Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

despre gluten

Intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten

Actualizat la data de: 29 Mai 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Glutenul este o combinatie biochimica din clasa proteinelor, sau mai precis in cereale se gaseste sub forma de prolamina si glutelina. Glutelina se regaseste in grau sub forma de glutenina, in orz ca si hordenina, in ovaz ca si avenalina, in orez ca si oricenina, in secara ca si secalinina, iar in porumb ca si zeanina. Insa glutenul la care se face referire cand vorbim despre o intoleranta la gluten este cel din grau adica la glutenina. Glutenul este folosit in produsele de panificatie deoarece confera acestuia elasticitatea. In schimb glutenul se poate regasi si in anumite produse de patiserie precum foietajele la anumite prajituri, sau in anumiti biscuiti pentru a conferi acestor produse fragezimea. Alimente permise si nepermise Din punct de vedere medical, glutenul la persoanele cu intoleranta la gluten se regaseste in produsele cu continut bogat in grau, secara, orz sau ovaz, germenii de grau sau faina de cartofi. Restul alimentelor de tipul quinoa, porumb,... [continuare]

Adevarul despre intoleranta la gluten

Adevarul despre intoleranta la gluten

Actualizat la data de: 21 Mai 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Dietele bazate pe alimente fara gluten reprezinta o necesitate pentru aproximativ doua milioane de americani diagnosticati cu boala celiaca. Pentru ei, consumul de gluten poate declansa un raspuns imun la intestinul subtire si poate duce la slabirea capacitatii acestuia de a absorbi nutrientii. Astfel, apar dureri abdominale, balonare, flatulenta, dar si diaree, dureri de cap, oboseala. Insa pentru multe alte persoane, eliminarea acestei proteine din alimentatie usureaza foarte putin aceste simptome, pentru ca nu sufera de boala celiaca. In anul 2011, Peter Gibson, profesor de gastroenterologie la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a coordonat o cercetare care sugera ca multi oameni au sensibilitate la gluten, chiar daca nu sufera de boala celiaca. Insa, pentru ca a considerat ca rezultatele nu sunt concludente, a repetat studiul. Rezultatele noii cercetari, la care au luat parte 37 de persoane, au fost cu totul altele. Astfel, la cea de-a doua cercetare,... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre alimentatia dezordonata

Tot ce trebuie sa stiti despre alimentatia dezordonata

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Alimentatia dezordonata Termenul „alimentatie dezordonata” se refera la comportamente legate de alimente si dieta, care nu indeplinesc criteriile de diagnosticare pentru tulburarile de alimentatie recunoscute, dar pot afecta negativ sanatatea fizica, mentala sau emotionala a cuiva. La un capat este o alimentatie sanatoasa sau doar o alimentatie veche obisnuita, iar apoi, pe de alta parte, comportamentele extreme sau nesanatoase ar fi o tulburare de alimentatie. Mancarea dezordonata ar fi undeva la mijloc. Obiceiurile alimentare dezordonate Obiceiurile alimentare dezordonate pot include: • evitarea grupelor intregi de alimente, a anumitor macronutrienti sau a alimentelor cu texturi sau culori specifice, fara un motiv medical • excesul de mancare • implicarea in comportamente compensatorii, cum ar fi exercitiile fizice pentru a „compensa” alimentele pe care le-ati consumat • exercitiul compulsive • taierea alimentelor in bucati mici, incetinirea ritmului de... [continuare]

Ce afectiuni poate ascunde diareea persistenta?

Ce afectiuni poate ascunde diareea persistenta?

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Nu exista persoane care sa nu fi avut cel putin o data in viata cu un episod diareic. Ba mai mult, medicii sustin ca un adult se poate confrunta, in medie, cu patru episoade de diaree anual. Este adevarat ca majoritatea cazurilor de diaree se rezolva de la sine, fara un tratament medicamentos, insa ce facem atunci cand vorbim despre acea diaree acuta, ale carei simptome pot persista chiar mai mult de doua saptamani? Daca simptomele persista pana la patru saptamani, vorbim despre o diaree cronica. Atat in cazul diareei acute, cat si in cazul celei cronice, se impun investigatii medicale! Simptome Cele mai frecvente simptome asociate cu diareea includ: - scaune moi sau apoase frecvente; - crampe abdominale; - nevoia imperioasa de a merge la toaleta; - balonare; - febra; - greata si varsaturi. Simptomele diareei pot fi moderate sau severe. In cazul episoadelor moderate, este vorba despre cateva scaune cu consistenta scazuta. In cazul formelor severe, pacientul se... [continuare]

Generalitati Preocuparea din ultimele decenii in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si a unei alimentatii cat mai naturale s-a facut tot mai simtita si in Romania actuala. Romanii isi schimba, incet dar sigur, obiceiurile alimentare si imbratiseaza cu draga inima alimentele bio, suplimentele nutritive naturale si chiar produsele bio fara gluten. Populatia a inteles, in sfarsit, cat de daunatoare pot fi substantele chimice folosite in agricultura moderna si cat rau pot face mancarurile procesate si a ales, constient, sa se hraneasca mai natural si mai sanatos pentru a-si proteja corpul de aceste efecte nocive si pentru a-i asigura longevitatea. Ce sunt alimentele bio si de ce sunt benefice sanatatii Aceste produse includ fructele, legumele si cerealele naturale, cultivate si crescute intr-un mediu lipsit de pesticide sau fertilizatori chimici si a caror crestere nu a fost stimulata prin radiatii ionizate sau bioinginerie. Tot in categoria alimentelor... [continuare]

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]

8 zvonuri despre sanatate pe care ar fi bine sa le ignorati

8 zvonuri despre sanatate pe care ar fi bine sa le ignorati

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Preocuparea omului modern pentru o viata lunga si lipsita de boli a condus la nasterea mai multor zvonuri despre sanatate, care nu au niciun fundament stiintific. Oamenii continua sa creada in idei preconcepute care circula din generatie in generatie si pe care ar bine sa le ignorati, avertizeaza specialistii. Ele nu doar ca dezinformeaza, ci pot chiar influenta negativ stilul de viata normal si echilibrat pe care fiecare dintre noi ar trebui sa il adoptam. Mituri despre sanatate Legendele urbane si miturile despre sanatate continua sa fie luate in seama de populatia Pamantului, desi nu sunt decat rezultatul unor perceptii limitate despre ceea este sau nu sanatos. Libera circulatie a informatiei din prezent contribuie si ea la supravietuirea acestor zvonuri, care pot influenta negativ vietile oamenilor. Cateva dintre ele sunt expuse mai jos si explicate din prisma expertilor in sanatate, care le contrazic. 1. Alimentele cu grasimi conduc la ingrasare Multe... [continuare]

Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie

Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie

Actualizat la data de: 25 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Excluderea glutenului din alimentatie, necesara doar in cazul persoanelor diagnosticate cu boala autoimuna celiaca, a inceput sa fie asociata cu scaderea in greutate si imbunatatirea aspectului fizic. Numeroase celebritati au adoptat o astfel de metoda de slabit, popularizandu-i asa-zisele rezultate uimitoare. Insa specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice palpabile care sa ateste efectele de reducere a greutatii corporale prin excluderea surselor de gluten din dieta zilnica. Ce este glutenul Glutenul este o proteina regasita natural in grau, orz, secara, introdusa deseori si in compozitia produselor procesate. De altfel, glutenul este introdus in numeroase alimente si medicamente, nu doar in paine sau biscuiti. Cerealele, sosul de soia, bauturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pilda) contin si ele anumite cantitati de gluten. Una din 100 de persoane poate suferi de o boala autoimuna, numita boala celiaca, in care... [continuare]

Surse alimentare ascunse de gluten

Surse alimentare ascunse de gluten

Actualizat la data de: 08 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista numeroase surse alimentare de gluten, unele dintre ele ascunse sau neasteptate, iar acest lucru poate fi deosebit de periculos pentru persoanele care sufera de boala celiaca (enteropatia glutenica). Aceasta boala autoimuna este caracterizata de aparitia mai multor leziuni la nivelul intestinului subtire, in urma ingestiei glutenului alimentar. Prin urmare, pacientii trebuie sa cunoasca foarte bine toate categoriile de alimente care contin aceasta proteina vegetala regasita preponderent de cereale. Tipuri de alimente cu gluten Excluderea glutenului din alimentatie pentru ameliorarea simptomelor intolerantei la aceasta proteina vegetala poate fi dificila, mai ales in perioada de acomodare cu noul regim alimentar. Regula de baza este destul de simpla alegerea de hrana integrala, neprocesata si evitarea tuturor produselor care au in compozitie grau, orz secara si derivatele acestora. Dificultatea urmarii unei diete lipsite de gluten deriva din sursele... [continuare]

Ce dezvaluie gura despre sanatate

Ce dezvaluie gura despre sanatate

Actualizat la data de: 30 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Semnele distinctive de la nivelul gurii sunt sugestive in raport cu starea de sanatate. Simptomele care apar la nivelul cavitatii bucale indica de multe ori instalarea unor afectiuni in alte regiuni ale corpului, de aceea medicii recomanda pacientilor sa nu ignore niciodata semnalele transmise de organism prin intermediul problemelor de sanatate orala. Numeroase studii au aratat ca oamenii cu afectiuni gingivale sunt mai predispusi afectiunilor cardiace, decat persoanele cu gingii sanatoase. Tot gingiile si tulburarile care apar la acest nivel au o legatura stransa cu alte boli inflamatorii sau cronice. Semne ale cavitatii bucale care indica boli Foarte multe boli ale organelor vitale au un impact direct asupra dintilor, gingiilor si cavitatii bucale. Imediat ce observati anumite simptome anormale la nivelul gurii, solicitati un set complet de analize deoarece sursa imbolnavirii poate sa depaseasca granita problemelor de sanatate orala. 1. Sangerarea... [continuare]

Ce aspecte despre sanatate arata cosurile?

Ce aspecte despre sanatate arata cosurile?

Actualizat la data de: 05 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Pielea reflecta igiena vietii dumneavoastra. Imperfectiunile care par inevitabile au, in realitate, o semnificatie. Locul in care apar cosurile reflecta starea de sanatate. Ati incercat orice, insa nu este nimic de facut; aveti intotdeauna un cos pe fata si nu puteti sa il faceti sa dispara. Aveti impresia ca pielea si tenul se impotrivesc bunastarii dumneavoastra. Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului, insa fata este oglinda starii de sanatate generala. Cosurile apar in locuri strategice. Cum? Specialistii sustin ca fiecare zona a fetei corespunde unui organ din corpul uman, iar zona sa de aparitie este o modalitate de a va alarma asupra sanatatii interne. Zone in care apar cosurile Pe frunte = sistem digestiv + vezica Cosurile de pe frunte arata o problema la nivelul sistemului digestiv. Produsele de tip fast-food pot influenta aparitia cosurilor pe frunte. O [continuare]

Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate

Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate

Actualizat la data de: 08 Februarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca pielea ar fi doar un invelis al corpului, n-ar fi atat de importanta. Dar ea este un organ care protejeaza organismul impotriva invaziei bacteriilor, regleaza temperatura corpului si preia informatii din mediul exterior legate de senzatia de cald, rece, durere si presiune. Uneori, cand exista un dezechilibru intern, au loc unele modificari si la nivelul pielii. De exemplu, diabetul este, in general, o boala care nu se manifesta intr-un mod evident, dar persoana care sufera de aceasta afectiune poate avea modificari distincte la nivelul pielii. Pielea de culoare galbena, palmele si talpile de culoare portocalie Ce inseamna: Coloratia galbena-portocalie a pielii sau carotenodermia poate fi rezultatul unei productii scazute de hormoni ai glandei tiroide (hipotiroidism) care determina niveluri crescute de betacaroten in sange. Betacarotenul este un antioxidant, intalnit in compozita fructelor si legumelor, care in mod normal este prelucrat de tiroida. Atunci... [continuare]

Adevarul despre paine

Adevarul despre paine

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Painea este un aliment de baza, pe care il consuma zilnic oamenii din intreaga lume. Painea este folosita la fiecare masa, in diverse feluri. La micul dejun painea se mananca prajita, face parte din sandwichuri si se serveste la pranz alaturi de diverse preparate culinare. De-a lungul timpului, painea a fost o sursa principala de hrana. Cu toate acestea, putini oameni stiu ce contine painea sau ce produse de panificatie trebuie sa aleaga pentru o sanatate si nutritie optima. Multe produse de panificatie care sunt promovate ca fiind naturale sau sanatoase contin ingrediente si aditivi care pot fi daunatori pentru sanatatea unei persoane. Cei mai multi oameni consuma aceste produse fara sa citeasca informatiile nutritionale sau ingredientele de pe eticheta acestora. Prin consumul excesiv de produse de panificatie, in lipsa altor produse alimentare, organismul este privat de multe vitamine si minerale, inclusiv fier si acid folic. Painea si... [continuare]

Am fost diagnosticata cu boala celiaca, dupa regiml fara gluten ma simt mult mai bine, ce parere aveti despre aparitia edemelor palpebrale inferioare- se datoreaza tot acestei intolerante la gluten? [continuare]

Comunitate medicala

Alergie gluten/celiachie

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Alergii

Sunt suspecta de alergie la gluten, urmeaza sa-mi fac analize in acest sens. Voiam sa schimb cateva pareri cu cineva care are acest diagnostic si sa intreb daca orezul este contraindicat in aceasta boala. Multumesc! [continuare]

Comunitate medicala

Alergia la gluten

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Alergii

Ce stiti de alergia la gluten la copii mici? exista vreo diferenta intre celiachie si intoleranta la gluten? [continuare]

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale
Helixomic
Genetica 0316300350
Sectorul 2, Str. Delea Veche, Nr. 24

Buna Seara dl.doctor! Numele meu este Gina Tutunaru,am 25 de ani si locuiesc in Bucuresti. Va rog sa ma scuzati ca va deranjez,dar am mare nevoie de sfaturile dvs. si de aceea am rugamintea sa-mi raspundeti la acest mesaj,daca se poate. Am o problema de sanatate,destul de grava pentru mine ,deoarece incerc de 5 ani sa o rezolv si inca nu am reusit. Incep prin a va spune ca este vorba despre o mucozitate pe care o am in permanenta in gat,o expectorez din 10 in 10 min. Aceasta mucoasa este alba,spumoasa dar de cele mai multe ori este si verzuie-purulenta,in special atunci cand racesc. Cum va spuneam,problema a aparut in urma cu 5 ani si inca de atunci am consultat numerosi medici,orl-isti in special dar nimeni nu m-a putut ajuta. La primul control la orl,in urma cu 5 ani mi s-a spus ca este vorba despre o raceala mai puternica si mi s-a prescris antibiotic -amoxicilina si niste comprimate pe baza de plante. Inca de atunci am fost la diverse spitale,printre care si... [continuare]

Comunitate medicala

Regimul oshawa

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Grau integral recomandat in regimul Oshawa contine Glutenul. Am citit ca Glutenul este daunator organismului. Multe boli au fost puse si pe seama acesei proteine din cereale: cancer, acnee, astm, oboseala cronica, probleme de fertilitate, depresie, balonari, sindromul de colon iritabil, boli autoimune, inflamatorii si degenerative oshawa contine Gluden. Ce ma sfatuiti? [continuare]

Bebelusa mea are 5 luni si cateva zile. Am alaptat-o cate putin pentru ca nu aveam mult lapte pana la 4 luni , dupa care mi s-a oprit lactatia. In prezent are 8300 g si mananca NAN 1, HA. Nu mananca exagerat de mult dar presupun ca asimileaza mai repede. Vreau sa incep diversificarea si as vrea cateva sfaturi. Cu ce sa incep? Cum sa incep? Ce cantitate dau si de cate ori pe zi? Am tot vazut pe internet : " incepeti cu supa de legume facuta din x si strecurata." Dar pe mine ma intereseaza mai mult decat atat : mai exact ce legume pun in ciorba, cat le fierb ca sa nu se piarda toate vitaminele, in cata apa ca sa nu fie prea concentrata, daca trebuie sa pun cartof si nu mai stiu ce: cati cartofi si cate alte legume x. Adica as vrea ceva detaliat, macar la capitolul asta cu supita de legume. Am vazut alte pareri ca ar trebui inceput cu un fel de lichid facut din cereale fara gluten (asta pe siteurile din strainatate) si ca se da o lingurita. Apoi alte pareri ca trebuie si... [continuare]

Comunitate medicala

Ige 502.6

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Alergii

COPILUL MEU IN VARSTA DE 2 ANI SI 5 LUNI A FOST DIAGNOSTICAT LA VARSTA DE 1 AN SI 9 LUNI CU INTOLERANTA LA GLUTEN AM FOST SA REPETAM ANALIZELE DE ALERGOLOGIE ,HEMOLEUCOGRAMA ,BIOCHIMIE ,AUTOIMUNITATE, SI MARKERI ALERGII SI NE A IESIT LA IGE 502.6 LA TESTUL DE ALERGOLOGIE TOTUL ESTE ABSENT SI DOCTORA NE A SPUS CA PUTEAM REVENII LA O ALIMENTATIE NORMALA .ESTE TOTUL BINE CE IMI PUTETI SPUNE?MULTUMESC. [continuare]

Istoricul bolii mele incepe de mai bine de un an, cand am inceput sa am bolboroseli, gaze (meteorism marcat) si colon spastic, de la ori aliment as manca. In fiecare dimineata am scaun. Am urmat tratamente cu debridat, spasmomen, buscopan, carbocit, espumisan. Simptomele s-au accentuat am gaze tot timpul + bolboroselile acestea infernale. Am mers la gastroenterologie: colecistopatie hipotona cu microlitiaza. Mi s-a facut eco din nou unde nu au vazut decat un pic de sediment la nivelul bilei... bilirubina totala mi-a iesit 2. La ultimul gastroenterolog la care am mers m-a trimis la psihiatrie unde mi s-a dat relaxirem (iau de 2 sapt). Toate acestea sunt in zadar, deoarece eu tot am impresionant de multe gaze si bolboroseli (urmez regim, lactatele le-am eliminat, nu am intoleranta la gluten, nu am paraziti, iar coprocultura e negativa). Sunt disperata, chestiile astea ma impiedica sa am o viata normala, am 21 de ani. La psihiatrie mi-au spus ca am tulburare somatoforma... dar se pare... [continuare]

Buna ziua! Trebuie sa incep dieta fără gluten. Am înțeles ca e necesară o completare cu anumite vitamine, minerale. Mie nu mi le-a recomandat medicul, le-am găsit pe net, dar voiam să întreb dacă știți un produs, pastile/capsule care să le reuneasca pe toate cele necesare, special pentru cei cu entorpatie glutenică.O singura problemă ar fi, să nu conțină magneziu, dacă se poate, am dureri mari de richi de la el. Multumesc! [continuare]

Indicatii Parestezii prin leziuni nervoase declansate prin diabet zaharat (polineuropatie diabetica). Datele de mai jos sunt valabile in masura in care medicul nu a facut alte recomandari pentru Thiogamma 600 oral. Va rugam sa respectati recomandarile de administrare, altfel Thiogamma 600 oral nu are efectul scontat. Daca nu exista alte recomandari se ia cate 1 comprimat Thiogamma 600 oral pe zi (corespunzator la 600 mg acid alfa-lipoic). Se inghite Thiogamma 600 oral nemasticat cu lichid suficient. Administrarea se poate face indiferent de mese. Deoarece polineuropatia diabetica este o complicatie cronica, s-ar putea ca tratamentul cu Thiogamma 600 oral sa fie de durata. Decizia o ia medicul. Doze si mod de administrare Datele de mai jos sunt valabile in masura in care medicul nu a facut alte recomandari pentru Thiogamma 600 injectabil. Trebuie respectate recomandarile de administrare, altfel Thiogamma 600 inject nu are efectul scontat. In parestezii pronuntate in cadrul... [continuare]

Am vârsta de 60 ani. Va rog mult sa aveți bunăvoința să mă ajutați cu un sfat în limita posibilităților. Cam începând din aprilie, eu am o durere în partea stângă a abdomenului. Durere care s-a agravat pe parcursul timpului. Am făcut endoscopie, colonoscopie, ecografie abdominala . A reieșit ca am colon iritabil și esofag Baret. Am primit tratament cu ibutin și controloc o lună de zile. Nici o ameliorare. Din contra durerile au devenit insuportabile atât ziua cât și noaptea, afectându -mă și psihic. Am intrat în depresie. Trebuie să va spun ca nici un fel de calmant nu are efect. În ce constă durerea? începe din spate în zona rinichilor , urcă în sus către plămâni și totodată încep dureri abdominale. Specific ca am făcut analize ca : urocultura ( care a ieșit bine) analize ca lipaza și amilaza care tot așa , sunt bune. De asemenea am făcut un control ginecologic unde mi s-a depistat un chist și fibrom (despre fibrom știam de anii... [continuare]

Pagina 1 din 5 (143 rezultate)