Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

ignama

Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna

Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2021

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Lupusul (lupusul eritematos sistemic sau LES) este o boala cronica ce se manifesta prin inflamatie, durere si leziuni ale tesuturilor din intregul organism. Lupusul este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar al bolnavului nu reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le. Lupusul eritematos sistemic afecteaza rinichii, inima, plamanii si celulele sanguine. Desi o parte dintre bolnavii cu lupus prezinta simptome usoare, boala se poate agrava. In cazul majoritatii bolnavilor, monitorizarea bolii si administrarea unui tratament de intretinere controleaza simptomatologia si previne aparitia leziunilor severe ale organelor. Exista cinci tipuri de lupus eritematos, si anume: sistemic, discoid/cutanat, subacut discoid, indus medicamentos sistemic si neonatal. Acest articol se va referi numai la cel sistemic, considerat cel mai sever si totodata cel mai des intalnit. Cauze Lupusul (lupusul eritematos sistemic sau LES) este... [continuare]

Carbohidratii

Carbohidratii

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Din punct de vedere stiintific, carbohidratii sunt compusi organici din carbon, hidrogen si oxigen care contin cel putin o zaharida. Carbohidratii sunt alimente pe care organismul le foloseste pentru a fabrica glucoza. Amilaza (o enzima din organism) va descompune, in organism, carbohidratii intr-un mod specific si ii va transforma in glucoza. Glucoza poate fi utilizata imediat de catre organism sau poate fi stocata in corp pentru o utilizare ulterioara. Toti carbohidratii elibereaza glucoza pe parcursul desfasurarii procesului digestiei. Glucoza este transportata in organism prin intermediul sangelui si ajunge in celule pentru a fi transformata in energie. Pancreasul Pancreasul secreta insulina, cea care controleaza absorbtia glucozei in celule. Daca este prezent un exces de glucoza, aceasta este convertita in glicogen care este stocat in ficat sau transformat in grasimea depusa in diverse parti ale corpului. Atunci cand organismul unei persoane are nevoie de... [continuare]

Cauzele aparitiei sindromului premenstrual

Cauzele aparitiei sindromului premenstrual

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Sindromul premenstrual sau SPM este o afectiune tot mai des intalnita in randul femeilor, cu varsta cuprinsa intre 23-40 de ani. Manifestarile acestei afectiuni au loc la peste 75% dintre femei, cu o saptamana sau doua inaintea aparitiei ciclului menstrual. Simptome - balonare abdominala; - acnee sau diverse eruptii cutanate; - dureri de spate; - retentie de apa cu aparitia edemelor; - neliniste si stari de nervozitate; - sensibilitate si umflare a sanilor; - cefalee si insomnii; - pofta de anumite alimente; - oboseala excesiva; - senzatie de lesin. Pentru ca simptomele sunt atat de variate si pentru ca pot aparea si toate la un loc, diagnosticarea si tratarea sunt destul de dificile. Aproximativ 5% dintre femei au simptome atat de severe, incat sunt nevoite sa stea la pat, iar un procent de 30-40% dintre femei acuza simptome suficient de severe incat sa le perturbe activitatile cotidiene. Cauze Cu ani in urma, sindromul premenstrual nu a fost considerat o... [continuare]

Ignama salbatica (dioscorea villosa)

Din Plante medicinale

Aceasta planta este originara din Mexic si America de Sud. ignama este o planta mare, agatatoare, cu radacini dense si carnoase (rizomi cu diametrul de 10 cm) si tulpini incolacite, ce pot ajunge pana la 6 m lungime. Frunzele sunt colorate in verde intens, au forma de inima si cresc in dreptul nodurilor de pe tulpini cate patru, sunt netede pe partea superioara si rugoase pe cea inferioara. Florile cresc sub forma de manunchiuri axilar frunzelor si sunt verzi galbui. Printre substantele chimice din compozitia plantei se numara: saponine steroidiene (dioscina si gracilina), tanini, fitosteroli, amidon si diosgenina. Principalele proprietati ale ignamei sunt: calmeaza durerile reumatismale, antispastica, antiinflamatoare, colagoga. In fitoterapie se utilizeaza rizomii. Extractul acestei plante este utilizat si in industria cosmetica in componenta cremelor antirid. Uz intern: - reumatism, colici, artrite, colon iritabil, crampe musculare, dismenoree, Alzhaimer, scleroza... [continuare]

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Actualizat la data de: 09 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]

Dezechilibrele hormonale

Dezechilibrele hormonale

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hormonii sunt foarte importanti pentru organismul uman. Acestia joaca un rol important in aproape toate procesele ce tin de corpul uman, de la instalarea unei sarcini sau un somn linistit si pana la senzatia de fericire. In urma procesului de imbatranire, valorile hormonilor sunt fluctuante. Pentru a intelege mai bine aceste modificari este important sa se cunoasca modul in care actioneaza cei mai importanti hormoni din organismul uman. Progesteronul este produs de catre ovare si glandele suprarenale dupa ovulatie si contribuie la sanatatea celulelor care cresc in uter. Estrogenul este creat de ovare, glandele suprarenale precum si de celulele de grasime si pregateste uterul pentru a primi ovulul fecundat in fiecare luna. Testosteronul este creat de catre ovare si glandele suprarenale si regleaza apetitul sexual, iar hormonii tiroidieni (produsi de tiroida) controleaza metabolismul. Gestionarea modificarilor hormonale intre 20-40 de ani Ce se intampla? Acestia... [continuare]

Carbohidratii care aduc beneficii dietei

Carbohidratii care aduc beneficii dietei

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ati dezvoltat o teama irationala de a consuma carbohidrati? Va feriti sa mancati paine proaspata, orez sau paste? Mii de persoane au dezvoltat o aversiune fata de aceste alimente de baza, din cauza programelor de slabire rapida precum dietele Atkins sau South Beach, care sustin eliminarea totala a carbohidratilor, in favoarea alimentelor bogate in grasimi si proteine. Este timpul sa reconsiderati introducerea alimentelor precum painea integrala, orezul brun sau legumele in dieta dumneavoastra, pentru a fi in forma, a arde grasimi sau chiar a creste protectia impotriva bolilor de inima. Ce sunt carbohidratii? Carbohidratii se gasesc intr-o gama larga de produse - paine, fasole, lapte, floricele de porumb, cartofi, prajituri, spaghete, bauturi racoritoare, porumb, etc. Acestia sunt disponibili intr-o varietate de forme. Elementul constitutiv de baza al fiecarui carbohidrat este o molecula de zahar, o uniune simpla de carbon, hidrogen si oxigen. Amidonul si... [continuare]

Alimente care trebuie evitate de bolnavii cu diabet zaharat

Alimente care trebuie evitate de bolnavii cu diabet zaharat

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolnavii de diabet nu pot consuma, spre deosebire de ceilalti, orice tip de aliment. Pentru a intelege ce produse alimentare ar trebui evitate de o persoana care sufera de diabet, trebuie mai intai sa se inteleaga termenul de indice glicemic. Indicele glicemic masoara efectul pe care il are consumul de carbohidrati asupra nivelului de glucide din sange. Unele glucide se descompun rapid in sistemul digestiv, determinand o eliberare brusca a zaharului in sange. Alti carbohidrati se vor dezintegra incet si astfel zaharul va fi eliberat lent in sange. Atunci cand zaharul intra in fluxul de sange, organismul produce insulina care are rolul de a reduce si echilibra nivelul de glucoza din sange. La persoanele cu diabet nu se produce suficienta insulina si astfel se acumuleaza prea multe glucide in sange. Cand zaharul patrunde mai lent in fluxul sanguin, organismul trebuie sa utilizeze o cantitate mai mica de insulina, care sa mentina stabilitatea nivelului de glucide din... [continuare]

Ghid simplu al plantelor

Ghid simplu al plantelor

Actualizat la data de: 07 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca mergeti imediat la medic sau luati medicamente recomandate de farmacist pentru fiecare simptom minor, cum ar fi crampe stomacale, tuse sau nas infundat, veti cunoaste destul de putine informatii despre autoingrijire. Majoritatea persoanelor se pot ingriji la domiciliu daca stiu cum sa faca acest lucru. Exista o multime de plante care pot remedia chiar si afectiuni serioase. Plantele pot ameliora sau trata complet probleme digestive, precum arsuri la stomac si constipatie, afectiuni de sezon, cum ar fi congestia nazala si raceala, dureri usoare de cap, musculare si de articulatii. In continuare sunt cateva afectiuni care pot fi tratate cu plante si suplimente din plante. Afectiuni digestive - Arsuri la stomac. Daca suferiti de arsuri stomacale, cretusca (Filipendula ulmaria) poate fi remediul. Se pun doua lingurite de cretusca uscata intr-un vas cu apa si se fierbe amestecul aproximativ 20 de minute. Ceaiul obtinut se bea o data pe zi. Aroma sa este... [continuare]

Dieta pentru hipotiroidism

Dieta pentru hipotiroidism

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hipotiroidismul reprezinta conditia medicala in care glanda tiroida nu produce destul hormon tiroidian. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza modul in care organismul foloseste energia. Un nivel scazut de hormoni tiroidieni afecteaza intregul corp. Persoanele cu hipotiroidism experimenteaza senzatii de slabiciune si oboseala. Atunci cand afectiunea nu este tratata, este posibil sa apara cresterea nivelului de colesterol. Astfel se maresc riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral. In timpul sarcinii, hipotiroidisumul netratat poate afecta sanatatea copilului dumneavoastra. Cea mai buna dieta pentru gestionarea hipotiroidismului include consumul anumitor produse alimentare si eliminarea altora (chiar daca acestea sunt considerate, in general, sanatoase). Dieta mai trebuie sa contina suplimente naturale specifice si remedii pe baza de plante care ajuta la diminuarea... [continuare]

Ciclul menstrual neregulat si ovulatia

Ciclul menstrual neregulat si ovulatia

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciclul menstrual neregulat insotit de ovulatie anormala este o situatie intalnita in 30-40% din cazurile de infertilitate. Ciclul menstrual neregulat este cel care este mai scurt de 21 de zile sau mai lung de 36 de zile. Anovulatia poate fi de obicei tratata cu medicamente pentru stimularea fertilitatii. Ciclurile menstruale neregulate sunt adesea insotite de dureri abdominale sau pelvine, iar sangerarea este fie importanta cantitativ, fie nesemnificativa. Este esential ca femeia care are cicluri menstruale neregulate sau absente sa fie consultata si evaluata de medic, intrucat exista diverse conditii care pot sa interfere cu ovulatia (cum ar fi afectiuni ale tiroidei, tulburari ale glandelor suprarenale sau ale hipofizei). Cauzele ciclurilor menstruale neregulate Principalele cauze ale ciclurilor menstruale neregulate sunt: dezechilibrele hormonale dependenta de substante medicamentoase fumatul greutatea excesiva greutate prea scazuta ... [continuare]

28 de alimente supernutritive

28 de alimente supernutritive

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor

11 alimente pentru mentinerea sanatatii ochilor

Actualizat la data de: 20 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta joaca un rol important in mentinerea sanatatii vederii, iar oamenii de stiinta au descoperit ca aceleasi alimente benefice pentru sistemul cardiovascular ajuta si la pastrarea acuratetei organelor de vaz. Simtul vederii depinde de sanatatea micilor vase capilare care furnizeaza retinei si celorlalte componente ale ochilor nutrientii si oxigenul de care au nevoie. Ca parte a unei alimentatii sanatoase, o serie intreaga de substante nutritive sunt in mod special importante pentru mentinerea sanatatii ochilor. Nutrienti de baza pentru sanatatea vederii Studiile de specialitate au descoperit ca vitamina C, vitamina E, beta carotenul si zincul participa activ la prevenirea degenerarii maculare, o afectiune vizuala specifica inaintarii in varsta. Alti doi nutrienti, luteina si zeaxantina, au fost asociati in cadrul demersurilor stiintifice cu un risc scazut de degenerare maculara si cataracta. Un studiu efectuat de Universitatea Tufts pe un esantion de 1.800 de... [continuare]

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Actualizat la data de: 23 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]

Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate

Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate

Actualizat la data de: 07 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Combinarea alimentelor pentru a pierde in greutate ar putea insemna, pentru unii, eliminarea totala a unor produse alimentare sau tipuri de preparate, din dieta. Restrictia ar putea fi automat asociata cu scaderea in greutate, fara insa sa se tina cont de numarul de calorii si energia consumate. Exista insa si alternativa combinarii alimentelor astfel incat acestea sa contribuie la instalarea senzatie de satietate care sa persiste un timp mai indelungat, intr-un mod care sa asigure celor care vor sa slabeasca o dieta adecvata din punct de vedere nutritiv, in ciuda unui raport caloric scazut. Aprovizionare, preparare si portionare 1. Achizitionati cat mai multe fructe, legume, produse lactate cu continut scazut de grasime si carne proaspata. Exceptiile de la aceasta regula includ cerealele pentru micul-dejun, semipreparatele, fructele si legumele congelate. Cei interesati sa piarda in greutate ar trebui sa cumpere produse care intra in categoriile... [continuare]

Comunitate medicala

Memorie mai buna?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Alzheimer

SPUNETI-MI VA ROG DACA POT SA FAC CEVA PENTRU A-MI IMBUNATATI CAPACITATEA DE MEMORARE. NU REUSESC SA RETIN MAI NIMIC DIN CEEA CE IMI PROPUN.NU AM STAT BINE NICIODATA LA CAPITOLUL ASTA DAR ACUM APROAPE CA NU MAI REUSESC SA-MI AMINTESC CE AM MANCAT IERI...SA INCERC SA FAC CEVA PE CALE MEDICALA? VA ROG SA MA AJUTATI!!! [continuare]

Pagina 1 din 1 (17 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »