii la gluten. Boala celiaca este o conditie autoimuna caracterizata prin impiedicarea absorbtiei nutrientilor de catre intestinul subtire. Glutenul este o proteina care se gaseste in numeroase soiuri de cereale: grau, orz, secara, ovaz. Glutenul este un tip specific de proteina care nu se gaseste insa in compozitia carnii sau a oualor. La inceput, o dieta fara gluten poate fi frustranta. Cu rabdare si creativitate, veti descoperi ca exista destul de multe alimente pe care le puteti consuma si de care va puteti bucura. Alimente permise Este important sa va asigurati ca toate aceste produse alimentare nu sunt prelucrate sau amestecate cu gluten, aditivi sau conservanti. Printre alimentele sanatoase, delicioase si care nu contin gluten in mod natural se numara: fasolea, nucile - in forma lor simpla si neprelucrata ouale proaspete ... [continuare]
9 obiceiuri de infrumusetare care pot pune sanatatea in pericol
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe obiceiuri de infrumusetare moderne adoptate de femeile din lumea intreaga pot ajunge sa faca mai mult rau, decat bine. Cu alte cuvinte, exista o serie de riscuri pentru sanatate asociate cu folosirea produselor cosmetice si de machiaj sau a dispozitivelor de ultima generatie pentru obtinerea unei manichiuri perfecte. Amenintarile de acest tip nu sunt cunoscute de o buna parte din utilizatoare, spun specialistii, ceea ce face folosirea lor cu atat mai periculoasa. Riscurile posibile in ritualul zilnic de infrumusetare Ritualul zilnic de infrumusetare al unei femei moderne include aplicarea machiajului la primele ore ale diminetii, folosirea unui parfum persistent si vizitarea saloanelor de cosmetica pentru coafuri sofisticate sau manichiura si pedichiura permanente. Desi au devenit o parte esentiala din viata reprezentantelor sexului frumos, toate aceste obiceiuri de infrumusetare pot creste sansele dobandirii mai multor probleme de sanatate, unele... [continuare]
Consumul de gluten: benefic sau nociv
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]
8 zvonuri despre sanatate pe care ar fi bine sa le ignorati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Preocuparea omului modern pentru o viata lunga si lipsita de boli a condus la nasterea mai multor zvonuri despre sanatate, care nu au niciun fundament stiintific. Oamenii continua sa creada in idei preconcepute care circula din generatie in generatie si pe care ar bine sa le ignorati, avertizeaza specialistii. Ele nu doar ca dezinformeaza, ci pot chiar influenta negativ stilul de viata normal si echilibrat pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il adoptam. Mituri despre sanatate Legendele urbane si miturile despre sanatate continua sa fie luate in seama de populatia Pamantului, desi nu sunt decat rezultatul unor perceptii limitate despre ceea este sau nu sanatos. Libera circulatie a informatiei din prezent contribuie si ea la supravietuirea acestor zvonuri, care pot influenta negativ vietile oamenilor. Cateva dintre ele sunt expuse mai jos si explicate din prisma expertilor in sanatate, care le contrazic. 1. Alimentele cu grasimi conduc la ingrasare Multe... [continuare]
Generalitati Exista numeroase surse alimentare de gluten, unele dintre ele ascunse sau neasteptate, iar acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru persoanele care sufera de boala celiaca (enteropatia glutenica). Aceasta boala autoimuna este caracterizata de aparitia mai multor leziuni la nivelul intestinului subtire, in urma ingestiei glutenului alimentar. Prin urmare, pacientii trebuie sa cunoasca foarte bine toate categoriile de alimente care contin aceasta proteina vegetala regasita preponderent de cereale. Tipuri de alimente cu gluten Excluderea glutenului din alimentatie pentru ameliorarea simptomelor intolerantei la aceasta proteina vegetala poate fi dificila, mai ales in perioada de acomodare cu noul regim alimentar. Regula de baza este destul de simpla alegerea de hrana integrala, neprocesata si evitarea tuturor produselor care au in compozitie grau, orz secara si derivatele acestora. Dificultatea urmarii unei diete lipsite de gluten deriva din sursele... [continuare]
8 categorii de alimente care declanseaza sindromul de colon iritabil
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare functionala gastrointestinala, caracterizata prin aparitia mai multor schimbari in functionalitatea tractului digestiv. De altfel, SCI nu este o boala propriu-zisa, ci un cumul de simptome care afecteaza ritmul normal de viata suferinzilor, precum disconfort abdominal, balonare, diaree sau constipatie. Sindromul de colon iritabil are atat cauze fiziologice, cat si cauze mentale. Alimentatia si aparitia sindromului de colon iritabil sunt strans legate intre ele, intrucat pacientii semnaleaza deseori declansarea simptomelor in urma consumului de anumite alimente si bauturi, de regula produsele bogate in carbohidrati, alimentele condimentate sau alcoolul. Factorii de risc in sindromul de colon iritabil Cel mai cunoscut factor de risc pentru sindromul de colon iritabil este gastroenterita, chiar daca in multe cazuri, cauzele declansarii simptomelor nu pot fi stabilite cu precizie. Gastroenterita infectioasa este... [continuare]
10 alimente care ajuta la tratarea celor mai comune probleme ale pielii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai comune probleme ale pielii pot fi tratate cu ajutorul anumitor alimente bogate in fitonutrienti importanti pentru sanatatea tesutului cutanat. Asa cum hrana de proasta calitate (cu un continut ridicat de grasimi saturate, zahar sau sodiu) poate determina sau agrava debutul anumitor afectiuni ale pielii (eczema, rozacee, acnee etc.), alimentele sanatoase sunt reali adjuvanti in mentinerea sanatatii celui mai extins organ de aparare al organismului - pielea. Alimente benefice pentru piele Prin continutul bogat si variat de vitamine si antioxidanti, legumele si fructele pot aduce beneficii pielii, contribuind la regenerarea celulara, la mentinerea hidratarii si la protejarea impotriva efectelor nocive ale poluarii si razelor UV. De exemplu, fructele bogate in vitamina C, precum portocalele si kiwi, stimuleaza productia de colagen, esential pentru fermitatea pielii, in timp ce legumele cu frunze verzi, bogate in vitamina A si K, ajuta la reducerea... [continuare]
Cereale integrale pe care este bine sa le consumati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati De mii de ani, oamenii au mancat cereale direct din plante. Exista mai multe tipuri de cereale. Cerealele integrale sunt cele nerafinate, carora nu li s-a indepartat invelisul exterior al bobului si nici germenii. Cerealele integrale sunt bogate in carbohidrati, fibre, grasimi sanatoase, vitamine, minerale, enzime vegetale, hormoni si sute de fitochimicale. Cerealele rafinate sunt cereale care au fost prelucrate, carora li s-au indepartat o parte din partile componente (atat invelusiul exterior, cat si germenii), in scopul de a avea o textura mai fina si de a le prelungi durata de conservare. Totodata, in procesul rafinarii sunt eliminate o serie de substante nutritive si fibre. Cerealele imbogatite sunt atat cereale prelucrate, dar si integrale, carora li se adauga o serie de vitamine (in special din grupul B, dar si fier), precum si alte elemente nutritive care nu se gasesc in mod natural in produsele alimentare. Cereale pe care ar trebui sa le... [continuare]
7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele procesate au devenit o reala amenintare pentru sanatate, de aceea ar trebui sa optati doar pentru preparate culinare facute in casa, pe cat posibil. Dintre diversele optiuni alimentare disponibile, exista cateva feluri de mancare si gustari cu adevarat periculoase in forma lor procesata. Din acest motiv, este mai sigur pentru intreaga familie ca ele sa fie savurate doar prin prepararea lor in propria bucatarie. Pericolele alimentelor procesate Medicii nutritionisti avertizeaza populatia, de cativa ani incoace, ca pericolele alimentelor procesate sunt reale si stau la baza numarului crescut de imbolnaviri cronice, mai ales in randul populatiei tinere. Printre cele mai importante efecte nocive ale produselor de acest tip se numara: - Riscul de dependenta. Alimentele rafinate industrial stimuleaza in exces productia de dopamina, neurotransmitatorul placerii, de aceea cresc riscul dezvoltarii unei dependente. - Continutul de fosfati. Alimentele... [continuare]
Care este diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ciocolata este un aliment delicios si extrem de popular, gasindu-se intr-o gama larga de deserturi, gustari si bauturi. Cu toate acestea, pentru unele persoane, ciocolata poate provoca o reactie alergica. Acest lucru se intampla deoarece in compozitia sa intra o varietate de ingrediente, iar fiecare ar putea provoca reactii alergice. Cauzele alergiilor la ciocolata si cele mai frecvente simptome, dar si diferenta dintre alergia si sensibilitatea la ciocolata. Manifestarile alergiei la ciocolata Ciocolata contine un amestec de multiple ingrediente. Principalul ingredient din ciocolata este pudra de cacao, o versiune prelucrata din boabele de cacao. Aceasta pulbere este ulterior amestecata cu zahar, grasimi si emulgatori, precum lecitina din soia. Multe tipuri de ciocolata contin, de asemenea, produse lactate. Persoanele alergice sau sensibile la ciocolata dezvolta aceste reactii din cauza unui anumit ingredient, dar poate fi dificila descoperirea sa. Astfel, exista... [continuare]
Am intoleranta accentuata la lactoza si voiam sa stiu daca probioticele (vad ca toate) ce contin lactobaillus acidophilus contin lactoza. Din prospecte nu sunt lamurita. Iar cand am luat capsule de gen, desi m-au ajutat oarecum, imi dau o stare destul destul de neplacuta.( Dar asa reactionez eu la orice tratament din cauza problemelor digestive multiple.) Ideea era sa stiu sa nu imi fortez si mai tare organismul. Multumesc! (Doresc un sfat de la un specialist). [continuare]
Sunt suspecta de alergie la gluten, urmeaza sa-mi fac analize in acest sens. Voiam sa schimb cateva pareri cu cineva care are acest diagnostic si sa intreb daca orezul este contraindicat in aceasta boala. Multumesc! [continuare]
Intoleranta alimentara
Reactia patologica ce se produce in cursul consumului anumitor alimente. Sub termenul generic de intoleranta alimentara sunt grupate un anumit numar de reactii patologice ca diferitele alergii alimentare sau de intolerante la anumite nutrimente din cauza unui deficit enzimatic al aparatului digestiv sau unor tulburari metabolice. - intoleranta la gluten, constituent al graului, secarei, orezului si orzului, este responsabila de boala celiaca - intoleranta la lactoza este consecinta unui deficit, congenital sau dobandit, intr-o enzima specifica mucoasei intestinale, lactaza, necesara hidrolizei lactozei (transformarea ei in glucoza si galactoza), principalul glucid din lapte. Ea se manifesta printr-o diaree lichida siprin dureri abdominale in urma consumului de lapte sau de produse care contin lactoza. tratamentul consta in excluderea lactozei din alimentatie. [continuare]
Thiogamma 600 oral
Indicatii Tulburari senzitive din cadrul al leziunilor nervoase (polineuropatie diabetica) determinate de diabetul zaharat. Administrare Datele de mai jos sunt valabile in masura in care medicul dumneavoastra nu v-a dat alte recomandari pentru Thiogamma 600 oral. Va rugam sa respectati aceste recomandari, altfel Thiogamma 600 oral nu va avea efectul dorit. Daca medicul dumneavoastra nu v-a recomandat altfel, utilizati un comprimat filmat Thiogamma 600 oral pe zi (corespunzator la 600 mg acid alfa-lipoic). Comprimatele filmate Thiogamma 600 oral trebuie inghitite intregi (nemestecate) cu suficient lichid. Administrarea se poate face indiferent de mese. Deoarece polineuropatia diabetica este o complicatie cronica, s-ar putea ca tratamentul cu Thiogamma 600 oral sa fie un tratament de lunga durata. Decizia privind durata tratamentului trebuie sa apartina medicului care trateaza pacientul, putand sa varieze de la caz la caz. Copiii si adolescentii nu trebuie tratati cu Thiogamma... [continuare]
ma confrunt cu o problema de stomac din anul 94 si nimeni nu ii da de cap nu pot manca faina si tot ce contine faina ,paste,lapte,nuci,alune ,varza ,pui ,prajituri de nici un fel ,zahar,numai daca gust din ceva care contin produsele numerotate imi ramane ca un ghem in capul pieptului si fac scaunul cu sange si am dureri in dreptul rinichilor ,nu pot dormi noaptea ma agita si de un an scad in greutate nu mult dar e datorita faptului ca imi e frica sa mai mananc ceva ce imi fce rau si nu stiu ce analize sa mai fac,caci endoscopia am facut-o si e bine ,colonoscopia la fel poate imi da cineva un sfat ca nu stiu ce sa mai fac, multumesc din suflet [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter