ouale
Hipercolesterolemia: principii de baza
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa, produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente de origine animala, precum produsele lactate, ouale sau carnea. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Celulele parietale (ale peretelui) vasculare sau membranele celulare au in structura lor colesterol; de asemenea, este nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D sau acizii biliari, ce ajuta la digestia grasimilor. Dar, organismul are nevoie doar de o cantitate foarte mica de colesterol pentru aceste nevoi. Cand se acumuleaza niveluri crescute din aceasta substanta in organism (hipercolesterolemie) apar problemele medicale, precum bolile coronariene, bolile cerebrale. Cresterea valorilor colesterolului se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta un eveniment cardiovascular , potential fatal, intr-un interval de timp. Bolile coronariene Cand in organism se acumuleaza prea mult colesterol se... [continuare]
Igiena dentara - intrebari frecvente referitoare la respiratia urat mirositoare (halena fetida bucala)
Dr. Sanaz Kavian
Medic specialist chirurgie dento-alveolara
Ce este halena fetida bucala? Mai mult de 90 milioane de oameni sufera de halena cronica sau respiratie urat mirositoare. In majoritatea cazurilor, aceasta este generata de gingii si limba. Ce cauzeaza respiratia urat mirositoare? Desi pot exista cateva exceptii, in majoritatea cazurilor, halena isi are originea in cavitatea bucala. Este cauzata de bacteriile din cavitate care descompun produsele alimentare greu de digerat, precum si de degradarea acestora. Acest proces rezulta in bi-produse denumite compusi sulfurici care emit un miros asemanator oualelor stricate. Tipul de bacterie care initiaza acest proces are nevoie de un mediu lipsit de oxigen, drept pentru care se gasesc in zone dificil de atins, cum ar fi buzunarele din jurul dintilor si fisurile din limba. In anumite cazuri, mirosul poate fi cauzat de o boala cum ar fi diabetul sau de o problema a sinusurilor, a faringelui, a plamanilor sau a stomacului. Alte resturi din cavitatea bucala si o igiena orala... [continuare]
3 moduri originale de a folosi ouale in retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista numeroase moduri originale de a prepara ouale, alimente bogate in nutrienti pretiosi, pe care specialistii in alimentatie le recomanda in cadrul unei diete echilibrate. Un ou contine doar 70 kcal si 6 grame de proteine, contribuind la energizarea organismului, controlul apetitului alimentar si mentinerea tonusului muscular. In afara de banala omleta, aveti la dispozitie numeroase retete apetisante in care ingredientul principal sunt ouale. Beneficiile oualor pentru sanatate In urma cu cativa ani, consumul oualor era considerat un factor de risc pentru instalarea bolilor cardiovasculare. Continutul de colesterol dintr-un ou este de aproximativ 0,2 grame, insa numeroase studii de specialitate recente au descoperit ca grasimile din galbenusul de ou nu cresc semnificativ riscul de afectiuni cardiace sau accident vascular cerebral, influentand intr-o proportie neglijabila colesterolul total din organism. Asociatia Americana a Sanatatii Cardiace recomanda... [continuare]
Calitatile si contraindicatiile consumului de oua Deoarece suntem in perioada Pastelui este momentul perfect sa deschidem o discutie de multe ori controversata si anume despre oua si despre calitatile si contraindicatiile consumului de oua. La un moment dat oul a fost acuzat ca ingreuneaza digestia si ataca tenul, dar in zilele noastre medicii si dietologii i-au reabilitat imaginea pe buna dreptate. In cele ce urmeaza vom analiza tot ceea ce este pro si contra, astfel incat sa stim daca putem include oul in alimentatia noastra. Oul contine toate substantele necesare organismului ? Fals. Oul este intr-adevar un produs cu un continut ridicat de energie. In compozitia lui intra albumine, bioregulatori, cantitati mari de minerale (calciu si fier), vitaminele A, B1, B2 si acid nicotinic. insa din ou lipsesc hidratii de carbon si vitamina C. Oul este produsul cu cea mai mare cantitate de albumine ? Adevarat. Tocmai din acest considerent dietologii au luat albuminele care... [continuare]
sotul meu ia in fiecare dimineata oua de prepelita(4 buc) pe stomecul gol.pe linga usturoiul din mesajul precedent!.care ar fi beneficiile acestui produs?Persoana care i-a recomandat sa ia a speioficat ca nu se iau din lingura de metal ???!!!! [continuare]
Generalitati Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor alimentare sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6-8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (datorata prepararii necorespunzatoare a produselor). Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa... [continuare]
Generalitati ouale contin nutrienti esentiali organismului, dar cand o persoana sufera de alergie la acest aliment, corpul sau crede ca ouale sunt periculoase. Cand o persoana este alergica la oua, sistemul imun al acesteia reactioneaza la proteinele din ou. Cum se manifesta alergia la oua? De fiecare data cand un aliment ce contine ou ajunge in sistemul digestiv, organismul crede ca aceste proteine sunt invadatori periculosi. Sistemul imun raspunde prin crearea de anticorpi specifici impotriva acestui aliment, care sunt facuti special pentru a lupta cu “invadatorul”. Acesti anticorpi – numiti imunoglobuline E – declanseaza eliberarea de anumite substante in organism, una dintre ele fiind histamina. Deci, cand un copil cu alergie la ou ingereaza un aliment care contine oua, sistemul imun elibereaza o serie de substante pentru a proteja organismul. Eliberarea acestor substante poate afecta sistemul respirator, tractul gastrointestinal, pielea si sistemul... [continuare]
7 motive pentru care puteti sa consumati mai multe oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cui nu-i plac ouale? Omleta, oua ochiuri, fierte moi sau tari, ouale sunt placute si gustoase. Mai mult, pentru ca au putine calorii si importante calitati nutritive, acestea ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane care vrea sa slabeasca intr-un mod sanatos. Cu doar 15 calorii, proteinele albusului de ou fiert tare contribuie la mentinerea numarului dorit de kilograme sau chiar la scaderea acestora. Fapte Iata cateva adevaruri pentru a va convinge ca oul este un produs alimentar important, indiferent ca il alegeti pentru a face parte din dieta dvs. sau din planul pentru slabit. 1. Oul reprezinta o sursa importanta de substante nutritive necesare, in mod special, pentru o functionare optima a creierului. Cu doar 80 de calorii si un continut ridicat de proteine, oul poate fi consumat fara a pune probleme siluetei, chiar si prajit in putin unt. 2. ouale contin vitamine si diferiti nutrienti. Pe langa proteinele pe care le furnizeaza (cele care ofera... [continuare]
Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]
Topul celor mai bune surse alimentare de proteine
Autor: SfatulMedicului
Cele mai bune modalitati pentru un aport proteic corespunzator Nu mai este nici o indoiala asupra efectelor favorabile ale proteinelor, inclusiv cel de stimulare a pierderii kilogramelor in plus. Pentru obtinerea rezultatelor durabile este important a se consuma cantitatile si tipurile corespunzatoare [continuare]
Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]
Carnea si leguminoasele. piramida nutritionala
Autor: SfatulMedicului
Ce reprezinta carnea si leguminoasele? Carnea si leguminoasele sunt principalele componente ale uneia dintre grupele alimentare de baza din noua piramida nutritionala. Care sunt alimentele incluse in grupa carne si leguminoase? Toate preparatele din carne, pestele, mazarea si fasolea uscata, ouale, nucile si semintele, sunt considerate ca facand parte din aceasta grupa. Mazarea si fasolea uscata apartin atat acestei grupe, cat si grupei legumelor. Se recomanda ca sortimentele de carne alese, sa fie carnea macra sau cu continut redus de grasime. Sortimentele cu un continut mai ridicat de grasimi, precum carnea tocata sau carnea de pui cu piele, aduc un plus de grasimi si calorii. Pestele, nucile si semintele contin uleiuri cu efecte benefice, motiv pentru care pot fi considerate substituenti ai carnii, atat alba cat si rosie. Este incurajat consumul cat mai frecvent de peste bogat in acizi grasi Omega-3 (cu efect protector asupra inimii): somon, pastrav,... [continuare]
Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati ouale trebuie sa fie depozitate in mod corespunzator, in scopul de a se evita aparitia anumitor boli sau a intoxicatiei alimentare. Multe frigidere sunt dotate cu suporturi speciale pentru oua, care se afla pe usa frigiderului. In realitate, aceste rafturile nu sunt recomandate pentru pastrarea oualor, deoarece usa este cea mai calda locatie din interiorul frigiderului. Cele mai bune modalitati de a pastra ouale Uitati de acele dispozitive special concepute pentru depozitarea oualelor in frigider si urmati in schimb, urmatorii pasi: Pastrati ouale in cutia lor de carton originala si asezati-le in cea mai rece parte a frigiderului. Verificati data de expirare. In cazul in care este depasita, este important sa le aruncati. Daca aveti mai multe oua decat stiti ca puteti sa consumati intr-un anumit interval de timp, congelati-le. ouale se vor pastra pana la un an in cazul in care sunt congelate. Turnati ouale intr-un vas conceput pentru... [continuare]
Generalitati Oxiurile (Enterobius vermicularis) sunt paraziti care traiesc in aparatul digestiv inferior al oamenilor si consuma continut intestinal, alimentele ingerate de om. Sunt frecventi peste tot in lume in special la scolari. Oxiurile adulte sunt niste viermi mici, subtiri, cu un capat rotund, nu mai mari de 12.7 mm in lungime. ouale au forma ovalara, pe o parte sunt plate, pe cealalta sunt convexe si se observa doar la microscop. Oxiurile se mai numesc "viermisori de sezut" sau viermi filiformi. Cauze Oxiuroza este rezultatul ingestiei oualor de Enterobius vermicularis dupa ce persoana a intrat in contact cu un individ parazitat sau cu un obiect care a fost infestat cu oua de paraziti. Infestarea se poate face si prin aer, prin inhalarea oualor din aer, cazuri foarte rare. In mai putine cazuri infestarea persista cand din ouale aflate in regiunea perianala se dezvolta paraziti tineri care ajung inapoi in intestinul inferior. Simptome Oxiurile de... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Primul ajutor in cazul alergiilor alimentare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alergiile alimentare rerpezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6-8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (din cauza prepararii necorespunzatoare a produselor). Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa... [continuare]
Fosfor
Element chimic prezent In organism sub forma de fosfat. fosforul (P) este adus prin alimentatie, apoi absorbit prin intestin. El este gasit, in principal, in oase, sub forma minerala, si in sange, asociat cu substante organice. Fosforul este, de asemenea, prezent in toate celulele si participa la activitatile lor. Principalele surse alimentare de fosfor sunt cerealele, carnurile, pestii si ouale. Aportul alimentar zilnic este suficient in mod normal sa acopere nevoile organismului. Fosforemia (nivelul de fosfor din sange) creste in caz de insuficienta renala, de insuficienta a glandelor paratiroide, de intoxicatie cu vitamina D, si se micsoreaza in caz de hipersecretie a paratiroidelor si de carenta In vitamina D. Carenta si aport excesiv - O carenta in fosfor poate fi consecinta unui regim alimentar dezechilibrat, unei cresteri ale necesitatilor (crestere, sarcina, alaptare), unei malabsorbtii digestive sau unei utilizari abuzive de medicamente antiacide pe baza de hidroxid de... [continuare]
Vierme de guineea
boala parazitara subcutanata cauzata de infestarea cu Dracunculus medinensis, numit si filarie de Medina, vierme de Guineea sau dragon. Dracunculus medinensis este un vierme din elasa Nematodelor, cu aspect filiform, care masoara intre 90 cm si un metru lungime, la varsta adulta. Filarie de Medina se intalneste in Africa saheliana si in Orientul Apropiat. Contaminarea se face prin consumul de apa din elestee, mlastini, rauri care contin cielopi (crustacee microscopice) infestati cu larva parazitului; larvele traverseaza peretele abdominal, apoi se implanteaza si isi efectueaza maturarea in tesutul subcutan, cel mai des la glezne. Filaria de Medina adulta, la aproximativ un an dupa contaminare, perforeaza pielea pentru a-si depune ouale, formand o basica sau o mica plaga pe glezna sau pe picior. Extremitatea viermelui este atunci vizibila in puroiul care se scurge. Aceasta plaga poate, in anumite cazuri, sa se suprainfecteze si sa favorizeze un tetanos. Viermele moare uneori de... [continuare]
Pediculoza
Contaminare cu paduchi. paduchii sunt ectoparaziti (paraziti care traiesc la suprafata pielii) hematofagi (care se hranesc, prin intepatura, cu sangele gazdei lor). Ei sunt negri, cu o lungime de aproximativ 3 milimetri si se implanteaza mai ales acolo unde pilozitatea este abundenta. ouale lor, numite lindini, sunt ovale, albe sau cenusii; ele masoara cam o jumatate de milimetru si se lipesc de par si de peri. paduchii se transmit cu usurinta de la o persoana la alta, prin contact direct sau prin intermediul imbracamintii. simptome si semne - Infestarea cu paduchi se traduce printr-o mancarime localizata si prin aparitia, la locul intepaturilor, a unui mic punct rosu inconjurat de un halou rozaliu si usor proeminent. Scarpinarea leziunilor antreneaza o eroziune a pielii, care poate sa se infecteze si sa se acopere de cruste. In absenta tratamentului, pielea poate lua o culoare bruna-albastruie (melanodermie a vagabonzilor). tratament - O simpla samponare sau o spalare cu... [continuare]
Dragon
boala parazitara subcutanata cauzata de infestarea cu Dracunculus medinensis, numit si filarie de Medina, vierme de Guineea sau dragon. Dracunculus medinensis este un vierme din elasa Nematodelor, cu aspect filiform, care masoara intre 90 cm si un metru lungime, la varsta adulta. dracunculoza se intalneste in Africa saheliana si in Orientul Apropiat. Contaminarea se face prin consumul de apa din elestee, mlastini, rauri care contin cielopi (crustacee microscopice) infestati cu larva parazitului; larvele traverseaza peretele abdominal, apoi se implanteaza si isi efectueaza maturarea in tesutul subcutan, cel mai des la glezne. Filaria de Medina adulta, la aproximativ un an dupa contaminare, perforeaza pielea pentru a-si depune ouale, formand o basica sau o mica plaga pe glezna sau pe picior. Extremitatea viermelui este atunci vizibila in puroiul care se scurge. Aceasta plaga poate, in anumite cazuri, sa se suprainfecteze si sa favorizeze un tetanos. Viermele moare uneori de la... [continuare]
Hidatidoza
boala parazitara provocata prin infestarea cu larva unei tenii de caine, Echinococcus granulosu. Frecventa in Magreb, Kenia si in bazinul mediteranean, echinococoza este o cestodoza. larva se dezvolta in ficat, plamani si, mai rar, in alte organe. Echinococcus granulosus provoaca formarea unui chist hidatic, un fel de tumora rotunda de marime variabila (pana la 15 sau chiar 20 centimetri in diametru) marginita de un perete gros si umpluta cu un lichid mai mult sau mai putin limpede si cu scolecsi (capete de tenie) care pot sa dea din nou nastere, la om, unui alt chist si la caine unei tenii adulte Tenia adulta este gazduita mai intai de catre caine, care, defecand, raspandeste ouale teniei pe sol. Omul se contamineaza atunci cand ingera ouale de tenie raspandite pe sol care contamineaza apa sau legumele consumate crude, ori cand isi duce mainile la gura fara sa si le fi spalat, dupa ce a manipulat pamantul sau a mangaiat un caine a carui blana contine parazitul. [continuare]
Chist hidatic
boala parazitara provocata prin infestarea cu larva unei tenii de caine, Echinococcus granulosu. Frecventa in Magreb, Kenia si in bazinul mediteranean, echinococoza este o cestodoza. larva se dezvolta in ficat, plamani si, mai rar, in alte organe. Echinococcus granulosus provoaca formarea unui chist hidatic, un fel de tumora rotunda de marime variabila (pana la 15 sau chiar 20 centimetri in diametru) marginita de un perete gros si umpluta cu un lichid mai mult sau mai putin limpede si cu scolecsi (capete de tenie) care pot sa dea din nou nastere, la om, unui alt chist si la caine unei tenii adulte Tenia adulta este gazduita mai intai de catre caine, care, defecand, raspandeste ouale teniei pe sol. Omul se contamineaza atunci cand ingera ouale de tenie raspandite pe sol care contamineaza apa sau legumele consumate crude, ori cand isi duce mainile la gura fara sa si le fi spalat, dupa ce a manipulat pamantul sau a mangaiat un caine a carui blana contine parazitul. [continuare]
Oxiuri
Vierme parazit care traieste in intestinul oamenilor (mai ales al copiilor) si al unor animale, depunandu-si ouale in jurul orificiului anal. Sinonim: enterobius vermicularis. [continuare]
Toxoplasmoza
boala parazitara cauzata de infestarea cu un protozoar (parazit unicelular), toxoplasma, ori toxoplasma gondii, parazit al intestinului pisicii si al altor diferite specii animale. Diferite tipuri de toxoplasmoza - Toxoplasmoza congenitala, destul de rara, este transmisa de femeia gravida fatului. Nivelul de contaminare in cursul sarcinii este variabil, dar riscurile intampinate de fat sunt mai mari la inceputul sarcinii (exista un procent de 4% de risc de contaminare fetala in cursul primului trimestru al sarcinii, cu consecinte mai mici). Toxoplasmoza poate fi responsabila de un avort spontan sau poate provoca anomalii cerebrale, oculare si hepatice la copil. Cele mai frecvente, cele ale ochiului, se manifesta printr-o corioretinita (inflamatie a coroidei si a retinei) care survine adesea in adolescenta. - toxoplasmoza dobandita este o boala frecventa in toate tarile dezvoltate. Ea este aproape intotdeauna benigna la copii, la adolescenti si la adultii sanatosi. [continuare]
Vitamina b3
vitamina b3, denumita si acidul pantotenic, niacina sau vitamina PP, participa in metabolismul proteic, lipidic, glucidic, mineral, normalizand functia suprarenalelor. Ea atenueaza riscul aparitiei unor tulburari cardiovasculare, diminuand colesterolul daunator (LDL), crescand nivelul celui benefic (HDL) si scazand nivelul trigliceridelor din sange. De asemenea modereaza tensiunea arteriala, amelioreaza circulatia sangelui - participa la metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor, protejeaza impotriva aterosclerozei, migrenei, ametelilor, previne aparitia diareei. Este indispensabila functionarii normale a aparatului digestiv, a sistemului nervos, mentinerii integritatii tegumentelor si mucoaselor, precum si sintezei normale a unor hormoni (testosteron, estrogeni, insulina). Amelioreaza durerile ulceroase si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Vitamina B3 este stabila la lumina, la caldura si rezistenta la oxidare, doza zilnica recomandata fiind de 20 mg. Carenta... [continuare]
Filarie de medina
boala parazitara subcutanata cauzata de infestarea cu Dracunculus medinensis, numit si filarie de Medina, vierme de Guineea sau dragon. Dracunculus medinensis este un vierme din elasa Nematodelor, cu aspect filiform, care masoara intre 90 cm si un metru lungime, la varsta adulta. Filarie de Medina se intalneste in Africa saheliana si in Orientul Apropiat. Contaminarea se face prin consumul de apa din elestee, mlastini, rauri care contin cielopi (crustacee microscopice) infestati cu larva parazitului; larvele traverseaza peretele abdominal, apoi se implanteaza si isi efectueaza maturarea in tesutul subcutan, cel mai des la glezne. Filaria de Medina adulta, la aproximativ un an dupa contaminare, perforeaza pielea pentru a-si depune ouale, formand o basica sau o mica plaga pe glezna sau pe picior. Extremitatea viermelui este atunci vizibila in puroiul care se scurge. Aceasta plaga poate, in anumite cazuri, sa se suprainfecteze si sa favorizeze un tetanos. Viermele moare uneori de... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter