intoxicatie cu oua
Diferenta intre gastroenterita si intoxicatia alimentara
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce sunt afectiunile gastrointestinale? Daca experimentati simptome gastrointestinale neasteptate, probabil va ganditi la urmatoarea intrebare: ar putea fi vorba de o toxiinfectie alimentara sau ma confrunt cu o gastroenterita? Ambele boli au simptome similare si pot aparea rapid, asa ca uneori poate fi dificil sa le deosebim. Desi simptomele coincid, toxiinfectia alimentara asociaza manifestari mai severe, iar timpul de vindecare este mai scurt. Ce este gastroenterita? Gastroenterita este o inflamatie localizata la nivelul stomacului si a intestinelor, determinata de infectii virale. Aceasta se raspandeste cu rapiditate, motiv pentru care focarele infectioase pot aparea cu usurinta in colectivitati. Se transmite frecvent prin suprafete contaminate, precum ustensile folosite in comun, practici de igiena precare, precum spalarea necorespunzatoare a mainilor sau contact apropiat cu o persoana deja infectata. Cu toate acestea, poate fi prevenita eficient prin... [continuare]
Simptomele intoxicatiilor alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Simptomele intoxicatiilor alimentare sau ale toxiinfectiilor alimentare, cauzate de consumul de hrana sau bauturi contaminate cu agenti patogeni sau toxine periculoase, difera in functie de microorganismele care le-au produs. Recunoasterea imediata a simptomatologiei este foarte importanta, intrucat unele intoxicatii alimentare pot pune viata in pericol fara o interventie medicala prompta. Simptome generale ale toxiinfectiei alimentare In general, simptomele manifestate de toxiinfectiile alimentare sunt o combinatie de stari de greata, varsaturi si diaree (cu sau fara prezenta sangelui in materiile fecale), insotite de alte simptome, precum: durerile de cap; febra cu frisoane; lacrimarea ochilor; transpiratii; ameteli; salivatia excesiva; starile de confuzie; crampele abdominale; slabiciunea generalizata. Simptomatologia specifica intoxicatiilor alimentare este descrisa astfel: - Dupa consumul alimentelor... [continuare]
Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara sunt doua afectiuni frecvent confundate, desi sunt diferite. Simptomele gastroenteritei virale Un pacient care sufera de gastroenterita poate dezvolta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: • Diaree sau constipatie; • Febra; • Greata si varsaturi; • Crampe stomacale sau intestinale; • Scadere in greutate; • Artralgii (dureri articulare); • Mialgii (dureri musculare). Persoanele afectate dezvolta, de obicei, simptomele prezentate anterior in 24-48 de ore de la expunerea la virus. Majoritatea cazurilor de gastroenterita virala se rezolva in cateva zile. Cu toate acestea, simptomele pot persista chiar mai mult de 10 zile. Cu cat simptomele persista mai mult timp, cu atat mai repede trebuie consultat un medic pentru a exclude orice complicatie sau alte boli. Simptomele toxiinfectiilor alimentare Simptomele tipice ale toxiinfectiilor alimentare sunt: • Crampe stomacale; • Oboseala; •... [continuare]
Rolul vitaminelor si importanta lor in functionarea metabolismului
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Bolile la care apare deficitul de vitamine Vitaminele reprezinta familii neinrudite de compusi organici care sunt esentiale, in cantitati mici, in mersul normal al metabolismului. Deoarece vitaminele (cu exceptia vitaminei D) nu pot fi sintetizate de corpul uman, ele trebuie sa fie incorporate in alimentatie pentru a preveni diverse tulburari in metabolism. Vitaminele nu trebuie confundate cu mineralele (de exemplu calciu, fier), care, de asemenea, pot fi microelemente esentiale. Prevalenta deficitelor de vitamine in randul celor care au o dieta tipic occidentala este mai mare decat se presupune la o prima vedere, mai ales in randul persoanelor de varsta a treia. Sarcina si consumul de alcool pot creste deficitul din anumite vitamine. Studii observationale au asociat deficitul mic de vitamine (aflat la limita inferioara a valorilor normale) cu boli precum ateroscleroza, cancerul, osteoporoza. Diversi factori genetici pot influenta modul in care vitaminele sunt metabolizate,... [continuare]
Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Principii in alimentatia copiilor Nutritia copiilor se bazeaza pe aceleasi idei ca si nutritia adultilor. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestea se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti. Concentrarea pe alimente bogate in nutrienti ii ajuta pe copii sa obtina nutrientii de care au nevoie, limitand in acelasi timp caloriile totale. Alimentatia in primul an de viata Alegerea alimentelor potrivite pentru bebelusul in primul an de viata este foarte importanta. Cresterea copilului dumneavoastra are loc mai mult in primul an decat... [continuare]
Cate oua este recomandat sa consumi zilnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale sunt o sursa importanta de calciu, proteine si vitamine, dar nu pot fi consumate la discretie, intrucat pot cauza probleme grave de sanatate. Numarul de oua consumate pe zi, fara a risca o problema de sanatate, depinde de fiecare individ in parte. Astfel, daca persoana este sanatoasa, poate manca si doua-trei oua pe zi, insa daca este diagnosticata cu anumite boli ale ficatului sau are colesterolul marit, va trebui sa se limiteze la un consum de maximum cinci oua pe saptamana. In schimb, copiii pot consuma si sase oua pe saptamana, fiindca ei au un necesar de lipide mai mare. Trebuie tinut cont de faptul ca un ou contine aproximativ 220 de miligrame de colesterol, fiind practic unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol. De aceea, medicii avertizeaza ca un consum excesiv de oua poate conduce la probleme grave de sanatate, precum ateroscleroza. Totodata, specialistii de la Scoala Medicala de la Harvard, SUA, rec [continuare]
Intoxicatie alimentara
infectie digestiva contractata prin ingestia de alimente contaminate cu diferite bacterii si cu toxinele lor. Cauze - toxiinfectiile alimentare survin de cele mai multe ori in colectivitate. Alimentul in cauza este in principal oul, ori un preparat care contine oua (produse de patiserie, inghetata), sau produsele lactate facute din lapte crud sau insuficient fiert, mezelurile si molustele. Germenii responsabili de cele mai multe ori sunt salmonellele zise minore (salmonella enteritidis), mai rar shigellele, Campylobacter, clostridium perfringens si yersinia. Se intampla ca infectia sa fie provocata de alimente contaminate cu enterotoxina (toxina care actioneaza asupra intestinului) unui stafilococ, de cele mai multe ori plecand de la o leziune cutanata a mainii (panaritiu) bucatarului. Simptome si tratament - Simptomele care survin la aproximativ 10 ore dupa ingestie, constau intr-o febra, dureri abdominale, o diaree si o oboseala care pot dura cateva zile. Evolutia... [continuare]
Recoltarea produselor biologice pentru analize (recoltarea urinei, a sangelui, a materiilor fecale, a secretiilor)
Autor: SfatulMedicului
Recoltarea urinei Pentru precizarea diagnosticului, medicul consultant recomanda aproape totdeauna si un examen de urina. Analiza urinei se face nu numai in bolile aparatului urinar ci si in bolile altor organe. Recoltarea urinei se poate face atat la nivelul laboratorului cat si la domiciliu. In raport cu analiza solicitata se recolteaza: - fie urina de dimineata; - fie urina din 24 de ore. Recoltarea urinei de dimineata Persoanele indiferent de sex, care recolteaza urina la domiciliu, in vederea analizelor curente, trebuie sa respecte urmatoarele indicatii: - recipientul (borcanul sau sticla) in care se recoltaza urina sa fie perfect curat, spalat cu apa si soda si apoi clatit cu apa multa; sticlele nespalate in care au fost bauturi alcoolice, otet, ulei, sucuri de fructe, ape minerale, siropuri, medicamente, detergenti pot sa falsifice rezultatele analizelor; se intelege ca si dopul sticlei trebuie sa fie curat, fara urme de substante chimice; - se va recolta urina proaspata... [continuare]
Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)
Autor: SfatulMedicului
Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]
Probleme frecvent intalnite Problemele cavitatii orale nu sunt un fapt neobisnuit.Oricine se confrunta cu ele din cand in cand. Astfel de probleme pot implica gingiile, limba, buzele, fata interna a obrajilor, palatul si planseul cavitatii, regiunea orofaringiana sau dintii. Se pot resimti ca senzatii permanente de uscaciune in gura sau gustul alimentelor poate fi perceput altfel, poate sa apara un miros neplacut in gura, sa existe niste pustule la nivelul gingiilor, obrajilor, limbii, are pot ingreuna mancatul sau vorbitul. Astfel de probleme par complicate, numeroase si grave, insa majoritatea se amelioreaza si dispar in prezenta unui tratament adecvat. Probleme ale cavitatii bucale Afte bucale - se prezinta sub forma unor leziuni ulcerative in gura. Cel mai frecvent apar la nivelul limbii, pe fata interna a obrajilor si a buzelor. Nu sunt contagioase insa au tendinta la recurenta. Leziunile sunt dureroase si afecteaza mult vorbitul, mestecatul. Debuteaza in copilarie sau... [continuare]
Generalitati Iodul este un oligoelement prezent in organism in cantitati mici, insa este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Organismul uman contine aproximativ 30-40mg de iod, dintre care 10mg sunt depozitate in tiroida, structura ce prezinta o afinitate deosebita pentru aceste element. Iodul este necesar pentru mentinerea functionalitatii si artei metabolismului celular in parametrii optimi. Prin corecta desfasurare a proceselor metabolice, organismul este capabil sa transforme nutrientii in energie. Insa, iodul este recunoscut pentru rolul sau in sinteza hormonilor tiroidieni (triiodotironina, tetraiodotironina sau tiroxina), ce apar prin cuplarea acestui oligoelement cu tirozina. Printre alte efecte benefice ale iodului se numara rolul antiaterosclerotic, antitoxic, antisenescent (prin promovarea functiilor celulare) si hipotensor. Surse alimentare de iod Cea mai importanta sursa de iod este reprezentata de sarea iodata (reprezinta, de fapt, sare de... [continuare]
Ce spun unghiile despre sanatatea organismului?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Datorita culorii, texturii si aspectului, unghiile sunt considerate indicatori precisi pentru starea de sanatate a organismului. Modificarile patologice ale unghiilor sunt semne si simptome pentru afectiuni precum: diabetul zaharat, boli cardiovasculare, onicomicoza, anemie sau cancer. Trebuie mentionat ca pacientii pot manifesta si alte semne si simptome specifice acestor afectiuni inainte ca modificarile unghiilor sa devina evidente. Inca din vremea lui Hippocrate unghiile sunt considerate indicatori ai starii generale de sanatate! Linii, urme de traumatisme, pete albe sau decolorate, forme neregulate, fragilitate, toate acestea sunt semne care apar la nivelul unghiilor si care indica existenta unor deficiente de vitamine si minerale, infectii fungice sau afectiuni grave, precum: anemie, diabet zaharat, boli cardiovasculare sau cancer. Astfel, daca organismul nu primeste o cantitate necesara de proteine sau zinc pe suprafata unghiilor pot aparea pete albe; daca... [continuare]
Generalitati Constipatia este o afectiune a tubului digestiv, relativ frecventa in populatia adulta, care insa ramane greu de definit, deoarece simptomatologia difera foarte mult de la individ la individ. Constipatia nu reprezinta o boala in sine, ci este un simptom ce apare in cadrul unor patologii diverse (digestive sau extradigestive). In general, specialistii inteleg prin constipatie scaderea frecventei de eliminare a materiilor fecale sau eliminarea lor cu efort, datorita consistentei crescute. Fecalele devin dure datorita stagnarii in canalul anal cu deshidratare secundara. Epiteliul colic este capabil sa absoarba o mare cantitate de apa din bolul fecal in cazul in care pasajul acestuia este lent, ceea ce va duce la deshidratarea finala a scaunului. In general, simptomatologia constipatiei este extrem de variata si prezinta particularitati individuale. Specialistii considera ca se poate pune diagnosticul clinic de tulburare de tranzit intestinala daca frecventa de aparitie... [continuare]
Analiza mineralelor sau ionograma (sodiu, clor, calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, plumb, iod)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul omului, ca si al animalelor, este constituit si din materie neorganica, adica din minerale (electroliti): metale si metaloide (sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, iod etc.). Aceste minerale sunt introduse in organism odata cu apa si alimentele. In mod normal exista un echilibru intre cantitatea de minerale introdusa si cantitatea de minerale eliminata din organism prin urina, materii fecale, sudoare, saliva, lacrimi. Perturbarea acestui echilibru, fie printr-un exces fie printr-un deficit, produce tulburari in functia normala a organismului. De obicei, excesul de minerale este rar intalnit deoarece organismul are capacitatea de a regla compozitia in minerale a sangelui, eliminand surplusul de fecale sau urina pe alte cai. Numai in cazul in care functia rinichiului este tulburata de anumite boli, mineralele neputandu-se elimina, se acumuleaza excesiv in organism. Lipsa de minerale in organism este cauza fie a unei alimentatii sarace in... [continuare]
Zinc
oligoelement indispensabil organismului, care pennite mai ales activarea unui mare numar de enzime, in principal cele care sunt implicate in sinteza proteinelor (ARN-polimeraze, in special). Necesitati si surse - Aporturile zilnice recomandate de zinc (Zn) sunt de ordinul a 5 pana la 10 miligrame pentru femei, de 15 miligrame pentru barbat si pentru femeia gravida si de 19 miligrame pentru femeia care alapteaza. Principalele surse alimentare de zinc sunt alimentele bogate in proteine de origine animala (carne, peste, produse lactate, oua), dar si legumele uscate. Absorbtia intestinala a zincului variaza dupa compozitia mesei: de ia 35% in cantitatea de zinc ingerat (pentru o masa normala) pana la 15% (pentru o masa bogata in vegetale si saraca in carne); in plus, cerealele si legumele uscate impiedica aceasta absorbtie Dozare si carenta - Zincemia (nivelul de zinc din serul sangvin), cu doza delicata, este in functie de aportul alimentar in zinc: valorile normale se situeaza in... [continuare]
Tardyferon, drajeuri
Indicatii Anemii feripive (anemii hipocrome). Terapie cu cerinte in fier crescute sau de carenta latenta in fier (de ex. la femeile fertile, in timpul sarcinii, post-partum in timpul perioadei de alaptare, cat si dupa gastrectomie). Punerea in evidenta a unei carente in fier si gradul sau de gravitate trebuie sa se bazeze pe un diagnostic sigur si sa fie conformat prin examene de laborator corespunzatoare. Doze si mod de administrare anemii feriprive usoare si carenta latenta in fier: 1 drajeu/zi dimineata. anemii feriprive grave: 1 drajeu 2 ori/zi, dimineata si seara. Drajeurile trebuie sa fie luate in prize, inainte de mese, cu putin lichid fara a fi sfaramate. Durata tratamentului este fixat in functie de gradul de deficit in fier. Dupa normalizarea valorilor hemoglobinei, tratamentul va fi continuat timp de cateva saptamani reducandu-se la un drajeu pe zi dimineata, pana cand procentul de feritina serica indica reconstituirea satisfacatoare a rezervelor de fier. Daca... [continuare]
Ferro-gradumet, comprimate retard
Ce este Ferro-Gradumet si pentru ce se utilizeaza Indicatii Prevenirea si tratamentul anemiei hipocrome, secundare deficitului de fer determinat de hemoragii cronice (hemoragii digestive din ulcerul gastro-duodenal, varice esofagiene, hemoroizi, colita hemoragica, micro-hemoragii maligne), menoragii si metroragii, carente nutritionale de fer, necesar crescut de fer (sarcina, alaptarea, perioada de crestere). Mod de administrare Doza uzuala pentru adulti si adolescenti este: - tratament preventiv: un comprimat Ferro-Gradumet pe zi; - tratament curativ: 1-2 comprimate Ferro-Gradumet pe zi, in functie de severitatea deficitului de fer, conform indicatiei medicului. Comprimatele trebuie inghitite intregi cu o cantitate mica de lichid, de preferat in conditii de reapus alimentar, pentru a facilita absorbtia. in caz de intoleranta gastrica, comprimatele pot fi administrate in timpul mesei sau dupa masa. Durata tratamentului trebuie sa fie suficient de lunga pentru a corecta... [continuare]
Cum v-a schimbat viata venirea pe lume a bebelusului?
In cadrul unei familii iubitoare, venirea pe lume a unui nou membru marcheaza o noua etapa in care au loc nenumarate schimbari menite sa ofere noului venit un mediu cat mai confortabil. Viata ofera multe surprize dupa aparitia bebelusului in familie. Pe langa satisfactie si impliniri, exista si aspecte mai putin placute: lipsa de intimitate, neglijarea partenerului, schimbarea completa a programului, instalarea despresiei postpartum, etc. Cate dintre acestea sunt insa adevarate? Fiecare bebelus este diferit, la fel ca si familia in care soseste... Povestiti-ne cum v-a schimbat viata venirea pe lume a bebelusului si ce sfaturi ati acorda viitorilor parinti cu privire la aceasta experienta si Pufies va premiaza! Timp de 1 luna, saptamanal, 2 mamici/tatici vor primi 2 pachete jumbo pack oferite de Pufies. Atentie : pentru a putea fi identificati in vederea premierii, va rugam sa postati doar dupa logarea in cont. Pentru mai multe detalii despre... [continuare]
Nu pot sa-mi umplu plamanii cu aer. In urma cu cativa ani tuseam puternic la anumite conditii (frig, Fum, miros urat, incaperi murdare, orice discomfort) Doctorul mi-a spus ca am astma la connditii si am primit Advair si alte .. de tras pe gura. Cam 2 ani nu m-a mai deranjat aceasta tuse. Anul acesta la schimbare de anotimp a aparut insuficienta respiratorie. Este ingrozitor. Nu pot sa-mi duc inspiratia pana la capat. Am facut verificare la plamani..inima...totul este bine.Nu suport nici un fel de praf in casa... aer diferit....magazine etc. Nu ma mai ajuta ''ADVAIR". ce sa fac?/ [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Alergologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter