Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

legume care contin iod

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate

Actualizat la data de: 20 Martie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]

Alergia la soia

Alergia la soia

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Ce este alergia la soia? Alergia la soia determina sistemul imunitar sa reactioneze exagerat la proteinele din soia. Simptomele includ probleme cu stomacul, tuse si mancarime. O alergie severa la soia poate provoca anafilaxie. Un alergolog poate diagnostica o alergie la soia prin teste. Tratamentul include medicamente si evitarea produselor care contin soia. O alergie la soia este un tip de alergie alimentara. Sistemul tau imunitar reactioneaza exagerat la soia pe care ai ingerat-o (mancat sau baut). Pentru multi oameni, ingerarea de soia este inofensiva. Cu toate acestea, daca aveti alergie la soia, sistemul dumneavoastra imunitar considera proteina din soia ca un „invadator” daunator, cum ar fi o bacterie sau un virus. Alergia la soia poate fi mortala. Daca aveti simptome severe de reactie alergica, cum ar fi dificultati de respiratie sau umflare in gat, sunati la 112 sau mergeti imediat la cea mai apropiata camera de urgenta (ER). Pe cine afecteaza alergia la... [continuare]

Cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2023

Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie

Generalitati Cancerul tiroidian apare atunci cand incep sa se dezvolte celule anormale la nivelul glandei tiroide, care are forma de fluture si este localizata in partea anterioara a gatului. Glanda tiroida produce hormoni care regleaza modul de utilizare al energiei si ajuta corpul sa functioneze normal. Cancerul tiroidian este o forma rara de cancer. Majoritatea cazurilor evolueaza favorabil, deoarece cancerul tiroidian se detecteaza timpuriu si se trateaza eficient în acest context.  Cauze Expertii nu cunosc cauza exacta a cancerului tiroidian, dar se stie ca cei expusi la multiple iradieri atat din mediu cat si prin terapii medicale, au un risc mai mare de dezvoltare a acestui tip de cancer. O radiografie dentara nu va creste riscul aparitiei cancerului. Insa tratamente iradiante anterioare ale capului, gatului sau toracelui (mai ales in timpul copilariei) pot creste sansele aparitiei cancerului tiroidian. Iradierea era utilizata intre 1920 si 1950 pentru tratarea... [continuare]

Importanta iodului in dieta

Importanta iodului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Iodul este un oligoelement prezent in organism in cantitati mici, insa este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Organismul uman contine aproximativ 30-40mg de iod, dintre care 10mg sunt depozitate in tiroida, structura ce prezinta o afinitate deosebita pentru aceste element. Iodul este necesar pentru mentinerea functionalitatii si artei metabolismului celular in parametrii optimi. Prin corecta desfasurare a proceselor metabolice, organismul este capabil sa transforme nutrientii in energie. Insa, iodul este recunoscut pentru rolul sau in sinteza hormonilor tiroidieni (triiodotironina, tetraiodotironina sau tiroxina), ce apar prin cuplarea acestui oligoelement cu tirozina. Printre alte efecte benefice ale iodului se numara rolul antiaterosclerotic, antitoxic, antisenescent (prin promovarea functiilor celulare) si hipotensor. Surse alimentare de iod Cea mai importanta sursa de iod este reprezentata de sarea iodata (reprezinta, de fapt, sare de... [continuare]

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului. Galbenusul de ou Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua. Ouale sunt bogate in: • Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali; • Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare; • Vitamine (A, B2, B5, B12); • Fier, fosfor, seleniu; • Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea... [continuare]

Ciresele au un continut bogat in vitamine. ce beneficii nestiute au fructele verii

Ciresele au un continut bogat in vitamine. ce beneficii nestiute au fructele verii

Actualizat la data de: 21 Mai 2024

Autor: SfatulMedicului

Ciresele, cocktail de vitamine, minerale si antioxidanti In lume exista peste 1.000 de soiuri de cirese. Indiferent de tipul lor - amare, salbatice, negre, obisnuite etc.- ciresele au un continut bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, care stimuleaza imunitatea, lupta cu radicalii liberi si protejeaza celulele organismului fata de actiunea nociva a acestora, prevenind aparitia bolilor grave, cum este cancerul, de exemplu. Proprietatile nutritionale ale cireselor Ciresele sunt sarace in calorii, aproximativ 59 de calorii la 100 grame. In schimb, consumul a 100 de grame de cirese acopera 20% din necesarul zilnic de vitamina C si 25% de vitamina A. Aproximativ 100 grame cirese contin: Apa 83.8 g Proteine 1,16 g Lipide 0,25 g Acizi grasi saturati 0,055 g Zahar ... [continuare]

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Primavara este sezonul ideal pentru o cura de detoxifiere. Dupa lunile de iarna, in care aportul de proteine de origine animala a fost mai crescut, in detrimentul celui de vitamine, organismul are nevoie de o curatire temeinica. Aceasta se face, in principal, cu ajutorul catorva tipuri de legume. Aditivii din alimente, conservantii, potentiatorii de aroma si colorantii artificiali, dar si toxinele din carne se acumuleaza in organism, ingreunand functii importante ale organelor precum ficatul sau rinichii. Prezenta lor determina balonare si stare generala de rau si pot duce la boli grave precum constipatia, alergiile si tulburarile digestive. Detoxifierea are rolul de a elimina din organism aceste substante reziduale. La ea este indicat sa se apeleze de doua ori pe an, in principal pe perioada primaverii si a toamnei. Ce se consuma pentru o detoxifiere naturala Pentru ca primavara este sezonul legumelor si al zarzavaturilor proaspete si mai putin al fructelor, e... [continuare]

Ai libidoul scazut? iata 10 alimente care cresc apetitul sexual

Ai libidoul scazut? iata 10 alimente care cresc apetitul sexual

Actualizat la data de: 12 Februarie 2016

Autor: SfatulMedicului

Uneori, din cauza stresului sau a oboselii dorinta de a face dragoste este inlocuita cu dorinta de a avea parte de cateva ore in plus de somn. Daca ai insa grija ca la cina sa mananci alimente cu proprietati afrodisiace, poti sa iti cresti libidoul in mod natural. Iata 10 alimente care pot ajuta cuplurile sa reaprinda flacara pasiunii. Telina Un puternic afrodisiac este telina, care creste performantele sexuale ale barbatilor. De asemenea, potrivit unui studiu efectuat in SUA, barbatii care au obiceiul de a consuma des telina sunt irezistibili pentru femei, pentru ca au un nivel crescut de feromoni in organism. Telina stimuleaza organismul sa produca feromoni, hormonii atractiei sexuale. O poti consuma de trei-patru ori pe saptamana, mai ales in salate. Stridiile Fructele de mare, in special stridiile, au un continut ridicat de zinc, mineral care stimuleaza productia de testosteron, un hormon sexual masculin. Acelasi efect il are si crabul, tot datorita continutului de... [continuare]

Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce regim se tine inainte de tratament cu iod radioactiv. Mi s-a spus ca nu am voie tot ce contine iod, fructe si legume cu fibra rosie, carne, produse lactate si oua, nuci, peste oceanic si fructe de mare . Dar nu stiu ce mai ramane sa pot consuma. Multumesc! [continuare]

Buna ziua, As vrea sa stiu si eu ce regim se tine inainte de tratament cu iod radioactiv. Mi s-a spus ca nu am voie tot ce contine iod, fructe si legume cu fibra rosie, carne, produse lactate si oua, nuci, peste oceanic si fructe de mare . Dar nu stiu ce mai ramane sa pot consuma. Multumesc! [continuare]

Buna seara, sunt operata de 6 saptamani, am toata tiroida extirpata si cat de curand ma asteapta o noua etapa.... a facut cineva terapia cu iod? imi puteti da cateva detalii? si mai ales ma intereseaza regimul alimentar care trebuie tinut inainte cu o luna de inceperea tratamentului, ce am voie sa mananc? va multumesc si sanatate maxima [continuare]

Buna ziua, imi poate trimite si mie cineva o lista cu alimentele permise inainte de tratamentul cu iod?( cineva care a facut acest tratament). Aceasta dieta se tine si dupa ce ai facut tratamentul? Inainte de tratament se fac niste masuratori ale concentratiei de iod pe care trebuie sa il iei??? Adresa mea m_ [email protected]. Multumesc din suflet. [continuare]

buna tuturor,cu ceva timp in urma am postat un msj pe acest forum speriata de consecintele acestui virus HPV(cu care ma luptam de ap 1 an)...ei bine,acum pot respira usurata,dupa indelungi tratamente(fara vaccin)AM SCAPAT DE VIRUS!!Fac un apel la toate fetele si femeile care au probleme asemanatoare,sa se duca din timp la medic pt ca nu au nimic de pierdut ba din contra se pot vindeca fara altfel de complicatii!doar prin tratament:)..sa nu va fie teama pt ca acest virus se poate invinge pana sa se ajunga in faza de cancer!!Va doresc multa sanatate. [continuare]

Cresterea aportului de omega 3

Cresterea aportului de omega 3

Actualizat la data de: 21 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Acizii grasi Omega 3 sunt considerati esentiali pentru sanatatea oamenilor. Omega 3 sunt un tip de acizi grasi pe care organismul uman nu este capabil sa ii produca. De aceea este foarte important ca acizii grasi Omega 3 sa fie asimilati din alimente sau suplimente alimentare. Cercetarile arata ca acizii grasi Omega 3 reduc inflamatia si ajuta la scaderea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si artrita. Acestia contribuie la mentinerea in limite normale a fluiditatii sangelui si previn dezvoltarea celulelor canceroase. Acizii grasi Omega 3 sunt concentrati in creier si, se pare ca imbunatatesc functia cognitiva (memoria si performanta creierului) si comportamentul. De fapt, copiii care nu primesc suficiente cantitati de Omega 3 de la mamele lor in timpul sarcinii sunt mai predispusi sa dezvolte probleme nervoase sau de vedere. Simptomele de deficit de acizi grasi Omega 3 includ oboseala, deprecierea memoriei, uscaciunea pielii, par si unghii... [continuare]

Dieta pentru hipotiroidism

Dieta pentru hipotiroidism

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hipotiroidismul reprezinta conditia medicala in care glanda tiroida nu produce destul hormon tiroidian. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza modul in care organismul foloseste energia. Un nivel scazut de hormoni tiroidieni afecteaza intregul corp. Persoanele cu hipotiroidism experimenteaza senzatii de slabiciune si oboseala. Atunci cand afectiunea nu este tratata, este posibil sa apara cresterea nivelului de colesterol. Astfel se maresc riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral. In timpul sarcinii, hipotiroidisumul netratat poate afecta sanatatea copilului dumneavoastra. Cea mai buna dieta pentru gestionarea hipotiroidismului include consumul anumitor produse alimentare si eliminarea altora (chiar daca acestea sunt considerate, in general, sanatoase). Dieta mai trebuie sa contina suplimente naturale specifice si remedii pe baza de plante care ajuta la diminuarea... [continuare]

Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise

Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise

Actualizat la data de: 09 Mai 2016

Autor: SfatulMedicului

Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin, care are o importanta majora pentru buna functionare a corpului uman. In momentul in care aceasta glanda functioneaza deficitar, apar afectiuni precum hipertiroidia si hipotiroidia. Dieta te poate ajuta, ca sa iti mentii tiroida sanatoasa. Totodata, exista unele mancaruri pe care nu trebuie sa le consumi in exces, daca ai probleme cu functonarea acestei glande. Sarea, utila Iodul este elementul principal care ajuta glanda tiroida sa sintetizeze hormonii T3 si T4. Multe persoane insa sufera de o deficienta de iod, de aceea este important sa foloseasca sarea iodata la gatit. Un aport de 5 g de sare pe zi aduce 100 μg de iod. Pestele, in special somonul, tonul si heringul, precum si fructele de mare sunt alimente care contin iod, pe care le poti consuma de 2-3 ori pe saptamana. Legumele cu fruze verzi, indicate Spanacul, salata verde, leurda sunt o sursa importanta de magneziu, un mineral care are un rol important... [continuare]

Afectiuni ale cavitatii bucale

Afectiuni ale cavitatii bucale

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gura si buzele sunt “portile” catre toate placerile lumii: bautul, mancatul, degustarea sau sarutul. Probabil acesta este motivul pentru care oamenii sunt obsedati de buzele lor inca din antichitate. Inca de acum 5000 ani oamenii cunosteau remedii pentru tratarea afectiunilor bucale, de la mirosul neplacut al gurii pana la durerile de dantura. Unele din aceste preparate contineau vin sau urina de copil, ambele detinand proprietati antiseptice. Cu toate ca dantura nu are aceeasi senzualitate ca buzele sau gura, cu siguranta aceasta este cea mai folositoare, deoarece este necesara in masticarea alimentelor, dar si in formarea unei bariere pentru ca limba sa nu iasa din cavitatea bucala. Vorbind despre limba, aceasta nu ajuta doar la identificarea gustului si in vorbire, ci ajuta la plimbarea alimentelor peste tot in gura pentru fi mai bine mestecate si pentru a fi apoi inghitite; sa nu uitam si faptul ca fara limba comunicarea nu ar fi fost posibila. In timp... [continuare]

Dizenteria

Dizenteria

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dizenteria este o infectie intestinala, care se manifesta prin diaree si crampe abdominale. Pacientii care sufera de dizenterie, dar care manifesta simptome usoare de diaree si stari de greata nu au nevoie de consultatie medicala de urgenta, deoarece de cele mai multe ori afectiunea de vindeca de la sine in cateva zile. De cele mai multe ori, tratamentul medicamentos nu este necesar; consumul de lichide este foarte important pentru inlocuirea fluidelor pierdute din cauza diareei. Dizenteria este o boala a carei prezenta trebuie raportata autoritatilor locale. Tipuri de dizenterie Exista doua tipuri principale de dizenterie: • dizenterie bacilara - cauzata de o bacterie numita shigella; • dizenteria amibiana (amibiaza) - este cauzata de un parazit unicelular numit entamoeba histolitica. Se gaseste in mod special in zonele tropicale, astfel ca acest tip de dizenterie se intalneste numai in anumite zone geografice. De regula, ambele tipuri de dizenterie apar... [continuare]

Diareea calatorului

Diareea calatorului

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Diareea calatorului este o problema medicala comuna la persoanele care calatoresc din tarile dezvoltate, industrializate, spre tari in curs de dezvoltare. Aceasta afectiune are si denumiri mai "colorate", cum ar fi "razbunarea lui Montezuma", "burta Delhi" sau "diaree de Turcia". Zonele cu risc crescut pentru aparitia diareei calatorului includ tari din Africa, Asia, Orientul Mijlociu si America Latina. Zonele cu risc scazut sunt tarile dezvoltate din America de Nord, Europa Centrala, Australia si Japonia. Cauze De obicei, boala apare ca urmare a infectiei cu o bacterie. Bacteriile precum Escherichia Coli (E.Coli), Campylobacter, Shigella sau Sallmonela sunt cele mai frecvente microorganisme care pot produce boala. Sursele cele mai obisnuite de infectie cu aceste bacterii sunt reprezentate de mancarea cruda sau insuficient preparata termic, mancarea contaminata sau apa contaminata, inclusiv cuburile de gheata. Simptome Diareea calatorului poate fi usoara sau... [continuare]

Spune stop celulitei cu ajutorul tratamentelor naturiste!

Spune stop celulitei cu ajutorul tratamentelor naturiste!

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Celulita este o inflamatie care apare la nivelul tesutului conjunctiv, cauzata de toxinele pe care organismul nu reuseste sa le elimine. Aceasta este caracterizata prin ingrosarea si inflamarea tesuturilor, dand pielii aspectul inestetic de „coaja de portocala”. Celulita apare la peste 90% dintre femeile care au trecut de pubertate si rareori este intalnita la barbati. Contrar convingerilor populare, celulita nu apare stric la persoanele supraponderale ci si la cele care au o greutate corporala normala sau sunt slabe. Zonele cele mai afectate de celulita sunt: soldurile, fesele, coapsele, abdomenul si bratele. O piele frumoasa, neteda este legata direct de buna activitate a vaselor sanguine, de o hidratare corespunzatoare a organismului si de un echilibru al nutrientilor. Alimentatia corespunzatoare asigura nivelul necesar de nutrienti si oxigen in sange, ajutand la hidratarea corespunzatoare a tesuturilor de grasimi. In mod natural, tesuturile grase... [continuare]

Vitaminele si mineralele

Vitaminele si mineralele

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Definitie si tipuri Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente. Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale. Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B. Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor. Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin,... [continuare]

Mai multa energie in cinci zile, cu ajutorul vitaminelor

Mai multa energie in cinci zile, cu ajutorul vitaminelor

Actualizat la data de: 14 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In corpul dvs. exista cateva centre de energie care trebuie sa fie alimentate cu vitamine cheie, importante pentru a va simti plini de energie. Lipsa vitaminelor si a nutrientilor necesari va pot face sa va simtiti obositi si epuizati. Indicat ar fi sa va concentrati asupra unui stil de viata care sa includa consumul de alimente bogate in vitamine decat sa luati diverse doze de suplimente vitaminice. Recomandarile urmatoare au ca scop relansarea energiei in cinci zone diferite din organism de care aveti nevoie cel mai mult. Este important sa va concentrati pe asimilarea acestor vitamine in fiecare zi atat, in urma consumului de alimente sanatoase si veti observa o crestere semnificativa a nivelului de energie, dupa doar cinci zile. Prima zi - Energizati-va plamanii Plamanii sunt un organ cheie pentru crestea si mentinerea nivelului de energie intrucat acestia sunt responsabili cu furnizarea oxigenului pentru metabolismul aerobic din organism. [continuare]

Ceapa (allium cepa)

Din Plante medicinale

Planta bienala sau trienala, ceapa este una din cele mai des intalnite legume, mai ales in partea de sud si sud-est a tarii. Ceapa are in sol un bulb iar la suprafata solului cresc frunzele cu forma cilindrica. In cel de-al doilea an creste tulpina in varful careia exista o inflorescenta rotunda care contine numeroase flori albe, de dimensiuni reduse. In scop medicinal se utilizeaza bulbii recoltati la sfarstiul verii. Ceapa se cultiva primavara in luna martie-aprilie si se recolteaza in lunile august sau septembrie sau in luna august si se recolteaza in luna iunie a anului urmator. ceapa contine saruri minerale (sodiu, potasiu, fier, sulf, iod, siliciu, fosfat), principii antibiotice, glucide, lipide, zaharoza, acizi organici, steroli, vitamine (vitamina c, vitamine din grupul b, vitamina E), ulei volatil, saponine. Are efect antimicrobian, antiinfections, antihelminitic, antibacterian, antiseptic, carminativ, diuretic, expectorant,... [continuare]

Pobilan, fiole

Din Medicamente

Compozitie 50% Acid 3,3 - (adipoildimino)-bis-(2,4,6-triiodbenzoic) 7,448 g Metilglucamina 2,562 g EDTA disodic 0,040 g Citrat trisodic 0,060 g apa distilata pana la 20 ml Caracteristici substanta de contrast radiologic pentru colangio-colecistografii, colangiografii dupa colecistectomie, dupa colecistografii perorale negative si colangiografii intraoperatorii. Este excretat rapid prin bila, in care concentratia Pobilan-ului devine, in scurt timp (15-20 min.) dupa injectarea intravenoasa, suficienta pentru vizualizarea cailor biliare intra- si extrahepatice, precum si a veziculei biliare. Pobilan, permite nu numai diagnosticul modificarilor... [continuare]

Ce este Doppelherz Aktiv Vitamine A-Z Retard cu Luteina si pentru ce se utilizeaza Indicatii O nutritie echilibrata cu vitaminele necesare vietii, precum si cu minerale si microelemente este o conditie esentiala pentru starea de bine a organismului si sustinerea capacitatii de efort. Exista elemente de importanta vitala care nu pot fi produse de organism. Din acest motiv, trebuie sa le aducem zilnic prin alimentatie. Daca insa lipseste unul dintre aceste elemente, ar putea fi modificat circuitul normal al multor schimburi de substante. O alimentatie echilibrata, care contine legume, fructe, cereale si produse din lapte, la care se adauga, cu regularitate, si peste, poate acoperi necesarul de substante nutritive. Aportul de vitamine, minerale si microelemente este insuficient in cazul alimentatiei neechilibrate. Anumite vitamine si minerale pot fi depozitate doar in cantitate limitata de catre organism. Printre acestea, se numara si Vitaminele hidrosolubile C, B1, B2 si B6. [continuare]

Fosfor urinar

Din Analize Medicale

Fosforul este un element mineral, asimilat prin alimentatie in corpul uman, sub forma de fosfat. In industria alimentara, fosfatul este folosit ca antioxidant, conservant si agent de crestere sub forma de aditiv alimentar. Acesta este prezent in majoritatea alimentelor, insa un continut mai mare il au produsele de tip fast-food, dulciurile si sucurile carbogazoase. Fosforul asigura rezistenta oaselor si a dintilor, el aflandu-se in organism sub forma de fosfat de calciu, in jur de 85%. Restul se afla in stratul celular si in sange, facand parte din structura ADN-ului si contribuind la stabilizarea pH-ului in sange. Rinichii sunt cei care controleaza nivelul de fosfor din organism. Surplusul de fosfat este filtrat de rinichi, acesta fiind excretat la nivel renal. In cazul unui deficit de fosfor, glandele paratiroide secreta un hormon care elibereaza calciul din oase, concomitent cu fosforul. Excesul de fosfor poate fi determinat de alimentatia bogata in fosfor (in special cea... [continuare]

Pagina 1 din 3 (88 rezultate)