Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

fibre solubile

Consumul de fibre si flatulenta excesiva

Consumul de fibre si flatulenta excesiva

Actualizat la data de: 02 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt reprezentate de partea unei plante comestibile pe care organismul nu o poate absorbi sau digera. Fibrele sunt de doua feluri: solubile si insolubile. Fibrele solubile sunt solubile in apa si se transforma intr-o substanta asemanatoare cu gelul. Fibrele insolubile sunt cele care ajuta alimentele sa circule prin tractul digestiv si ajuta la regularizarea procesului digestiei. Principalul beneficiu al fibrelor este mentinerea sanatatii colonului si intestinelor. Consumul de alimente bogate in fibre poate ameliora sau chiar reduce aparitia constipatiei si diareei, atenueaza simptomele de colon de intestin iritabil, scade riscul dezvoltarii hemoroizilor si a bolii diverticulare, contribuie la pastrarea unei greutati normale si reduce riscul declansarii diabetului si bolilor cardiovasculare. Persoanele adulte de sex feminin ar trebui sa consume 20 g fibre pe zi, iar cele de sex masculin putin peste 30 g de fibre pe zi. O dieta bogata in fibre are... [continuare]

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 22 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Fibrele si beneficiile lor Fibrele sunt o parte esentiala a oricarei diete. Este important sa se consume in fiecare zi fibre, pentru mentinerea starii de vitalitate si a nivelului crescut de energie. Consumul redus de fibre si riscurile pentru sanatate Din pacate majoritatea oamenilor nu consuma atatea fibre cat recomanda specialistii: 20-25 grame pe zi. Desi fibrele pot fi adaugate la orice dieta prin suplimentele de vitamine, cel mai bine este sa fie obtinute prin consumul de alimente sanatoase: fructe, legume si cereale integrale. Iata cateva riscuri pentru sanatate care pot fi intalnite in urma consumului redus de fibre: Constipatie Chiar daca dietele cu un nivel scazut de fibre nu sunt singura cauza a constipatiei, aceasta este o cauza principala care poate fi usor corectata. Disfunctiile la nivelul sistemului digestiv determina aparitia respiratiei urat mirositoare, lentoare si stare de somnolenta, nivelul de energie scade, apar crampele si starea generala... [continuare]

10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre

10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt fibrele si importanta lor pentru organism Fibrele sunt nutrienti importanti care ofera multiple beneficii organismului. Acestea se gasesc in alimentele de origine vegetala. Prin consumul de fibre poate fi redus nivelul colesterolului, se normalizeaza glicemia, scade riscul bolilor cardiovasculare si al diabetului si se reduce constipatia. Intre scaderea in greutate si aportul de fibre exista o stransa legatura: digestia este incetinita, se instaleaza mai rapid senzatia de satietate iar efectele pozitive pentru sanatate se mentin pe termen lung. Cum crestem aportul de fibre? Iata 10 moduri simple prin care poate fi crescut nivelul de fibre din organism. Surse cat mai variate de fibre Alimentele vegetale furnizeaza doua tipuri de fibre: solubile (care cresc senzatia de satietate) si insolubile (care stimuleaza functia sistemului digestiv). Mazarea, fasolea, ovazul si fructele sunt cele mai bune surse de fibre solubile, iar cerealele integrale si legumele... [continuare]

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]

Fibrele sunt utile in tratamentul afectiunilor intestinale

Fibrele sunt utile in tratamentul afectiunilor intestinale

Actualizat la data de: 02 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv si la mentinerea unei greutati corporale optime. Pe langa faptul ca acestea sunt indicate in tratamentul impotriva constipatiei sau hemoroizilor, fibrele sunt indicate in meniul zilnic al persoanelor care sufera de diabet sau au colesterolul marit. O dieta bogata in fibre este asociata cu un mod de viata sanatos. Fibrele dietetice provin din parti ale plantelor care nu pot fi digerate de enzime si nu sunt absorbite in sistemul sanguin. In schimb, acestea sunt eliminate din organism ca si deseuri. Pe de alta parte, exista si fibre brute reprezentate de parti ale alimentelor care raman dupa ce alimentele au fost supuse hidrolizei acide si alcaline. Cantitatea de fibra bruta dintr-o planta este in general, intre 1/8 si 1 din totalul de fibre dietetice. Beneficiile dietei bogate in fibre Dieta bogata in fibre este o dieta care permite un regim 100% sanatos, putand fi consumate: - alimente... [continuare]

Fibrele alimentare: regim de slabit

Fibrele alimentare: regim de slabit

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt fibrele alimentare? Fibrele dietetice sau alimentare se refera la toate tipurile de vegetale pe care organismul nu le poate digera sau absorbi. Spre deosebire de alte produse alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii, pe care organismul le descompune si le absoarbe, fibrele nu sunt digerate de catre organism. Prin urmare, traverseaza relativ intacte stomacul, intestinul subtire, colonul si apoi sunt evacute din organism. Desi e greu de crezut, fibrele alimentare au un rol major in mentinerea sanatatii. Tipuri de fibre alimentare Fibrele sunt de doua tipuri: cele care nu se dizolva in apa (insolubile) si fibrele care se dizolva in apa (solubile). Fibrele insolubile Ajuta continutul colonului sa avanseze in timpul miscarilor peristaltice ale acestuia, usureaza activitatea sistemului digestiv si contribuie la curatarea colonului. Datorita acestor proprietati fibrele sunt apreciate si utilizate mai ales de catre persoanele care sufera de... [continuare]

Dieta bogata in fibre

Dieta bogata in fibre

Actualizat la data de: 03 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ati auzit destul de des sfatul: consumati cat mai multe fibre. Dar stiti care dintre fibre sunt atat de bune petnru sanatatea dumneavoastra? Fibrele dietetice, cele care se gasesc in mod special in fructe, legume, cereale integrale si leguminoase, sunt cunoscute mai ales pentru calitatea lor de a preveni sau ameliora constipatia. Dar fibrele ofera si alte beneficii sanatatii, cum ar fi scaderea riscului de aparitie a diabetului si a bolilor cardiovasculare. Nu este deloc dificil sa alegeti alimente gustoase care contin fibre. Aflati in randurile urmatoare de cat de multe fibre dietetice aveti nevoie, care sunt alimentele care le contin si sub ce forma le puteti incorpora in mesele si gustarile dumneavoastra. Fibrele alimentare cunoscute si sub denumirea de furaje grosiere sau vrac, includ toate vegetalele pe care organismul nu le poate digera sau absorbi. Spre deosebire de alte tipuri de alimente, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii - pe care... [continuare]

Beneficiile unei diete bogate in fibre

Beneficiile unei diete bogate in fibre

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele produse alimentare contin fibre. Fibrele sunt substante de balast care trec nedigerate prin sistemul digestiv si sunt expulzate intacte prin scaun. In urma cercetarilor stiintifice s-a constatat ca fibrele cuprind un complex de carbohidrati si polimeri naturali, cum ar fi celuloza, pectina, dar si multe alte substante care inca nu au fost identificate. Fibrele sunt impartite in doua clase mari: solubile si insolubile. Fibrele insolubile sunt cele care maresc volumul bolului fecal, iar cele solubile sunt cele care se dizolva in apa si isi modifica aspectul intr-unul gelatinos. Dietele bogate in fibre au inlocuit cu succes, in foarte multe cazuri, tratamentele medicamentoase pentru tratarea multora dintre problemele intestinale. Beneficiile consumului de fibre Printre beneficiile obtinute in urma consumului de fibre se numara: - Combaterea constipatiei. Avantajul cel mai importat al fibrelor insolubile il constituie capacitatea acestora de a inmuia si de a... [continuare]

Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate

Dieta cu fibre - beneficii pentru slabit si sanatate

Actualizat la data de: 20 Mai 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta cu fibre este un plan alimentar echilibrat si hranitor, recomandat ca alternativa la regimurile de slabit restrictive, care infometeaza si priveaza organismul de nutrienti esentiali pentru sanatate. Proprietatile nutritive ale alimentelor cu fibre ajuta la scaderea in greutate, oferind, in acelasi timp, organismului vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona zilnic. Fibrele mai se regasesc si sub numele de substante de balast. Se gasesc in principal in alimente de natura vegetala, iar una dintre caracteristicile principale ale lor este ca nu sunt digerabile si nu pot fi absorbite in organism. Cu toate acestea, fibrele joaca un rol esential in alimentatie si au o multime de beneficii asupra sanatatii. Fibrele alimemtare sunt de doua feluri - solubile (care se dizolva in apa); - insolubile (care nu se dizolva in apa). Cantitatea optima de fibre care ar trebui furnizata zilnic organismului difera in functie de sex. Femeile ar trebui sa... [continuare]

Sunt fibrele secretul pierderii in greutate?

Sunt fibrele secretul pierderii in greutate?

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt asociate de foarte multi experti in nutritie cu secretul pierderii in greutate, iar proprietatile lor unice confirma acest efect benefic al lor asupra siluetei. De altfel, fibrele stau la baza unui tract gastrointestinal sanatos si ajuta la mentinerea sanatatii inimii, prin reglarea colesterolului in sange. Fibrele induc rapid starea de satietate si nu contin calorii, de aceea sunt esentiale intr-o dieta propice eliminarii kilogramelor in plus si mentinerii unei greutati sanatoase. Doza zilnica recomandata de fibre este de 25 de grame, o tinta deloc greu de atins, cata vreme ele se regasesc in foarte multe alimente consumate in mod normal. Ce sunt fibrele alimentare Fibrele alimentare sunt toate partile constituente ale plantelor care nu pot fi digerate sau absorbite de corp. Spre deosebire de alte elemente ale hranei, precum grasimile, proteinele si carbohidratii, fibrele trec aproape intacte prin tractul digestiv (stomac, intestinul subtire si... [continuare]

Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2

Actualizat la data de: 17 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in fibre ajuta la mentinerea sub control a diabetului de tip 2, cea mai raspandita forma a acestei boli cronice la nivel global. Dieta este un factor esential in cadrul tratamentului, de aceea medicii ofera indicatii specifice despre ceea ce ar trebui sa consume in fiecare zi diabeticii. Intrucat fibrele din unele alimente pot chiar sa creasca glicemia intr-o anumita masura, este important sa consumati produsele de acest tip impreuna cu alte surse alimentare de proteine, astfel incat sa stabilizati nivelul zaharului in sange. Alimente recomandate pentru diabetul de tip 2 O dieta sanatoasa pentru persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 asigura mentinerea greutatii corporale in limite normale si prevenirea cresterii nivelului de glicemie. In linii mari, diabeticii ar trebui sa respecte un regim alimentar sarac in grasimi, sare si zahar, dar bogat in fibre provenite in mare parte din legume si fructe. Doza zilnica recomandata de fibre... [continuare]

Necesarul de fibre in alimentatie

Necesarul de fibre in alimentatie

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fibrele sunt elemente de baza in alimentatia omului, cu rol esential in buna functionare a sistemului digestiv. Organismul nu poate digera fibrele alimentare, de aceea ele sunt eliminate cu rapiditate prin intestinul gros. Acesti nutrienti pot fi preluati din fructe, legume si cereale, iar aportul lor insuficient conduce la cresterea in greutate, debutul afectiunilor cardiace sau chiar la instalarea cancerului. O cantitate optima de fibre in dieta contribuie si la un mai bun control al greutatii corporale, intrucat participa la mentinerea starii de satietate o perioada mai lunga de timp. Rolul fibrelor in organism Principalul rol al fibrelor alimentare este acela al reglarii digestiei. Odata ce enzimele metabolizeaza nutrientii din hrana consumata, fibrele si toxinele se ataseaza de reziduurile alimentare si faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Respectarea necesarului zilnic de fibre este o conditie de baza pentru sustinerea functiei digestive.... [continuare]

Fibrele si bolile diverticulare

Fibrele si bolile diverticulare

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Adopatarea unei diete bogate in fibre (20-35 g fibre, zilnic) contribuie la stimularea eliminarii regulate a scaunului si creste excretia materiilor fecale. Aceasta dieta poate fi folosita pentru a controla simptomele specifice bolilor diverticulare, deoarece fibrele alimentare reduc presiunea de la nivelul colonului, prevenind astfel formarea de diverticuli. Diverticuloza (boala propriu-zisa) si diverticulita (inflamatia) sunt incluse in denumirea de boli diverticulare. Cauza principala a formarii diverticulilor este constipatia - presiunea exercitata in timpul defecatiei determina formarea unor dilatatii in colon, de obicei de marimea unui bob de mazare. Cand diverticulii deja s-au format se poate spune ca s-a instalatat diverticuloza. De regula, aceste afectiuni nu prezinta simptome specifice, iar in cazuri exceptionale diverticuloza se manifesta prin dureri abdominale, sange in scaun sau secretii mucoase abundente. Daca diverticulii se inflameaza, se... [continuare]

Comunitate medicala

Durere abdominals

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Constipatie

Durere slabă în tot abdomenul constipație eliberare fecale numai după consum fibre solubile dimineață cu lapte [continuare]

Comunitate medicala

Colon iritabil

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Colon iritabil

Am scaun dimineață după consum fibre solubile cu lapte un prim scaun normal apoi unul mai îngust subtirr [continuare]

Colostrum with probiotics

Din Medicamente

Ce este Abseamed si pentru ce se utilizeaza Indicatii Colostrul, considerat un "miracol al naturii”, este laptele matern din primele 48 de ore dupa nastere. Colostrul contine: imunoglobulinele IgA, IgD, IgE, IgG si IgM, lactoferina, factori de crestere, angiogenin, polipeptida bogata din proteine, lactalbumine, vitaminele A si E, sulf organic, citokine, acid orotic, oligozaharide si glicoconjugate, lizozomi, glicoproteine, care ii confera capacitati curative enorme. Probioticele ("pentru viata") sunt microorganisme vii nepatogene, cu efecte extrem de benefice asupra sanatatii; actioneaza in cavitatea bucala, tubul digestiv, caile respiratorii si in sistemul uro-genital. FOS sunt prebiotice - fibre solubile care sustin actiunea probioticelor. - dezvolta si protejeaza flora intestinala benefica a nou-nascutilor si a copiilor, reface mucoasa intestinala, reduce balonarile, indigestiile, flatulenta, constipatia, colicile nou-nascutului, stimuleaza sinteza proteinelor, a... [continuare]

Cholesterol blend, capsule

Din Medicamente

Ce este Cholesterol Blend si pentru ce se utilizeaza Indicatii Reduce nivelul sanguin al colesterolului total, al LDL-ului si al trigliceridelor (blocheaza absorbtia lipidelor si le elimina la nivel intestinal prin imbunatatirea digestiei, stimularea secretiei biliare, a peristaltismului intestinal si prin inmuierea bolului fecal). Reduce riscul aparitiei accidentelor vasculare cerebrale, a cardiopatiei ischemice, anginei pectorale, infarctului miocardic, anevrismului aortic, arteropatiei obliterante a membrelor inferioare, a insuficientei renale si a infarctului renal prin reducerea factorilor de risc: fibrinogen crescut, ateromatoza, peroxidarea lipidica si inflamatia Este adjuvant in curele de slabire (pectina din mar si invelisul semintelor de Ispahul contin fibre solubile care formeaza cu apa o masa gelatinoasa ce absoarbe toxinele si produce senzatia de satietate). Efecte benefice si in: reglarea tranzitului intestinal, ulcer, diverticulita, colon iritabil, colita... [continuare]

Jarro dophilus fos

Din Medicamente

Ce este Jarro Dophilus FOS si pentru ce se utilizeaza Indicatii Actiuni FOS (Fructooligozaharide)(prebiotice): - potenteaza actiunea probioticelor, cresc nivelul de Bifidobacterium longum - regleazaa echilibrul acid-alcalin - reduc acumularile de toxine, ajuta la eliminarea endotoxinelor care declanseaza bolile autoimune - accelereaza descompunerea alimentelor ingerate, facandu-le asimilabile Proprietati: - reactivarea a peste 90% din bacteriile probiotice intre 20 si 90 minute dupa administrare - rezistenta la peristaltismul intestinal si capacitatea de a coloniza intestinul prin adeziune la celulele epiteliale intestinale prin stimularea sintezei de polizaharide - rezistenta la actiunea antibioticelor - actiune antagonista asupra agentilor patogeni: inhiba competitiv aceiasi nutrienti si aceiasi receptori de pe mucoasa intestinala, scad ph-ul prin descompunerea glucidelor in acizi organici (acid lactic, butiric, acetic, propionic, etc.), produc peroxid de hidrogen... [continuare]

Pagina 1 din 6 (174 rezultate)