enzimele in organism
Enzimele digestive
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Enzimele digestive sunt un tip special de enzime care descompun moleculele polimerice, astfel incat sa faciliteze absorbtia lor in organism. Acestea sunt gasite in tractul digestiv, unde participa activ la procesul digestiei, precum si in interiorul celulelor (in lizozomi) unde au rolul de a mentine celulele in viata. Se mai regasesc si in saliva (secretate de glandele salivare), in stomac (secretate de celulele tesutului stomacal), in sucul pancreatic (secretate de celulele pancreatice exocrine) si in secretiile intestinului gros si subtire. Rolul si importanta enzimelor digestive Dupa consumul de hrana, sistemul digestiv nu absoarbe mancarea ingerata, ci nutrientii din aceasta. Astfel, alimentele au nevoie sa fie descompuse in nutrienti separati aminoacizi (din proteine), acizi grasi si colesterol (din grasimi), zaharuri simple (din carbohidrati), vitamine, minerale si alti compusi proveniti din surse vegetale si animale. Astfel, enzimele digestive, produse in... [continuare]
Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Exista anumite semnale de avertizare care pot semnala lipsa anumitor substante nutritive din organismul unei persoane. Simptomele prezente la nivelul ochilor, parului, unghiilor, gurii si pielii sunt printre primele semne de debut ale lipsei de vitamine si minerale. Compilatia lor poate ajuta in diagnosticarea si tratarea acestora. Cu toate acestea, multe dintre manifestari pot fi provocate sau agravate de alergii, dezechilibre ale zaharului din sange si metabolismul grasimilor. Simptome de deficit manifestate la nivelul ochilor Simptom Deficit / tratament / cauza Petele Bitot - pete cenusii pe conjunctiva vitamina A Ochi injectati acid boric pentru infectie cu fungi Vedere incetosata vitaminele B2, B6, acid pantotenic Ochi bulbucati ... [continuare]
Zincul si rolul sau in organismul uman
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Zincul este un element esential care ofera multe beneficii terapeutice, adesea trecute cu vederea. Articolul isi propune sa treaca in revista proprietatile farmacologice ale zincului si importanta sa pentru organism, oferindu-i, de asemenea, farmacistului o mai buna intelegere a situatiilor in care este recomandat acest element. Deficitul de zinc poate juca un rol in bolile cronice , cum ar fi bolile cardiovasculare, cancer si diabet care implica inflamatie. Valoarea reala a zincului pentru organismul uman este cu mult mai mare decat parerea formata despre acest element in general. Pentru aceasta, trebuie sa examinam rolul acestuia in cadrul fiziologiei umane. Organismul uman contine aproximativ 2 pana la 3 grame de zinc, care poate fi intalnit in oase, dinti, piele, ficat, muschi, leucocite etc. Din cauza ca niciuna dintre acestea nu poate constitui o rezerva constanta de zinc, pentru a-si putea asigura cantitatea zilnica optima din acest mineral, organismul... [continuare]
Vitamina c pentru sanatatea organismului
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Vitamina C este una dintre vitaminele solubile in apa. Se descompune foarte repede in organism si se consuma rapid, ceea ce ramane constant in organism fiind intre 1,5 la 3,5 grame. Aportul de vitamina C trebuie sa fie, prin urmare, regulat. Pentru asta, ideal este consumul de alimente proaspete, bogate in vitamina C: coacaze, kiwi, citrice, macese, legume verzi si rosii, piper rosu, de doua-trei ori pe zi. In organism, vitamina C are efecte benefice pentru creier, ficat, ochi, dinti, splina, plamani i pentru sange. Beneficiile vitaminei C • Vitamina C actioneaza cel mai bine atunci cand vorbim despre o dieta echilibrata, in care si alte substante, vitamine si minerale precum vitamina E, fierul, calciu exista in cantitati suficiente in organism. • Vitamina C este unul dintre antioxidantii (alaturi de vitamina E) care protejeaza celulele de radicalii liberi. Administrarea de suplimente orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa previna... [continuare]
Ce sunt enzimele cardiace si ce se intampla atunci cand cresc valorile acestora?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Ce sunt enzimele cardiace Biomarkerii cardiaci sunt substante endogene eliberate in fluxul sanguin atunci cand muschiul inimii este deteriorat sau stresat. Masurarea acestor biomarkeri este utilizata pentru a ajuta la diagnosticarea, evaluarea riscului si gestionarea sindromului coronarian acut , o afectiune care poate pune viata în pericol, caracterizata prin debutul brusc al durerii persistente in piept, cu iradiere la nivelul bratului stang predominant, umeri, stomac sau maxilar, dificultati de respiratie, greata, transpiratie si ameteli. Enzimele cardiace au inceput sa fie utilizate de la mijlocul secolului al XX-lea in evaluarea pacientilor cu suspiciune de infarct miocardic acut. Biomarkerii utilizati atunci nu sunt relevanti clinic astazi, deoarece biomarkerii mai sensibili si specifici i-au inlocuit. Troponinele sunt biomarkerii cardiaci cheie in medicina moderna pentru diagnosticarea ischemiei miocardice acute. Spre deosebire de creatinkinaza , care de obicei creste... [continuare]
Magneziul - un mineral esential pentru sanatatea organismului
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este magneziul Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente metalice din interiorul celulei, unde cantitatea sa este depasita numai de potasiu. De asemenea, este unul dintre cei mai importanti ioni bivalenti care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. Magneziul - element esential Magneziul este un element esential in procesele metabolice majore: sinteza ADN si ARN, sinteza proteinelor, transmiterea impulsului nervos, contractia musculara, transportul membranar, diviziunea celulara, fosforilarea oxidativa si fotosinteza. In plus, Mg este o componenta structurala a multor macromolecule si un constituent al centrului catalitic activ al enzimelor. Organismul adult contine aproximativ 1000 mmoli, din care aproximativ 50% se gaseste la nivelul oaselor, iar cealalta jumatate este distribuita egal intre muschi si alte tesuturi vitale. Numai 15-29 mmoli se gasesc in lichidul cefalo-rahidian (LCR), iar concentratia serica este de 0,8-1,2 mmoli/l. Cantitatea... [continuare]
Ce sunt enzimele? Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele. Enzimele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. In egala masura, toate procesele noastre fizice depind de enzime. Care este rolul enzimelor? Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reactiilor chimice din organismul nostru, fara de care am inceta sa functionam sau sa existam. Enzimele determina digestia, detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese metabolice si regeneratoare. Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra. Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezinta „clasa muncitoare“ a organismului. Pe langa actiunea de digerare a hranei,... [continuare]
Generalitati Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt enzime diferite care se pot combina cu anumite coenzime formand variatii chimice care intretin viata. O parte din enzime provin din alimente, mai exact din fructe si din legume crude, altele sunt secretate de organism pentru a facilita digestia. In interiorul celulelor se afla o alta categorie de enzime, numite enzime metabolice care creeaza energie si contribuie la generarea impulsurilor nervoase. Sintetizam mai putine enzime odata cu varsta Fara enzimele digestive, digestia nu ar fi posibila. Pe parcursul intregului tract digestiv, organismul secreta aceste elemente cheie pentru realizarea digestiei, asigurand astfel extragerea substantelor nutritive din alimentele pe care le consumam si ulterior, eliminarea reziduurilor. Desi enzimele digestive se secreta in mod natural in organism, odata cu varsta, capacitatea organismului de a le sintetiza scade. La aceasta diminuare fireasca... [continuare]
7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]
Enzimele digestive, cheia digestiei corecte si complete
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dintre toate sistemele organismului suntem, probabil, cei mai constienti de sistemul digestiv. Acesta ne transmite frecvent informatii precum foame sau sete, semnale de baza pentru supravietuire, la care nu putem ramane indiferenti si in urma carora actionam rapid pentru a asigura organismului substantele nutritive si lichidele necesare functionarii. Intr-adevar, vom fi mult mai rapizi in a reactiona la senzatiile de foame si de sete, pentru ca au cauze usor de identificat (organismul si-a consumat resursele de hrana alocate la ultima masa) si o rezolvare rapida (trebuie sa suplimentam aportul de alimente sau de lichide). Ce facem insa atunci cand sistemul digestiv ne transmite prin balonare, acumulare de gaze digestive, constipatie sau greata ca s-a instalat o stare de disconfort gastric, care sunt cauzele si cum optimizam digestia? [continuare]
Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Primavara este sezonul ideal pentru o cura de detoxifiere. Dupa lunile de iarna, in care aportul de proteine de origine animala a fost mai crescut, in detrimentul celui de vitamine, organismul are nevoie de o curatire temeinica. Aceasta se face, in principal, cu ajutorul catorva tipuri de legume. Aditivii din alimente, conservantii, potentiatorii de aroma si colorantii artificiali, dar si toxinele din carne se acumuleaza in organism, ingreunand functii importante ale organelor precum ficatul sau rinichii. Prezenta lor determina balonare si stare generala de rau si pot duce la boli grave precum constipatia, alergiile si tulburarile digestive. Detoxifierea are rolul de a elimina din organism aceste substante reziduale. La ea este indicat sa se apeleze de doua ori pe an, in principal pe perioada primaverii si a toamnei. Ce se consuma pentru o detoxifiere naturala Pentru ca primavara este sezonul legumelor si al zarzavaturilor proaspete si mai putin al fructelor, e... [continuare]
Wobenzym - rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt enzimele? Enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple si descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta se produc perturbari in exploatarea normala a alimentelor si in degradarea lor de catre acestea. Enzimele sunt substante organice complexe de natura proteica, cu rol major in dirijarea si favorizarea proceselor metabolice la toate organismele vii. Enzimele sunt catalizatori in reactiile biochimice din organismul nostru, au rol de baza in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie. Ele se afla la baza tuturor functiilor din organism, de la digestie pana la sustinerea la parametri optimi a sistemului imunitar. Proteinazele sunt elementul activ de baza a preparatelor enzimatice combinate, asigurand efectele lor principale - antiinflamator,... [continuare]
Pepenele rosu - beneficii surprinzatoare asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pepenele rosu nu numai ca are un gust foarte bun, dar are si o serie de beneficii pentru care merita sa fie consumat zilnic pe timp de vara. Consumul de pepene rosu previne diabetul zaharat, obezitatea si bolile de inima. In plus, creste nivelul de energie din organism. Principalele beneficii • Intareste sistemul imunitar . Vitamina C din continutul pepenelui rosu imbunatateste sistemul imunitar, mentinand integritatea celulelor. Enzimele implicate in formarea colagenului nu pot functiona fara vitamina C. Bogat in potasiu, pepenele rosu regleaza activitatea nervilor si muschilor si determina gradul si frecventa cu care se contracta muschii. • Contine citrulina , care se gaseste in coaja, aminoacid care are rolul de a relaxa si a dilata vasele de sange, reducandu-se in acest fel stresul oxidativ, responsabil de majoritatea proceselor inflamatorii aparute in corp. • De asemenea, continutul sau scazut de grasimi si colesterol , dar si nivelul crescut de... [continuare]
Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, ldh, creatin kinaza)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]
Ce se intampla cand sistemul imunitar ataca organismul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cand sistemul imunitar ataca organismul, in loc sa isi indeplineasca rolul de protectie impotriva imbolnavirii, inseamna ca s-a instalat una dintre numeroasele boli autoimune. Aceste afectiuni s-au triplat in ultimele decenii, devenind chiar mai frecvente decat bolile cardiace sau cazurile de cancer mamar. Bolile autoimune si cauzele lor Artrita reumatoida, lupusul, scleroza multipla, bolile inflamatorii intestinale, diabetul de tip 1, hipotiroidismul sau psoriazisul sunt unele dintre cele mai comune si cunoscute boli autoimune, insa cand sistemul imunitar ataca organismul, acest tip de afectiuni pot afecta si sistemul nervos, articulatiile si muschii, pielea, glandele endocrine sau aparatul cardiac. In termeni simpli, bolile autoimune apar atunci cand sistemul de aparare al organismului ataca tesuturile sanatoase, confundandu-le cu molecule straine sau bacterii periculoase pentru sanatate. Acest fenomen se declanseaza atunci cand un anumit factor perturba... [continuare]
Ce este Amrase si pentru ce se utilizeaza Indicatii Amrase este un preparat favorabil digestiei prin actiunea combinata a pancreatinei, papainei si extractului de bila de bou. Prin urmare, Amrase este un supliment nutritiv care completeaza necesarul enzimatic al organismului in cazul unor deficiente enzimatice precum si in caz de deficit de saruri biliare, asigurand astfel conditiile unei digestii fiziologice. Pancreatina obtinuta din pancreas de mamifere contine in principal enzimele amilaza, proteaza si lipaza, care convertesc amidonul in dextrine si zaharuri simple, proteinele in peptone si oligopeptide si respective lipidele in acizi grasi si glicerina. Papaina, extrasa din fructele de Carica papaya, este o enzima proteolitica, posesoare a unei activitati hidrolitice cu spectru larg, producand peptide mici. Extractul biliar contine in principal saruri biliare care stimuleaza fluxul biliar si laxatia, contribuie la digestia lipidelor si vitaminelor liposolubile. Invelisul... [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicaleCosm enzime, drajeuri
Ce este Cosm Enzime si pentru ce se utilizeaza Indicatii Complexul de enzime digestive cuprinde: extract de bila de bou (actiune coleretic- colagoga), fermenti gastrici (actiune proteolitica), pancreatina (actiune proteolitica, lipolitica, amilolitica) si doua enzime de origine vegetala: bromelina si papaina (actiune proteolitica si antiinflamatoare). Asigura digestia alimentelor si transformarea lor in nutrientii si energia necesara organismului, mentinand tractul digestiv in stare optima. In insuficiente ale secretiei gastrice si pancreatice, tulburari biliare, colite si enterocolite, dispepsii, anorexie sau exces alimentar, malabsorbtie, indigestii, disconfort abdominal, greata, meteorism, constipatii: inaintea explorarilor functionale, pre- si post-operator in interventii pe abdomen (pentru eliminarea gazelor). Mod de administrare Adulti: 1 sau 2 drajeuri pe zi - in timpul mesei sau imediat dupa masa. Atentionari si precautii Contraindicatii Nu exista la doza... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Analize medicale .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter