Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

hipercalori

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala.  Ce este ateroscleroza Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]

Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni

Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Dr. Simona Carniciu
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, doctor in stiinte medicale

Sedentarismul si industrializarea intensa In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a adus de la sine accesul facil la alimente - de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate - sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul 1997 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in prezent de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii asupra sanatatii ne-a vorbit dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cauze SfatulMedicului.ro: Statisticile arata ca 15% dintre copiii romani sunt obezi, iar Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie? Dr. Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe... [continuare]

Obezitatea – ghid medical

Obezitatea – ghid medical

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Riscurile obezitatii 1. Ce este obezitatea Obezitatea este o boala cronica, recidivanta (chronic and relapsing disease) cauzata de un dechilibru al hormonilor care controleaza centrii foamei si ai satietatii. Vointa pacientului de a se opri din mancat este depasita de acest dezechilibru, astfel ca , in momentul in care pacientul reuseste sa scada in greutate, organismul va lucra impotriva lui, secretand un hormon care ii stimuleaza centrul foamei (ghrelina). Aparitia acestei boli depinde de existenta unor factori de risc obezogeni. 2. Factorii de risc obezogeni Numerosi factori participa la etiologia obezitatii, dintre acestia se pot mentiona factorii genetici, hormonali sau factori de mediu si psihosociali. Alti factori implicati sunt bolile endocrine si leziuni ale hipotalamusului, medicamentele, tulburarile de comportament alimentar, flora intestinala sau greutatea la nastere. 2.1    Factorii genetici Cercetarile au identificat mai multe gene implicate in aparitia... [continuare]

Escarele - ce trebuie sa  stim despre ele?

Escarele - ce trebuie sa stim despre ele?

Actualizat la data de: 02 Iulie 2025

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Generalitati Escara, cunoscuta in termeni medicali ca leziune de decubit sau ulcer de presiune, ramane o problema majora de sanatate, fiind una dintre complicatiile cele mai severe ale pacientilor cu mobilitate redusa. Pentru persoanele afectate, atat varstnice, cat si tinere, aceasta presupune un tratament indelungat, care implica utilizarea atat de resurse materiale, cat si umane.  Escarele sunt cauza decesului a 7-8% din totalul pacientilor cu paralizie totala a membrelor inferioare. Studiile internationale efectuate asupra unor grupuri mari de pacienti au relevat faptul ca o treime din pacientii cu escare decedeaza pe perioada spitalizarii. In general, cauza decesului in cazul acestor pacienti este boala primara, insa, in unele cazuri, escarele pot contribui si ele la deces, prin complicatiile pe care le determina. In ceea ce priveste persoanele in varsta, escarele sunt mai frecvente in randul femeilor, datorita sperantei de viata mai ridicate, doua treimi... [continuare]

Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala

Recomandari dietetice pentru pacientii cu hipertensiune arteriala

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Ce este hipertensiunea Hipertensiunea apare dintr-o combinatie de factori de mediu si genetici si din interactiunile acestor factori. Studiile epidemiologice, meta-analize si studii controlate randomizate au demonstrat ca anumite tipare alimentare si elemente alimentare individuale joaca un rol decizional in dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Schimbarile in dieta pot scadea tensiunea arteriala, pot preveni dezvoltarea hipertensiunii si pot reduce riscul complicatiilor hipertensiunii arteriale. Strategiile dietetice pentru prevenirea hipertensiunii includ reducerea aportului de sodiu, limitarea consumului de alcool, cresterea aportului de potasiu si adoptarea unui model alimentar general, cum ar fi dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau o dieta mediteraneana. Pentru a reduce povara complicatiilor legate de tensiunea arteriala crescuta, sunt justificate eforturile care se concentreaza pe schimbari de mediu si comportamentale individuale care incurajeaza si... [continuare]

Regimul alimentar in cancer

Regimul alimentar in cancer

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie. Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale, ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta.  Acest deficit este cauzat fie de boala in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie de tratament (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie). Modificarile de metabolism Boala canceroasa are capacitatea de a compromite total statusul nutritional al pacientului, alterandu-i in mod dramatic metabolismul si cauzand aparitia anorexiei (pierderea apetitului), ce pe termen lung va determina o scadere semnificativa in greutate. Exista situatii in care aceasta scadere ponderala apare chiar mai devreme, organismul fiind afectat profund de sindromul consumptiv asociat invariabil cancerului. Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii... [continuare]

10 alimente hipercalorice ale primaverii

10 alimente hipercalorice ale primaverii

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sosirea primaverii nu inseamna doar aparitia lalelelor si a narciselor, dar si o oportunitate pentru recuperarea siluetei in cazul acelora care toata iarna au evitat exercitiile fizice si au adoptat o dieta comoda, bogata in grasimi si carbohidrati. Primele raze de soare ne indeamna sa renuntam la pulovere si sa adoptam o tinuta mai lejera, astfel, consecintele acestei ierni devin dintr-o data vizibile. Chiar daca majoritatea asteptam primavara pentru a ne redobandi silueta, specialistii ne avertizeaza ca in aceasta perioada putem chiar sa crestem in greutate daca nu suntem atenti la alimentele consumate dar mai ales la cantitatea si calitatea acestora. Daca aerul curat si vremea frumoasa ne imbie sa iesim la iarba verde, sa organizam picnicuri sau sa ne ducem la diverse manifestari sportive, nu trebuie sa lasam ispitele culinare sa ne strice cheful de distractie si sa ne streseze intotdeuna greutatea, kilogramele si caloriile. Cu putina atentie si informare,... [continuare]

Hipercaloric

Din Dictionar Termeni

Cu un continut mare de calorii. [continuare]

7 moduri de a evita excesele alimentare de sarbatori

7 moduri de a evita excesele alimentare de sarbatori

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Excesele alimentare de sarbatori sunt consecinte aproape inevitabile ale traditiei de a umple masa festiva de preparate diversificate si hipercalorice. Placerea de a savura feluri de mancare apetisante este temporara, insa efectele sale in urma unui abuz raman valabile pe termen lung. Daca doriti ca anul acesta sa evitati pe cat posibil indigestia si cele cateva kilograme acumulate in timp record de sarbatori, alegeti o strategie mai isteata de a va bucura de bunatatile Craciunului si ale Revelionului. Consecintele exceselor alimentare Consumul necumpatat de hrana in perioada sarbatorilor nu este doar o indulgenta inofensiva, ci o adevarata amenintare pentru sanatate. Indigestia, flatulenta si extensia abdomenului sunt trei simptome imediate ale exceselor alimentare, care produc un disconfort fizic accentuat. Mai mult decat atat, mesele festive copioase cresc seminificativ riscul producerii unui atac cardiac, unei crize biliare sau aparitiei unei stari... [continuare]

Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase

Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase

Actualizat la data de: 21 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alegerile alimentare sanatoase au devenit vitale intr-o era in care hrana este procesata cu ingrediente extrem de nocive pentru organism, iar mancarea cea mai accesibila este cea servita in restaurantele de tip fast-food. Bauturile acidulate pot fi cumparate de aproape oriunde, odata cu extinderea automatelor cu gustari nesanatoase in locuri publice si institutii (inclusiv in scoli!). Copiii si adultii isi risca sanatatea zi de zi consumand produse hipercalorice si cu o valoare nutritiva scazuta, promovate intens prin strategii de marketing adresate publicului larg. Cum sa mancati sanatos in fiecare zi Principiile unei alimentatii sanatoase sunt dificil de respectat, daca nu puteti in practica strategii organizate de excludere a alimentelor nocive din meniul zilnic. Nu este suficient sa va doriti sa mancati sanatos, trebuie sa si concretizati intentiile care va pot prelungi viata cu ani buni. Dietele restrictive prezinta un risc crescut de abandon in... [continuare]

Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara

Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe timp de vara, stilul de viata al fiecarei familii se schimba, datorita vacantelor lungi, petrecerilor mai dese si ispitelor specifice sezonului. Din acest motiv, este posibil sa consumati mai des alimente si bauturi hipercalorice, care va satisfac papilele gustative, insa va afecteaza considerabil forma fizica. Treceti pe lista capcanele alimentare pe care este bine sa le evitati pe perioada verii si amintiti-va de ele de fiecare data cand participati la un gratar la iarba verde sau va bucurati de o zi de weekend la piscina. Surse de calorii in dieta de vara Chiar daca nivelul de activitate fizica tinde sa creasca in sezonul cald, miscarea suplimentara pe care o faceti poate sa nu aiba niciun efect, daca nu va tineti departe de principalele surse de calorii care va ispitesc in lunile calduroase de vara. Crenvurstii si carnatii Comercializati intens vara, sub forma de hod-dog si alte preparate servite la tarabele din parcuri, pe litoral sau la meciurile... [continuare]

8 trucuri pentru a evita ingrasarea din weekend

8 trucuri pentru a evita ingrasarea din weekend

Actualizat la data de: 04 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ingrasarea din weekend este un fenomen observat deseori de specialistii in nutritie in randul pacientilor, ce se explica prin tendinta consumului mai mare de alcool si alimente hipercalorice la final de saptamana. Expertii medicali spun ca obiceiurile alimentare ale oamenilor se schimba semnificativ in zilele de sambata si duminica, din pricina activitatilor relaxante intreprinse, precum petrecerile sau mesele luate la restaurant. Din fericire, exista numeroase moduri prin care acumularea kilogramelor din weekend poate fi tinuta sub control cu succes! Constatari stiintifice despre ingrasarea din weekend Un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare Tehnica VTT din Finlanda si prezentat public in luna februarie 2014 a scos in evidenta tendinta generala a populatiei de a acumula kilograme in plus in weekend. Cercetatorii finlandezi sustin ca depunerea unui kilogram sau doua este normala la sfarsit de saptamana si nu constituie o amenintare... [continuare]

Dieta inaintea sarbatorilor de iarna

Dieta inaintea sarbatorilor de iarna

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati A inceput numaratoarea inversa pana la startul Sarbatorilor de iarna, astfel ca trebuie sa ne pregatim temeinic organismul pentru impactul pe care il vor avea asupra sa preparatele hipercalorice specifice Craciunului si Revelionului. E bine sa eviti dietele care promit slabiri spectaculoase in doar cateva zile si sa mizezi pe un regim hipocaloric. Este adevarat ca e greu sa rezisti bunatatilor de Craciun si de Anul Nou. De aceea, cel mai bine este sa iti pregatesti bine corpul cu cateva saptamani inainte pentru numarul mare de carbohidrati si grasimi de la mesele de sarbatoare. Iar cea mai sanatoasa dieta este cea hipocalorica. Potrivit nutritionistilor, acest regim alimentar te ajuta sa si slabesti 2-3 kilograme in cele cateva saptamani cat au mai ramas pana la Craciun, astfel incat sa fii in forma. Regimul ti-l adaptezi singur, in functie de preferintele tale. Trebuie plecat de la numarul de calorii pe care obisnuiesti sa le asimilezi zilnic. Doza zilnica recomanda [continuare]

Minune intr-un bol: salata de fructe

Minune intr-un bol: salata de fructe

Publicat la data de: 23 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Chiar daca, sa zicem, nu sunteti unul din pasionatii de fructe, chiar daca rezistati unor mere apetisante sau unor banane parfumate, cum puteti spune nu unei colorate, insiropate si aromate salate de fructe? Cand este vorba de salata de fructe nu ne gandim doar la un fruct, sau doua, sau trei, ne gandim la o adevarat explozie de culori si parfumuri, de texturi si stimuli. Nu doar mugurii gustativi se vor bucura de o astfel de alegere, dar si terminatiile olfactive, si ochii. Salata de fructe are tot ce-i trebuie pentru a deveni ispita dulce a acestui sezon. In plus, cum primavara deja si-a intrat in drepturi iar vremea pare deja sa anunte o vara grozava, nu avem nici un motiv sa credem ca vom duce lipsa de materie prima. Daca dorim sa cream putina magie in bucatarie, nu trebuie decat sa ne alocam cateva minute, sa luam fructele pe care le avem la indemana in frigider (sau poate chiar si in congelator) si sa le amestecam intr-un bol. Pe principiul “acum il... [continuare]

Subponderabilitatea

Subponderabilitatea

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Atat subponderabilitatea, cat si supraponderabilitatea conduc la aparitia unor probleme grave de sanatate, printre care se afla: scaderea densitatii osoase, tulburari de reglare a temperaturii corpului, infectii. Asemeni oricaror alte afectiuni si simptome, netratata la timp subponderabilitatea poate cauza o serie de complicatii, iar in cele din urma poate conduce la decesul subit al pacientului. In consecinta, indiferent daca sunteti gras sau slab organismul se confrunta cu o problema! O persoana este considerata subponderala daca indicele de masa corporala (IMC) este mai mic de 19,1 in cazul femeilor si mai mic de 20,7 in cazul barbatilor. Pacientii subponderali sunt expusi riscului de malnutritie. Subponderabilitatea afecteaza cresterea si dezvoltarea corpului, poate cauza infertilitate si tulburari ale ciclului menstrual, oboseala, iritabilitate, lipsa concentratiei, dar poate afecta si capacitatea organismului de termoreglara. Din cauza raspunsului imun... [continuare]

Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti

Stresul extrem - o problema ce afecteaza 1 din 3 adulti

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un nou studiu efectuat in cursul acestui an confirma teoria specialistilor: stresul a devenit deja parte din viata cotidiana a tuturor. Rezultatele raportate si publicate in revistele de specialitate indica urmatoarele: - 32% din cei care participat la studiu au afirmat ca sufera de stres extrem - aproape 1 din 5 (17%) sunt stresati la maximum timp de aproximativ 15 zile/ luna - aproape 1 din 2 (50%) au recunoscut ca nivelul de stres a crescut semnificativ in ultimii 5 ani. Specialistii nu au fost surprinsi de rezultatele studiului, insa au constatat ca stresul a inceput deja sa aiba consecinte mult mai marcante si mai vizibile asupra starii de sanatate, determinand o gama larga de simptome de natura psihica, emotionala si acuze fizice. Stresul a ajuns sa influenteze in mod dramatic chiar si capacitatea de concentrare, determinand scaderea randamentului la locul de munca si modificand adaptarea individului la mediul socio-profesional. Sanatatea... [continuare]

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Regimul alimentar pe perioada unei boli

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este cu atat mai adevarat atunci cand o persoana nu se simte bine. In aceasta perioada este indicat ca regimul alimentar sa fie unul corespunzator pentru pastrarea fortei, a imunitatii organismului si pentru a-l ajuta in lupta impotriva bolii. Pentru unii oameni aflati in batalia cu artrita, cancerul, depresia sau alte afectiuni este mult mai usor sa fie de acord cu un anumit regim alimentar decat sa-l respecte. In ajutorul acestor persoane, medicii au completat un regim alimentar care contine toate substantele nutritive necesare pentru o recuperare mai rapida. Puterea proteinelor O zicala spune ca cea mai importanta substanta nutritiva, atunci cand o persoana se simte slabita, este proteina. Proteinele sunt necesare pentru pastrarea fortei musculare, pentru mentinerea masei corporale. Daca o persoana sufera de cancer si nu are pofta de mancare si, in concluzie, nu mananca, se poate ajunge ca organismul sa fie atat de... [continuare]

Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice

Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice

Actualizat la data de: 11 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este una din cele mai mari glande conexe si anexe ale sistemului digestiv cu rol detoxifiant al organismului, cu rol in metabolizarea si activarea mai multor substante printre care indeplineste rol activ in digestia post-gastrica si prin activarea excipientilor medicamentelor. Ca si rol in metabolism, ficatul are un rol esential in metabolismul glucidic si lipidic in special in timpul duodenal al digestiei. Din acest motiv exista multiplii factori de risc care pot da patologii hepatice si exista factori directi care afecteaza ficatul sau care au tropism pentru hepatocite. Acesti factori de risc predispun la bolile hepatice dar o serie de agenti pot afecta in mod direct hepatocitele. Factori de risc Principalul factor de risc incriminat cam in orice patologie hepatica, fie ca vorbim de ciroza, steatoza, neoplasm hepatic sau o insuficienta hepatica este alcoolul. Alcoolul este factorul de risc principal care afecteaza hepatocitele deoarece acest consum de... [continuare]

Dieta si bolile cardiovasculare

Dieta si bolile cardiovasculare

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]

Capriciile alimentare ale copiilor

Capriciile alimentare ale copiilor

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Refuzul de a incerca alimente noi apare frecvent la copiii cu varste intre 2-6 ani, desi nu e neobisnuit nici pentru un copil de 18-24 de luni, si se manifesta prin refuzul efectiv al copilului de a-si diversifica dieta. Acesta va consuma acelasi tip de alimente la fiecare masa si poate ajunge sa refuze chiar si produse care anterior ii placeau. Alte obiceiuri alimentare ce pot alarma parintii includ teama de alimente noi sau refuzul complet de alimentare. Desi aceste obiceiuri alimentare ingrijoreaza parintii, specialistii considera ca adoptarea lor reprezinta, de fapt, incercarea copilului de a-si manifesta independenta si fac parte dintr-o etapa normala de dezvoltare. In perioada prescolara, procesul de crestere somatica a copiilor inregistreaza o aparenta incetinire, iar apetitul lor poate fi mai diminuat. La aceasta varsta par a fi mai interesati in a descoperi lumea inconjuratoare decat de a se hrani corespunzator. Acest lucru poate sa ii ingrijoreze,... [continuare]

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Actualizat la data de: 24 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]

Zaharul si hiperactivitatea

Zaharul si hiperactivitatea

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Starea de hiperactivitate reprezinta o tulburare ce apare caracteristic in copilarie, chiar inainte de varsta de 7 ani, si include in tabloul clinic o stare permanenta de neliniste psiho-motorie, incapacitate de concentrare, impulsivitate sau combinarea acestora. Manifestarile trebuie sa fie prezente timp de minim 6 luni pentru a ridica suspiciunea de hiperactivitate, sa aiba o intensitate moderata spre severa si sa fie excluse alte cauze ce pot determina un astfel de comportament din partea copilului (de exemplu, instalarea pubertatii). Hiperactivitatea sau ADHD este o problema de sanatate ce afecteaza un numar crescut de copii. In Statele Unite, de exemplu, 10% dintre copiii de varsta scolara fiind diagnosticati deja ca avand aceasta tulburare. Gradul de activitate fizica, dar si psihica se coreleaza cu varsta si influenteaza in mod direct necesarul caloric al copilului. La 2 ani un copil normal este considerat a fi mai activ decat unul de 10 ani, precum si... [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

Mucoviscidoza

Din Dictionar Termeni

boala ereditara caracterizata printr-o vascozitate anormala a mucusului pe care il secreta glandele intestinale, pancreatice si bronhice. Frecventa si cauza - Mucoviscidioza afecteaza mai ales subiectii albi, printre care ea atinge un copil din 2000 pana la 2500 copii. Este vorba de o boala cu transmisie autosomica (gena purtatoare este situata pe cromozomii nesexuali) recesiva (gena trebuie sa fie primita atat de la mama, cat si de la tata pentru a se dezvolta boala) simptome si semne - Cum secretiile mucoase, prea vascoase, se scurg prost in conducturile naturale, se produc dilatatii chistice, chiar obstructii. Manifestarile pot debuta de la nastere printr-o ocluzie intestinala a nou-nascutului, o intarziere a evacuarii meconiului, un icter (provocat de obstructia cailor biliare) sau o obstructie a bronhiilor mici care poate conduce la o prabusire respiratorie. Dar cele care atrag mai intai atentia la sugar sunt, in general. problemele respiratorii, tuse persistenta,... [continuare]

Fibroza chistica

Din Dictionar Termeni

boala ereditara caracterizata printr-o vascozitate anormala a mucusului pe care il secreta glandele intestinale, pancreatice si bronhice. Frecventa si cauza - Mucoviscidoza afecteaza mai ales subiectii albi, printre care ea atinge un copil din 2000 pana la 2500 copii. Este vorba de o boala cu transmisie autosomica (gena purtatoare este situata pe cromozomii nesexuali) recesiva (gena trebuie sa fie primita atat de la mama, cat si de la tata pentru a se dezvolta boala) simptome si semne - Cum secretiile mucoase, prea vascoase, se scurg prost in conducturile naturale, se produc dilatatii chistice, chiar obstructii. Manifestarile pot debuta de la nastere printr-o ocluzie intestinala a nou-nascutului, o intarziere a evacuarii meconiului, un icter (provocat de obstructia cailor biliare) sau o obstructie a bronhiilor mici care poate conduce la o prabusire respiratorie. Dar cele care atrag mai intai atentia la sugar sunt, in general. problemele respiratorii, tuse persistenta,... [continuare]

Fibroza chistica a pancreasului

Din Dictionar Termeni

boala ereditara caracterizata printr-o vascozitate anormala a mucusului pe care il secreta glandele intestinale, pancreatice si bronhice. Frecventa si cauza - Mucoviscidoza afecteaza mai ales subiectii albi, printre care ea atinge un copil din 2000 pana la 2500 copii. Este vorba de o boala cu transmisie autosomica (gena purtatoare este situata pe cromozomii nesexuali) recesiva (gena trebuie sa fie primita atat de la mama, cat si de la tata pentru a se dezvolta boala) simptome si semne - Cum secretiile mucoase, prea vascoase, se scurg prost in conducturile naturale, se produc dilatatii chistice, chiar obstructii. Manifestarile pot debuta de la nastere printr-o ocluzie intestinala a nou-nascutului, o intarziere a evacuarii meconiului, un icter (provocat de obstructia cailor biliare) sau o obstructie a bronhiilor mici care poate conduce la o prabusire respiratorie. Dar cele care atrag mai intai atentia la sugar sunt, in general. problemele respiratorii, tuse persistenta,... [continuare]

Boala fibrochistica

Din Dictionar Termeni

Boala ereditara caracterizata printr-o vascozitate anormala a mucusului pe care il secreta glandele intestinale, pancreatice si bronhice. Frecventa si cauza - Mucoviscidioza afecteaza mai ales subiectii albi, printre care ea atinge un copil din 2000 pana la 2500 copii. Este vorba de o boala cu transmisie autosomica (gena purtatoare este situata pe cromozomii nesexuali) recesiva (gena trebuie sa fie primita atat de la mama, cat si de la tata pentru a se dezvolta boala) Simptome si semne - Cum secretiile mucoase, prea vascoase, se scurg prost in conducturile naturale, se produc dilatatii chistice, chiar obstructii. Manifestarile pot debuta de la nastere printr-o ocluzie intestinala a nou-nascutului, o intarziere a evacuarii meconiului, un icter (provocat de obstructia cailor biliare) sau o obstructie a bronhiilor mici care poate conduce la o prabusire respiratorie. Dar cele care atrag mai intai atentia la sugar sunt, in general. problemele respiratorii, tuse persistenta,... [continuare]

Apisan forte

Din Medicamente

Ce este Apisan Forte si pentru ce se utilizeaza Indicatii Produsul Apisan Forte, prin actiunile sale atat curative, cat si preventive, are urmatoarele roluri benefice: - ajuta dezvoltarea organismului copiilor in perioadele lor de crestere, fiind considerat un aliment perfect, complex, o ,,hrana functionala vie”; - furnizeaza o parte din energia necesara organismului in perioadele de efort fizic sau/ si intelectual deosebit la sportivii de performanta, la elevi si tineri, - intarzie aparitia senzatiei de oboseala si de epuizare fizica, contibuind la refacerea energetica dupa eforturi sustinute; - stimuleaza factorii de imunitate a organismului sportivilor, crescandu-le rezistenta la o serie de infectii virotice sau microbiene. Este indicat si in perioada de convalescenta, dupa boli inflamatorii sau infectioase; - este un bun preparat eubiotic, mentionand echilibrul normal al florei intestinale, iar in cazurile de tranzit intestinal incetinit are un rol laxativ bland; - prin... [continuare]

Pagina 1 din 4 (96 rezultate)