Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

ide undeluam zincu ce alimente se gaseste zincu

10 moduri prin care iti poti creste nivelul de serotonina

10 moduri prin care iti poti creste nivelul de serotonina

Actualizat la data de: 05 Martie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este serotonina Serotonina este un neurotransmitator (mesager chimic) implicat in numeroase procese din organism, de la reglarea starii de spirit la favorizarea digestiei eficiente. Rolurile esentiale ale serotoninei in organism includ: -  Promovarea somnului odihnitor, de calitate, prin reglarea ritmului circadian - Reglarea apetitului - Ajuta procesul de invatare si imbunatateste memoria -  Ajuta in promovarea sentimentelor pozitive si a comportamentului prosocial, fiind numit si "hormonul fericirii" Desi concentratia de serotonina poate fi crescuta prin suplimente alimentare si prin medicamente, exista si metode naturale, usor de accesat, de a creste nivelul de serotonina zilnic. Moduri prin care puteti creste nivelul serotoninei 1. Ajustati-va dieta Nu puteti lua serotonina direct din mancare, insa in alimente se gaseste compusul numit triptofan, un aminoacid ce se converteste automat in serotonina. Triptofanul se regaseste in alimente bogate in proteine,... [continuare]

Comunitate medicala

Importanta iodului in dieta

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

La noi se sare dintr-o extrema in alta. Daca - din motive medicale - o perioada nu trebuie sa consumi sare iodata si alimente bogate in iod, ai incurcat-o. Sare fara iod? La supermarket - doar pentru pus in nisipul antiderapant, pe sosea. Altfel - doar cu iod, inclusiv din import. Alimente? Toata lumea vorbeste doar de ce sa iei ca sa dozezi cu iod. Dar invers, eventual ce nu are - nimic. Si atunci intrebarea de la Diana - Cine are interesul sa se introduca in comert exclusiv sare iodata? [continuare]

Buna ziua, Sunt mamica unui baietel de 5 saptamani , nascut cu 4,000 kg si 53 cm. Laptele l-am pierdut in prima saptamana , si ii dau NAN 1 . Intrebarea mea este : copilul mananca 120 -150 ml lapte la o masa, daca doarme 3 ore , iar daca doarme mai mult de exemplu noaptea, nu se satura decat cu 180 . in prima luna a luat 1 kg in greutate , si vream sa intreb daca vi se pare prea mult? Sunt ingrijorata ca ii dau sa pape prea mult, dar uitandu-ma dupa kg lui pare ca mananca bine . Nu stiu daca e in regula ca a luat 1 kg in prima luna, si dupa cum se vede in a doua va lua mai mult. Nu vreau sa il " indop " insa in acelasi timp copilul se vede clar ca plange de foame daca nu ii dau decat 90 sa zic. Probleme nu sunt, e vioi , de dormit doarme bine , uda scutele normal , scaunul este de culoare deschisa si putin mai moale. Va rog sa imi spune-ti ce ar trebui facut in situatia mea. [continuare]

Iau de ceva vreme Piracetam in vederea imbunatatirii cognitiei, atentiei, memoriei. Am tot citit pe forumurile straine ca ar fi bine a fi combinat cu un anume medicament/suplement numit Citicoline. Am tot cautat pe site-urile romanesti un eventual medicament care sa contina aceasta substanta insa nu am gasit nimic. Sunt interesat de numele medicamentului disponibil in Romania. Daca as merge la farmacie si ii spun farmacistei Citicoline s-ar putea sa dea din umeri http://en.wikipedia.org/wiki/Citicoline Va multumesc. [continuare]

Am un baiat de un an care imi refuza, periodic, mincarea solida. Maninca doar lapte. A scazut in ultima saptamina 300gr.I-am facut analizele in februarie si i-au iesit bine. Intotdeauna a fost foarte greu de convins sa manince mincarea solida, desii am incercat toate metodele. Mentionez ca, am mai crescut un baiat, are 10 ani, si nu am avut astfel de probleme. Ce este de facut? [continuare]

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Interactiunea alimentelor cu medicamentele

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]

Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii

Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii

Actualizat la data de: 01 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prepararea alimentelor pe gratar, o posibilitate accesibila tuturor pe timpul verii, are un impact puternic asupra calitatii hranei consumate. Metodele de gatit pe gratar au si ele mici secrete care menajeaza starea de sanatate si exclud aportul excedentar de grasimi si zaharuri, substante care predispun ingrasarii si imbolnavirii organismului. Din fericire, exista intotdeauna cai inteligente de a inlocui ingredientele greu digerabile si pline de calorii, cu alternative nutritive si sigure pentru mentinerea unei forme fizice optime. Carnea slaba, fructele, legumele si apa plata aromatizata cu felii de fructe sau de castravete transforma orice gratar intr-o sursa de nutrienti benefici, si nu de grasimi si calorii in exces. Avantajele pregatirii alimentelor pe gratar Toate tipurile de carne pregatite pe gratar ajung sa furnizeze mult mai putine grasimi atunci cand sunt consumate, deoarece straturile grase sunt topite de temperaturile ridicate si se scurg la... [continuare]

Recomandari alimentare pentru vara

Recomandari alimentare pentru vara

Actualizat la data de: 27 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Amestecul dintre caldura rezultata in urma prepararii alimentelor si caldura verii nu este deloc placut. In timpul verii, ideea de a petrece timp in bucatarie nu este, probabil, una atragatoare. In plus, alimentele care ar putea fi reconfortante si care incalzesc corpul pe timp de iarna nu sunt ideale pentru o seara fierbinte de vara. In schimb, puteti alege alimente racoroase care necesita putin timp de preparare si care va vor oferi mai mult timp pentru a va bucura de soare si vacanta. Alimentele racoroase si cu mai putine calorii sunt o modalitate potrivita de a va incepe ziua, oferind in acelasi timp organismului energia de care acesta are nevoie pentru un stil de viata activ. Mic dejun sanatos, de vara Atunci cand planificati meniul pentru micul dejun vara, incercati sa includeti alimente din urmatoarele grupe alimentare: cereale integrale, proteine cu putine grasimi, lactate cu un continut redus de grasimi, precum si fructe si legume. Prin consumul... [continuare]

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Actualizat la data de: 02 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Citricele sunt alimentele despre care se spune cel mai des ca au un continut bogat de vitamina C. Insa aceasta vitamina, numita si acid ascorbic, se gaseste si in alte produse. Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute dintre vitamine. Ea se consuma pentru a stimula energia, are proprietati antioxidante, care neutralizeaza radicalii liberi, protejand contra imbatranirii premature, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar si atenueaza simptomele infectiilor respiratorii. Pentru a profita de beneficiile sale, poti consuma 110 mg pe zi. Iata care sunt alimentele cu un continut bogat al acestei vitamine: 1. Broccoli In 100 de grame de broccoli se gasesc aproximativ 37 de mg de vitamina C. Il poti consuma ca garnitura, alaturi de o portie de peste. Mai contine potasiu, sodiu, vitaminele A, B12 si E, cat si fibre alimentare. Are si avantajul de a contine putine calorii, ceea ce il r [continuare]

Alimente bogate in antioxidanti

Alimente bogate in antioxidanti

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Antioxidantii sunt substante nutritive sau nutrienti din alimentele pe care oamenii le consuma, care pot preveni si incetini deteriorarea oxidativa a corpului uman. Atunci cand celulele organismului utilizeaza oxigen, se produc in mod natural radicalii liberi, care pot afecta organismul. Antioxidantii au rol de distrugere a radicalilor liberi, prin urmare, previn si repara daunele provocate de acestia. Aparitia problemelor de sanatate, cum ar fi bolile de inima, degenerescenta maculara, diabetul zaharat si cancerul, este influentata de prezenta proceselor oxidative. Antioxidantii vor imbunatati functia imunitara si vor reduce riscul aparitiei cancerului si infectiilor. Cei mai cunoscuti antioxidanti Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt: - Vitamina A si carotenoidele - se gasesc in morcovi, dovlecei, broccoli, cartofi dulci, rosii, varza, pep [continuare]

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]

Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase

Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]

Aditivii periculosi din alimente

Aditivii periculosi din alimente

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]

Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare

Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare

Actualizat la data de: 08 Mai 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ginseng, peste, fructe de padure sau cofeina? Care dintre suplimente nutritive sau alimente pot creste nivelul de concentrare, imbunatatesc memoria, atentia si stimuleaza functionarea creierului? Nu exista nicio indoiala ca, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, corpul sau imbatraneste. Vestea buna este ca pot fi sporite sansele de a mentine sanatatea creierului doar prin adaugarea unor alimente si bauturi "inteligente" in dieta. Alimente recomandate Cofeina creste nivelul de energie Nu exista niciun stimulent magic care sa creasca IQ-ul sau sa faca o persoana mai inteligenta decat este, dar anumite substante cum fi cofeina, ar putea sa-i ofere vitalitate si i-ar putea mari capacitatea de concentrare si de atentie, chiar daca acest lucru se intampla doar pe termen scurt. Cofeina se gaseste in ciocolata, cafea, bauturi energizante si in unele medicamente. In cazul acestei substante, deseori, mai putin, inseamna mai mult: consumul excesiv de cofeina poate... [continuare]

Alimente de protectie

Alimente de protectie

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin proprietatile sale profilactice caracterizeaza spiritul nou al medicinei, acela de a apreveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta, necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante. Pestele oceanic Numeroase studii epidemiologice au... [continuare]

Normele privind suplimentele alimentare  - ordin 1069/2007

Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002, vazand Referatul de aprobare al Autoritatii de Sanatate Publica nr. E.N. 6.509/2007, in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice, ministrul Sanatatii Publice emite urmatorul ordin: ARTICOLUL 1. Se aproba Normele privind suplimentele alimentare, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin. ARTICOLUL 2. Autoritatea de Sanatate Publica si Inspectia sanitara de stat din cadrul Ministerului Sanatatii Publice, precum si autoritatile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin. ARTICOLUL 3. La data intrarii... [continuare]

Alimente care va incalzesc

Alimente care va incalzesc

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta optima de iarna trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti, care sa sprijine sistemul imunitar si sa tina departe bolile iernii. Scaderea temperaturii exterioare provoaca scaderea temperaturii corpului. Organismul uman reactioneaza la aceasta schimbare prin dorinta de a creste consumul de alimente, energia utilizata pentru digestie ridicand temperatura corpului. Totusi, tendinta naturala de a manca mai mult in timpul iernii, duce la cresterea in greutate; Din acest motiv, multe persoane, in special cele de sex feminin, se opun nevoilor alimentare ale organismului adoptand un regim strict, care are ca rezultat scadearea temperaturii corpului si cresterea vulnerabilitatii fata de raceala si a gripa. Pe de alta parte, supraalimentarea si suprasolicitarea metabolismului fac digestia dificila, in final, obtinandu-se acelasi rezultat ca si in cazul reducerii consumului de alimente. Solutia optima... [continuare]

Alimente cu rol detoxifiant

Alimente cu rol detoxifiant

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru a ilustra cat de importanta este calitatea alimentelor de baza pe care le ingerati zi de zi, imaginati-va corpul dumneavoastra ca un motor perfect (ceea ce si este), iar mancarea este combustibilul care il hraneste si ii permite sa atinga performante de varf. Cu cat combustibilul este mai curat, cu atat motorul functioneaza mai bine. Unele alimente pot incetini motorul dumneavoastra prin depozitari care pot interfera cu buna functionare a unor parti ale corpului. Alte alimente pot avea actiune de curatare a motorului; aceste alimente sunt numite adesea alimente de detoxifiere. Din fericire, acestea sunt disponibile din abundenta in natura si oricine poate avea acces la ele. Lamai Lamaile fac parte din foarte multe diete de detoxifiere si exista un motiv intemeiat pentru aceasta. In primul rand, lamaile sunt bogate in vitamina C, care este benefica pentru piele si lupta impotriva bolilor care se formeaza in urma radicalilor liberi. In plus, aceste citrice... [continuare]

Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului

Topul alimentelor care lupta impotriva cancerului

Actualizat la data de: 04 Martie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Una dintre cele mai facile si mai eficiente metode de a fi sanatosi si de a va proteja impotriva cancerului este dieta. Specialistii estimeaza ca unul din trei decese provocate de cancer ar putea fi asociate cu nutritia precara. Concluzia este una destul de simpla: adoptarea unei diete compusa si din alimente care lupta impotriva cancerului este o strategie excelenta pentru a ramane sanatosi. Lista cu astfel de alimente include produse alimentare ce ajuta la stoparea cancerului si alimente care contribuie la inhibarea cresterii de celule canceroase din organism, in scopul reducerii marimii unei eventuale tumori. Lista nu este completa - exista o multime de alimente care lupta impotriva cancerului, iar o lista completa poate fi dificil de alcatuit. Broccoli, varza si conopida Broccoli, varza si conopida detin o componenta chimica numita idol-3-carbinol, care combate cancerul de san prin conversia unui estrogen pro-cancer intr-o varianta mai putin daunatoare... [continuare]

Alimente care reduc densitatea osoasa

Alimente care reduc densitatea osoasa

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anumite alimente si nutrienti pot reduce densitatea oaselor si pot creste riscul aparitiei osteoporozei. Probabil cunoasteti faptul ca atat calciul, cat si vitamina D sunt necesare pentru ca oasele sa fie puternice. Ceea ce probabil nu stiti este ca exista anumite elemente din dieta dumneavoastra care pot reduce densitatea oaselor, crescand riscul instalarii osteoporozei. Proteinele si osteoporoza Aveti nevoie de proteine pentru ca oasele dumneavoastra sa fie puternice, dar atunci cand mancati alimente care contin prea multe proteine, corpul dumneavoastra produce substante chimice numite sulfati, care pot determina pierderea calciului din oase. Acest efect asupra oaselor este mai probabil sa apara in cazul proteinelor animale decat in situatia proteinelor vegetale. Cercetatorii au descoperit ca femeile care mancau carne rosie de cel putin cinci ori pe saptamana aveau probabilitati mai mari de a inregistra fracturi osoase, fata de femeile care includeau... [continuare]

Alimente care combat greata

Alimente care combat greata

Actualizat la data de: 16 Aprilie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greata este o problema comuna si are o diverse cauze, multe dintre acestea fiind, totusi, minore. Deseori, greata va fi urmata de varsaturi. Desi hrana este principalul factor declansator al senzatiei de greata, pentru estomparea acestui simptom este recomandat consumul anumitor produse alimentare. Exista totusi o conditie sa mancati aceste alimente in anumite cantitati si la momentul potrivit. Cauze Greata este o conditie ce poate afecta atat copiii, cat si adultii, dar tinde sa fie mai frecvent intalnita in cazul anumitor persoane. De exemplu, intre 50 si 90 la suta dintre femeile gravide experimenteaza greata, mai ales in primul trimestru de sarcina. De asemenea, bolnavii care urmeaza anumite tratamente impotriva cancerului (cum ar fi chimioterapie si radiatii) sunt susceptibili de a manifesta greata. Alte cauze includ raul de miscare, durerile intense cauzate de anumite conditii, traumatisme, toxiinfectii alimentare, stresul emotional, mirosurile... [continuare]

Ce alimente organice merita sa fie cumparate, in ciuda pretului piperat

Ce alimente organice merita sa fie cumparate, in ciuda pretului piperat

Actualizat la data de: 22 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Piata de alimente organice a inregistrat o dezvoltare rapida in ultimii ani, pe fondul necesitatii consumatorilor de a avea acces la o hrana sanatoasa. Produsele organice nu mai sunt disponibile in prezent doar in plafare, ele se regasesc pe rafturile tuturor magazinelor alimentare, datorita promovarii lor intense in randul publicului. Preturile piperate dau nastere, totusi, mai multor polemici despre cat de mult merita investitia in hrana organica. Oamenii care doresc sa cumpere alimente organice au reactionat prompt avertismentelor privind pericolul consumului de produse contaminate cu substante chimice, fie prin cultivarea lor in conditii improprii, fie prin prepararea industriala. Ce sunt alimentele organice Alimentele organice sunt produse prin utilizarea unor metode ecologice, care exclud in totalitate folosirea solutiilor sintetice de cultivare si protectie a hranei, precum pesticidele sau fertilizatorii chimici. Alimentele organice sunt cele care nu... [continuare]

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]

Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa

Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta propice pierderii in greutate este considerata de multi echivalenta cu un regim alimentar restrictiv, in care sunt permise doar alimente fade, cu un continut foarte mic de calorii. In realitate, o cura de slabire echilibrata permite si consumul limitat de alimente care ingrasa, dar in cantitati mici si la orele potrivite. Practic, orice aliment hipercaloric poate sa fie o parte ajutatoare intr-un plan nutritional de eliminare a kilogramelor in plus, din mai multe motive. Savurat in portii limitate nu mai constituie o bomba calorica, induce starea de satietate persistenta si ofera un confort psihic al lipsei de restrictii. Alimente hipercalorice care pot ajuta la slabit Cu toate ca suna paradoxal, exista o serie intreaga de alimente cu o reputatie proasta in raport cu silueta, care au fost reintroduse de nutritionisti in planurile alimentare recomandate pacientilor cu exces de greutate corporala. Aceste alimente, chiar daca furnizeaza grasimi si un... [continuare]

buna ziua! Care sunt alimentele ce NU le pot consuma la aceasta boala(hipertensiune arteriala) ?? De exemplu : ceapa, usturoi, orez, oua, lapte, dulciuri, CARTOFI, varza, fasole, rosii, carne gratar, mezeluri, peste, conserve, icre, pate-uri. In special m-ar interesa ce nu pot consuma !!! VA MULTUMESC ! [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)