Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

globulele rosiii si alimentatia

Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament

Simptomele anemiei, teste de diagnosticare si tratament

Actualizat la data de: 29 Mai 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Anemia se dezvolta atunci cand nu exista globule rosii sanatoase in sange pentru ca oxigenul sa fie transportat in tot corpul. Celulele sangelui pot avea o lipsa de hemoglobina, proteina care da sangelui culoarea rosie. Anemia afecteaza 1 din 10 tinere si femei. Apare si la barbati si copii si este deseori legata de unele boli. Cauze Exista 3 principale cauze ale anemiei: -Pierderea de sange, fie brusca sau o hemoragie interna lenta; -Un numar scazut de globule rosii create de catre organism; -O rata crescuta a globulelor rosii distruse. Simptomele anemiei Daca sunteti deseori obosit chiar daca ati dormit bine sau nu aveti destula energie pentru activitatile normale, e posibil sa aveti anemie. Poate fi o cauza care sta la baza problemelor legate de memorie sau de dispozitie. Simptomele se impart in functie de gravitatea anemiei si pot include: -Slabiciune, -Ameteala, -Dureri de cap, -Amorteala sau racirea mainilor si a picioarelor, -Temperatura scazuta a... [continuare]

Somnul si tulburarile de alimentatie

Somnul si tulburarile de alimentatie

Actualizat la data de: 22 August 2024

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Desi par o categorie mai rara de afectiuni, tulburarile de alimentatie induse de somn reprezinta o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multi pacienti. Caracteristica principala a unor astfel de afectiuni este reprezentata de comportamente anormale de alimentare ce se manifesta in timpul noptii. De aceea, specialistii le-au si dat o denumire sugestiva: “tulburari alimentare nocturne corelate cu somnul”. Aceasta foame nocturna nu este la fel de frecventa precum fenomenul de somnambulism, insa poate sa apara in timpul unor astfel de episoade. In ce consta o astfel de tulburare? In cadrul unui episod de foame nocturna, individul se trezeste, se duce si mananca, uneori chiar isi prepara mancare si gateste, insa nu isi aminteste nimic legat de acest incident. Daca astfel de episoade apar frecvent, pacientul poate observa ca ia semnificativ in greutate, sau exista riscul ca in timp acesta sa dezvolte diabet zaharat tip 2. Similar acestei... [continuare]

Alimentatia si bolile metabolice

Alimentatia si bolile metabolice

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Trut Crina-Daniela
Medic Medicina Generala

Generalitati Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele tulburari induse de factori patogeni. Caracteristicile unei alimentatii sanatoase Alimentatia trebuie sa asigure: - mentinerea starii de sanatate; - cresterea, dezvoltarea fizica si intelectuala corespunzatoare; - o activitate fizica si intelectuala normala. Ratia alimentara este cantitatea de alimente exprimata in calorii care, consumata in 24 de ore, acopera necesitatile energetice si plastice ale organismului in aceasta perioada. Alcatuirea unei ratii alimentare implica: 1. Stabilirea nevoilor nutritive ale organismului; 2. Stabilirea modalitatii in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi. Energia necesara proceselor vitale este furnizata de principiile nutritive... [continuare]

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Comportamentele alimentare anormale sunt cauzate de obicei de o combinatie de factori, care includ: - norme sociale care favorizeaza caractere delicate; - personalitatea vulnerabila; - distorisiuni ale perceptiei; - supraevaluarea beneficiilor cresterii sau scaderii in greutate sau modificarii formei; - regimul alimentar, in special la varste critice. Acesti factori pot duce la tulburari de dezvoltare semnificative si la tulburari de alimentatie sustinute de insusi bolnavul, in principal anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Tulburarile de alimentatie, care incep ca un raspuns la restrictia calorica stricta, se transforma treptat in probleme de autoapreciere, in relatiile interpersonale si de dispozitie. Aceste comportamente alimentare sunt sustinute de preocuparile bolnavului in legatura cu greutatea si de o teama irationala de a deveni supraponderal, precum si de distorsionarea imaginii propriului organism. Medicii specialisti trebuie sa fie capabili sa... [continuare]

Alimentatia corecta a copiilor

Alimentatia corecta a copiilor

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: -  a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati.  Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]

Alimentatia sanatoasa

Alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]

Merele si bananele in alimentatia copiilor

Merele si bananele in alimentatia copiilor

Actualizat la data de: 28 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele sunt preferate de bebelusi gratie gustului lor dulce, alaturi de mar, care este unul din fructele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia copiilor. In plus, exista destul de multe soiuri de mere care pot fi introduse in regimul alimentar zilnic al micutilor. Merele Zicala "un mar pe zi tine doctorul departe" este destul de adevarata. Pentru inceput, este recomandat sa se evite merele acre pentru ca primul contact cu acest produs alimentar sa fie o experienta placuta. Copiii sunt pregatiti inca de la varsta de 6 luni sa consume mere. Merele contin pectina, o fibra care sustine bacteriile bune din intestin care, la randul lor tin la distanta bacteriile rele. Merele mai contin bor, un mineral care ajuta oasele sa ramana puternice si sanatoase si antioxidanti care ajuta organismul in lupta cu bolile. In plus, un mar contine un sfert din necesarul zilnic de vitamina C. In comert, exista diverse sosuri si sucuri de mere. Cand se vor... [continuare]

Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa

Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa

Actualizat la data de: 15 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este ortorexia? Ortorexia este o altfel de tulburare de alimentatie, caracterizata prin dependenta de a consuma alimente sanatoase. Alimentatia sanatoasa este una dintre laturile care contureaza stilul de viata sanatos, asupra careia tot mai multe persoane se concentreaza. Totusi, pentru unele persoane gandul la o alimentatie sanatoasa se poate transforma intr-o obsesie; astfel, persoanele care sunt preocupate excesiv de calitatea alimentelor consumate pot suferi de o tulburare de alimentatie cunoscuta sub numele de ortorexie nervoasa. Ortorexia, o tulburare alimentara? Acesta este un termen stabilit de Dr. Steven Bratman din Colorado, medic specialist in tulburari de alimentatie. Denumirea are la baza cuvintele grecesti "orthos" care inseamna "drept" si orexis "apetit sau pofta de mancare". Cu toate ca ortorexia castiga din ce in ce mai multa atentie in randul comunitatii de psihiatrie, aceasta nu este recunoscuta oficial ca fiind o tulburare de alimentatie. [continuare]

Alimentatia in sezonul rece

Alimentatia in sezonul rece

Actualizat la data de: 13 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Deoarece alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, aceasta trebuie sa fie adecvata varstei si trebuie adaptata in ermanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii. In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic? Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: – vitamina C : aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem gasi intr-un ardei rosu de marime... [continuare]

Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea

Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Compozitia laptelui matern Conform specialistilor, alimentatia la san reprezinta folosirea exclusiva a laptelui matern fara utilizarea suzetei sau a biberonului in scopul hranirii sugarului. Laptele matern reprezinta sursa perfecta de substante nutritive pentru sugar deoarece contine toate principiile alimentare (proteine, lipide, glucide) in proportii ideale, astfel: contine 0,8-0,9% proteine, 3-5% lipide, 7-7,2% carbohidrati si 0,2% minerale. Laptele asigura sugarului si un aport corespunzator de minerale, oligoelemente, vitamine si chiar hormoni de are organismul acestuia are nevoie. Prin lapte, mama transmite sugarului proprii sai anticorpi, ceea ce contribuie la intarirea sistemului imun si ajuta copilul sa faca fata mai usor infectiilor. Printre substantele transferate se numara Ig A (cu rol in protejarea mucoaselor, in special cea a tubului digestiv), sau substante bacteriostatice (ce au proprietatea de a stopa inmultirea bacteriilor), cum ar fi lizozimul,... [continuare]

Nutritia si alimentatia rationala la copil

Nutritia si alimentatia rationala la copil

Actualizat la data de: 17 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia sanatoasa Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului? O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei. Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului? [continuare]

Hipertensiunea si alimentatia

Hipertensiunea si alimentatia

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Alimentatia in cazul persoanelor hipertensive Hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita afectiune cronica, fiind un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic etc. Potrivit studiilor in domeniu, pacientii care vor sa previna sau sa trateze aceasta afectiune trebuie sa puna mare accent pe alimentatie, alegand mai ales alimente care au proprietatea de a regla presiunea sanguina. Se vor evita urmatoarele: 1. Sarea Pacientii cu afectiuni renale sau cardiovasculare trebuie sa reduca consumul de sare, deoarece in cazul acestora organismul elimina cu dificultate sodiul. Cu toate acestea, nu toate persoanele cu hipertensiune arteriala sunt sensibile la sare. Iti poti testa sensibilitatea prin adoptarea unei diete cu un continut sarac in sare, timp de 2-3 saptamani, dupa care se va face o reevaluare a bolii. Sodiul este prezent in majoritatea alimentelor procesate, motiv pentru care pacientul trebuie sa citeasca cu atentie informatiile... [continuare]

Alimentatia corecta a adolescentului

Alimentatia corecta a adolescentului

Actualizat la data de: 17 Februarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia descrie procesul prin care o persoane consuma alimente din care organismul absoarbe nutrientii de care are nevoie pentru buna functionare. Alimentatia corecta in randul adolescentilor, si nu numai, contribuie la prevenirea anumitor afectiuni, imbunatateste starea generala de sanatate si ajuta la cresterea si dezvoltarea normala a organismului. Asimilarea adecvata de vitamine si minerale este poate cel mai important segment al alimentatiei. Vitaminele sunt substante organice prezente in organism. Organismul necesita cantitati mici de vitamine, deoarece rolul acestora este de a regla metabolismul si de a asigura dezvoltarea si functionarea normala a organismului. Mineralele sunt substante vitale pentru organism, acestea fiind considerate niste "caramizi" cu ajutorul carora se construiesc: sistemul muscular, articulatiile si oasele. De asemenea, aceastea sunt esentiale si pentru activitatea altor sisteme din organism, cum ar fi: hormonii, transportul... [continuare]

10 greseli in alimentatie

10 greseli in alimentatie

Actualizat la data de: 27 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Greselile in alimentatie pot influenta greutatea. Greselile simple pot sa duca spre esec eforturile tale de a te reintoarce in perechea de blugi preferata. In cazul in care obiectivul pare de neatins sau greutatea doar oscileaza fara a se mentine scazuta, exista sansa sa faci una din cele 10 greseli in alimentatie. Sfaturi utile Nu opta pentru diete drastice Hotarata sa pierzi rapid in greutate, ai tendinta sa alegi o dieta drastica. Poate nu ti se pare dificil, dar consumi grapefruit si supa de varza in fiecare zi. Scazi zilnic din calorii, chiar sub 1000 si, cu siguranta, vei scadea in greutate. Cand consumi alimente cu atat de putine calorii, obisnuiesti metabolismul sa mentina un ritm scazut si o data ce vei termina dieta, organismul tau va arde caloriile mult mai incet decat inainte (si vei lua in greutate). Nu omite micul-dejun Sa sari peste micul dejun este cea mai usoara metoda sa scazi din caloriile dintr-o zi, dar consecinta poate fi o crestere a... [continuare]

Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2

Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un aspect imbucurator pentru pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2 (non-insulinonecesitant) este faptul ca o dieta alimentara sanatoasa poate reduce intensitatea simptomelor si poate incetini progresia bolii. Ceea ce insa nu s-a stabilit cu precizie este cum anume se defineste alimentatia sanatoasa in cazul bolnavilor de diabet: sa fie vorba despre regimul fara dulciuri, cel fara grasimi sau fara carbohidrati? Sau ...sa fie orarul meselor cheia unei alimentatii potrivite? In cele ce urmeaza veti afla raspunsurile la toate aceste intrebari. Diferenta dintre dieta unui diabetic si cea a unei persoane sanatoase Realitatea este ca cele doua tipuri de alimentatii nu difera intr-un mod semnificativ. Recomandarile Asociatiei Americane a Diabetului sunt aceleasi cu cele potrivite in cazul oricarei persoane sanatoase. Toata lumea ar trebui sa manance mai multe cereale integrale, legume si fructe si bineinteles mai putine grasimi saturate – cele care pot afecta... [continuare]

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale
Helixomic
Genetica 0316300350
Sectorul 2, Str. Delea Veche, Nr. 24
Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Actualizat la data de: 09 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]

Magneziul in alimentatia sportivului

Magneziul in alimentatia sportivului

Actualizat la data de: 22 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Magneziul (Mg) este la fel de important ca si calciul (Ca) pentru transmiterea influxului nervos si a contractiei musculare. De asemenea Mg intervine in sinteza proteica permitand ADN-ului si ARN-ului sa-si joace rolul. Principalele surse de Mg sunt putin reprezentate in alimentatia actuala. Tehnica de tra [continuare]

Anxietatea si alimentatia

Anxietatea si alimentatia

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anxietatea si atacurile de panica pot fi declansate de situatii specifice, de tulburari psihice sau de alimentatie. Anumite produse alimentare sunt cunoscute pentru efectul relaxant pe care il au asupra creierului, iar altele pentru faptul ca pot induce anxietate sau nervozitate. Exista o serie de alimente sau aditivi alimentari care determina cresterea nervozitatii, hiperactivitate, intensifica ritmul cardiac si pot declansa anxietatea. Ce este anxietatea? Persoanele care sufera de aceasta stare de spirit sunt ingrijorate, nelinistite, nervoase si tematoare. Anxietatea se manifesta mai ales atunci cand un individ a trait o situatie infricosatoare sau neplacuta. Cu toate acesta, afectiunea poate fi si parte a unor tulburari psihice (tulburarile de anxietate si de stres post-traumatic,etc.). Cand o persoana se simte coplesita si nelinistita fara niciun motiv aparent, este posibil sa sufere de tulburari de anxietate. Alimentele si anxietatea Anxietatea... [continuare]

Cand se transforma dietele pentru slabit in tulburari de alimentatie?

Cand se transforma dietele pentru slabit in tulburari de alimentatie?

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tulburarile de alimentatie sunt, de obicei, complexe si tratarea lor necesita un efort considerabil. Dar, cu putin ajutor pot fi depasite. Anorexia, bulimia si tulburarea binge-eating sau mancatul compulsiv sunt boli ale mintii, trupului si spiritului si, prin urmare, toate aceste categorii de disfuctii trebuie abordate distinct pentru ca tratamentul acestora sa fie eficient. Unele persoane considera ca indepartarea obiceiurilor gresite de alimentatie si corectarea simptomelor duc la vindecarea bolii. Totusi, solutiile sunt complexe si tulburarile sunt mult mai complexe si mai profunde decat se crede. Tipuri de tulburari de alimentatie Exista trei tipuri de alimentatie: anorexia nervoasa, bulimina nervoasa si tulburari de alimentatie de tip nespecificat. Tulburarea binge-eating sau mancatul compulsiv este plasat in ultima categorie. Persoana care sufera de anorexie va pierde in greutate cel putin 15% din greutatea normala a corpului, mananca... [continuare]

Alimentatie parenterala

Din Dictionar Termeni

Alimentatie pe cale intravenoasa. Alimentatia sau nutritia, parenterala este utila bolnavilor la care aporturile alimentare sunt imposibile, insuficiente sau ineficace pe cale orala sau enterala (pe cale digestiva). Eficacitatea sa este dovedita sau sugerata in gastroenterologie, in reanimare si in chirurgia grea. Tehnica - Se introduce un cateter fie intr-o vena periferica (antebrat) pentru aporturile moderate si/sau de scurta durata, fie intr-o vena profunda (subclavia sau jugulara interna) pentru aporturile prelungite si/sau importante. Solutiile nutritive, conditionate in flacoane sau in pungi (acestea din urma limitand riscul infectios si permitand alimentarea parenterala la domiciliu), sunt administrate cu ajutorul pompelor de perfuzie continua, cu debit precis si reglabil, dotate cu dispozitive de siguranta. [continuare]

Alimentatie enterala

Din Dictionar Termeni

Alimentatie pe cale digestiva. Alimentatia, sau nutritia, enterala este utila bolnavilor la care aporturile alimentare sunt imposibile, insuficiente sau ineficace pe cale orala, dar al caror intestin ramane functional. Tehnica - Alimentatia enterala este realizata cu ajutorul unei sonde, in general nazogastrica (introdusa prin nas pana in stomac), dar care poate fi introdusa si prin gastrostomie sau jejunostomie (printr-o deschidere practicata in faringe, stomac sau jejun). Administrarea de nutrimente, continua sau discontinua, este controlata printr-o pompa cu debit reglabil, fixa sau portativa, eventual dotata cu un dispozitiv de agitare si de racire (nutripompa). Sinonim: gavaj [continuare]

Alimentatie

Din Dictionar Termeni

Actiune de a se alimenta. Prin extensie, acest termen acopera toate procesele care duc la ingerarea de alimente, precum si ansamblul relatiilor intre subiect si alimente. Alimentatia difera de nutritie, care priveste ansamblul fenomenelor biologice de asimilare si de degradare a alimentelor care se indeplinesc intr-un organism, permitandu-i astfel cresterea, mentinerea si functionarea sa. Tulburari de alimentatie - Comportamentul alimentar mobilizeaza incarcaturi afective complexe si depinde in parte de primele raporturi cu mama. El constituie un adevarat "limbaj" si participa la schimburile si legaturile din interiorul unui acelasi sistem cultural. Tulburarile de alimentatie pot avea o cauza organica (tulburari de metabolism, anomalie digestiva congenitala etc.) sau sa rezulte dintr-un stres sau dintr-un conflict, de asemenea, poate acoperi un tablou mai grav. Anorexia poate astfel sa fie indiciul unei depresiuni, al unei stari nevrotice, chiar al unei psihoze. El se... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)