grasime in sange
Grasimi sanatoase pentru inima
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati De ani de zile nutritionistii si medicii sustin beneficiile unei diete sarace in grasimi. Acestia au afirmat ca reducerea cantitatii de grasimi pe care oamenii o consuma este secretul pierderii in greutate, al scaderii nivelului de colesterol si prevenirii multor probleme de sanatate. Consumul anumitor alimente, cresc riscul de boli cardiovasculare si chiar daca schimbarea obiceiurilor alimentare poate fi dificila la inceput, importanta este perseverenta si o indrumare corespunzatoare. Cu toate acestea, grasimile au un rol important in mentinerea sanatatii fizice si mentale ale unei persoane. Grasimi bune versus grasimi rele Exista patru tipuri principale de grasimi in produsele alimentare. Acestea sunt: - grasimile trans - grasimile monosaturate - grasimile saturate - grasimile polinesaturate. Stiind care grasimi trebuie evitate sau cel mult consumate cu moderatie, o persoana va face alegeri inteligente privind alimentatia de zi cu zi, citind... [continuare]
Grasimile benefice si nocive din alimente
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]
Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]
Sangele si bolile de sange
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Sangele este un lichid rosu, vascos care transporta substante, precum hormonii, oxigenul si glucoza, la tesuturile organismului, iar de la nivelul acestora sunt preluate reziduurile si dioxidul de carbon. Vital pentru supravietuirea organismului, sangele transporta oxigenul prin artere catre plamani, si glucoza de la ficat catre toate celulele din componenta organelor si tesuturilor; apoi se reintoarce la plamani prin intermediul venelor, schimband oxigenul cu dioxid de carbon. O persoana adulta are aproximativ 4 l de sange, care este compus din celule sanguine si plasma. Exista trei tipuri de celule sanguine: • Globulele rosii (RBC) sau hematiile - contin hemoglobina si serveste la transportul dioxidului de carbon din organe (inima, muschi) catre plamani. Hemoglobina este proteina care confera culoarea globulelor rosii. Pigmentul acestei proteine este rosu-aprins, atunci cand este oxigenata (culoarea sangelui arterelor din marea circulatie), si albastru... [continuare]
7 lucruri pe care medicul nu vi le explica despre analizele de sange
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Analizele de sange sunt o modalitate optima de evaluare a starii de sanatate a unui pacient, dar si de monitorizare a unei stari patologice prin observarea compozitiei sangelui. In functie de sexul, varsta si istoricul medical al unui pacient, concluziile interpretarii analizelor de sange pot fi diferite. Exista si cateva informatii pe care medicii specialisti le explica rareori pacientilor in urma interpretarii rezultatelor testelor de sange, daca nu li se solicita lamuriri suplimentare. Insa o buna intelegere a indicilor inscrisi pe foaia analizei de laborator inseamna un control mai bun asupra propriei stari de sanatate. Informatii utile despre rezultatele analizelor de sange Analizele de sange de rutina includ numararea celulelor sangvine (hemoglobina, leucocite etc.) si dozarea diferitelor substante care se afla in sange. Aceste teste pot depista anemia, infectii diverse in organism sau chiar leucemia. Alte teste de sange complete urmaresc efectuarea... [continuare]
Rezultatele testelor de sange – ce nu va spun medicii?
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt testele de sange? Testele de sange presupun luarea unei mostre de sange pentru a fi testata in laborator. Aceste teste au o gama larga de utilizare si sunt unele dintre cele mai comune tipuri de teste medicale. Fiecare persoana trebuie sa faca analize medicale anual, deoarece acestea ofera informatii importante despre sanatate. Daca medicul suspecteaza o boala, cum ar fi infectiile, testele de sange ajuta sa se determine daca este prezenta infectia si care este cauza ei. Cand se recomanda? Aceste teste se fac anual, pentru ca le permit doctorilor sa verifice nivelul colesterolului si diverse aspecte importante ale sangelui. Repetarea regulata a testelor de sange include hemoleucograma completa (analiza completa a sangelui) care masoara numarul de globule rosii si de globule albe, nivelul hemoglobinei. Scopul testelor de sange Pentru a descoperi anumite carente Testele pot descoperi anemia, infectiile, si chiar cancerul de sange. Aceste investigatii se pot face... [continuare]
Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)
Autor: SfatulMedicului
Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]
Cum puteti sa ardeti mai multe grasimi?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toti oamenii isi doresc sa arda grasimile in plus pentru a pierde in greutate, pentru a-si remodela corpul, pentru a avea o viata sanatoasa sau in scopuri sportive. Tonifierea feselelor, indepartarea celulitei, intarirea muschilor abdominali, toate acestea sunt parte a unui program care include activitati si exercitii de echilibrare a organismului si scadere in greutate asociata cu o dieta sanatoasa. Sfaturi esentiale pentru arderea grasimilor Acumulati energie si incercati sa o consumati. In mod normal, organismul, arde o combinatie de carbohidrati precum glucoza si grasime si le transforma in energie. Cantitatea necesara a materiei prime in urma careia se elibereaza energie depinde de activitatea fiecarei persoane. Cand se foloseste mai multa energie decat cea care ar putea fi eliberata in urma alimentatiei, organismul arde din depozitele de grasime si carbohidrati, si chiar din proteine pentru a va putea desfasura activitatea zilnica la parametrii... [continuare]
Generalitati Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu. De retinut! Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a... [continuare]
Aerobicul, un mod eficient de a arde grasimea
Autor: SfatulMedicului
"Aerobic" inseamna "cu oxigen" si exercitiile aerobice implica mai multi muschi - de exemplu cei ai picioarelor - angajati in activitate continua. Cei mai multi culturisti, ca si alte persoane active care se antreneaza in mod regulat, efectueaza anumite tipuri de aerobic. Frecventa si durata sedintelor de aerobic sunt legate de scopurile imediate. De exemplu, culturistii isi maresc durata antrenamentului de tip aerobic in perioada pre-competitionala de la 45 de minute pe zi la 90 si chiar la 120, de cele mai multe ori repartizate in doua sedinte, timp de 5-6 zile pe saptamana. Scopul este de arde cat mai multa grasime, urmand si o dieta potrivita. Deoarece grasimea poate fi oxidata sau arsa, numai in prezenta oxigenului, este logic ca exercitiile de tip aerobic, care necesita cel mai mare aport de oxigen, sa fie cel mai eficient mod de a arde grasimea. Sedintele de aerobic sunt cele mai bune si pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare, un aspect important al... [continuare]
Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]
Prea multe grasimi saturate pot fi daunatoare pentru creier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de mezeluri si grasimi poate fi la fel de nociv pentru creier cum este si pentru inima. In urma studiilor s-a confirmat legatura dintre grasimile saturate nesanatoase pentru inima si agravarea rezultatelor testelor congnitive la femeile mai in varsta. De fapt, o dieta bogata in grasimi saturate pare sa accelereze declinul mental cu 5-6 ani comparativ cu o dieta saraca in aceste tipuri de grasimi. Rolul nociv al grasimilor saturate Cercetatorii au analizat timp de patru ani un grup de femei pentru a constata care ar putea fi cauza unui eventual declin mental. S-a descoperit ca la femeile care au consumat grasimi saturate exista o probabilitate cu 60-70% sa se inregistreze declinul mental, comparativ cu cele care au consumat mai putine grasimi saturate. Alimentele bogate in grasimi saturate, carne de vita, carne grasa de porc, carne de pasare consumata cu piele, unt, lapte integral si branza cu un continut ridicat de grasime sunt principalii... [continuare]
Care sunt grasimile sanatoase pentru inima
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea alimentelor contin mai multe tipuri diferite de grasimi, acestea fiind mai bune sau mai nocive pentru sanatatea dumneavoastra. Nu este nevoie sa eliminati complet grasimile din dieta, deoarece unele dintre acestea ajuta organismul sa functioneze optim. Cel mai bine este sa cunoasteti ce tipuri de grasimi este recomandat sa consumati si ce alimente contin grasimile bune pentru intreg organismul. Exista numeroase tipuri de grasimi. Organismul sintetizeaza la randul sau propria grasime constituita din aportul de calorii in exces. Grasimile care se gasesc in plante si carne de animale se numesc grasimi alimentare. Grasimile alimentare fac parte, alaturi de proteine si carbohidrati, din macronutrientii care furnizeaza energie pentru organism. Grasimea este esentiala pentru sanatate, deoarece sustine desfasurarea normala a unor serii de functii ale corpului dumneavoastra. Se realizeaza tot mai frecvent cercetari cu privire la posibilele beneficii ale... [continuare]
Generalitati Grasimile mononesaturate sunt considerate a fi cel mai sanatos tip de grasimi alimentare. Grasimile mononesaturate raman stabile la temperaturi ridicate si sunt, prin urmare, recomandate pentru gatit, deoarece exista probabilitati mai scazute sa hidrogeneze sau sa devina saturate. Din punct de vedere chimic, grasimile mononesaturate sunt grasimi ce contin o molecula dubla de carbon. Grasimile mononesaturate isi pastreaza forma lichida la temperatura camerei si pot deveni solide atunci cand sunt refrigerate. Grasimile care sunt solide la temperatura camerei contin uleiuri hidrogenate si pot avea un continut ridicat de grasimi trans. Beneficiile pentru sanatate ale grasimilor mononesaturate - Grasimile mononesaturate reduc riscul aparitiei de boli de inima, accident vascular cerebral si cancer. Atunci cand sunt consumate cu moderatie si folosite pentru a inlocui grasimile saturate si trans din dieta, grasimile mononesaturate pot avea un efect benefic pentru... [continuare]
8 moduri prin care grasimea in exces poate conduce la deces
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Grasimea in exces nu este doar o problema de ordin estetic. Persoanele supraponderale prezinta un risc foarte ridicat de deces, din pricina bolilor pe care excedentul de grasime le poate produce la nivelul intregului organism. De la bolile cardiovasculare, pana la iminenta declansarii diabetului de tip 2, grasimea in exces este un ucigas tacut, capabil sa scurteze seminificativ durata de viata. Supraponderalitatea si obezitatea cresc suscebilitatea dezvoltarii afectiunilor cardiace, a diabetului si a anumitor tipuri de cancer. In sarcina, kilogramele in exces pun in pericol sanatatea mamei si supravietuirea fatului. Calculul greutatii normale a organismului Multe persoane ignora pericolul acumularii catorva kilograme in plus anual, mai ales daca ele sunt dificil de sesizat cu ochiul liber. Din pacate, grasimea excedentara tinde sa se acumuleze de-a lungul timpului intr-un ritm constant si crescator, in lipsa unor masuri de mentinere a greutatii normale. Cele... [continuare]
De ce aveti nevoie de mai multe grasimi omega-3 in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Grasimile esentiale omega-3 inhiba inflamatiile in corp, imbunatatesc sanatatea cerebrala si cardiaca, protejeaza acuratetea vederii, contribuie la mentinerea greutatii corporale si cresc longevitatea. Principalele tipuri de acizi grasi esentiali omega-3 sunt acidul alfa-linolenic, acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic. Intrucat cele trei tipuri de grasimi omega-3 nu sunt produse in organism, ele trebuie sa provina din surse alimentare. Pestele gras, uleiul de seminte de in sau uleiul de seminte de canepa furnizeaza cantitatile necesare de acizi grasi esentiali, cu efecte pozitive asupra intregului organism. Beneficiile grasimilor omega-3 pentru sanatate Grasimile omega-3 cresc randamentul cerebral Aproximativ 60% din materia cenusie a creierului este compusa din grasimi, iar un aport bogat de acizi grasi omega-3 s-a dovedit util in cresterea randamentului cerebral la orice varsta, de la anii copilariei, pana la varste inaintate. Un studiu publicat in... [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicaleVldl-colesterol (sange) vldl
Testul masoara cantitatea de lipoproteina (VLDL) cu o densitate scazuta din sange. Colesterolul VLDL, un tip de grasime din sange, colesterolul LDL si trigliceridele sunt considerate forme de colesterol rau. Nivelurile ridicate de colesterol pot infunda arterele, producand infarctul. Testul se realizeaza impreuna cu o serie de alte teste pentru a depista afectiunea cardiovasculara. Nivelurile ridicate de colesterol VLDL si de trigliceride din sange pot reprezenta un risc de afectiune cardiovasculara. Persoanele care sunt obeze prezinta niveluri ridicate de colesterol VLDL. [continuare]
va rog, poate stie cineva un remediu pt lipoamele de grasime. Sunt disperata, am pe tot corpul. In urma cu un an de zile mi-au aparut 3 noduli pe bratul stang. Am scos unul, era adipos, dar dupa asta s-au inmultit pe tot corpul. Mi-au aparut in plus pcte negre in campul vizual. Sunt disperata. Am colesterolul bun si fac sport zilnic. Nu stiu cu ce boala ma confrunt si nici doctorii. Am un dosar de analize bune. [continuare]
Pot dona sange daca am colesterolul crescut? La ultimele analize valorile sunt: nivelul sangvin de colesterol 251, LDL 171. De asemenea am TGP 33. Nu am inceput inca tratamentul medicamentos impotriva colesterolului. Iau doar Liv52. Alte analize mi-au iesit bune. Multumesc [continuare]
Asimilarea grasimilor dupa scoaterea fierii
Va rog sa-mi spuneti daca se mai pot asimila grasimile dupa operatia de scoatere a fierii.Ce grasimi se recomanda dupa aceasta operatie?Va multumesc. [continuare]
Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine
Am facut analize de sange si lipidele sunt de 733 iar colesterolul 241.Va rog sa-mi spuneti ce as putea face pt. a reduce nr.de lipide si colesterol.Lipidele pot creste si pe fond nervos?Eu nu consum slanina sau carne grasa(porc),intr-adevar mai scap la ciocolata.Va multumesc [continuare]
Buna ziua.As dori sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu urmatorul lucru: Daca sunt in timpul menstruatiei, pot sa merg sa donez sange?va multumesc [continuare]
Grasimi mononesaturate
grasimile mononesaturate cu acizi grasi care au o singura legatura chimica dubla in cadrul lantului de carbon. Aceste grasimi sunt lichide la temperatura camerei dar se solidifica la temeperaturi scazute. Grasimile mononesaturate contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange, prevenind astfel, bolile cardiovasculare sau accidentul vascular cerebral. De regula, acest tip de grasime se gaseste in: uleiul de masline, uleiul de rapita, uleiul de arahide, uleiul de susan, avocado, unt de arahide si o varietate de oleaginoase. Sinonime: acid gras mononesaturat [continuare]
Grasimi nesaturate
Un tip de grasime lichida la temperatura camerei, care provine din plante, precum: masline, arahide, porumb, floarea-soarelui, soia, sau din peste. Un aport adecvat de grasimi nesaturate contribuie la scaderea colesterolului din sange. Sinonime: acid gras nesaturat [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Cardiologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie cardio-vasculara .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter