importanta sari in dieta
Reducerea aportului de sare din organism
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Consumul moderat de sare Reducerea aportului de sare este extrem de importanta pentru sanatatea generala, deoarece consumul excesiv de sare poate avea efecte negative asupra organismului. Este important sa consumam sodiu in cantitati moderate, deoarece excesul de sodiu poate contribui la aparitia hipertensiunii arteriale si la alte probleme de sanatate. Organizatiile de sanatate recomanda limitarea consumului de sare pentru a mentine tensiunea arteriala in limite normale si pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Cand este nevoie sa reducem aportul de sare? Cea mai cunoscuta afectiune in care aportul de sare are un rol important este hipertensiunea arteriala. In aceasta boala este foarte important ca pacientul, pe langa administrarea zilnica si permanenta a tratamentului medicamentos, sa evite alimentele bogate in sare/sodiu. Alte afectiuni in care aportul de sare este foarte important: boala cronica de rinichi, ciroza hepatica insotita de ascita, litiaza renala si... [continuare]
Dieta pentru sanatatea rinichilor
Dr. Maria Zarva
Medic specialist medicina generala
Generalitati Dieta este un component important al starii de sanatate. Educatia nutritionala, cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale in mentinerea starii de sanatate. O dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature. Varietatea, echilibrul si moderatia sunt componentele de baza ale dietei sanatoase . Alimentatia unui om sanatos se bazeaza pe necesitatea cresterii consumului de cereale, vegetale si fructe si a scaderii consumului de grasimi, grasimi saturate, colesterol, zahar si sodiu. Rinichii sunt organe pereche, situati de o parte si de alta a coloanei vertebrale, retroperitoneal, cu rol principal de a filtra sangele si a elimina prin urina substantele daunatoare sau inutile organismului. Rinichii regleaza compozitia urinii, iar prin productia hormonala regleaza presiunea sanguina, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea osoasa, procesul de formare a globulelor rosii in maduva osoasa. Recomandari Dieta sanatoasa... [continuare]
Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Hipertensiunea (valori ale tensiunii arteriale 140/90mmHg) este o afectiune des intalnita, care netratata poate duce la complicatii severe. Studiile au aratat ca stilul de viata joaca un rol principal in declansarea, mentinerea si agravarea bolii, iar o dieta sanatoasa si eliminarea surplusului de kilograme sunt masuri importante pentru reducerea tensiunii arteriale. Profilaxie Se recomanda eliminarea surplusului de kilograme si o dieta sanatoasa, acestea fiind numite masuri nonfarmacologice, deoarece nu implica medicamente. Alte masuri nonfarmacologice pentru controlul tensiunii arteriale si a riscurilor asociate ei sunt: - reducerea stresului - exercitiul fizic regulat, minim 20 minute/zi - stoparea fumatului - respectarea orelor de somn/odihna. - hidratare corespunzatoare(minim 2l apa/zi) si consum moderat de sare ( Masurile nonfarmacologice pot imbunatati eficacitatea medicamentelor antihipertensive sau chiar pot permite renuntarea la acestea,... [continuare]
Cancerul de colon si dieta
Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Generalitati Asimilarea unei cantitati suficiente de calorii, pentru a va mentine puterea, este doar unul dintre aspectele dietei specifice pentru cancerul de colon. Este deosebit de important sa mancati sanatos, pentru a stimula sistemul imunitar si pentru a face fata unor posibile deficiente nutritionale. Cancerele ataca atunci cand sistemul imunitar este slabit. Scopul dumneavoastra este acela de a consolida sistemul imunitar si de a va forma si mentine corpul sanatos, astfel incat celulele canceroase sa se dezvolte cu dificultate. Din fericire, cele mai multe tipuri de cancere raspund pozitiv la dieta. Alimentatia pentru a preveni sau a lupta cu cancerul colorectal Dieta si nutritia corecta sunt instrumente vitale in lupta impotriva cancerului de colon. Acumularea de dovezi stiintifice privind aceste efecte benefice sustin adoptarea unei diete sanatoase, atat pentru prevenirea, cat si pentru tratarea cancerului colorectal. In general, recomandarile dietetice includ consumul... [continuare]
Ce este sodiul? Sodiul este un mineral esential, avand rol important in mentinerea functionalitatii corespunzatoare a organismului. Rolul sodiului in organism El intervine, alaturi de potasiu, in reglarea echilibrului hidrosalin, influentand astfel direct valorile tensiunii arteriale si ale volemiei si participand in mod activ la mentinerea homeostaziei mediului intern. De asemenea, sodiul are rol in mentinerea la parametrii normali a activitatii musculare si nervoase. Aproximativ 30% din sodiul prezent in corp este depozitat in oase, restul fiind distribuit in lichidele organismului. Este un constituent de baza al plasmei sangvine, iar 60% din totalul sau se afla in lichidele extracelulare (cele care scalda celulele). Prin prezenta sa in concentratie mare in sistemul circulator, influenteaza tensiunea si are rol anticoagulant. Impreuna cu un alt electrolit important, potasiu, sodiul intervine in mentinerea valorilor normale ale pH-ului sangvin. Printre... [continuare]
Generalitati Iodul este un oligoelement prezent in organism in cantitati mici, insa este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Organismul uman contine aproximativ 30-40mg de iod, dintre care 10mg sunt depozitate in tiroida, structura ce prezinta o afinitate deosebita pentru aceste element. Iodul este necesar pentru mentinerea functionalitatii si artei metabolismului celular in parametrii optimi. Prin corecta desfasurare a proceselor metabolice, organismul este capabil sa transforme nutrientii in energie. Insa, iodul este recunoscut pentru rolul sau in sinteza hormonilor tiroidieni (triiodotironina, tetraiodotironina sau tiroxina), ce apar prin cuplarea acestui oligoelement cu tirozina. Printre alte efecte benefice ale iodului se numara rolul antiaterosclerotic, antitoxic, antisenescent (prin promovarea functiilor celulare) si hipotensor. Surse alimentare de iod Cea mai importanta sursa de iod este reprezentata de sarea iodata (reprezinta, de fapt, sare de... [continuare]
La noi se sare dintr-o extrema in alta. Daca - din motive medicale - o perioada nu trebuie sa consumi sare iodata si alimente bogate in iod, ai incurcat-o. Sare fara iod? La supermarket - doar pentru pus in nisipul antiderapant, pe sosea. Altfel - doar cu iod, inclusiv din import. Alimente? Toata lumea vorbeste doar de ce sa iei ca sa dozezi cu iod. Dar invers, eventual ce nu are - nimic. Si atunci intrebarea de la Diana - Cine are interesul sa se introduca in comert exclusiv sare iodata? [continuare]
Generalitati Dupa diagnosticul de insuficienta cardiaca, reducerea aportului de sare din dieta este una dintre primele recomandari ale medicului. Sarea contribuie la retentia de lichide, iar valorile prea mari de sodiu pot agrava afectiunile cardiovasculare. Din acest motiv, medicii recomanda ca persoanele care sufera de insuficienta cardiaca sa nu consume mai mult de 1500-2000 de mg de sodiu pe zi. Cum poate fi facut acest lucru? Un prim pas ar fi sa se urmeze regulile de baza ale unei diete alimentare cu un nivel scazut de sare. Se va gati fara sare si se vor folosi diverse arome cum ar fi usturoiul, citricele si mirodeniile. Cu toate acestea, in cazul multor oameni, nivelul de sodiu nu scade, iar de vina este in special sarea ascunsa in diverse produse alimentare. Surse ascunse de sare In urma studiilor s-a constatat ca exista o serie de alimente care ofera unei persoane chiar si pana la 40% din doza zilnica recomandata de sodiu. Printre acestea se numara: -... [continuare]
Generalitati Sarea (sodiul) este unul din mineralele de care organismul are nevoie zi de zi. Impreuna cu potasiul, aceasta ajuta la reglarea nivelului de apa din corp. Sodiu este un mineral care trebuie sa fie prezent in cantitati moderate in dieta noastra zilnica. Riscurile unei diete bogate in sodiu In medie, o persoana consuma 9 grame de sare pe zi. Cu cat consumati mai multa sare, cu atat creste tensiunea arteriala. O presiune ridicata a sangelui, constituie un factor de risc pentru dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare deoarece acest lucru presupune ca inima sa munceasca mai mult pentru a pompa sange in organism. Aceasta presiune arteriala ridicata poate aduce prejudicii arterelor ce transporta sangele slabindu-le si blocandu-le cu depozitari de grasime. Consumul unei cantitati prea mari de sare, pare sa fie strans legata de aparitia cancerului de stomac. Alte studii au confirmat relatia intre consumul ridicat de sodiu si osteoporoza si inrautatirea... [continuare]
Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]
Generalitati Avertismentele publice emise de specialisti cu privire la consumul exagerat de sare a condus la o perceptie negativa fata de acest aliment, desi organismul are nevoie de sodiu pentru a functiona in mod corect. Sodiul este un mineral si un electrolit important pentru numeroase functii ale corpului, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor in interiorul celulelor. In plus, sodiul este implicat si in functionarea optima a impulsurilor nervoase si musculare. Cantitati mici de sodiu sunt prezente in majoritatea alimentelor, insa el provine in cea mai mare cantitate din sare. Diferenta dintre sare si sodiu Sarea este un compus ionic format prin reactia dintre un acid si o baza, insa de cele mai multe ori se refera la termenul utilizat pentru a desemna sarea de masa, clorura de sodiu (40% sodiu si 60% clor) folosita pentru asezonarea preparatelor culinare in toate bucatariile lumii. Asadar, sarea contine sodiu, insa aceste chimicale nu se confunda. Sodiul este un... [continuare]
Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]
Generalitati Aceasta dieta se bazeaza pe faptul ca oamenilor le place sa manance. Daca ar trebui sa aleaga intre a manca mai mult sau mai putin, ei vor prefera sa manance mai mult. Spre deosebire de alte diete care au la baza deprivarea alimentara, dieta aceasta nu incearca sa limiteze tendintele naturale ale oamenilor. Autorul dietei, nutritionista Babara Rolls, afirma ca limitarea severa a ingestiei de alimente nu da rezultate pe termen lung. Cei care isi limiteaza sever alimentatia vor fi tot timpul infometati, nemultumiti si se vor intoarce la vechile obiceiuri alimentare. Abordarea lui Rolls consta in consumul unor alimente care sa permita aparitia senzatiei de satietate, dar care determina in acelasi timp pierderea in greutate. Cheia dietei consta in atingerea senzatiei de satietate si asentimentului de plenitudine. Rolls afirma ca oamenii se satura in functie de cantitatea de alimente consumate, nu datorita numarului de calorii consumate sau datorita procentului de... [continuare]
Dieta recomandata in cazul afectiunilor renale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul afectiunilor renale, rinichii nu sunt capabili sa filtreze si sa elimine din sange produsele si fluidele care nu sunt necesare. Pentru a controla si a evita acumularea acestor substante, se recomanda evitarea anumitor produse alimentare care au tendinta de a agrava aceasta problema. Este foarte importanta asigurarea unei cantitati suficiente de calorii. O dieta sanatoasa ajuta la mentinerea tensiunii arteriale normale, greutatii corespunzatoare si unor niveluri serice normale de colesterol si glicemie, ceea ce este de ajutor in stoparea progresiei afectiunii renale. Fiecare persoana are propriile necesitati, in functie de greutatea corporala, inaltimea si functia renala remanenta. Cele mai multe persoane trebuie sa isi limiteze consumul de sodiu (sare), de lichide si proteine. Altele necesita limitarea consumului de potasiu, fosfor si calciu. Se recomanda consultarea unui medic nutritionist, care este specialistul in masura sa recomande dieta... [continuare]
Hipercolesterolemia: o dieta sanatoasa pentru inima
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta sanatoasa poate reduce riscul de aparitie al aterosclerozei si implicit, a bolilor cardiace. Daca procesul de stenozare (ingustare) a arterelor a inceput deja, o dieta corespunzatoare poate incetini acest proces. Modificarile stilului de viata pot stopa sau inversa procesul de stenozare al arterelor. Aceasta dieta este importanta pentru cei cu factori de risc pentru boli cardiace, dar este esentiala pentru cei care au suferit un infarct miocardic in antecedente sau la cei care s-a practicat o interventie pentru restabilirea fluxului sanguin in coronare, precum angioplastia sau bypass-ul. Prevenirea restenozarii coronarelor dupa aceste interventii se poate face prin cateva modificari ale stilului de viata. Regimul alimentar sanatos pentru inima O dieta sanatoasa pentru inima este o metoda eficienta de a reduce si chiar de a elimina o parte dintre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare. Aceasta poate reduce colesterolul total si... [continuare]
Dieta dash pentru scaderea tensiunii arteriale
Autor: SfatulMedicului
Introducere Dieta DASH reprezinta o solutie viabila pentru persoanele care sufera de hipertensiune. Plan nutritional recomandat de medici: - consumul de fructe, legume si lactate cu un continut scazut de grasimi; - renuntarea la produsele alimentare bogate in grasimi saturate, colesterol; - introducerea in alimentatie a cerealelor integrale, peste, carne de pui, seminte, nuci si alune; - o dieta bogata in alimente care contin magneziu, potasiu si calciu. Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) reprezinta un plan de nutritie care ofera solutii dietetice pentru normalizarea tensiunii arteriale. Conform studiilor, tensiunea arteriala a pacientilor hipertensivi care au utilizat aceasta dieta a scazut in numai 2 saptamani. O dieta similara, DASH - sodiu, presupune reducerea consumului de sare la maxim 1500 mg pe zi (aproximativ 2/3 de lingurita). Si in cazul acestei diete tensiunea arteriala a subiectilor implicati in studii, a scazut... [continuare]
Tofu, o sursa importanta de proteine, fier si vitamina b
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tofu are in compozitie boabe de soia si este o sursa importanta de proteine, cu putine calorii, dar bogata in fier. Tofu are o aroma pe care putini oameni simt nevoia sa o imbunatateasca pentru a o transforma intr-un aliment si mai gustos. Pentru copii, tofu este un aliment agreat, intrucat este suficient de moale pentru a fi consumat chiar si de cei care nu au dentitia completa, dar suficient de consistent pentru a fi mancat cu degetele. Informatii nutritionale Tofu este bogat in proteine de inalta calitate, fiind o sursa de vitamina B si fier. In cazul in care agentul de coagulare folosit pentru preparat este sare de calciu, tofu este o sursa excelenta de calciu. Peste 50% din calorii provin din grasimi, iar o portie de 120 de grame de tofu contine aproximativ 6 grame grasime. Tofu are un continut redus de grasimi saturate si nu contine coelsterol. In general, cu cat este mai moale, cu atat tofu are mai putine grasimi. Tofu are de asemenea, un... [continuare]
5 motive de a include cartofii in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor consuma in jur de 140 kg de cartofi pe an. Cu toate acestea, cartoful nu este considerat o leguma cu prea multe valori nutritive. Cartofii (gatiti la cuptor) pot fi inclusi in planurile de dieta pentru slabit, intrucat acestia chiar ofera organismului multe beneficii nutritionale. Mult mai importanta pentru sanatate este modalitatea in care acestia sunt gatiti. Atunci cand sunt preparati in mod corect, cartofii reprezinta o sursa relativ ieftina de substante hranitoare esentiale pentru orice persoana. Argumente pro pentru a consuma cartofi Iata cateva motive pentru a introduce cartofii ca parte a unei diete sanatoase: - cartofii sunt bogati in potasiu - potasiul este un electrolit important pentru pastrarea echilibrului apei si fluidelor din celulele organismului. De asemenea, potasiul joaca un rol important in functionarea optima a sistemului nervos si contractia muschilor din corp, inclusiv a inimii. Desi [continuare]
Generalitati Majoritatea expertilor sunt de parare ca o alimentatie sanatoasa, care ajuta la pierderea kilogramelor in plus, presupune o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati. Insa, programul de slabit Atkins sustine exact contrariul, adica pentru a slabi o persoana trebuie sa consume cantitati ridicate de grasimi si scazute de carbohidrati. Filosofia dietei Atkins Organismul uman este capabil sa arda atat grasimile cat si carbohidratii pentru a produce energia necesara functionarii adecvate. Carbohidratii, sub forma de glucoza, sunt prima sursa utilizata de organism pentru a produce energie. Dr. Atkins sugereaza ca prin reducerea semnificativa a cantitatii de carbohidrati consumati, organismul uman trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru a produce energie. Acest proces este cunoscut sub denumirea de lipoliza, rezultatul secundar al acestui proces fiind cetoza. Cand grasimile sunt dizolvate pentru producerea de energie, prin... [continuare]
Generalitati Dieta in functie de grupa sanguina a devenit cunoscuta odata cu lansarea cartii lui Peter D'Adamo, "Eat Right 4 Your Type" / "Alimentatia adecvata celor 4 grupe sanguine", care si astazi detine titlul de bestseller in lectura de specialitate. Potrivit, Dr. D'Adamo regimul alimentar in functie de grupa sanguina ajuta la pierderea in greutate, previne aparitia alergiilor, creste rezistenta la infectii si imbunatateste starea generala de sanatate. Fiecare grupa sanguina detine un set de caracteristici, care influenteaza regimul alimentar, rezistenta la stres, predispunerea la anumite afectiuni, personalitatea etc. Dr. Peter D'Adamo sustine ca acest set de caracteristici face parte din incarcatura genetica mostenita si este stabilita de lectine. Lectinele sunt proteine care se gasesc in produsele alimentare si care au proprietati de aglutinare, fapt care conduce la modificari la nivelul sangelui. Astfel, in momentul in care o persoana consuma alimente care contin... [continuare]
Alimente surprinzatoare care contin multa sare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sodiul sau sarea este un element metalic, un mineral necesar unui stil de viata sanatos. Sodiul ne ajuta in multe feluri, inclusiv sustinand activitatea si functia muschilor si nervilor. Este important ca dieta oricarei persoane sa contina sodiu. Totusi, un consum prea mare de sare are un efect negativ asupra sanatatii. Alaturi de potasiu, sodiul este prezent in fluidul care inconjoara celuele noastre. Cele doua minerale actioneaza impreuna, fapt ce permite celulelor sa raspunda la stimuli dar si sa echilibreze nivelul apei din corpurile noastre. Pentru un adult sanatos, doza zilnica recomandata de sodiu este de 1500-2300 mg/zi. Surplusul poate cauza o varietate de probleme si va creste riscul aparitiei anumitor afectiuni, foarte grave. Alimente care nu stiati ca au sodiu in compozitie Saratelele, painea, mezelurile, sosurile, mancarurile fast-food, pizza si multe alte alimente sunt cunoscute pentru continutul lor ridicat de sodiu. Ca atare, stiind care... [continuare]
Generalitati Endometrioza este o afectiune ginecologica care se caracterizeaza prin prezenta unor fragmente de mucoasa uterina (endometru) in afara localizarii lor normale. Aceasta este o cauza importanta de infertilitate feminina - intre 30 si 40% dintre pacientele suferind de endometrioza au probleme de infertilitate. Pentru ameliorarea acestei afectiuni, printre multe alte masuri, medicul recomanda si modificari la nivelul regimului alimentar. Schimbarea dietei ajuta la ameliorarea simptomelor si contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate. O dieta speciala ajuta la restabilirea echilibrul hormonal si reduce nivelul de estrogen din organism. De asemenea, crampele vor scadea in intensitate, iar starea generala fizica si psihica se va imbunatati simtitor. Alimentele de mai jos va vor oferi nutrientii necesari pentru producerea acestor efecte! Recomandari nutritionale 1. Consumati cereale integrale, legume si [continuare]
Generalitati Dieta macrobiotica se schimba in functie de anotimp. Ying si Yang, rece si cald, ciclul anotimpurilor ofera un echilibru planetar care ghideaza semanatul si recoltatul. Un plan de toamna pentru dieta macrobiotica poate reflecta tranzitia de la vara (Yang) la toamna si iarna (Ying). Principii Dieta macrobiotica se bazeaza pe principiile fundamentale care stau la baza unei stari optime de sanatate. Unul dintre perceptele fundamentale ale dietei este faptul ca hrana este cheia pentru o sanatate buna si o viata lunga. De asemenea, este important sa se consume fructe si legume proaspete de sezon, cultivate fara pesticide. Sodiul si potasiul sunt componente valoroase intr-o dieta macrobiotica si ajuta la furnizarea echilibrului. Exista si convingerea ca in fiecare organism, exista o combinatie de forte opuse si complementare sau ying si yang si ca aceste forte trebuie sa fie echilibrate prin consumul de alimente... [continuare]
Generalitati Este important sa consumati alimente bogate in nutrientii de care organismul dumneavoastra are nevoie. O dieta sanatoasa va ajuta sa va pastrati starea generala de sanatate. De aceea, atunci cand faceti cumparaturi si cand gatiti, este indicat sa faceti alegeri intelepte. In plus, pentru a va pastra silueta si a avea un corp tonifiat este esential sa faceti activitati fizice. Controlul nutrientilor si al alimentelor pe care le consumati zi de zi reprezinta arma dumneavoastra impotriva cresterii in greutate si a bolilor asociate cu dietele improprii. Adoptati obiceiuri alimentare sanatoase care sa va mentina sanatatea pe termen lung. Deficientele, excesele si dezechilibrele in dieta pot avea un impact negativ asupra sanatatii si pot duce la boli cardiovasculare, diabet, obezitate, osteoporoza si maladii debilitante. Multe boli comune pot fi adesea evitate sau prevenite prin nutritie adecvata si exercitii fizice. Sfaturi pentru o dieta sanatoasa - Achizitionati... [continuare]
As dori sa mi se sugereze o dieta cu efect rapid.. chiar de catre un doctor daca se poate
Am 17 ani jumate, 1.70 inaltime si 60 de kg. Mi s-a spus ca aceasta este greutatea pe care ar trebui sa o am insa totusi vreau sa mai scad vreo 5 kg. Plus de asta, in ultimul timp (din cauza mancarii nesanatoase si a sedentarismului) am inceput sa fac burta, celulita.. as dori ca in 2 luni sa se vada rezultate. Ce diete care sa aiba efect imi recomandati? si ce exercitii? Va multumesc :) [continuare]
Buna seara, Am 15 ani si 1.60m si mai multi prieteni su rude m-au sfatuit sa fac o "Dieta" cu oua crude cu miere (ambele de casa bio)...As dori sa intreb daca pot incepe direct cu vreo 5-6oua/zi sau sa incep treptat? [continuare]
Incerc sa slabesc insa nu stiu ce dieta sa urmez care sa fie sanatoasa si sa dea rezultate bune. Nu mananc: rosii, vinete, icre, maioneza, mazare, gem, marmelada, muraturi (exceptie castravetii), spanac, iaurt, smantana, sana. Imi plac mancarurule picante, branza de burduf, ciupercile, usturoiul si imi plac mancarurile crocante si sarate... Grupa mea de sange e A2, am 23 de ani. Ce dieta imi recomandati? Am si celulita. Multumesc anticipat. [continuare]
Buna ziua, Pentru Oxalati de calciu la limita maxima, mi s-a recomandat o dieta care sa evite formarea lor, si am senzatia ca nu mai pot manca nici o leguma, decat varza acra, ardei si rosii, cartofi rosii. Spanac si salata verde nu am voie,desi cred ca sunt o sursa de fier importanta. Chiar nu am voie lamaie, citrice? Va rog sa ma ajutati cu indicarea alimente care sunt bune pentru aceasta dieta, deoarece sunt in impas. Apa plata este indicata sau contine sulfati si hidrocarbonati de calciu? Multumesc mult, Daniela [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter