masa transport alimente
Masa corporala ideala
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]
Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni
Dr. Simona Carniciu
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, doctor in stiinte medicale
Sedentarismul si industrializarea intensa In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a adus de la sine accesul facil la alimente - de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate - sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul 1997 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in prezent de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii asupra sanatatii ne-a vorbit dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cauze SfatulMedicului.ro: Statisticile arata ca 15% dintre copiii romani sunt obezi, iar Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie? Dr. Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe... [continuare]
Cancerul gastric: factori de risc, simptome, tratament
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Cancerul de stomac, numit si cancerul gastric, incepe in stomac. Dupa ce mancarea este mestecata si inghitita, aceasta intra in esofag, un tub care transporta alimente prin gat si piept la stomac. Esofagul se alatura stomacului la jonctiunea gastroesofagiana (GE), care este chiar sub diafragma (foaia subtire a muschiului respirator sub plamani). Stomacul este un organ asemanator cu sacul care tine hrana si incepe sa-l digere, secretand sucul gastric. Sucul alimentar si sucul gastric sunt amestecate, apoi golite in prima parte a intestinului subtire numit duoden. Cancerul de stomac nu trebuie confundat cu alte tipuri de cancer care pot aparea in abdomen, cum ar fi cancerul colonului (intestinul gros), ficatul, pancreasul sau intestinul subtire, deoarece aceste tipuri de cancer pot avea simptome diferite, optiuni diferite si tratamente diferite. Stomacul este alcatuit din cinci parti: - Cardia: Prima parte este cea mai apropiata de esofag; - Fundus: Partea... [continuare]
Pirozis si boala de reflux gastro-esofagian la copii si bebelusi
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Foarte multe persoane considera ca pirozisul si boala de reflux gastro-esofagian sunt afectiuni ce apar exclusiv la adulti. Stresul, modul de viata nesanatos, dieta dezechilibrata si abundenta in alimente picante, sunt printre cei mai frecventi factori care declanseaza pirozisul. Desi acesta este adevarul in foarte multe situatii, pirozisul si BRGE pot fi si suferinte ale copiilor. Conform unor estimari date recent publicitatii, 2% din copiii cu varsta intre 2-9 ani si 5% dintre copiii cu varsta intre 10-17 ani au pirozis, unii raportand simptome sugestive pentru o astfel de afectiune relativ frecevnt. Din pacate, aceasta problema poate fi usor ignorata, deoarece copiii, in special cei mici, sunt incapabili sa descrie cauzele cat mai coerent. Cauzele pirozisului la copii Pirozisul este de fapt termenul medical ce descrie arsurile retrosternale. El este acompaniat de durere, si disconfort local si poate sa influenteze foarte mult starea de sanatate a individului.... [continuare]
Angioplastia coronariana
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Angioplastia coronariana este o procedura interventionala utilizata pentru diagnosticarea leziunilor atersclerotice de la nivelul arterelor carotide dar si de largire a unei artere coronare (vas de sange care transporta sange spre muschiul inimii) blocata sau ingustata. Este folosita pentru tratarea afectiunilor arterelor coronare si este o procedura minim invaziva. Denumirea medicala a angioplastiei coronariene este angioplastia coronariana transluminala percutana. Angioplastia coronariana este in mod obisnuit folosita pentru tratamentul anginei pectorale, durere toracica ce insoteste afectiunile cardiace. De asemeni poate fi folosita pentru tratamentul de urgenta al unui infarct miocardic acut. Cum se realizeaza? Pentru angioplastie se foloseste un cateter (un tub flexibil) pentru inserarea unui stent (o plasa din otel inoxidabil) in artera coronara. Un mic balon este umflat pentru a deschide stentul, care va fi impins impotriva peretelui arterial. [continuare]
Sangele si bolile de sange
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Sangele este un lichid rosu, vascos care transporta substante, precum hormonii, oxigenul si glucoza, la tesuturile organismului, iar de la nivelul acestora sunt preluate reziduurile si dioxidul de carbon. Vital pentru supravietuirea organismului, sangele transporta oxigenul prin artere catre plamani, si glucoza de la ficat catre toate celulele din componenta organelor si tesuturilor; apoi se reintoarce la plamani prin intermediul venelor, schimband oxigenul cu dioxid de carbon. O persoana adulta are aproximativ 4 l de sange, care este compus din celule sanguine si plasma. Exista trei tipuri de celule sanguine: • Globulele rosii (RBC) sau hematiile - contin hemoglobina si serveste la transportul dioxidului de carbon din organe (inima, muschi) catre plamani. Hemoglobina este proteina care confera culoarea globulelor rosii. Pigmentul acestei proteine este rosu-aprins, atunci cand este oxigenata (culoarea sangelui arterelor din marea circulatie), si albastru... [continuare]
Colecistita
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Generalitati Colecistita este inflamatia veziculei biliare, un organ cu forma de para, situat in partea dreapta a abdomenului, langa ficat, cu rol in digestia alimentelor. In mod normal, lichidul numit bila trece din vezica biliara in intestinul subtire. Daca fluxul bilei este oprit, se stocheaza in vezica biliara cauzand inflamatie, durere si posibil infectie. Aceasta poate fi acuta (debuteaza brusc), cand produce simptomatologie zgomotoasa, de tipul durerii severe in abdomenul superior, sau cronica (multiple episoade recurente), fiecare episod adaugand inflamatie si iritatie la nivelul veziculei biliare. In cazul unui episod acut, durerea poate sa se resimta si la nivel scapular, iar in cazuri severe, lichidul biliar poate ajunge in peritoneu, situatie care converteste cazul la interventie de urgenta (peritionita biliara). Cauze Cauza cea mai frecventa de colecistita acuta (severa) este calculul biliar (piatra), care blocheaza canalul cistic, adica tubul prin care se... [continuare]
Dischinezia biliara
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Dischinezia biliara este o afectiune a veziculei biliare. Aceasta inmagazineaza bila eliberata de ficat (secretia externa hepatica) si o transporta in intestinul subtire unde contribuie la descompunerea (digestia) grasimilor rezultate din timpul mesei. Bila trece in vezica biliara prin canalul biliar comun pe care il are cu intestinul subtire. Daca aceasta substanta nu este secretata de vezica biliara sau nu poate circula prin ductul biliar comun, va reajunge in vezica, fapt ce duce la dischinezie biliara. Atunci cand o persoana se hraneste, un hormon cunoscut sub denumirea de colecistochinina este secretat de celulele din intestinul subtire. Aceasta este legata de receptorii distribuiti la nivelul muschilor veziculei biliare si determina contractii ale acesteia. Apoi, bila este golita din vezica biliara si se deplaseaza spre intestinul subtire. Daca un pacient sufera de dischinezie biliara, vezica nu se poate contracta intr-un mod corespunzator. Catre... [continuare]
Anemia feripriva (prin carenta de fier)
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este anemia feripriva Anemia feripriva apare atunci cand corpul nu detine destul fier. Organismul necesita fier pentru a produce hemoglobina. Hemoglobina este o substanta care se afla in eritrocite (globulele rosii) care transporta oxigen de la plamani la toate celulele corpului. Fierul este necesar si pentru mentinerea sanatatii celulelor, a pielii, parului sau a unghiilor. Fara destul fier, corpul produce eritrocite mai mici si mai putine. Rezultatul consta intr-o cantitate de hemoglobina disponibila mai mica,iar celule corpului nu vor fi alimentate cu o cantitate suficienta de oxigen. Deficientele de fier sunt descoperite cel mai des la copii mai mici de 2 ani si la fete si femei care au o menstruatie abundenta. Deficitul de fier care e destul de grav pentru a provoca anemie poate conduce la probleme serioase la femeile insarcinate si copii mai mici de 5 ani. Cauze Anemia feripriva este provocata de nivelele reduse de fier din organism. Nivele reduse de fier... [continuare]
Trigliceridele
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce sunt trigliceridele Orice persoana care si-a verificat vreodata nivelul colesterolului, probabil a fost testat si pentru trigliceride. Noi cercetari arata ca trigliceridele pot fi factor de risc potent, dar controlabil, pentru accidentul vascular cerebral si afectiunile cardiace. Trigliceridele sunt substante grase sintetizate de organismul uman din grasimile din alimente (si uneori din zahar). Trigliceridele sunt extrase apoi din sange si sunt stocate in organism sub forma tesuturilor adipoase. Unele trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului. Trigliceridele din plasma sunt obtinute din grasimile alimentare sau sintetizate in organism din alte surse energetice cum ar fi carbohidratii. Caloriile ingerate in timpul mesei si care nu sunt folosite imediat de tesuturi sunt convertite in trigliceride si sunt transportate in adipocite pentru a fi stocate. Anumiti hormoni regleaza eliberarea trigliceridelor din tesuturile grasoase, pentru a implini nevoile energetice ale... [continuare]
Dieta anticancer - sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele persoane sunt ingrijorate ca ar putea dezvolta cancer din cauza faptului ca in familia lor au existat rude care au manifestat acasta boala, iar altele doresc pur si simplu sa previna aparitia bolii. Indiferent de tipul motivatiei, alegerile dietetice sunt importante si pot sustine si consolida sistemul imunitar in lupta contra celulelor maligne. Nu toate problemele de sanatate pot fi evitate, dar cu ajutorul unui regim alimentar specific se poate mentine un echilibru al starii de sanatate, o perioada indelungata de timp. Cercetarile au demonstrat deja ca intr-un procent destul de mare, stilul de viata influenteaza declansarea cancerului sau evolutia sa negativa. Astfel, evitarea fumatului, bauturilor alcoolice, exercitiile fizice si o alimentatie sanatoasa sunt un start bun pentru un stil de viata anti-cancer. Alaturi de schimbarea obiceiurilor nocive, ar fi indicat ca orice persoana sa cunoasca mai multe detalii legate de alimentele care pot stimula... [continuare]
8 sfaturi alimentare pentru a va imbunatati memoria
Autor: SfatulMedicului
Uitare, dificultati de invatare, putere de concentrare scazuta ... sunt probleme care pot aparea la orice varsta, mai mult sau mai putin temporar. Exercitiile fizice, de antrenare a creierului si activitatile sociale sunt modalitati de a ne intretine memoria, dar alimentatia joaca un rol foarte important. Intariti-va memoria cu ajutorul alimentatiei 1. Luati un mic dejun complet. Concentrati-va pe cereale integrale. Evitati zaharurile adaugate (zaharul alb, tartinele de ciocolata, gemul ...) si alimentele bogate in grasimi (carnati, cartofi prajiti ...). Creierul are atunci toate substantele nutritive si energia (glucidele) necesara pentru functionarea optima, si se va evita, de asemenea, oboseala intelectuala. 2. La masa de pranz, evitati carbohidratii rafinati: paine alba, orez alb, paste, gris ... si cartofi. Privilegiati proteinele (pasari de curte, peste ...) si legumele. Evitati, de asemenea, deserturile dulci. Zaharurile simple si rafinate sunt rapid absorbite... [continuare]
Aliment
Substanta consumata in stare naturala sau dupa gatire, susceptibila sa furnizeze materiale de crestere, sa repare uzura tesuturilor, sa sustina necesitatile energetice si sa formeze substantele de rezerva ale organismului. Toate alimentele sunt formate dintr-un mic numar de elemente simple, printre care se disting proteinele, glucidele, lipidele, apa, sarurile minerale si fibrele. Constituentii alimentelor - Alimentele au ca si constituenti principali: - proteinele, care sunt elementele celulei vii. Alimentatia este cea care furnizeaza organismelor proteine. Proteinele de origine animala rezulta din carne, peste, oua, lapte si derivatele lui (iaurt, branzeturi). Valoarea lor nutritiva este mare deoarece coeficientul lor de absorbtie digestiva este ridicat si pentru ca sunt bogate in aminoacizi esentiali; proteinele de origine vegetala (cereale, legume uscate) au un coeficient de absorbtie mai mic si sunt lipsite de unii aminoacizi esentiali. - glucidele sunt substante... [continuare]
Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tumora carcinoida a tractului digestiv ia nastere din tesutul care captuseste (mucoasa) tractului digestiv. Tractul gastrointestinal (digestiv) este format din stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste structuri formeaza tractul digestiv in care elementele nutritive (vitaminele, mineralele, carbohidratii de carbon, grasimile, proteinele si apa) rezultate din alimentele ingerate sunt prelucrate si excretate de organism. Tumorile carcinoide gastrointestinale se dezvolta dintr-un anumit tip de celule secretoare de hormoni de la nivelul mucoasei digestive (mucoasa ce captuseste intreg tractul gastrointestinal). Aceste celule produc hormoni care ajuta la reglarea sucurilor digestive si a musculaturii implicate in transportul alimentelor, la nivelul stomacului si a intestinului. De asemenea tumorile carcinoide digestive pot produce hormoni. O tumora carcinoida cu punct de plecare la nivelul rectului (ultimul segment al intestinului gros) de obicei nu... [continuare]
Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]
Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]
Sarcina (normala, patologica si extrauterina)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sarcina este starea fiziologica a femeii ajunsa la maturitate sexuala, prin care trupul si psihicul ei realizeaza armonia deplina, implinirea menirii sale biologice si sociale. Activand toate functiile endocrine specific feminine, sarcina duce la infrumusetarea ei fizica: pielea devine mai catifelata, parul mai bogat si lucios, ochii mai stralucitori, formele ei se rotunjesc. In acelasi timp, in cursul sarcinii ea atinge cel mai inalt grad al echilibrului psihic si afectiv. Sarcina exercita o influenta si asupra familiei intregi, o mentine unita si ii confera armonie si stabilitate, ceea ce pe plan social se reflecta asupra intregii comunitati. Sarcina dureaza din momentul fecundatiei pana la expulzarea produsului de conceptie. Se numeste uterina (normala), cand oul se grefeaza si se dezvolta in cavitatea uterina, si extrauterina, cand grefarea se face in afara cavitatii uterine. Sarcina dureaza in medie 40 saptamani. Data probabila a nasterii se stabileste in... [continuare]
Alimentatia corecta a adolescentului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei. Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul... [continuare]
Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]
Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)
Autor: SfatulMedicului
Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]
Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]
10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]
Generalitati Parazitii intestinali sunt specii vii care traiesc in interiorul unui organism viu (gazda), hranindu-se cu substantele nutritive ale acestuia. Acesti paraziti ajung in interiorul corpului pe calea aerului, apei sau prin mancare. Pentru a se multiplica, parazitii intestinali se hranesc atat cu substantele nutritive din alimentele consumate, cat si cu mucoasa zonei unde se stabilesc. Cu toate ca se pot stabili oriunde in corpul uman, intestinul constituie mediul ideal pentru dezvoltarea si multiplicarea parazitilor. Exista peste o mie de paraziti intestinali care traiesc in corpul uman - unii au dimensiuni foarte mici, microscopice, iar altii pot fi observati cu ochiul liber. Parazitii intestinali elibereaza toxine in sange, reducand rezistenta organismului in lupta cu afectiunile, astfel, acestia nu numai ca provoaca afectiuni dar agraveaza si afectiunile deja existente. La oameni exista 2 tipuri de paraziti intestinali: • helmintii - organisme... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Bondenza, comprimate filmate
Ce este Bondenza si pentru ce se utilizeaza Indicatii Bondenza se utilizeaza pentru tratarea osteoporozei (o boala care fragilizeaza oasele) la femeile care au trecut de menopauza si care prezinta risc de aparitie a fracturilor osoase (ruperea oaselor). Studiile au demonstrat efectul sau in reducerea riscului de fracturi ale coloanei vertebrale, insa nu a fost stabilit efectul sau in reducerea riscului de fracturi de col femural (partea superioara a soldului). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta. Mod de administrare Doze Doza recomandata este un comprimat filmat a 150 mg, o data pe luna. Este de preferat sa se administreze comprimatul la aceeasi data in fiecare luna. Bondenza trebuie administrat dimineata pe nemancate (la cel putin 6 ore de la ultima masa) si cu 1 ora inainte de consumul primului aliment sau a primei bauturi (alta decat apa) in ziua respectiva sau inainte de utilizarea oricarui alt medicament administrat oral sau a suplimentelor (incluzand... [continuare]
Onglyza, comprimate
Compozitie Onglyza este un medicament care contine substanta activa saxagliptina. Este disponibil sub forma de comprimate rotunde, de culoare roz (5 mg). Indicatii Onglyza se utilizeaza la adultii cu diabet de tip 2 (diabet non-insulino-dependent), pentru controlarea nivelului de glucoza (zahar) in sange. Onglyza se utilizeaza impreuna cu alte medicamente antidiabetice in urmatoarele moduri: • cu metformina, la pacientii ale caror niveluri de glucoza nu sunt controlate in mod satisfacator de metformina, in asociere cu regim alimentar si exercitii fizice; • cu o sulfoniluree, la pacientii ale caror niveluri de glucoza nu sunt controlate in mod satisfacator de sulfoniluree, in asociere cu regim alimentar si exercitii fizice, si in cazul carora tratamentul cu metformina nu este considerat corespunzator; • cu tiazolidindiona, la pacientii ale caror niveluri de glucoza nu sunt controlate in mod satisfacator de tiazolidindiona, in asociere cu regim alimentar si exercitii... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter