fumatul si riscul de cancer
Legatura dintre fumat si riscul aparitiei cancerului
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Studiile medicale arata faptul ca tutunul este un drog important, depasind atat substantele stupefiante, cat si alcoolul. Planta Tabacum a fost introdusa in Europa in secolul al XVI-lea. In anul 1934, Fernando Ocaranza a povestit cum tutunul era consumat in scop medicamentos, inainte de 1519, ca antidiareic, emoliant; frunzele de tutun fiind utilizate pentru ameliorarea durerii, aplicate local pentru vindecarea arsurilor si ranilor. Tutunul este o planta ce se cultiva pentru a putea folosi frunzele sale care, inainte de a fi introduse in produsele din tutun, sunt uscate si fermentate. Este de retinut faptul ca in perioada de vegetatie, culturile de tutun sunt stropite cu diferite substante chimice, avand proprietati cancerigene si cocancerigene. Dependenta de tutun este determinata de nicotina, care se absoarbe usor in sange. In momentul in care nicotina ajunge in sange, sunt stimulate glandele suprarenale si se elibereaza in organism hormonul epinefrina... [continuare]
Factori de risc pentru cancerul de colon
Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Generalitati Factorii de risc ai cancerului de colon sau rect se refera la orice conditie care mareste probabilitatile unei persoane de a dezvolta aceste boli. Unii dintre factorii de risc, precum cei dietetici, pot fi modificati sau schimbati. Alti factori, ca de exemplu varsta, nu sunt modificabili. Specialistii au identificat mai multi factori de risc care cresc posibilitatea ca o persoana sa dezvolte cancer colorectal. Simpla prezenta a unuia sau a mai multor factori de risc nu inseamna neaparat ca cineva va suferi de cancer. Totusi, in general, factorii de risc au un rol important in aparitia cancerului colorectal. Care sunt categoriile de risc pentru cancerul colorectal? Orice persoana poate face cancer colorectal. Majoritatea celor care au fost diagnosticati cu cancer colorectal nu aveau factori de risc cunoscuti. Desi nu se stie precis care este cauza exacta a cancerului colorectal, exista o serie de elemente care cresc riscul unei persoane de a manifesta acest tip de... [continuare]
Alcoolul si riscul aparitiei cancerului
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati De-a lungul timpului, s-au realizat mai multe studii clinice care atesta legatura dintre consumul de alcool si riscul aparitiei cancerului. Numeroase studii epdemiologice au aratat stransa legatura dintre alcool si fumat, ce par a coactiona in patogenia neoplasmelor de cai digestive superioare; cele mai frecvente localizari fiind: neoplasmele cavitatii bucale, faringe, laringe, esofag. Consumul de alcool ce depaseste 45ml/zi este considerat factor cancerigen, riscul aparitiei cancerului fiind proportional cu nivelul expunerii. Alcoolul distruge mucoasele, fapt ce creste susceptibilitatea de aparitie a unui neoplasm. Alcoolul poate amplifica efectul cancerigen al fumatului, acesta detinand proprietati de solubilitate si citotoxicitate, crescand rata mutatiilor celulare. Consumatorii cronici de alcool pot suferi de carente nutritionale, fapt ce determina dezechilibre metabolice, distrugerea integritatii mucoaselor; carente ale elementelor nutritionale (Zn, Fe);... [continuare]
Cum poate influenta alimentatia riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia si riscul de cancer Alimentatia zilnica si obiceiurile dietetice pe care le are fiecare dintre noi pot influenta direct aparitia multor patologii. Cancerul este de asemenea una dintre aceste patologii. Studii observationale au demonstrat ca prin consumul excesiv a unor alimente sau categorii de alimente poate creste riscul de a dezvolta cancer. Alimentatia reprezinta unul dintre factorii ce pot contribui si creste sansele de a avea cancer, insa aceasta patologie este de cele mai multe ori cauzata de un cumul de factori diferiti. Alimente cu potential cancerigen Carbohidratii rafinati si zaharul Alimentele procesate, bogate in zahar si sarace in fibre si nutrienti, sunt unul dintre alimentele asociate cu un risc crescut de cancer. In mod particular, cercetatorii au descoperit ca o dieta ce provoaca cresteri ale glicemiei este frecvent implicata in aparitia unor cancere precum cancerul de san, de stomac si cancerul colo-rectal. Un studiu ce a inclus peste... [continuare]
Ce este sindromul Li-Fraumeni Sindromul Li-Fraumeni este o patologie ereditara rara, o boala genetica ce creste riscul pacientului si a rudelor acestuia de a dezvolta cancer. Sindromul Li-Fraumeni este o afectiune genetica si astfel nu poate fi prevenita. Metodele de screening incepute precoce devin astfel esentiale pentru a identifica din timp orice forma de cancer, astfel incat evolutia si prognosticul sa fie cat mai bune. Prevalenta In general pacientii cu sindrom Li-Fraumeni au un risc de 90% sa dezvolte cancer pe parcursul vietii si un risc de 50% de aparitie a cancerului inainte de varsta de 30 de ani. Sunt afectate, in special femeile care au sanse de pana la 100% sa dezvolte un tip de cancer, de regula fiind vorba despre cancerul mamar. Desi este rar, cercetatorii estimeaza ca sindromul Li-Fraumeni afecteaza 5 din 20.000 de familii la nivel mondial. Cauze Exista modificari genetice specifice ce duc la instalarea acestui sindrom si transmiterea sa mai departe,... [continuare]
Poluarea atmosferica si riscul dezvoltarii cancerului
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Odata cu dezvoltarea industriei, a mijloacelor de transport, centralelor pe baza de combustibili fosili, agriculturii si a combustibililor pe care oamenii ii folosesc pentru a gati si a-si incalzi casele, poluarea mediului ambiant a ajuns sa fie un factor nociv notabil. De-a lungul timpului, au existat in mass-media mai multe stiri despre poluarea aerului care poate provoca cancer. Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) a denumit poluarea aerului ca factor cancerigen (agent care cauzeaza cancer). IARC a concluzionat ca poluarea atmosferica este responsabila de aparitia cancerului pulmonar si a cancerului de vezica urinara. Poluarea atmosferica este adesea impartita in doua grupe: poluarea atmosferica din aerul liber si poluarea atmosferica din interior. Atat poluantii de interior, cat si cei de exterior au fost asociati cu riscul dezvoltarii neoplaziilor. Poluantii din aerul liber Cum se produce poluarea aerului? Smogul si funinginea sunt cei... [continuare]
Simptomele si factorii de risc ai cancerului laringeal
Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala
Generalitati Laringele este un organ fonator si este unul dintre organele care ne ajuta sa vorbim. Acesta contine coardele vocale. El are dubla functie: respiratie si fonatie. Laringele este primul segment al caii respiratorii inferioare. Cavitatea laringelui se imparte in trei etaje: 1) etajul supraglotic sau vestibular, situat superior, prezentand un orificiu superior delimitat de epiglota; 2) etajul glotic, cuprins intre plicile ventriculare si vocale; 3) etajul infraglotic, situat sub coardele vocale. Ce este hipofaringele? Hipofaringele este partea din gat (faringe) care se afla langa si in spatele laringelui. Hipofaringele este intrarea in esofag (tubul care leaga gatul de stomac). Cand inghiti alimente si lichide, acestea trec prin gura si gat, prin hipofaringe si esofag si apoi in stomac. Cancerul care incepe in laringe se numeste cancer laringeal. Cancerul care incepe in hipofaringe se numeste cancer hipofaringian. Forme anatomopatologice In timp, celulele din... [continuare]
Cancerul de colon si fumatul
Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Generalitati Fumatul creste riscul dezvoltarii cancerului de colon din doua motive principale. In primul rand, prin inhalarea sau inghitirea fumului de tutun sunt transportati agenti cancerigeni la colon. In al doilea rand, consumul de tutun pare sa creasca dimensiunea polipilor existenti deja. In cazul polipilor de dimensiuni mai mari exista probabilitati mai ridicate ca acestia sa devina cancerosi. Studiile indica faptul ca 12% din cazurile de cancer colorectal mortale pot fi atribuite fumatului. Pe termen lung, fumatul este asociat cu un risc mai mare de cancer colorectal chiar si dupa contorizarea factorilor cunoscuti de risc, cum ar fi rasa, indicele de masa corporala si prezenta bolii in istoricul familial. Rolul nociv al fumatului asupra colonului Efectele negative ale fumatului pot fi constatate mai ales la nivelul gurii, plamanilor, gatului si esofagului. Totusi, toxinele sunt raspandite sistemic. Agentii cancerigeni sunt diseminati in tot corpul. Atunci cand este... [continuare]
Definitie Cancerul de colon este o afectiune tumorala a colonului (intestinului gros). Cancerul rectal afecteaza ultimii centimetri ai colonului, astfel incat impreuna cele doua afectiuni poarta denumirea de cancere colorectale. Majoritatea cancerelor de colon debuteaza ca si proliferari benigne de celule, sub forma polipilor colonici. In timp, unii dintre acesti polipi se pot transforma malign in cancer de colon. Polipii pot fi de dimensiuni mici si de cele mai multe ori sunt asimptomatici. Din acest motiv, medicii recomanda efectuarea de teste de tip screening, care pot depista acesti polipi inainte ca acestia sa degenereze malign. Simptome Semnele si simptomele cancerului de colon sunt: - Modificarile tranzitului intestinal, incluzand aici diareea sau constipatia, precum si modificarea consistentei scaunului pe o perioada mai mare de timp; - Sangerarea rectala sau prezenta de sange in scaun; - Disconfortul abdominal persistent – crampe, balonari sau durere; -... [continuare]
Generalitati Oricine poate fi diagnosticat la un moment dat in cursul vietii cu cancer. Acesta este un gand de care majoritatea oamenilor se tem, dar prevalenta sinistra a acestei boli si inabilitatea oamenilor de a gasi o cale sa scape de ea o fac dificil de ignorat. Totusi, exista metode de a reduce riscul dezvoltarii cancerului. Studiile au confirmat in mod repetat legatura puternica dintre riscul aparitiei cancerului si dieta. Legatura dintre dieta si cancer Medicii considera acum ca pana la 30 % dintre cancerele ce apar in tarile in curs de dezvoltare pot fi evitate printr-o nutritie mai buna. Desi nu exista o dieta anume, care sa previna sau sa trateze cancerul, medicii considera ca exista un mod sanatos de hranire, care poate ajuta la prevenirea aparitiei anumitor tipuri de cancer. Se considera acum ca aproape unul din trei cancere este legat de modul de alimentatie. Cancerul si regimul vegetarian In ultimii ani s-au facut mai multe cercetari... [continuare]
Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Legatura dintre zahar si cancer Consumul de bauturi dulci a crescut la nivel mondial extrem de mult in ultimele decenii. Cercetatorii francezi afirma ca aceste bauturi, inclusiv cele din fructe sau cele carbogazoase, pot creste semnificativ riscul de cancer. Oamenii de stiinta au realizat un studiu pe o durata de 5 ani, care a inclus peste 100.000 de persoane, sustinand ca riscul de cancer apare in urma impactului pe care aceste bauturi il au asupra nivelurilor de zahar din sange. Cu toate acestea, cercetarile acestea nu au adus rezultate si dovezi definitive, iar expertii au solicitat mai multe studii amanuntite. Ce bauturi dulci sunt incriminate? Se considera ca bauturile dulci incriminate sunt cele care contin o cantitate de zahar mai mare de 5%. In studiile realizate au fost incluse diverse sucuri de fructe (chiar si fara adaos de zahar), bauturi racoritoare, milkshake-uri indulcite, bauturi energizante, dar si ceaiuri si cafele ce au fost indulcite cu zahar. Studiile... [continuare]
8 moduri sa va reduceti riscul de cancer in fiecare zi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca in urma cu un secol, cancerul a reprezentat 18% din cauzele principale de deces in randul populatiei globale, in prezent acest proces a crescut pana la 63%. Schimbarile survenite in conditiile sociale si de mediu au un cuvant important de spus in cresterea ratei de diagnosticare a acestei boli cronice. In timp ce exista numerosi factori de risc asociati cu instalarea diverselor tipuri de cancer, multi dintre acestia pot fi controlati. Alimentatia, viciile sau activitatea fizica influenteaza major susceptibilitatea unei persoane la cancer. Altfel spus, exista moduri concrete prin care va puteti reduce riscul de cancer in fiecare zi. Evolutia cancerului Cancerul debuteaza intotdeauna la nivelul celulelor, elementele constitutive ale corpului. In mod normal, organismul produce noi celule care sa le inlocuiasca pe cele moarte. Insa exista si situatii in care procesul regenerarii celulare nu mai functioneaza corespunzator: noi celule sunt produse inutil, iar... [continuare]
Diabetul zaharat si riscul de cancer
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un numar de studii au investigat o posibila legatura intre diabet si riscul crescut de aparitie al cancerului. Nevoia de mai multe informatii a determinat ca un grup de cercetatori sa creeze un raport complet pentru a evalua rezultatele la zi. Diabetul si cancerul sunt boli comune si exista dovezi ca persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolta diverse forme de cancer. Unii cercetatori au revizuit literatura de specialitate existenta si studiile au indicat o legatura intre diabetul de tip 2 si cancer, inclusiv cancerul mamar, endometrial, de ficat, vezica urinara, colorectal sau pancreatic. Ce e drept, diabetul zaharat a fost asociat cu un risc mai mic de aparitie a cancerului de prostata. Mai multe studii au descoperit ca persoanele care traiesc cu diabet zaharat au un risc mai mare de a muri de cancer. Astfel ca diabetul dubleaza riscul de cancer la ficat, la pancreas sau endometrial. Tot diabetul creste riscul de cancer colorectal, de san sau al... [continuare]
Importanta cunoasterii factorilor de risc in cancerul esofagian
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul esofagian reprezinta o afectiune neoplazica care are drept cauza anomaliile de diviziune si crestere celulara de la nivelul tesutului esofagian. Celula incriminata in aparitia cancerului esofagian poate fi de natura epiteliala (epiteliul reprezinta un tip de tesut prezent la nivelul esofagului) sau poate fi de natura non-epiteliala. Cancerele dezvoltate la nivelul esofagului din celule de origine epiteliala sunt: carcinomul scuamos, adenocarcinom, carcinom cu celule mici, carcinosarcom, carcinom verucos, melanom malign, etc., iar cancerele dezvoltate din celule de origine non-epiteliala sunt reprezentate de: carcinomul metastatic, limfom, sarcom, etc. Dintre toate tipurile de cancer esofagian, carcinomul scuamos este cel mai comun cancer esofagian intalnit la nivel global. Cancerul de esofag reprezinta a saptea cauza de mortalitate in randul populatiei globale si ocupa a opta pozitie ca incidenta in randul cancerelor. Dintre tipurile de cancer cu... [continuare]
Cancerul de san: prevenirea - informarea pacientului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicii specialisti nu pot explica intotdeauna de ce unele persoane au cancer iar altele nu. Cu toate acestea, cercetatorii au studiat specificitatea diferitelor tipuri de cancer in populatie pentru a descoperi factorii de mediu si stilul de viata care poate favoriza aparitia cancerului. Factorii de risc sunt toti acei factori care cresc riscul unei persoane de a dezvolta cancer, iar toti factorii care determina scaderea sansei de a dezvolta cancer se numesc factori protectori. Unii dintre factorii de risc pentru cancer pot evitati, insa pentru cei mai multi nu este posibil acest lucru. De exemplu, cu toate ca este optiunea fiecaruia daca renunta la fumat sau nu, in privinta genelor mostenite de la parinti nu exista nici o sansa de a schimba acest lucru. Atat fumatul cat si genele specifice mostenite pot fi considerate a fi factori de risc pentru anumite tipuri de cancer, dar numai fumatul poate fi evitat. Prevenirea dezvoltarii cancerului reprezinta... [continuare]
Cancerul cervical - stadializare si tratament
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cancerul cervical este o boala in care celulele normale se transforma in celule maligne (canceroase) in tesutul cervical. Cervixul este portiunea cea mai joasa si mai ingusta a uterului (organul cavitar, sub forma de para in care creste fatul). Cervixul face legatura intre uter si vagin. Cancerul de col uterin de obicei se dezvolta progresiv. Inainte de aparitia cancerului, celulele colului cervical se transforma, proces numit displazie, si devin celule anormale ale tesutului cervical. Mai tarziu, celulele neoplazice se multiplica si se raspandesc in profunzimea colului cervical pana in zonele vecine. Infectia cu HPV este cea mai frecventa cauza de cancer cervical. Nu exista simptome care sa anunte cancerul, dar poate fi diagnosticat precoce prin testele anuale. Cancerul in stadii precoce poate sa nu prezinte simptome sau semne vizibile. Femeile ar trebui sa se testeze o data pe an, incluzand un test Papanicolau pentru a verifica daca exista celule... [continuare]
Profilaxia cancerului de col uterin
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicii nu pot explica intotdeauna de ce unele persoane fac cancer si altele nu. Oamenii de stiinta au studiat modele generale de persoane cu cancer pentru a observa care din lucrurile si actiunile oamenilor cresc riscul de a dezvolta cancer. Orice factor care creste sansa unei persoane de a dezvolta o boala se numeste factor de risc; orice scade sansele de a dezvolta o boala se numeste factor protector. Factori de risc Unii factori de risc pot fi evitati dar foarte multi nu. De exemplu, desi persoana poate decide sa renunte la fumat, nu poate alege genele mostenite de la parinti. Amandoua, fumatul si mostenirea unor gene pot fi considerate factori de risc pentru cancer dar numai fumatul poate fi evitat. Profilaxia inseamna evitarea factorilor de risc si stimularea celor protectori care pot fi controlati astfel incat sa scada sansele de a dezvolta un cancer. Desi multi factori de risc pot fi evitati, este important sa se retina faptul ca... [continuare]
Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate?
Autor: SfatulMedicului
Renuntarea la fumat si riscul de ingrasare Conform studiilor, persoanele care renunta la fumat castiga in greutate, in medie, 4 kilograme; cu cat numarul tigarilor consumate zilnic este mai mare, cu atat creste numarul de kilograme castigat dupa renuntarea la fumat. Factorii cresterii in greutate Cresterea in greutate ce urmeaza abandonarii tutunului este cauzata de 4 factori principali: - nicotina scade apetitul alimentar; deasemenea, invioreaza organismul atunci cand acesta inregistreaza un nivel scazut de energie cauzat de senzatia de foame. Din aceste motive, renuntarea la nicotina poate determina aparitia mai frecventa a senzatiei de foame si consumarea unei cantitati mai mari de alimente; - nicotina deterioreaza papilele gustative; astfel, odata cu renuntarea la fumat, gustul alimentelor este perceput diferit, iar alimentele dulci devin mult mai atractive; - in lipsa tutunului, se obisnuieste cautarea unor inlocuitori; dependenta gestului de a avea ceva in mana sau... [continuare]
Fumezi? afla ce tipuri de cancer poti dezvolta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fumatul este responsabil de aparitia multor boli cronice, de aparitia cancerului, tulburari cardiovasculare, boli obstructiv cronice dar si moarte prematura. Sute de mii de oameni isi pierd viata, in fiecare an, din cauza fumatului. Fumatul este una din cele importante cauze de deces care pot fi prevenite, din lume. Studiile recente au confirmat ca fumatorii pot submina starea de sanatate a nefumatorilor in unele medii. Fumatul declanseaza cancerul Peste 90% dintre bolnavii care sufera de cancer pulmonar au dezvoltat aceasta afectiune din cauza fumatului. Prezenta acestui tip de carcinom este una din cele mai comune cauze ale deceselor provocate de cancer, din lume. Fumatorii au un risc major de a dezvolta: - cancer al vezicii urinare - cancer al rinichilor - cancer al faringelui si laringelui - cancer bucal - cancer de esofag - cancer de pancreas - cancer stomacal - unele tipuri de leucemie - cancer la nivelul nasului si... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Pneumologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter